Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Ramen en deuren prijzen

De gemiddelde prijzen van ramen en deuren worden beïnvloed door een aantal factoren. Persoonlijke smaak, materiaalkeuze, afwerking en het formaat hebben allen een invloed op de prijs. In dit artikel vind je een overzicht van gangbare prijzen van ramen en deuren per materiaal en type. Je ontdekt ook wat de voornaamste factoren zijn die de kostprijs bepalen.

Ga snel naar:
Prijsbepalende factoren
Gemiddelde prijzen ramen en deuren
Prijs ramen en deuren berekenen
Vergelijk offertes voor ramen en deuren

 

Wat kosten nieuwe ramen en deuren gemiddeld?

De gemiddelde prijs voor nieuwe ramen en deuren is afhankelijk van het type woning waarin je woont:

  • Rijwoning of halfopen bebouwing: je mag rekenen op een kostprijs tussen de € 7.500 en 15.000.
  • Vrijstaande woning: voor een open bebouwing schommelt de prijs tussen de € 15.000 en 30.000.

TIP: voor een exacte prijs op maat van jouw woning, neem je best contact op met een schrijnwerker in jouw buurt. Vind hier een geschikte vakman.

 

Welke factoren beïnvloeden de prijzen van ramen en deuren?

Kies je voor nieuwe ramen en deuren? Dan ben je vast benieuwd naar wat dit je kan kosten. Er zijn redelijk wat factoren die de prijs kunnen beïnvloeden. Zo zijn onder meer de materiaalkeuze, grootte, het glas- en raamtype van invloed op de prijs. Denk op voorhand goed na zodat je een weloverwogen keuze maakt. Nieuw schrijnwerk beïnvloedt tenslotte de uitstraling van je woning. Hieronder vind je ook enkele tips bij je keuze voor nieuwe ramen en deuren.

 

1. Materiaal

Voor nieuwe ramen en deuren kan je kiezen tussen hout, aluminium, pvc en staal. De materialen die je kiest, zijn van grote invloed op de prijs. Pvc ramen en deuren zijn het goedkoopst en zijn gemiddeld 20% goedkoper dan aluminium en 15% goedkoper dan houten ramen en deuren. Elk materiaal heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Dat laat zich ook vertalen in de prijs.

Wanneer kies je voor welk materiaal? Pvc is de beste keuze als je op zoek bent naar de goedkoopste ramen en deuren die ook goed isoleren. Hout is een goede keuze wanneer je op zoek bent naar de beste isolerende ramen en deuren en je je woning een authentieke uitstraling wilt geven. Met aluminium en staal heb je dan weer de meeste constructiemogelijkheden.

 

2. Glassoort

Er zijn verschillende types beglazing voor ramen en deuren met hun bijhorende prijzen. Kies je voor dubbel glas of ga je meteen voor hoogrendementsglas (HR++)? Sinds de verplichte dubbelglasnorm moet elke woning in Vlaanderen ramen (en buitendeuren met glas) in minstens dubbel glas hebben. Toch is het verstandig om bij je bestelling meteen te gaan voor HR++. Gezien de hogere isolerende waarde en de schommelende energieprijzen zal dit type beglazing een hogere besparing opleveren.

TIP: voor de plaatsing van hoogrendementsglas kan je zelfs premies krijgen, waardoor deze investering nog interessanter wordt. Een plaatser van ramen en deuren kan je hierover meer uitleg geven. Kom vrijblijvend in contact met professionals in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

3. Grootte

Ook de totale oppervlakte van je nieuwe ramen en deuren spelen een rol bij de prijsbepaling. Hoe groter de raam- en deurelementen, hoe duurder. Ramen en deuren in standaard maten zijn ook goedkoper dan ramen en deuren die volledig op maat zijn gemaakt.

 

4. Type

Bij het kiezen van ramen en deuren moet je natuurlijk ook een keuze maken voor het type. Kies je schuiframen, draairamen, kipramen of een opendraaiend raam? Ga je op zoek naar een nieuwe binnendeur, buitendeur of schuifdeur? Ook de keuze voor één van deze types beïnvloedt de prijs. Vaste ramen en binnendeuren zijn het goedkoopst, terwijl buitendeuren en schuiframen het duurste prijskaartje hebben.

 

Zijn de goedkoopste ramen en deuren ook de beste keuze?

Als het gaat over het materiaal, kan je eigenlijk geen foute keuze maken. Pvc ramen en deuren zijn het goedkoopst, maar hebben ook een goede isolatiewaarde. Kiezen voor de goedkoopste beglazing, namelijk dubbel glas, is echter een minder goede zet. Hoogrendementsglas is duurder in aanschaf, maar het levert wel een grotere besparing op je energiefactuur én het levert je woning een betere energiescore op.

TIP: laat je bij je keuze voor nieuwe ramen en deuren bijstaan door een ervaren schrijnwerker. Hij geeft je advies op maat van jouw woning, wensen en budget. Vind een vakman in je regio.

 

Ontdek onder de foto de gemiddelde prijzen van ramen en deuren.

prijzen ramen en deuren

Gemiddelde prijzen ramen en deuren

Wat kosten nieuwe ramen en deuren nu gemiddeld? We geven hieronder een overzicht van de prijzen per materiaal en per type raam of deur.

 

Prijs ramen en deuren per materiaal

De prijzen voor nieuwe ramen starten vanaf € 100 per m² en kunnen oplopen tot € 2.000 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Voor nieuwe deuren variëren de prijzen van € 1.400 tot 5.000 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Zoals eerder vermeld, hangt de prijs in grote mate af van de materiaalsoort.

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen van de materialen met de bijhorende isolatiewaarde. Een exacte prijs kan je verkrijgen via onze offerteservice.

MateriaalsoortPrijs ramen per m²
(excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs deuren per m²
(excl. btw, incl. plaatsing)
Isolatiewaarde
Hout€ 150 – 1.000
€ 1.500 - 2.2000,8 – 0.63 W/m2k
PVC€ 100 – 900€ 1.400 - 2.0001.2 – 0.78 W/m2k
Aluminium€ 250 – 1500€ 1.700 - 2.5001.5 – 0.8 W/m2k
Staal€ 325 - 2.000€ 2.000 - 5.0002.6 – 1.9 W/m2k

In de gemiddelde prijs per m² is HR++ glas inbegrepen. Hoe lager de waarde uitgedrukt in W/m²K (aantal watt per m² bij een temperatuurverschil van 1 Kelvin), hoe beter het materiaal isoleert. Staal isoleert dus het slechts van allemaal.

 

Prijs ramen en deuren per type

De prijs van nieuwe ramen en deuren hangt ook sterk af van het type raam of deur dat je kiest. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen per type raam en deur.

Type raam / deurPrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Vast raam€ 100 - 520
Draaikiepraam / valraam€ 150 - 700
Schuifraam / -deur€ 700 - 2.000
Binnendeur€ 700 - 2.000
Buitendeur€ 1.400 - 5.000

Graag een prijs op maat? Ontvang vrijblijvend offertes van meerdere schrijnwerkers in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Prijs ramen en deuren berekenen

Om een idee te krijgen van de prijzen voor het vervangen van je ramen of deuren, kan je de richtprijs hierboven vermenigvuldigen met de oppervlakte van je nieuwe ramen of deur(en). Toch geeft dit slechts een indicatie van de prijs die je mag verwachten. Om de exacte kostprijs te weten, laat je best de berekening maken door een ervaren schrijnwerker. Dit kan snel en eenvoudig via de offerteservice hieronder. Nadien kan je dan rustig de verschillende offertes vergelijken en de interessantste aanbieder kiezen.

 
Ramen en deuren plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
gepantserde deuren voordeur
Gepantserde deuren: prijzen en mogelijkheden
schuifpui prijs
Schuifraam prijs
beveiliging raam
Raambeveiliging: types en advies
raam vervangen
Ramen vervangen
PVC ramen met houtnerf
PVC ramen met houtnerf
driedubbele beglazing
Driedubbel glas plaatsen: mogelijkheden & prijzen
isolatiewaarden ramen
Isolatiewaarden ramen
hoogrendementsglas
Hoogrendementsglas: Kostprijs, soorten & voordelen