Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Houten ramen en deuren

Dankzij zijn natuurlijke uitstraling is hout een populair materiaal voor de kozijnen van ramen en deuren, maar het vereist wel wat onderhoudswerk. In dit artikel ontdek je meer informatie over de voordelen, het onderhoud en de prijs van houten ramen en deuren.

Snel naar: voordelenprijzen houten ramen en deurenonderhoudgeschikte houtsoortenbeglazing

 

houten ramen en deuren prijzen Voordelen van houten ramen en deuren

+ Karaktervol: hout is een natuurlijk materiaal met een warme uitstraling die zowel bij moderne als klassieke woningen past.

+ Isoleert goed: hout heeft uitstekende isolerende eigenschappen.

+ Robuustheid: houten ramen en deuren worden doorgaans vervaardigd uit harde houtsoorten, waardoor ze erg stevig zijn.

+ Makkelijk te herstellen: hout is makkelijk om te bewerken. Bij beschadiging, bijvoorbeeld na een inbraak, is het houtwerk relatief eenvoudig te herstellen.

+ Overschilderbaar: hout kan desgewenst in diverse kleuren worden geschilderd. Mocht je een bepaalde kleur beu zijn, dan kun je deze eenvoudig overschilderen.

 

Houten ramen en deuren prijzen

Wil je houten ramen en deuren plaatsen, hou er dan rekening mee dat de prijzen afhankelijk zullen zijn van verschillende factoren. Onder meer de gekozen houtsoort, het totaalaantal vierkante meters, de beglazing en het hang- en sluitwerk zullen een invloed hebben op het berekenen van de kosten. Natuurlijk speelt ook het type een rol: je kan bijvoorbeeld kiezen voor een gewoon vast raam, een schuifdeur of -raam of een voordeur in hout.

Voor de plaatsing van een vast raam kan je je verwachten aan een prijs vanaf ongeveer 550 euro per m2. Voor een schuifraam in hout beginnen de prijzen ongeveer bij 1.600 euro per vierkante meter. In deze prijzen zitten de plaatsing en dubbel isolerend glas inbegrepen.

De prijzen van houten ramen en deuren kunnen dus sterk verschillen naargelang de uitvoering. Daarom vraag je best offertes aan bij meerdere installateurs van ramen en deuren. Je kan dan makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat van jouw woning of bedrijf aanvragen bij professionele plaatsers van ramen en deuren. Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

houten ramen en deuren

 

Onderhoud

Tegenwoordig worden houten ramen en deuren al op voorhand behandeld zodat ze lang meegaan en weinig onderhoud vereisen. Na verloop van tijd krijgen de kozijnen echter te lijden onder de weersomstandigheden en zullen ze bijvoorbeeld gaan verkleuren door het zonlicht. Er zal dan ook wat onderhoud nodig zijn.

Om het hout te beschermen zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld een transparante beits aanbrengen om het hout tegen de zon en vocht te beschermen. Zoals reeds gezegd kan je de houten kozijnen ook schilderen. Je zal dit schilderwerk na enkele jaren moeten herhalen omdat de verf na een tijd kan verkleuren of barsten. De houten ramen en deuren oliën of vernissen zijn andere onderhoudsmogelijkheden.

Als het onderhoud van houten en ramen en deuren je afschrikt, dan zijn pvc ramen met houtnerf een interessant alternatief. Zo combineer je de onderhoudsvriendelijkheid van pvc ramen en de natuurlijke uitstraling van hout.

 

Welke houtsoorten zijn geschikt voor ramen en deuren?

Voor houten buitenschrijnwerk is een duurzame houtsoort nodig die goed bestand is tegen de weersinvloeden. Veel gebruikte houtsoorten zijn bijvoorbeeld meranti, merbau en afzelia. De duurzaamheid van hout wordt uitgedrukt in een cijfer van I tot V, waarbij klasse I het meest duurzaam is. Afzelia (van klasse I) kost meer dan merbau (uit klasse II). Hoe duurzamer de houtsoort, hoe hoger de prijs.

 

Kies voor isolerend glas!

Zoals je bij de voordelen al kon ontdekken is hout een goede isolator. Om de warmteverliezen nog meer te beperken is de beglazing natuurlijk ook cruciaal. Voor hoogrendementsglas zal je weliswaar een wat grotere investering moeten doen, maar op termijn haal je hier voordeel uit omdat deze beglazing de warmte minder goed doorlaat. Hierdoor zal je dus minder moeten verwarmen en kan je je dus verwachten aan een lagere energierekening. Meer info over de soorten hoogrendementsglas en de besparing die ze kunnen opleveren vind je in dit artikel.

 

Voor de plaatsing van nieuwe ramen en deuren doe je best een beroep op een vakman. Een professional kan je advies geven over de beglazing en het onderhoud. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele plaatsers van ramen en deuren. Zo wordt prijzen vergelijken erg eenvoudig en kan je de voordeligste aanbieding kiezen. Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

 

 
Ramen en deuren plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
metalen raam
Metalen ramen: mogelijkheden & prijzen
smeedijzeren ramen
Smeedijzeren ramen: info, prijzen & realisaties
ramen en deuren prijzen
Ramen en deuren prijzen
zwarte ramen woning
Zwarte ramen: mogelijkheden & inspiratie
steellook ramen in zwart
Steellook ramen
beveiliging raam
Raambeveiliging: types en advies
PVC ramen met houtnerf
PVC ramen met houtnerf
voordeur in aluminium
Aluminium voordeur