Stalen ramen: prijs, uitvoeringen & afwerking
Stalen ramen zijn sterk, hebben een lange levensduur en zijn onderhoudsvriendelijk. De laatste jaren hebben ze aan heel wat populariteit gewonnen en vind je ze steeds vaker terug bij landelijke en moderne woningen. Ontdek in dit artikel alles over de voor-en nadelen, de soorten, de onderhoud en de prijs.
Toepassing van stalen ramen
Stalen ramen worden vaak toegepast in moderne en landelijke woningen. Dat heeft te maken met de grote mechanische sterkte van de stalen profielen. Ze kunnen hierdoor slank uitgevoerd worden in allerlei bijzondere vormen. Stalen ramen roesten niet, maar zijn wel duur. Dit soort ramen zie je ook vaak bij bedrijfsgebouwen.
De dunne profielen zijn ook bijzonder dankbaar om grote raamvlaktes in te delen in kleinere vlakken. Zo ontstaat er een geborgen gevoel in de woning en krijgt de architectuur een unieke uitstraling.
Voordelen & nadelen van ramen in staal
Voordelen
• Door de grote mechanische sterkte van het materiaal zijn slanke raamprofielen, in een veelvoud aan vormen (ook allerlei gebogen vormen) mogelijk. Hierdoor zijn stalen ramen breed toepasbaar en kunnen ze perfect in moderne en landelijke woningen gebruikt worden.
• Kunnen in iedere RAL kleur gelakt worden.
• Goed bestand tegen inbraak en vandalisme.
• 100% recycleerbaar.
• Hoge brandwerendheid.
• Goede akoestische isolatie.
Nadelen
• Vrij hoge kostprijs (stalen ramen zijn duurder dan hout, PVC of aluminium ramen).
• Scoren minder goed wat betreft de isolatiewaarde. Stalen ramen met een thermische onderbreking scoren beter maar nog steeds niet hoog. (U-waarde: 1.2 W/m²K. vergelijkbaar met aluminium ramen).
Prijs stalen ramen
Staal is enorm sterk en gaat heel lang mee. Dit vertaalt zich ook in de prijs. Voor een raam in staal betaal je per vierkante meter gemiddeld 1100 euro. In deze prijs is de montage, btw en HR++-glas inbegrepen. Ben je op zoek naar exacte prijzen voor jouw project? Vraag dan hier gratis & vrijblijvend prijzen aan.
Stalen raam met thermische onderbreking
Bij stalen ramen met thermische onderbreking bestaan de profielen doorgaans uit twee stalen delen die onderling gescheiden worden door een kunststof isolator. Deze kunststof isolator zorgt voor een goede thermische scheiding en maakt het gebruik van extra rubber dichtingen overbodig. Tussen het glas en het profiel kunnen ook thermische afstandhouders aangebracht worden waardoor de isolerende waarde beter wordt.
Afwerkingsopties van stalen ramen
Stalen ramen kunnen in de fabriek voorzien worden van een breed scala aan RAL kleuren. Meestal worden de profielen dan gepoedercoat waarbij de lak door verhitting aan het materiaal ‘gebakken’ wordt. Maar onafgewerkt (geborsteld, messing, gepolijst, enz.) is vanzelfsprekend ook mogelijk. Tegenwoordig kunnen afwerkingen in ‘weervast staal’ ook gerealiseerd worden. Dit weervaste staal heeft een typische roestbruine patine die onderhevig is aan kleurveranderingen. Weervast stalen profielen zijn voornamelijk populair voor gebruik in historische gebouwen maar ze kunnen ook prima toegepast worden in allerlei moderne design projecten.
Onderhoud en reiniging
In het algemeen vereisen stalen ramen en aluminium ramen weinig onderhoud. Stalen profielen worden in de fabriek vaak al voorzien van een oppervlaktebehandeling waardoor ze lang beschermd zijn tegen UV-straling. Stalen ramen die zijn afgewerkt met een laklaag kunnen na verloop van tijd echter wat van hun glans verliezen. Afhankelijk van de omstandigheden kun je eens in de twee jaar de profielen voorzien van een waslaagje. Wil je wat vaker de profielen reinigen? Gebruik dan een neutraal schoonmaakmiddel,groene zeep of autoshampoo (waarin wax is verwerkt). Middelen die je absoluut moet vermijden zijn: chemische schoonmaakmiddelen, schuurmiddelen en schurende materialen zoals schuursponsjes, staalwol en schuurpapier.