Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Raambeveiliging: types en advies

Het komt helaas nog erg vaak voor dat gelegenheidsdieven zich via slecht beveiligde ramen of dakvensters toegang verschaffen tot een woning. En dat is jammer want met de juiste raambeveiliging kan je dit soort ongenode gasten eenvoudig weren. Er zijn tal van hulpmiddelen waarmee je elk type raam effectief kan beveiligen.

 

Raambeveiliging met slot

slot raamgrendel Raamgrendels met slot

De wat oudere, klassieke raamgrendels zonder slot zijn in de regel vrij eenvoudig te forceren of van buitenaf open te hengelen door een gaatje in het kozijn. Ze zijn vaak zwak van constructie en kunnen het geweld van een schroevendraaier die tussen het raam en kozijn gezet wordt niet aan. Moderne raamgrendels met slot zijn veel sterker en kunnen niet meer ongeoorloofd geopend worden. Je dient ze met lange schroeven op het kozijn te monteren. Er zijn diverse soorten grendels te koop. De meeste zijn voorzien van een kierstandhouder met slot, waardoor je het raam zelfs veilig op een kier kan laten staan omdat de grendel zonder sleutel niet bediend kan worden.

 

Bijzetslot

Als extra veiligheidsmaatregel kan je een een bijzetslot (opleggrendel) op het kozijn monteren. Er zijn verschillende types die ook op kunststof profielen kunnen worden aangebracht. Ze zijn zowel geschikt voor naar binnen draaiende ramen als naar buiten draaiende vensters. Dit soort sloten is relatief goedkoop en eenvoudig te monteren. In combinatie met een kwalitatieve raamgrendel wordt het haast onmogelijk om het raam te forceren.

 

Dievenklauwen en barrièrestang

Dievenklauwen zijn een vorm van raambeveiliging die vooral wordt toegepast bij naar buiten draaiende ramen of deuren met scharnieren die zich aan de buitenkant van de woning bevinden. Een dievenklauw bestaat uit een stalen bus en een stift van gehard staal. Deze worden in het raam en in het kozijn aangebracht. Met een dievenklauw voorkom je dat het raam, na het forceren van de scharnieren (bladscharnier of kogelscharnier) omhoog getild kan worden. Ook bij naar buiten draaiende deuren zijn dievenklauwen erg effectief tegen inbraak, zeker in combinatie met veiligheidssloten en grendels.

raambeveiliging

Barrierestangen zijn erg handig om kleine klapramen of tuimelvensters te beveiligen. Denk bijvoorbeeld aan kleine raampjes in de keuken, badkamer of wc. Je voorkomt ermee dat inbrekers zich door smalle openingen kunnen wurmen. Het aanbod aan raamstangen is vrij uitgebreid en je kan tegenwoordig ook stangen met een klassieke uitstraling kopen zodat ze minder opvallen in traditionele woningen. Er zijn ook barriere stangen speciaal geschikt voor de schuifpui. Hiermee voorkom je dat een schuifdeur tijdens je afwezigheid geopend wordt.

 

Schuif- en dakraam beveiligen

Schuiframen kan je in de regel eenvoudig beveiligen met een extra oplegslot, indien mogelijk in combinatie met een barrierestang. Als barriere stang kan je eventueel ook een simpele houten stok tussen de raamstijlen passen maar er zijn commercieel verkrijgbare oplossingen (raamstangen) die beter voldoen. Oplegsloten zijn in het algemeen erg effectief in combinatie met schuiframen en je voorkomt er tegelijk mee dat een inbreker die via de voorzijde van de woning is binnen gekomen via het terras weer snel de benen kan nemen.

Bij het aanbrengen van raambeveiliging vergeten de meeste mensen ook het dakraam of de lichtkoepel mee te beveiligen. Vooral de wat oudere dakramen zonder veiligheidsbeslag zijn gevoelig voor inbraak en kunnen relatief eenvoudig via de buitenzijde geopend worden. Dakramen of koepels die op een kierstand staan, zijn al zeker een makkelijke prooi. Speciaal voor dakramen zijn er oplegsloten waarmee je eenvoudig kan voorkomen dat het raam ongeoorloofd geopend wordt. Vooral tijdens lange periodes van afwezigheid, bijvoorbeeld bij vakantie, zijn ze handig. Ook raamstangen zijn erg effectief gebleken tegen inbraak en hebben als voordeel dat het dakvenster gewoon op een kier kan blijven staan.

 

Andere vormen van raambeveiliging

inbraakwerend glas Inbraakwerend glas

Indien je wil voorkomen dat inbrekers zich via een ingeslagen venster toegang verschaffen tot de woning, dan kan je overwegen om inbraakwerend glas te laten plaatsen. Dit is een speciaal soort glas dat bestaat uit meerdere lagen glas met daartussen een sterke kunststof folie. Er zijn verschillende kwaliteiten inbraakwerend glas met elk hun specifieke kenmerken. Een dergelijke beglazing kan niet ingeslagen worden en zal dus ook niet uiteenvallen in scherpe of kleine stukjes. Spelende kinderen kunnen zich dus ook niet per ongeluk snijden mochten ze onverhoopt tegen het glas aanvallen. Inbraakwerend glas is niet goedkoop maar het biedt je wel extra zekerheid, zeker wanneer je in een omgeving woont met een verhoogde kans op inbraak of vandalisme.

 

Inbraakwerende folie

Het is ook mogelijk om als raambeveiliging een speciale folie op de ramen aan te laten brengen waardoor het raam minder snel zal breken bij impact van een hamer of ander zwaar voorwerp. De effectiviteit van dit soort folies is grotendeels afhankelijk van de dikte van de folie en de wijze waarop deze aangebracht is. Aangezien de folie zich maar aan één zijde van het raam bevindt, moet je niet dezelfde inbraakbescherming verwachten als die van echt veiligheidsglas, dat uit verschillende lagen bestaat. Voordat je dit soort folie aanschaft, doe je er verstandig aan om je goed te verdiepen in de specificaties ervan.

 

Raamdetectoren en glasbreuksensoren

Er zijn talloze elektronische hulpmiddelen te koop waarmee ramen en deuren in de woning continu gemonitord kunnen worden. De meest eenvoudige systemen werken met een magneetcontact die een alarmsignaal produceert wanneer een raam wordt geopend. Andere systemen kunnen glasbreuk of trillingen in het glas detecteren of zijn uitgerust met een onzichtbare laser of bewegingsdetector. Bewegingsdetectoren zijn erg effectief omdat ze ook reageren wanneer een inbreker zich op andere wijze (dan het raam) toegang heeft weten te verschaffen tot een woning of gebouw.

 

Wil je in contact komen met professionals voor het plaatsen van nieuwe ramen die goed beveiligd zijn tegen inbraak? Klik dan hier om naar de offertepagina te gaan.

 

 
Ramen en deuren plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
witte aluminium ramen
Witte ramen: mogelijkheden & prijzen
deur pvc
Pvc deuren
dubbel glas
Dubbel glas: info & prijzen
gepantserde deuren voordeur
Gepantserde deuren: prijzen en mogelijkheden
zwarte ramen woning
Zwarte ramen: mogelijkheden & inspiratie
voordeuren met hout
Voordeuren kiezen: prijzen, materialen & inspiratie
premies ramen en deuren 2015 2016
Premies ramen en deuren 2024
PVC ramen met houtnerf
PVC ramen met houtnerf