Bouwplannen? Wij helpen jou.

Premies ramen en deuren 2021

Laatste update: 15 januari 2021 – Voor het plaatsen of vervangen van ramen, deuren en beglazing kan je verschillende premies aanvragen. Meer info over de beschikbare premies en de bijhorende premiebedragen en voorwaarden vind je hier.

 

Werk samen met erkende aannemers voor je premie

Wil je aanspraak maken op alle mogelijke premies of subsidies, dan is het belangrijk om samen te werken met een erkend aannemer. Vrijblijvende offertes en advies van specialisten actief in jouw regio kan je hier aanvragen.

 

 

Overzicht beschikbare premies ramen en deuren:

PremiePremiebedrag 2021
Premie hoogrendementsglas€ 16 per m²
Overkoepelende renovatiepremie20% of 30% van de
goedgekeurde facturen
Totaalrenovatiebonus€ 625 tot 4.750
Huur- en isolatiepremie beglazing
(voor slecht geïsoleerde huurwoningen)
€ 20 per m² en € 200 per dossier
BurenpremieBENOvatiecoach: € 400 per woning of wooneenheid
Deelnemers: Fluvius-premie van de uitgevoerde maatregelen

 

1. Premies hoogrendementsglas Fluvius

Voor het plaatsen van hoogrendementsglas in een bestaande woning of appartement kan je in aanmerking komen voor een premie voor beglazing van de netbeheerder Fluvius, de fusie tussen de voormalige netbeheerders Eandis en Infrax.

 

Hoeveel bedraagt de premie voor hoogrendementsglas?

Bij eindfacturen in 2021 bedraagt de premie € 16 per m². Voor eindafnemers die op het elektriciteitsdistributienet zijn aangesloten met toepassing van uitsluitend nachttarief bedraagt de premie € 24 per m².

Premie beschermde afnemers:
Voor beschermde afnemers bedraagt de premie € 56 per m² glasoppervlak, met een maximum van 40% van het factuurbedrag. Beschermde afnemers zijn personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor aardgas en elektriciteit.

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

 • Voor wie + welke gebouwen: de premie geldt alleen voor woningen in het Vlaamse gewest die vóór 1 januari 2006 aangesloten werden op het elektriciteitsnet.
 • Uitvoerder van de werken: om aanspraak te kunnen maken op deze premie van de netbeheerder moet je de beglazingswerken laten uitvoeren door een aannemer. Via de offerteservice ontvang je gratis advies en prijzen op maat van gespecialiseerde aannemers. Zo kan je ook makkelijk prijzen, termijnen, werkwijzen, … vergelijken. Klik hier voor meer informatie.
 • Voorwaarden beglazing: de nieuwe hoogrendementsbeglazing moet een U-waarde hebben van ≤ 1,0 W/m²K.

 

Hoe kan ik de premie aanvragen?

Je kan de premie online of op papier aanvragen bij Fluvius, uiterlijk 12 maanden na de datum op de eindfactuur. Bij die aanvraag moet je ook foto’s, een kopie van de facturen en een attest met technische informatie over de geplaatste beglazing toevoegen. Je vakman kan je voorzien van de nodige documenten en zelfs helpen bij het aanvragen van de premie.

TIP: samenwerken met een vakman is trouwens niet alleen verplicht om een premie voor beglazing te kunnen krijgen. Het is ook het meest aangeraden. Een vakman kan je adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie en verzekert je van een correcte plaatsing. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van je project.

 


2. Overkoepelende renovatiepremie

Laat je het buitenschrijnwerk gedeeltelijk of volledig vervangen, dan kom je in aanmerking voor de overkoepelende renovatiepremie. Het gaat dan om het plaatsen of vervangen van de ramen en buitendeuren inclusief beglazing. Bij deze werken komt ook de plaatsing van rolluiken en de afwerking langs de binnen- en buitenkant in aanmerking.

 

Hoeveel bedraagt de renovatiepremie voor ramen en deuren?

Het bedrag van de renovatiepremie voor ramen en deuren bedraagt 20% of 30% van het factuurbedrag (excl. btw). Je moet dan wel een minimum factuurbedrag van € 2.500 (excl. btw) kunnen voorleggen.

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

 • Voor wie + welke gebouwen: de woning ligt in het Vlaams Gewest en is minstens 30 jaar oud. De eigenaar-bewoner moet zijn domicilie in de woning hebben. De eigenaar-bewoner en de meerderjarige medebewoners mogen op de aanvraagdatum naast de premiewoning geen andere woning volledig in volle eigendom hebben
 • Voorwaarden beglazing: de beglazing moet vervangen worden door isolerend hoogrendementsglas met een Ug-waarde van maximaal 1,0 W/m²K. Let op, want er zijn ook ventilatievoorwaarden gekoppeld aan deze vergoeding.
 • Uitvoerder van de werken: je mag zowel facturen van werken uitgevoerd door een aannemer als facturen van aangekochte materialen om de werken zelf uit te voeren indienen.

 

Hoe kan ik de renovatiepremie ramen en deuren aanvragen?

Je kan deze premie voor ramen, deuren en beglazing pas aanvragen na de uitvoering de werken en als je de facturen betaald hebt. Bij de aanvraag moet je namelijk een kopie van de facturen, attesten, … meesturen. De facturen mogen niet ouder zijn dan 2 jaar op het moment dat je de premie aanvraagt.

TIP: samenwerken met een professionele schrijnwerker is het meest aangeraden. Deze kan je gepast adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie, informeert je over de premies en kan eventueel helpen bij de aanvraag ervan. Bovendien zorgt hij voor een correcte uitvoering van de werken die voldoet aan alle voorwaarden. Vergelijk vrijblijvend offertes van gespecialiseerde schrijnwerkers via de offertepagina.

 


3. Totaalrenovatiebonus

Combineer je de plaatsing van nieuwe beglazing met 2 andere energiebesparende maatregelen, dan kom je in aanmerking voor een Totaalrenovatiebonus. Hoe werkt het? Als je, binnen een periode van 5 jaar en mits je aan de voorwaarden voldoet, minstens 3 premies van de netbeheerder aanvraagt (of minstens 2 premies combineert met de installatie van ventilatie), dan krijg je bovenop deze premies nog een bonus.

Om de totaalrenovatiebonus te krijgen, moet je minstens 3 van onderstaande premies aanvragen en krijgen:

 • Premie van de netbeheerder voor dak- of zoldervloerisolatie.
 • Premie van de netbeheerder voor buitenmuurisolatie (langs buitenzijde of binnenzijde) en/of spouwmuurisolatie.
 • Premie van de netbeheerder voor kelderisolatie of vloerisolatie op volle grond.
 • Premie van de netbeheerder voor nieuwe beglazing.
 • Premie van de netbeheerder voor een zonneboiler.
 • Premie van de netbeheerder voor een warmtepomp.
 • Het laten plaatsen van een ventilatiesysteem: ondanks dat er geen specifieke premie voor is komt deze maatregel wel in aanmerking voor een totaalrenovatiebonus.

 

Hoeveel bedraagt de bonus?

Het bedrag van de bonus is afhankelijk van het aantal energiebesparende maatregelen:

 • Voor 3 investeringen: € 1.250 voor eengezinswoningen / € 625 voor appartementen
 • Voor 4 investeringen: € 1.750 voor eengezinswoningen / € 875 voor appartementen
 • Voor 5 investeringen: € 2.750 voor eengezinswoningen / € 1.375 voor appartementen
 • Voor 6 investeringen: € 3.750 voor eengezinswoningen / € 1.875 voor appartementen
 • Voor 7 investeringen: € 4.750 voor eengezinswoningen / € 2.375 voor appartementen

 

Voorwaarden Totaalrenovatiebonus

 • Voor wie + welke gebouwen: het moet gaan om een woning, wooneenheid of woongebouw dat voor 31 december 2005 aangesloten is op het elektriciteitsnet.
 • Datum van de werken: de eindfactuur van de 1e investering heeft een datum vanaf 1 januari 2017. De investeringen moeten uitgevoerd worden binnen een termijn van 5 jaar.

 

Hoe kan ik de Totaalrenovatiebonus krijgen?

Om de bonus te krijgen moet je de werken eerst laten uitvoeren en er de premie van Fluvius voor aanvragen. Zodra Fluvius opmerkt dat er 3 maatregelen werden getroffen die in aanmerking komen, nemen ze contact met je op en wordt de bonus toegekend bovenop de aparte premies.

LET OP: de premies van Fluvius kan je enkel krijgen voor werken uitgevoerd door een aannemer. Deze kan je adviseren op maat van jouw project én zorgt voor een correcte uitvoering van de werken die aan alle voorwaarden voldoet. Vergelijk vrijblijvend offertes van gespecialiseerde vakmannen.

 

premies ramen

 

4. Sociale beglazingsprojecten voor huurwoningen

Voor huurwoningen bewoond door prioritaire groepen zijn er extra hoge premies voor sociale beglazingsprojecten. Bij zo’n projecten begeleidt een projectpromotor de huurder en de verhuurder bij de voorbereiding en de uitvoering van de werken.

 

Hoeveel bedraagt de premie?

Voor de projectpromotor bedraagt de premie € 85 per m², aangevuld met € 200 per dossier. Wanneer de premie voor de projectpromotor niet voldoende is om de kosten van het beglazingsproject te dekken, dan krijgt de eigenaar een factuur met het restsaldo.

 

Hoe kan ik de huur- en isolatiepremie aanvragen?

Bij interesse kan je als huurder of verhuurder contact opnemen met een projectpromotor in de buurt. Na een gesprek en goedkeuring van de verhuurder en huurder worden afspraken gemaakt over de uitvoering van de werken en financiering. Ofwel voert de projectpromotor de werken zelf uit. Hij moet dan over een erkenning beschikking om de werken te mogen uitvoeren. Ofwel schakelt de projectpromotor een erkend aannemer in.

 


5. Burenpremie

Wil je jouw woning energiezuinig maken, dan kan je samen met minstens 9 andere eigenaars deelnemen aan een collectief renovatieproject. Zo’n project wordt geleid door een projectbegeleider (BENOvatiecoach) en houdt het uitwerken van minstens 1 energiebesparende maatregel in, bijvoorbeeld de plaatsing van nieuwe hoogrendementsbeglazing.

 

Hoeveel bedraagt de Burenpremie?

Het is de projectbegeleider die de burenpremie van € 400 per woning of wooneenheid krijgt. In appartementsgebouwen daalt de premie vanaf de zesde wooneenheid naar € 100 per wooneenheid.

Als deelnemer krijg je geen burenpremie. Je hebt wel recht op de premies van de netbeheerder. De projectbegeleider helpt je bij het aanvragen van deze premies.

 

Hoe kan ik de Burenpremie aanvragen?

Je kan je als deelnemer inschrijven op de website van Fluvius. Zodra 10 of meer deelnemers uit dezelfde buurt inschrijven voor dezelfde energiebesparende maatregel, wordt er een renovatieproject opgestart en een BENOvatiecoach aangesteld.

 

→  Uitgebreide info over de voorwaarden, aanvraagprocedure en uitbetaling van bovenstaande premies vind je op de website van de Vlaamse overheid. Advies en prijzen op maat aanvragen bij erkende vakmannen in beglazingswerken kan via de offertepagina.

 

 
Ramen en deuren plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
driedubbele beglazing
Driedubbel glas plaatsen: mogelijkheden & prijzen
zelf raam plaatsen
Zelf ramen plaatsen
pvc of aluminium ramen
PVC of aluminium ramen kiezen?
kostprijs nieuwe ramen
Kostprijs nieuwe ramen [2021 update]
hoogrendementsglas
Hoogrendementsglas: Kostprijs, soorten & voordelen
voordeuren met hout
Voordeuren kiezen: prijzen, materialen & inspiratie
zwarte ramen woning
Zwarte ramen: mogelijkheden & inspiratie
isolatiewaarden ramen
Isolatiewaarden ramen