Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

PVC of aluminium ramen kiezen?

Zowel PVC als aluminium ramen zijn het qua populariteit aan het winnen van de klassieke houten ramen. Dat is ook niet zo vreemd want PVC en aluminium zijn beide kleurvaste en slijtvaste materialen die nagenoeg geen onderhoud vereisen. Maar wat zijn nu eigenlijk precies de verschillen en kun je nu beter voor pvc of voor aluminium ramen kiezen?

 

Prijsverschil PVC en aluminium ramen

Aluminium of pvc ramen

Vergelijk je PVC en aluminium op basis van prijs, dan zal je merken dat PVC zo’n 10 tot 20% goedkoper is dan aluminium. Dit heeft vooral te maken met het feit dat PVC goedkoper is als grondstof. Let op! Dit is gemiddeld genomen de regel. Afhankelijk van het gewenste type profiel of afmetingen van de ramen kan dit verschillen.

Ook tussen de leverancier of fabrikant van PVC / aluminium profielen kan heel wat kwaliteits- en prijs verschil zitten. Je doet er dan ook goed aan offertes aan te vragen bij verschillende verkopers. Zo kan je niet alleen een correcte vergelijking maken tussen PVC en aluminium maar ook tussen de verschillende fabrikanten van beide materialen. Vrijblijvende offertes en advies op maat van erkende ramen installateurs aanvragen kan via onze offertepagina.

 

 

Kwaliteitsverschil PVC en aluminium

Op gebied van kwaliteit en duurzaamheid is er weinig verschil tussen aluminium en PVC. Hoewel aluminium meer tegen een stootje kan is dit in het geval van ramen zelden van toepassing. Beide materialen zijn beiden even geschikt en hebben op gebied van levensduur en onderhoud gelijkaardige eigenschappen.

 


Voordelen & nadelen van aluminium versus PVC

De keuze tussen pvc en aluminium ramen is niet altijd eenvoudig te maken maar wanneer je de voordelen en nadelen van beide materialen tegen elkaar gaat afwegen dan wordt de keuze al snel een stuk eenvoudiger. Een overzicht van de voor- en nadelen van aluminium en PVC zijn:

 

Waarom kiezen voor PVC ramen een goed idee is…

1. PVC ramen zijn goedkoop in aanschaf
In de regel zijn pvc ramen goedkoper in aanschaf dan aluminium ramen. Dat heeft te maken met grondstofprijzen en de prijs van het productieproces. Kunststof is goedkoper dan aluminium en het vergt minder kosten om een kunststof kozijn te maken dan een aluminium kozijn.

PVC ramen kiezen

 

2. Vele afwerkingen mogelijk
PVC ramen kunnen worden afgewerkt in een groot scala aan kleuren en ze zijn indien gewenst ook leverbaar met een hout-reliëf. De beglazing wordt dan in een zogenaamd ‘reliëf verdiept profiel’ aangebracht waardoor de ramen bijna niet meer te onderscheiden zijn van houten ramen. Naast houtdessins zijn er ook andere afwerkingen mogelijk. PVC is iets minder kleurvast dan aluminium (garantie op kleur tot 10 jaar, bij aluminium ramen is dat 15 jaar.)

 

3. Goede isolatie en inbraakveilig
PVC ramen met zogenaamde ‘meerkamer profielen’ hebben een zeer goede U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt) van 1.4 W/m²K. Kunststof ramen scoren wat betreft isolatie vaak beter dan aluminium ramen. Kunststof is een goede isolator en geleid minder snel warmte dan aluminium. PVC profielen kunnen worden voorzien van een metalen kern waardoor ze sterker worden en goed presteren als het gaat om inbraakbeveiliging.

 

4. Makkelijk in onderhoud
PVC kozijnen zijn makkelijk te onderhouden. Terwijl je de ramen zeemt, kunnen de kunststof kozijnen gelijk meegepoetst worden. Je mag alleen geen schuurmiddel gebruiken bij het schoonmaken van kunststof kozijnen want dit veroorzaakt krassen. Je kunt PVC ramen ook voorzien van een beschermend waxlaagje.

Prijzen van PVC ramen vergelijken? Vraag nu vrijblijvend offertes aan via onze offertepagina.

 

 

Waarom kiezen voor Aluminium ramen een goed idee is…

1. Aluminium ramen zijn duurzaam
Aluminium raamkozijnen zijn volledig recycleerbaar en van oude aluminium ramen kan men prima weer nieuwe raamkozijnen maken zonder dat het aluminium daarbij aan kwaliteit inboet. Dat is goed nieuws voor het milieu want hierdoor zijn minder grondstoffen en energie voor de fabricage van aluminium ramen nodig.

 

2. Slanke stijlvolle constructies mogelijk
Aluminium is licht, roestvast en erg sterk. Door de grote sterkte van het product zijn er bijzonder mooie constructies mogelijk en kunnen aluminium ramen en (schuif)deuren met moderne slanke raamprofielen worden uitgevoerd. Ook de wat grotere constructies zijn mogelijk. Dit is een voordeel ten opzichte van pvc kozijnen waarbij doorgaans een breder kozijn nodig is om dezelfde sterkte te kunnen krijgen.

Voordelen aluminium ramen

 

3. Makkelijk in onderhoud
Aluminium ramen zijn makkelijk in onderhoud. Je hebt er in feite geen omkijken naar. Reinigen met een sopje (geen schuurmiddel) kan prima en net je kunt eventueel een waxlaagje aanbrengen. aluminium kozijnen zijn overigens zeer kleurvast (garantie tot wel 15 jaar).

 

Prijzen van aluminium ramen vergelijken? Vraag nu vrijblijvend offertes aan via onze offertepagina.

 

 

Conclusie: PVC ramen of aluminium ramen kopen?

Heb je een beperkt budget en wil je ramen van goede kwaliteit  die lang mee gaat en waarmee je ook veel keuze hebt in afwerkingen zoals diverse hout dessins? Kies dan voor kunststof kozijnen. Heb je iets meer te besteden en zoek je een moderne slanke constructie? Dan kun je aluminium ramen overwegen. Welke soort je echter ook kiest, je kunt in principe geen verkeerde beslissing nemen want beide materialen hebben uitstekende eigenschappen waar je lang ongestoord plezier van zult hebben.

 

 

Prijzen vergelijken loont!

Ben je benieuwd hoeveel nieuwe ramen kosten voor jouw woning dan ben je bij Tips & Tricks op het juiste adres! Via onze offertepagina kan je nu vrijblijvend prijzen aanvragen bij professionele plaatsers van aluminium en PVC ramen. Deze dienst is zonder aankoopverplichting en wordt u gratis aangeboden door tipsentricks.be. Meer informatie vind je hier.

 

 
Ramen en deuren plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
zwarte binnendeuren
Zwarte binnendeuren
schuifpui prijs
Schuifraam prijs
blauwe voordeur in pvc materiaal
Pvc voordeur
ramen plaatsers vergelijken
Ramen plaatsers vergelijken
houten voordeuren
Houten voordeur
voorbeeld van stalen ramen
Stalen ramen: prijs, uitvoeringen & afwerking
deur pvc
PVC deuren: uitvoeringen, voor- en nadelen & prijs
premies ramen en deuren 2015 2016
Premies ramen en deuren 2023