Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Kostprijs nieuwe ramen [2024 update]

Investeren in nieuwe ramen biedt heel wat mogelijkheden om je woning aantrekkelijk te maken en dit zowel bij nieuwbouw als renovatie. Niet alleen het uitzicht van je woning zal drastisch veranderen, ook het wooncomfort, energieverbruik en de verkoopwaarde zullen positief beïnvloed worden. De kostprijs van nieuwe ramen bekijk je dan ook best als een slimme investering die op lange termijn zeker en vast loont. Maar hoeveel kosten mag je nu gemiddeld rekenen voor het plaatsen van nieuwe ramen? Tips & Tricks zocht het voor jou uit!

Meteen een offerte aanvragen? Ga hier naar ons online aanvraagformulier.

 

Gemiddelde prijzen van nieuwe ramen

De gemiddelde prijs voor nieuwe ramen schommelt bij vrijstaande woningen tussen de 12.000 en 20.000 euro. Bij rijwoningen en halfopen bebouwingen ligt het gemiddelde iets lager en variëren de prijzen tussen de 7.500 en 15.000 euro.  Het spreekt voor zich dat een gemiddelde niet veel zegt over de kostprijs voor jouw project maar het is toch al een eerste goede indicatie. Naast het type woning zullen ook de materialen en kwaliteiten een grote invloed hebben op het totale kostenplaatje:

 

Prijs volgens de gekozen materialen

De drie voornaamste materialen die gebruikt worden om nieuwe ramen te maken zijn hout, PVC en Aluminium. Afhankelijk van de samenstelling, afwerking en opbouw kunnen deze materialen perfect binnen dezelfde prijsklasse vallen. Wanneer we echter gaan vergelijken tussen de beste kwaliteiten kunnen we concluderen dat houten ramen zo’n kwart duurder zijn dan PVC, wat ze meteen ook duurder maken dan aluminium ramen die zo’n 15% duurder zijn PVC.

Prijs-kwaliteit scoren nieuwe PVC ramen dus bijzonder goed. Je kan ze kopen in diverse kleuren en zelfs houtstructuren zijn perfect mogelijk. Het voornaamste nadeel is dat de constructie vaak dikker is dan bij hout en aluminium. Wanneer je grote raamoppervlakken hebt valt PVC dan ook al snel af bij het kiezen van materialen.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Offertes op maat van verschillende bedrijven kan je aanvragen via onze offerteservice. Zo kan je niet alleen snel prijzen vergelijken maar ook isolatiewaarden, uitzicht, onderhoud,… Je ontvangt maximaal voorstellen van 3 verschillende bedrijven. Start je aanvraag hier.

 

Andere invloeden op de kostprijs van nieuwe ramen

Prijzen nieuwe ramen

Vaste ramen, schuifraam of draai-kiepramen

Een vast raam kost vaak veel minder dan een schuifraam of draai-kiepraam. Bevindt je raam zich op de begane grond en hoeft het niet open te gaan, dan kies je dus beter voor een vast exemplaar. De gemiddelde prijs ligt hiervoor zo’n 20% lager wat te verklaren is door het ontbreken van hang- en sluitwerk en het feit dat er geen extra kader moet gemaakt worden voor het glas.

 

Type glas

Ook het type glas zal een grote invloed hebben op de kostprijs van je nieuwe ramen. Tegenwoordig bestaat er niet alleen enkel en dubbel glas. Ook driedubbel glas, zonnewerende beglazing en superisolerende beglazing is steeds vaker terug te vinden bij renovaties en nieuwbouw woningen. De investering en beter isolerend glas verdien je, afhankelijk van de andere isolatiewaarden, terug op een termijn van 10 tot 20 jaar.

 

Formaat van de ramen

Het spreekt voor zich dat de kostprijs van grote ramen hoger zal liggen dan wanneer je kiest voor kleinere raamopeningen. Daar staat dan wel tegenover dat er meer licht in huis is wat een positieve invloed zal hebben op je energieverbruik en de sfeer van het interieur.  Wanneer je kiest voor grote ramen zal je ook minder moeten uitgeven aan de binnenafwerking en gevelbekleding van je woning.

 

Afwerking van de nieuwe ramen

Bij het vergelijken van prijzen moet je ook de afwerking van de ramen in rekening brengen. Laat je de ramen langs de binnenzijde uitplakken dan gaat de totale kostprijs van je nieuwe ramen zo’n 5 tot 10% lager liggen dan wanneer je kiest voor een bekleding in hout of pvc.

 

Premies, subsidies en terugverdientijd

Nieuwe ramen laten plaatsen kost een pak geld en bekijk je dan ook best als een slimme investering op lange termijn. Wanneer je rekening houdt met het verlaagde btw-tarief, eventuele premies als de Mijn VerbouwPremie en de lagere energiefactuur zal je al snel zien dat het loont om te kiezen voor kwaliteit.

 

Prijzen vergelijken loont!

Ben je benieuwd hoeveel nieuwe ramen kosten voor jouw woning dan ben je bij Tips & Tricks op het juiste adres! Via onze offertepagina kan je nu vrijblijvend prijzen aanvragen bij professionele ramenwinkels. Deze dienst is zonder aankoopverplichting en geeft u recht op maximaal 3 offertes. Meer informatie vind je hier.

 

 
Ramen en deuren plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
deur pvc
Pvc deuren
hoogrendementsglas
Hoogrendementsglas: Kostprijs, soorten & voordelen
blauwe voordeur in pvc materiaal
Pvc voordeur
enkel glas vervangen
Glas vervangen raam
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
Houten ramen en deuren
Houten ramen en deuren
inbraakwerende deuren
Inbraakwerende deuren
isolatiewaarden ramen
Isolatiewaarden ramen