Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Driedubbel glas plaatsen: mogelijkheden & prijzen

Door jouw woning te voorzien van driedubbel glas, ofwel ’triple gas’, zorg je voor betere isolatie en een flinke besparing op je energiefactuur. Hoe je het in jouw woning kan integreren is afhankelijk van de situatie. In geval van renovatie zijn er 2 mogelijkheden: ofwel vervang je enkel de bestaande beglazing, ofwel plaats je volledig nieuwe ramen (nieuw glas + raamkader). Bij nieuwbouw plaats je sowieso volledig nieuwe ramen.

OPTIE 1: beglazing vervangen
OPTIE 2: volledig nieuwe ramen plaatsen
CONCLUSIE: beglazing vervangen of volledig nieuwe ramen?

 

Wat is driedubbel glas?

De benaming ‘driedubbel glas’ laat weinig tot de verbeelding over. Het is glas bestaande uit drie lagen met daartussen spouwen die een isolerend gas en speciale coating bevatten. Op die manier voldoet het aan de hoogst mogelijke isolatienormen (isolatiewaarde: 0,6 W/m²K). Driedubbele beglazing is daarom vooral een interessante keuze als je heel energiebewust wil wonen of in een passiefhuis woont. Je vindt het online ook wel terug onder de termen ’triple glas’ of ‘HR+++’.

 


OPTIE 1: Beglazing vervangen

Bij renovatie kan je ervoor kiezen om enkel de beglazing in je bestaande ramen te vervangen. Dat is bijvoorbeeld een goed idee als je op dit moment nog enkel glas of ‘verouderd’ standaard dubbel glas hebt. De beglazing vervangen door 3 dubbel glas (of een ander type dubbel gas) is in dat geval essentieel om je woning goed te isoleren en de energiefactuur te doen dalen. Hier gaan we dieper in op de aandachtspunten voor deze wissel en maken we de vergelijking tussen drievoudig glas en andere glassoorten:

driedubbel glas

 

Wanneer beglazing in bestaande ramen vervangen?

Waar moet je rekening mee houden als je beslist om jouw oude beglazing te vervangen door triple glas of een ander type beglazing? Het is vooral belangrijk om te weten dat de nieuwe beglazing een stuk dikker en zwaarder zal zijn. Deze optie wordt daarom alleen maar aangeraden als:

 • De bestaande raamkaders nog voldoende isolerend zijn;
 • De bestaande raamkaders nog in goede staat zijn;
 • de bestaande raamkaders dik genoeg zijn voor de nieuwe beglazing;
 • De bestaande scharnieren sterk genoeg zijn en geen slijtsporen bevatten.

Wanneer jouw raamprofielen uit hout zijn vervaardigd, is het soms mogelijk om de gleuven te laten bijschaven om er zo dikkere glasplaten te kunnen in plaatsen. Hou er wel rekening mee dat je dan nog altijd te maken kan hebben met te dunne scharnieren.

TIP: je laat je best adviseren door een vakman om er zeker van te zijn of het voor jouw situatie mogelijk is om enkel de beglazing te vervangen. Ontvang hier vrijblijvend advies en prijzen op maat.

 

Driedubbel glas of ander soort beglazing?

Naast 3 dubbel glas, kun je de bestaande beglazing in jouw ramen ook vervangen door andere types hoogrendementsglas (HR). Wij sommen ze hieronder voor jou op:

 1. Enkel glas: enkel glas heeft nauwelijks isolerende eigenschappen. Daarom is het beter om enkel glas te vervangen met éen van de onderstaande soorten:
 2. Dubbel glas: dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een neutraal isolerend gas. De metaalcoating aan de buitenkant van het binnenste glas versterkt de isolerende kwaliteiten. Het zorgt voor een betere warmte- en geluidsisolatie en voorkomt condens aan zowel de binnen- als buitenkant van het raam.
 3. HR-glas: de ruimte tussen de glasplaten is gevuld met een isolerend edelgas en heeft een dun isolerend metaallaagje. HR-glas isoleert tot 3 keer beter dan gewoon dubbel glas. Net als bij dubbel glas, zorgt hoogrendementsglas voor verminderde tocht en condens. De eigenschappen zijn cumulatief wanneer ook de plusjes van het glastype toenemen.
 4. HR+ glas: hoogrendementsglas met een hogere isolatiewaarde dan de voorgaande variant.
 5. HR++ glas: nog beter isolerend hoogrendementsglas. Het isoleert 5 tot 6 keer beter dan enkelvoudig glas.
 6. Drievoudig glas (HR +++): bestaat uit 3 lagen glas met daartussen telkens edelgas en een speciale coating. Dit is de meest duurzame en energiebewuste beglazing op de markt. Het isoleert tot wel 12 keer beter dan enkel glas en voldoet aan de criteria van passief wonen.

 

 

Prijs driedubbel glas

Wanneer je investeert in triple beglazing, moet je algauw rekenen op € 150 à 230 euro per vierkante meter (incl. btw en plaatsing). Alhoewel het algemene kostenplaatje van deze investering aanzienlijk hoger ligt dan voor bijvoorbeeld standaard dubbel glas, bespaar je jaarlijks gemiddeld het dubbele van de energiekosten uit! Geen onbelangrijk detail…

Hieronder maken we de prijsvergelijking tussen de verschillende soorten glas.

Soort beglazingGemiddelde prijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Gemiddelde jaarlijkse
besparing per m² beglazing
Standaard dubbel glas€ 100-115€ 7
Hoogrendementsglas (HR)€ 105 - 120€ 9
Hoogrendementsglas (+)€ 110 - 130€ 11
Hoogrendementsglas (++)€ 115 - 140€ 13
Triple glas/drievoudig glas€ 150 - 230€ 14

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Bovendien kunnen de prijzen sterk verschillen per vakman. We raden daarom aan om offertes aan te vragen bij 2 à 3 verschillende plaatsers. Zo kan je makkelijk prijzen, maar ook adviezen, materialen, … vergelijken. Dat kan je doen via onze offerteservice.

 

 

Welk type beglazing kies ik best?

Driedubbel glas isoleert zonder twijfel het beste ten opzichte van alle andere soorten hoogrendementsglas. Of je daadwerkelijk wilt investeren in 3 dubbele beglazing, is natuurlijk afhankelijk van de situatie en jouw budget. Hou er rekening mee dat 3 dubbel glas geen must is en vooral interessant is als je heel energiebewust wil wonen of een passiefhuis wil.

Wil je zeker zijn van de beste keuze voor jouw situatie? Schakel dan een gespecialiseerde plaatser in die de situatie voor jou correct kan inschatten. Hij zal je ook informeren over de mogelijkheden en helpen bij het maken van de juiste keuze. Bovendien zorgt hij voor een correcte plaatsing waardoor jij zeker bent van een kwalitatief resultaat. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 


 

OPTIE 2: Volledig nieuwe ramen plaatsen

Wil je een nieuwbouwwoning? Prima, dan kun je deze optie bespreken met de aannemer en verwerkt die driedubbel glas in het ontwerp. Tegenwoordig is hoogrendementsglas of drievoudige beglazing de norm bij nieuwbouw. Ook bij renovaties kan het soms interessanter zijn om het volledig raam (beglazing + raamkader) te vervangen. Overweeg je volledig nieuwe ramen? Dan moet je het volgende weten:

3 dubbel glas

 

Wanneer volledig nieuwe ramen plaatsen?

Bij nieuwbouwwoningen moet je sowieso kiezen voor volledig nieuwe ramen. Bij renovatie is de optie om volledig nieuwe ramen te plaatsen interessant in volgende gevallen:

 • Als de bestaande raamkaders of scharnieren niet stevig genoeg meer zijn om de nieuwe beglazing in te plaatsen;
 • Wanneer de bestaande raamkozijnen niet genoeg isoleren;
 • Als je zeker wil zijn van een optimale thermische en akoestische isolatie;
 • Als je dubbele arbeidskosten wil vermijden door de beglazing en raamkader apart te laten vervangen;
 • Als je zeker wil zijn van een lange levensduur van jouw ramen;
 • Omwille van esthetische redenen.

 

 

Materialen nieuwe raamprofielen

Wanneer je nieuwe ramen plaatst, moet je naast nieuwe beglazing ook het materiaal voor de nieuwe kozijnen kiezen. Dat is niet alleen belangrijk voor de totale isolatiewaarde van jouw ramen, maar is daarnaast ook een bepalende factor voor hoe jouw woning eruit zal zien. Hieronder vind je de meest gangbare materialen voor raamprofielen:

 1. Houten ramen: hout is een natuurlijk materiaal met een warme, luxueuze uitstraling en talloze afwerkingsopties. Als natuurlijke thermische en akoestische isolator, is hout een geliefd product. Doordat het een natuurlijk materiaal is, komt er wel meer onderhoud bij kijken en is hout gevoeliger voor wisselende weersomstandigheden of houtrot.
 2. Pvc of kunststof ramen: raamprofielen in kunststof zijn jarenlang de populairste keuze geweest door de talloze ontwerpmogelijkheden. Pvc heeft een hoge isolatiewaarde, is volledig stof-, water- en vuilafstotend, onderhoudsvriendelijk en heeft bovendien een lange levensduur. Kunststof is ook vaak de goedkoopste optie.
 3. Aluminium ramen: aluminium is zeer stevig, maar toch licht. Het materiaal vervormt en breekt niet en is eveneens onderhoudsvriendelijk. Door zijn stevigheid kan het zware, dikke en goed isolerende glaspartijen aan. Daarentegen is het wel de duurste optie van de drie. Door zijn strakke, hedendaagse look past aluminium perfect in moderne ontwerpen.

 

 

Prijs nieuwe ramen

Hoeveel je betaalt voor nieuwe ramen is vooral afhankelijk van het type raam en het gekozen materiaal. Enkele richtprijzen:

Type raam MateriaalGemiddelde prijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Vast raamPVC€ 100 - 250
Hout€ 150 - 300
Aluminium€ 250 - 400
Draaikiepraam/valraamPVC€ 150 - 300
Hout€ 250 - 400
Aluminium€ 400 - 550
SchuifraamPVC€ 700 - 900
Hout€ 800 - 1.000
Aluminium€ 1.100 - 1.500

TIP: de prijzen verschillen natuurlijk van vakman tot vakman. Wil je gericht prijzen en materialen vergelijken? Dan vraag je best offertes aan bij 2 à 3 verschillende plaatsers. Dat kan je doen via de offerteservice.

 

 

Welk materiaal kies ik best?

Elke woning heeft z’n eigen uitstraling. Die wordt onder andere bepaald door het uitzicht van de ramen. Technisch gezien is elk materiaal voldoende stevig om drievoudig glas (of een ander type isolerend glas) te kunnen dragen. De keuze voor een specifiek raamprofiel is dus voornamelijk een zaak van persoonlijke smaak én jouw budget.

Schakel de hulp in van een gespecialiseerde plaatser van ramen. Deze kan je informeren over de verschillende mogelijkheden en helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw situatie en wensen. Een vakman zorgt bovendien voor een correcte plaatsing van de ramen waardoor jij zeker bent van een kwalitatief resultaat. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 


CONCLUSIE: beglazing vervangen of volledig nieuwe ramen?

Hoe je driedubbele beglazing kan integreren in je woning is afhankelijk van de situatie. Bij nieuwbouw kan je niet anders dan kiezen voor volledig nieuwe ramen. In geval van renovatie zijn er 2 opties: of je vervangt alleen het glas in de bestaande ramen, of je plaatst volledig nieuwe ramen (nieuwe ramen + raamkaders).

Alleen het glas vervangen is een snellere en goedkopere oplossing, maar daarom niet de meest duurzame. Zo bestaat het risico dat de bestaande raamprofielen misschien niet meer zo goed isoleren of niet meer in goede staat zijn. Of misschien zijn ze niet dik of sterk genoeg om jouw nieuwe beglazing te kunnen dragen.

Zeker als de bestaande raamkaders al wat ouder zijn, is het een beter idee om direct het volledige raam te vervangen. Zo geef je jouw woning niet alleen een nieuwe look. Je bent er ook zeker van dat jouw nieuwe ramen geen wind en koude doorlaten. Een investering die jouw energiefactuur alleen maar ten goede komt.

 

Vergeet de premies niet!

Voor het plaatsen of vervangen van ramen en beglazing kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op verschillende premies. Zo kan je de kosten drukken en wordt de investering nóg interessanter. Lees er alles over in dit artikel.

 

 
Ramen en deuren plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
Moderne aluminium ramen
Aluminium ramen en hun soorten afwerking
witte aluminium ramen
Witte ramen: mogelijkheden & prijzen
houten voordeuren
Houten voordeur
voordeur prijs per materiaal
Voordeur prijs: overzicht per materiaal
pvc voordeuren
Buitendeur prijs
ramen en deuren prijzen
Ramen en deuren prijzen
pvc of aluminium ramen
Pvc of aluminium ramen kiezen?
kostprijs nieuwe ramen
Kostprijs nieuwe ramen [2024 update]