Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

PVC ramen met houtnerf

Door PVC ramen met houtnerf te gebruiken, profiteer je van de vele voordelen die kunststof biedt en vermijd je de nadelen van hout. Aangezien de productietechnieken van pvc ramen steeds verbeteren zijn pvc ramen met houtnerf haast niet meer van echte houten ramen te onderscheiden. Deze ramen zijn voorzien van een speciale houtdecor folie of van een houtnerf structuur die in de kunststof zelf is geperst.

Graag een offerte? Vraag nu vrijblijvend offertes voor PVC ramen aan via onze offerteservice.

 

 

Detail PVC raam met houtnerf
Shutterstock

PVC ramen met houtnerf: mét of zonder decoratiefolie

Er zijn grofweg twee manieren te onderscheiden waarmee de houtnerf structuur op het raamprofiel kan worden aangebracht.

 

1. Decoratiefolie op het profiel

Bij deze methode wordt de houtnerf structuur op een speciale folie aangebracht die vervolgens op het raamprofiel wordt geplakt. Het voordeel van een folie is dat je erg veel keuze hebt in houtkleuren (licht eiken, donker eiken, mahonie, oregon,…) en dat de gelijkenis met hout zeer treffend is. Het nadeel van een decoratiefolie is dat deze uiterst vakkundig moet worden aangebracht zodat de folie in de loop der jaren en onder invloed van de seizoenen niet los gaat komen. Bij de betere kwaliteit ramen is deze kans te verwaarlozen en krijg je garantie op defecten maar het is toch iets om rekening mee te houden.

 

2. Houtnerf structuur in het profiel geperst

De structuur van hout kan ook in het PVC zelf geperst zijn. Dit heeft als groot voordeel dat er geen aparte folie gebruikt hoeft te worden en dat deze dus ook niet kan loskomen. Het nadeel is echter dat je beduidend minder keuze aan kleuren hebt. Je zit vast aan de uniforme kleuren: wit, beige, groen, blauw, …. Het resultaat heeft met andere woorden wel de structuur van hout maar niet de typische tekening ervan die zich vooral typeert in de kleur. Wil je een egale afwerking, dan is dit type profiel een echte aanrader.

 

 

Voordelen van PVC ramen ten opzichte van houten ramen

  • Onderhoudsvriendelijk. Schilderen is niet nodig.
  • Zeer duurzaam materiaal (levensduur tot 50 jaar)
  • Gaat nooit rotten, bestand tegen alle weersinvloeden
  • goedkoper en beter isolerend.

 

 

Nadelen van PVC ramen ten opzichte van houten ramen

  • Schades zijn moeilijker te herstellen (bijvoorbeeld bij een inbraak)
  • Je kan niet van kleur veranderen (hout is overschilderbaar)

 

 

Gelijkenis met hout – kwaliteitsafhankelijk

De gelijkenis tussen PVC profielen met houtnerf en echte houten profielen hangt voor een groot deel af van de kwaliteit van de afwerking. Het verschil is vergelijkbaar met het onderscheid tussen goedkoop laminaat met een herhalend, saai motief en de duurdere soorten met afwisselende structuur. Dit laatste is eveneens met moeite van het echte hout te onderscheiden. Vanzelfsprekend hangt hier wel een prijskaartje aan maar bij de duurdere soorten ben je wel zeker van een lange levensduur en weet je dat de folie niet na tien jaar gaat loskomen. Laat je in ieder geval goed informeren en bekijk zelf een aantal profielen in de winkel, dat is de beste manier om de gelijkenis van de houtnerf structuur te beoordelen.

 

Kostprijs PVC ramen met houtstructuur

PVC met houtnerf kost zo’n 5% meer dan hun egale varianten en is zo’n 20% goedkoper dan aluminium. Gaan we gaan vergelijken met prijzen van houten ramen dan is PVC met houtstructuur zo’n 30% goedkoper. Voor een vrijblijvende offerte op maat verwijzen we u graag door naar onze online offerteservice. Klik hier voor meer informatie.

 

Schoonmaken van PVC ramen met houtnerf folie

De folie die op de profielen is aangebracht is voorzien van een UV beschermende en vuil afstotende coating. Deze coating mag niet beschadigen en daarom moet je een aantal schoonmaakregels in acht nemen.

  1. Reinig PVC ramen niet droog. Hierdoor worden ze statisch geladen en gaan ze alleen nog maar meer vuil aantrekken.
  2. Reinig in géén geval met: terpentine, azijn, wasbenzine, spiritus, aceton of andere chemische reinigingsmiddelen. Je kan hiermee de kunststof onherstelbaar beschadigen. Hetzelfde geldt voor schuurmiddelen (Ciff, schuursponsjes, staalwol). Deze moet je altijd vermijden want ze veroorzaken (soms onzichtbare) krassen op het oppervlak.
  3. Gebruik alleen water met een neutraal reinigingsmiddel of voeg eventueel wat autoshampoo toe. Gebruik een goed absorberende zachte doek van wol of katoen en boen hiermee voorzichtig de profielen schoon. Spoel goed af met water.

 

 
Ramen en deuren plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
gepantserde deuren voordeur
Gepantserde deuren: prijzen en mogelijkheden
beveiliging raam
Raambeveiliging: types en advies
inbraakwerende deuren
Inbraakwerende deuren
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
vouwdeuren
Vouwdeur: Voordelen, Eigenschappen & Prijs
houten voordeuren
Houten voordeur
voorbeeld van stalen ramen
Stalen ramen: prijs, uitvoeringen & afwerking
zwarte binnendeuren
Zwarte binnendeuren