Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Pvc ramen

Wil je nieuwe ramen laten plaatsen? Overweeg dan zeker ramen in pvc. Pvc is namelijk een goedkoop materiaal dat toch een goede kwaliteit biedt en lang meegaat. Wat zijn de mogelijkheden voor pvc ramen? Wat zijn de voor- en nadelen van dit materiaal? Hoeveel kost het? En hoe onderhoud je je ramen? Het antwoord op deze en andere veelgestelde vragen vind je in dit artikel.

Ga snel naar:
Mogelijkheden pvc ramen
Voordelen en nadelen
Prijs pvc ramen
Veelgestelde vragen pvc ramen
Vergelijk vrijblijvend offertes

Mogelijkheden pvc ramen

Je kan pvc ramen op tal van manieren vormgeven. Zo vind je zeker ramen die passen bij jouw woning. We zetten hieronder enkele keuzes die je kan maken op een rij:

 

1. Type raam

Een eerste belangrijke keuze die je kan maken, is de keuze voor het type raam. Er zijn namelijk tal van types ramen. Het meest eenvoudige en goedkoopste type is een vast raam. Maar daarnaast kan je ook kiezen voor een pvc schuifraam, vouwraam, draairaam, draaikiepraam… Daarnaast kan je ook perfect meerdere types ramen combineren. De mogelijkheden zijn dus erg breed en de beste keuze hangt vooral af van de locatie van het raam en jouw voorkeuren.

 

2. Afmetingen

Ramen zijn beschikbaar in heel wat mogelijke afmetingen. Zo kan je kiezen uit verschillende standaard afmetingen, die variëren per fabrikant. Daarnaast kan je ook pvc ramen op maat laten maken. Dat is vooral handig als je een speciale breedte of lengte voor je raam wil (bv. erg groot of net erg smal). Zo vind je dus zeker een raam dat perfect past in jouw woning.

 

3. Beglazing

Ook belangrijk om over na te denken is het soort glas dat je wil laten plaatsen. Je kan kiezen uit standaard dubbel glas, hoogrendementsglas of driedubbel glas. Het is daarbij aangewezen om te kiezen voor glas met een goede isolatiewaarde, aangezien ook pvc raamprofielen bekend staan om hun sterke isolerende werking en je zo dus een goede isolatiegraad kan bereiken. Naast het soort glas kan je ook nog zelf de afwerking van je glas bepalen. De mogelijkheden zijn bv. inbraakwerend glas, zonwerend glas, brandwerend glas…

 

4. Kleur & look

Standaard pvc ramen zijn zowel aan de binnen- als buitenzijde afgewerkt in glad kunststof. Meestal is dat in de kleur wit of gebroken wit. Je kan ook kiezen voor een combinatie van kleuren voor je pvc ramen, bijvoorbeeld gebroken wit met donkerblauw of wit met donkergroen maar andere kleuren zijn ook mogelijk. Denk maar aan zwarte pvc ramen, een opvallende rode tint in je profielen… de kleurmogelijkheden zijn erg breed. Daarnaast zijn er nog diverse looks waaruit je kan kiezen. Zo kan je bv. je kunststof ramen bekleden met een houtnerf folie, om dezelfde houtlook als bij houten ramen te creëren.

 

5. Afwerking & extra’s

Tot slot kan je ook nog de kleur en look van het hang- en sluitwerk kiezen. Zo zijn er verschillende vormen en materialen mogelijk voor je scharnieren en kan je ook de handgrepen en het deurbeslag een bepaalde uitstraling geven. Verder zijn er nog tal van accessoires, ornamenten en decoratie die je aan je ramen kan toevoegen en kan je ook extra’s laten plaatsen zoals zonwering.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Een ervaren plaatser kan je verder informeren en geeft je advies over de beste pvc ramen op basis van jouw wensen en budget. Ontvang advies op maat van experts in de buurt.

 

pvc raam

Voordelen en nadelen

Ramen in pvc bieden heel wat interessante voordelen, maar hebben ook enkele nadelen. We zetten de belangrijkste hieronder op een rij:

 

Voordelen pvc ramen

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding: deze ramen hebben een erg goede prijs-kwaliteitverhouding. Ze zijn meestal de goedkoopste optie in vergelijking met aluminium, hout of staal, terwijl ze wel lang meegaan.
 • Hoge isolatiewaarde: pvc isoleert zowel op thermisch als op akoestisch vlak erg goed. Door je ramen te combineren met hoogrendementsglas ben je dus zeker van een hoge isolatiewaarde van je ramen en dus een mooie besparing op je energiefactuur.
 • Duurzaam: pvc ramen gaan tot wel 50 jaar mee en blijven mits het nodige onderhoud lang in goede staat. Bovendien is dit materiaal ook bijna volledig recycleerbaar.
 • Onderhoudsvriendelijk: nog een belangrijk voordeel is dat pvc amper onderhoud nodig heeft. Een jaarlijkse schoonmaakbeurt met wat water, een spons en eventueel een zacht reinigingsmiddel volstaat.
 • Veel mogelijkheden: pvc ramen kan je in tal van kleuren, designs, structuren, afwerkingen… kopen. Zo kan je je ramen perfect vormgeven volgens jouw voorkeuren.

 

Nadelen pvc ramen

 • Moeilijker te herstellen: schade aan pvc ramen is moeilijker te herstellen dan bv. bij houten ramen. Kies daarom voor een sterke inbraakwering om schade te vermijden.
 • Kans op verkleuring: vooral bij goedkope pvc ramen kan het materiaal door de zon verkleuren over de jaren heen. Kies daarom altijd voor pvc van hoge kwaliteit.
 • Lagere draagkracht: pvc is een iets minder sterk materiaal dan bv. hout of aluminium. Daardoor is het minder geschikt om grote glaspartijen te dragen en zijn de profielen vaak wat breder. Je kan je pvc profielen wel altijd laten versterken met staal.

 

Prijs pvc ramen

De prijs voor pvc ramen bedraagt ongeveer € 100 à 900 per m² (incl. plaatsing en excl. btw). Die kostprijs ligt gemiddeld zo’n 10 à 20% lager dan aluminium profielen van dezelfde kwaliteit en isolatiewaarde. De exacte prijs per m² hangt af van tal van factoren, zoals de oppervlakte van de ramen, het type ramen, het aantal ramen, de gekozen beglazing en afwerking…

Benieuwd naar een prijs op maat van jouw project? Via onze online offerteservice kan je vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij erkende leveranciers en plaatsers van pvc ramen. Zo kan je een doordachte keuze maken. Vergelijk vrijblijvend offertes op maat.

 

Lees onder de foto het antwoord op enkele veelgestelde vragen over pvc ramen.

ramen in pvc

Veelgestelde vragen over pvc ramen

Hieronder geven we nog het antwoord op enkele veelgestelde vragen over het onderhoud, premies, alternatieven, de veiligheid… van pvc ramen. • Kan ik aanspraak maken op premies voor mijn pvc ramen?
  Als je je pvc ramen laat plaatsen door een erkende plaatser, maak je aanspraak op verschillende premies en financiële voordelen. Zo kan je in aanmerking komen voor de Mijn VerbouwPremie, de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie en eventuele gemeentelijke premies. Daarnaast betaal je ook slechts 6% btw i.p.v. 21% op alle materiaal- en arbeidskosten wanneer je woning ouder is dan 10 jaar.


 • Hoe onderhoud ik mijn ramen in pvc?
  Pvc ramen zijn erg onderhoudsvriendelijk en kan je best 1 keer per jaar een onderhoudsbeurt geven. Je kan ze het best schoonmaken met warm water waaraan een zacht reinigingsmiddel zoals groene zeep of auto shampoo is toegevoegd. Deze middelen maken niet alleen schoon maar laten ook een dun beschermlaagje achter op het kozijn. Hierdoor kan vuil (denk ook aan roet van uitlaatgassen) zich minder makkelijk hechten aan de profielen. Gebruik bij vervuiling nooit schuurmiddelen of sterke chemische schoonmaakmiddelen, want deze kunnen de kozijnen aantasten en beschadigen.


 • Zijn pvc ramen volledig uit kunststof gemaakt?
  Pvc profielen zijn meestal voorzien van een gegalvaniseerd stalen raamwerk, om het kunststof meer stevigheid te geven. Gegalvaniseerd staal heeft als voordeel dat het niet gaat roesten. Door pvc te combineren met staal, krijgt het materiaal een grotere draagkracht en kan het dus ook grotere ramen dragen.


 • Wat zijn andere mogelijke materialen voor je ramen?

  Naast pvc zijn ook aluminium, staal en hout veelvoorkomende materialen voor je raamprofielen. Elk materiaal heeft zo z’n eigen voor- en nadelen:

  • Hout: vanwege de warme en authentieke uitstraling is hout een populair materiaal voor ramen. Hout isoleert beter dan andere materialen, maar is wel iets duurder dan pvc en heeft meer onderhoud nodig.
  • Aluminium: aluminium is een erg sterk materiaal dat zelfs met slanke profielen grote raampartijen kan dragen. Bovendien is het net als pvc ook onderhoudsvriendelijk. Pvc is wel goedkoper dan aluminium.
  • Staal: ook staal is iets duurder dan pvc, maar is wel een iets steviger materiaal. Het kan net zoals aluminium grote raampartijen met dunne profielen dragen en heeft net zoals pvc slechts weinig onderhoud nodig.


 • Kan je pvc ramen herstellen bij schade?
  Of een pvc raam kan hersteld worden, hangt vooral af van de schade die er aan je raam is. Dat kan variëren van een verkleuring of schade door een inbraak tot gebroken glas, een gat in het pvc of beschadigd hang- en sluitwerk. Kleine beschadigingen aan je pvc raam kunnen meestal wel hersteld worden. Zo kan de beglazing vervangen worden, kan je een gat laten opvullen, kan de folie hersteld worden… Is de schade aan je ramen vrij groot? En isoleren je ramen niet meer voldoende? Dan is het soms beter om je ramen te laten vervangen. Een raam plaatser kan je dan het best adviseren en informeren over wat voor jou de interessantste keuze is.


 • Hoe veilig zijn pvc ramen?
  Kwalitatieve ramen in pvc zijn erg veilig. Ze worden meestal uitgerust met inbraakwerende en -vertragende elementen en zijn brandveilig. Wil je je ramen nog extra beveiligen? Dan kan je altijd kiezen voor inbraakwerend glas, veiligheidscilindersloten, lashoekverstevigingen…


 • Kan je pvc ramen schilderen?
  Ben je de look van je pvc ramen beu? Zijn de ramen toe aan vernieuwing? Of past de kleur niet meer bij je woning? Dan kan je je pvc ramen schilderen. Hoe efficiënt dat gaat en hoe het resultaat er zal uitzien, is wel sterk afhankelijk van de kwaliteit van het pvc en de huidige look. Het is bijvoorbeeld niet aangewezen om pvc ramen met een decoratiefolie te schilderen. Ga je toch verven? Dan is het belangrijk om je ramen eerst schoon te maken en te schuren. Breng ook zeker altijd een grondlaag aan voor je begint met verven.


 • Is er veel verschil in kwaliteit tussen pvc ramen?
  Ja. Het verschil zit voornamelijk in de kwaliteit van het gebruikte kunststof. De goedkopere kunststoffen bevatten vaak weekmakers (om het kunststof soepel te houden) waardoor het kunststof na een jaar of 10 kan gaan verkleuren (vergelen). Verder kunnen sommige goedkope kunststoffen na 10-12 jaar kwetsbaar worden. De wat duurdere kwaliteiten verkleuren minder snel en verminderen niet in kwaliteit. Er is ook een verschil in de ‘stijfheid’ van de profielen. Duurdere profielen zijn in de regel een stuk steviger en stijver. Dat is belangrijk bij schuifpuien, openslaande deuren, etc. waarbij het niet de bedoeling is dat ze gaan buigen.
 
Ramen en deuren plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
houten voordeuren
Houten voordeur
beveiliging raam
Raambeveiliging: types en advies
hoogrendementsglas
Hoogrendementsglas: Kostprijs, soorten & voordelen
blauwe voordeur in pvc materiaal
Pvc voordeur
gepantserde deuren voordeur
Gepantserde deuren: prijzen en mogelijkheden
premies ramen en deuren 2015 2016
Premies ramen en deuren 2024
schuifpui prijs
Schuifraam prijs
enkel glas vervangen
Glas vervangen raam