Bouwplannen? Wij helpen jou.

Hoogrendementsglas: Kostprijs, soorten & voordelen

Hoogrendementsglas bestaat uit twee of drie glasbladen die door middel van een afstandhouder van elkaar gescheiden zijn. De ruimte tussen de glasbladen (de spouw) is gevuld met een edelgas (argon). Verder is er een speciale ‘lage emissie coating’ op het glas aangebracht, waardoor er weinig warmte via het glas verloren gaat.

Offertes aanvragen voor nieuwe ramen met hoogrendementsglas?
Vraag hier vrijblijvend prijsvoorstellen aan bij gespecialiseerde installateurs van ramen en deuren.

 

hoogrendementsglas Soorten hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas kun je herkennen aan de afkorting HR. Aan het aantal plusjes kan je zien over welk glas het gaat. De warmtetransmissiecoëfficiënt, kortgezegd U-waarde, geeft aan hoeveel warmte het glas doorlaat. Hoe lager het getal, hoe minder warmte er via het glas verloren gaat.

Tegenwoordig is hoogrendementsglas (HR++) met een U-waarde van 1,1 en 1,0 W/m²K standaard. Met driedubbele beglazing en krypton gas in de spouw zijn U-waardes mogelijk tot 0,5 W/m²K.

Er zijn grofweg drie soorten hoogrendementsglas te onderscheiden: HR+, HR++ en driedubbel glas (triple glass).

 

Soort isolatieglas Spouwvulling U-waarde (W/m2 K)
Standaard dubbel glas Droge lucht 2,8 – 2,9
HR+ Droge lucht + coating 1,2 – 1,6
HR++ Argon + coating < = 1,1
HR+++ (driedubbel glas) (dubbel spouw met Argon of Krypton) + dubbele coating 0,5

 

Voordelen van hoogrendementsglas

• Isoleert twee- tot driemaal zo goed als standaard dubbel glas.
• Flinke energiebesparing mogelijk.
• Gunstige terugverdientijd (6 à 7 jaar voor HR++).
• Houdt niet alleen de warmte binnen maar in de zomer ook de hitte buiten.

 

Premies voor hoogrendementsglas

Voor het vervangen van enkel of dubbel glas door nieuwe hoogrendementsbeglazing kom je misschien wel in aanmerking voor een premie van de netbeheerder. Voor werken met eindfactuur in 2019 bedraagt deze vergoeding 10 euro per vierkante meter, voor 2020 is dit 8 euro per vierkante meter. De maximale U-waarde van het nieuwe HR-glas bedraagt hierbij 1,0 W/m²K. Voor beschermde afnemers bedraagt de premie 56 euro m² (max. 40% van de factuur).

 

Andere premies

Combineer je de vervanging van jouw beglazing met nog 2 andere energiebesparende maatregelen, dan kan je ook aanspraak maken op een totaalrenovatiebonus. Projectbegeleiders die per project minstens 10 woningen helpen energiezuinig te maken, kunnen dan weer een burenpremie krijgen. Verder is er ook nog de overkoepelende renovatiepremie als je zowel het glas als het schrijnwerk vervangt in een woning die minstens 30 jaar oud is. ⇒ Voor een handig overzicht van de beschikbare premies voor ramen en deuren en hun voorwaarden kan je terecht in het artikel “Premies ramen en deuren“.

Voor meer informatie kan je terecht op de website Vlaanderen.be.

 

hoogrendementsglas premie

 

Hoeveel kan ik besparen met hoogrendementsglas ?

Detail hoogrendementsglas
Shutterstock

Gemiddeld genomen kan je door het vervangen van enkel glas door hoogrendementsglas (HR++) op jaarbasis €250 – €300 besparen (uitgaand van een gemiddelde eengezinswoning). De gemiddelde terugverdientijd van HR++ glas bedraagt bij gelijkblijvende energietarieven tussen de 6 en 7 jaar. Houden we rekening met inflatie, zal de terugverdientijd nog korter zijn.

Wens je nieuwe ramen te plaatsen met hoogrendementsglas of moet er nieuw glas geplaatst worden in je bestaande raamkaders? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en vraag vrijblijvend prijzen op maat aan bij gespecialiseerde installateurs van ramen en deuren. Klik hier voor meer informatie.

 

Prijs van hoogrendementsglas (excl. plaatsing)

• HR+ glas: € 75-80 per m²
• HR++ glas: € 85-90 per m²
• HR+++ glas € 150-180 per m²

Het plaatsen van nieuwe hoogrendementsbeglazing is zonder twijfel een nuttige investering. De verwarming van je woning kan namelijk veel efficiënter verlopen, wat het wooncomfort verhoogt en je energiefactuur doet dalen.

Wil je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij vakmannen voor de plaatsing van nieuwe ramen? Klik dan hier om naar de offertepagina te gaan.

 
Ramen en deuren plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
dubbel glas
Dubbel glas: info & prijzen
voorbeeld van stalen ramen
Stalen ramen: prijs, uitvoeringen & afwerking
aluminium ramen
Aluminium ramen en hun soorten afwerking
witte aluminium ramen
Witte ramen: mogelijkheden & prijzen
pvc of aluminium ramen
PVC of aluminium ramen kiezen?
raam vervangen
Ramen vervangen
zwarte ramen woning
Zwarte ramen: mogelijkheden & inspiratie
pvc ramen
PVC ramen: prijzen & soorten profielen