Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Pvc of aluminium ramen kiezen?

Zowel pvc als aluminium ramen zijn veel gekozen materialen voor ramen. Dat is ook niet zo vreemd want pvc en aluminium zijn beide kleurvaste en slijtvaste materialen die nagenoeg geen onderhoud vereisen. Maar er zijn ook een aantal verschillen tussen beide materialen. In dit artikel vergelijken we de prijs, eigenschappen, en voor- en nadelen van pvc en aluminium ramen.

Ga snel naar:
OPTIE 1: pvc ramen
OPTIE 2: aluminium ramen
CONCLUSIE: pvc of aluminium ramen kiezen?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Prijsverschil pvc of aluminium ramen

Vergelijk je pvc en aluminium op basis van prijs, dan zal je merken dat pvc zo’n 10 tot 20% goedkoper is dan aluminium. Dit heeft vooral te maken met het feit dat pvc goedkoper is als grondstof. Let op, dit is gemiddeld genomen de regel. Afhankelijk van het gewenste type profiel of afmetingen van de ramen kan dit verschillen.

Ook tussen de leverancier of fabrikant van pvc / aluminium profielen kan heel wat kwaliteits- en prijs verschil zitten. Je doet er dan ook goed aan offertes aan te vragen bij verschillende verkopers. Zo kan je niet alleen een correcte vergelijking maken tussen pvc en aluminium maar ook tussen de verschillende fabrikanten van beide materialen. Vrijblijvende offertes en advies op maat van erkende ramen installateurs aanvragen, kan via onze offertepagina.


 

OPTIE 1: pvc ramen

aluminium of pvc ramen prijs

Pvc is een veelvoorkomend materiaal voor ramen en dat heeft vooral te maken met de goeie prijs-kwaliteitverhouding van pvc. Of je nu een landelijke of moderne woning hebt, pvc ramen passen in elke stijl en zijn in tal van afwerkingen beschikbaar. We zetten hieronder de voordelen en richtprijzen van pvc ramen op een rij:

 

Voordelen pvc ramen

 • Goedkoper: in de regel zijn pvc ramen goedkoper in aanschaf dan aluminium ramen. Dat heeft te maken met grondstofprijzen en de prijs van het productieproces. Kunststof is goedkoper dan aluminium en het vergt minder kosten om een kunststof kozijn te maken dan een aluminium kozijn.
 • Veel afwerkingen mogelijk: pvc ramen kunnen worden afgewerkt in een groot scala aan kleuren en ze zijn indien gewenst ook leverbaar met een hout-reliëf. De beglazing wordt dan in een zogenaamd ‘reliëf verdiept profiel’ aangebracht waardoor de ramen bijna niet meer te onderscheiden zijn van houten ramen. Naast houtdessins zijn er ook andere afwerkingen mogelijk. Pvc is iets minder kleurvast dan aluminium (garantie op kleur tot 10 jaar, bij aluminium ramen is dat 15 jaar.)
 • Goede isolatie & beveiliging: pvc ramen met zogenaamde ‘meerkamer profielen’ hebben een zeer goede U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt) van 1.4 W/m²K. Kunststof ramen scoren wat betreft isolatie vaak beter dan aluminium ramen. Kunststof is een goede isolator en geleid minder snel warmte dan aluminium. Pvc profielen kunnen ook worden voorzien van een metalen kern waardoor ze sterker worden en goed presteren als het gaat om inbraakbeveiliging.
 • Makkelijk in onderhoud: pvc kozijnen zijn makkelijk te onderhouden. Terwijl je de ramen zeemt, kunnen de kunststof kozijnen gelijk meegepoetst worden. Je mag alleen geen schuurmiddel gebruiken bij het schoonmaken van kunststof kozijnen want dit veroorzaakt krassen. Je kunt pvc ramen ook voorzien van een beschermend waxlaagje.

 

Prijs pvc ramen

De prijs voor pvc ramen bedraagt gemiddeld € 100 à 900 per m² (incl. plaatsing en excl. btw). Die prijs kan wel variëren naargelang verschillende factoren zoals het aantal ramen, het type ramen, de afmetingen, de gekozen beglazing… Bovendien verschillende prijzen ook van plaatser tot plaatser. Daarom kan je best offertes van meerdere plaatsers vergelijken, om een doordachte keuze te kunnen maken en de interessantste aanbieding te vinden. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.


 

OPTIE 2: aluminium ramen

aluminium ramen vs pvc

Ook aluminium blijft een populair materiaal voor ramen. Het komt vooral veel voor bij moderne woningen vanwege de elegante en verfijnde uitstraling, maar ook bij traditionelere bouwstijlen is aluminium een goede keuze. Een overzicht van de voordelen en richtprijzen van aluminium ramen:

 

Voordelen aluminium ramen

 • Duurzamer: aluminium raamkozijnen zijn volledig recycleerbaar en van oude aluminium ramen kan men prima weer nieuwe raamkozijnen maken zonder dat het aluminium daarbij aan kwaliteit inboet. Dat is goed nieuws voor het milieu want hierdoor zijn minder grondstoffen en energie voor de fabricage van aluminium ramen nodig. Bovendien gaat aluminium over het algemeen ook vrij lang mee.
 • Hogere draagkracht: aluminium is licht, roestvast en erg sterk. Door de grote sterkte van het product zijn er bijzonder mooie constructies mogelijk en kunnen aluminium ramen en (schuif)deuren met moderne slanke raamprofielen worden uitgevoerd. Ook de wat grotere constructies zijn mogelijk. Dit is een voordeel ten opzichte van pvc kozijnen waarbij doorgaans een breder kozijn nodig is om dezelfde sterkte te kunnen krijgen.
 • Goede isolatie & beveiliging: ook aluminium isoleert zowel op thermisch als op akoestisch vlak vrij goed, hoewel de isolatiewaarden wel iets lager zijn dan bij pvc ramen. Bovendien is het een erg sterk materiaal dat niet geluidloos te doorboren is, waardoor het goed beveiligd is tegen inbraken. Verder is aluminium ook niet brandbaar.
 • Makkelijk in onderhoud: aluminium ramen zijn makkelijk in onderhoud. Je hebt er in feite geen omkijken naar. Reinigen met een sopje (geen schuurmiddel) kan prima en net je kunt eventueel een waxlaagje aanbrengen. Aluminium kozijnen zijn overigens zeer kleurvast (garantie tot wel 15 jaar).

 

Prijs aluminium ramen

De prijs voor aluminium ramen ligt iets hoger dan de prijs voor pvc ramen. Gemiddeld mag je rekenen op een prijs tussen € 250 en 1.500 per m² (incl. plaatsing en excl. btw). Ook hier hebben tal van factoren zoals het type ramen, de afmetingen, het merk… een invloed op de uiteindelijke prijs. Door meerdere offertes aan te vragen, kan je prijzen, voorstellen, adviezen… vergelijken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.


 

CONCLUSIE: pvc of aluminium ramen kiezen?

De keuze tussen pvc en aluminium ramen is niet altijd even eenvoudig. Op gebied van kwaliteit is er namelijk weinig verschil tussen aluminium en pvc. Hoewel aluminium meer tegen een stootje kan is dit in het geval van ramen zelden van toepassing. Beide materialen zijn even geschikt en hebben op gebied van levensduur en onderhoud gelijkaardige eigenschappen. De beste keuze zal dus afhangen van persoonlijke factoren:

 • Budget: uiteraard is je persoonlijke budget een belangrijke bepalende factor bij de keuze tussen aluminium en pvc ramen. De prijzen voor aluminium ramen liggen daarbij gemiddeld iets hoger. Wil je dus goedkope ramen? Dan zal je die eerder vinden als je kiest voor pvc ramen.
 • Persoonlijke voorkeuren: wil je graag een pvc raam met een houtlook? Geef je de voorkeur aan het meest milieuvriendelijk materiaal? Of bestaan je deuren al uit pvc of aluminium? Ook persoonlijke voorkeuren zijn belangrijk om in overweging te nemen bij het maken van je keuze.
 • Gewenste uitzicht: aluminium ramen hebben dankzij hun slanke profielen vaak een erg elegante en verfijnde uitstraling. Ze komen dan ook het meest voor in moderne woningen. Pvc past dan weer in heel wat woningstijlen en kan je op tal van manieren vormgeven. Kies dus de uitstraling die het beste aansluit bij jouw voorkeuren en woningstijl.
 • Isolatiewaarde: heb je een woning die al erg goed geïsoleerd is? Of wil je je woning net beter isoleren? Dan kies je best voor pvc ramen, aangezien deze de hoogste isolatiewaarde hebben. Ook aluminium ramen isoleren echter goed, maar de isolatiewaarde ligt hierbij wel iets lager.

Heb je dus een beperkt budget en wil je ramen van goede kwaliteit die lang mee gaan en waarmee je ook veel keuze hebt in afwerkingen zoals diverse hout dessins? Kies dan voor pvc kozijnen. Heb je iets meer te besteden en zoek je een moderne slanke constructie? Dan kun je aluminium ramen overwegen. Welke soort je ook kiest, je kunt in principe geen verkeerde beslissing nemen want zowel ramen in pvc als in aluminium hebben uitstekende eigenschappen waar je lang ongestoord plezier van zult hebben.

 

TIP: prijzen vergelijken loont!

Ben je benieuwd hoeveel nieuwe ramen kosten voor jouw woning? Via onze offertepagina kan je nu vrijblijvend prijzen aanvragen bij professionele plaatsers van aluminium en pvc ramen. Door meerdere prijzen te vergelijken, kan je vaak nog extra kosten besparen en vind je de beste ramen tegen de voordeligste prijs. Klik op de knop hieronder en ontvang prijsvoorstellen van ervaren plaatsers.

 

 
Ramen en deuren plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
beveiliging raam
Raambeveiliging: types en advies
enkel glas vervangen
Glas vervangen raam
blauwe voordeur in pvc materiaal
Pvc voordeur
inbraakwerende deuren
Inbraakwerende deuren
vouwdeuren
Vouwdeur: Voordelen, Eigenschappen & Prijs
voordeur in aluminium
Aluminium voordeur
ramen plaatsers vergelijken
Ramen plaatsers vergelijken
raam vervangen
Ramen vervangen