Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Spouwmuurisolatie nadelen

Spouwmuurisolatie is de ideale manier om jouw woning te isoleren. Soms voldoet de gevel of de spouw echter niet aan de nodige voorwaarden en is spouwmuurisolatie af te raden of niet mogelijk. Een overzicht van de mogelijke hindernissen of nadelen bij spouwmuurisolatie en hun oplossingen vind je hier.

 

Mogelijke hindernissen bij de gevel

De spouwmuur isoleren kan nadelen opleveren als de gevelafwerking niet aan de nodige voorwaarde voldoet. De gevel moet ademend (dampopen, niet dampdicht) zijn. Spouwmuurisolatie vermindert namelijk de luchtcirculatie die nodig is om vocht uit de muren te krijgen. Via de damopen/ademende gevel is er dan toch nog een ontsnappingsroute voor het vocht waardoor vochtproblemen worden voorkomen. Sommige gevelafwerkingen zijn op zichzelf echter dampdicht, waardoor ze de buitenmuur ongeschikt maken voor spouwmuurisolatie:

HINDERNIS 1: Geglazuurde bakstenen

Geglazuurde bakstenen zijn fraai om te zien en geven de gevel een mooie glans. Het nadeel is dat glazuur niet ademt. Wordt de spouw geïsoleerd, dan kan er vocht ontstaan achter de glazuurlaag. Bij temperaturen onder het vriespunt kan het glazuur dan kapot springen. Niet elke glanzende baksteen is voorzien van glazuur. Bepaalde glanzende bakstenen kunnen dus wél ademend zijn waardoor het geen probleem is om ze te combineren met spouwmuurisolatie. Zorg er dus voor dat je dit zeker op voorhand laat controleren.

 

HINDERNIS 2: Strengpers stenen of verblendstenen

Ook strengpers stenen of verblendstenen zijn niet-ademend en dus niet geschikt voor spouwmuurisolatie. Tegenwoordig wordt dit type stenen niet meer gebruikt, maar bij oudere woningen kan je ze wel nog tegenkomen. Wanneer een gevel met strengpers of verblendstenen wordt voorzien van spouwmuurisolatie, kan de buitenlaag niet meer goed opdrogen. De stenen kunnen als gevolg daarvan barsten wanneer de temperatuur onder het vriespunt komt. De gevel impregneren kan in dat geval een goede oplossing zijn. Lees er hier meer over.

 

HINDERNIS 3: Geschilderde gevel

Een geschilderde gevel kan problemen opleveren voor de spouwmuur isolatie indien dampdichte verf werd gebruikt. De moderne verfsoorten zijn meestal wel ademend. Vaak is bij een geschilderde gevel een nadere inspectie nodig om vast te stellen welk soort verf is gebruikt.

 

TIP: laat een controle uitvoeren door een expert

Benieuwd of jouw gevel aan de nodige voorwaarden voor spouwmuurisolatie voldoet? Verzeker jezelf van een juiste diagnose en laat een inspectie uitvoeren door een erkende vakman. Vrijblijvende offertes met gratis inspectie voor spouwmuurisolatie kan via de offertepagina.

 

spouwmuurisolatie bij een geverfde gevel

Mogelijke hindernissen bij de spouw

Om een optimale spouwmuurisolatie te kunnen aanbrengen moet de spouw schoon zijn, zonder zogenaamde bruggen tussen het binnen- en buitenspouwblad. Op plaatsen waar er een overbrugging is, kan geen isolatiemateriaal komen waardoor een koudebrug ontstaat. Dat heeft tot gevolg dat de woning minder effectief geïsoleerd is.

Koudebruggen leiden ook tot vochtproblemen. De plekken van de koudebruggen zijn namelijk kouder dan de rest van de muur. Op die plekken zal daardoor woonvocht in de vorm van condens neerslaan op de binnenmuur. Vochtplekken en schimmelvorming zijn mogelijke gevolgen. Koudebruggen ontstaan als gevolg van spouwmuur vervuiling:

HINDERNIS 1: Achtergebleven cementresten of stenen

Bruggen in de spouw kunnen bestaan uit resten cement of brokken steen die daar zijn achtergelaten tijdens de bouw of een verbouwing. Vaak kan deze vervuiling handmatig verwijderd worden door een aantal stenen uit de gevel te verwijderen en via deze openingen de brokstukken weg te halen.

HINDERNIS 2: Cementbaarden

Cementbaarden vormen een groter probleem. Het zijn uitstulpingen van cement door slordig metselwerk en overmatig gebruik van cement. Zijn er slechts een paar cementbaarden aanwezig, dan kunnen deze wel weggehaald worden. Gaat het om erg veel cementbaarden, dan is dat onbegonnen werk en is spouwmuurisolatie niet mogelijk. Door middel van een endoscopisch onderzoek kan men zien wat de staat van de spouw is en of het isoleren van de spouw mogelijk is.

Benieuwd of jouw spouw aan de nodige voorwaarden voor spouwmuurisolatie voldoet? Verzeker jezelf van een juiste diagnose en laat een endoscopisch onderzoek uitvoeren door een erkende vakman. Bij zo’n onderzoek kijkt men met een camera in de spouw om vast te stellen of er sprake is van spouwmuurvervuiling of andere problemen. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen voor een endoscopisch onderzoek en spouwmuurisolatie kan via de offertepagina.

 

Let op: De spouwmuur isoleren terwijl deze vervuild is, is een van de grootste fouten bij spouwmuurisolatie. Ontdek hier de 6 grootste fouten bij spouwmuurisolatie en hoe je ze kan voorkomen.

 

spouwmuurisolatie nadelen

Problemen met gevels die veel blootstaan aan regen

In België regent het vaak. Sommige gevels staan door hun ligging meer bloot aan slagregen dan andere. Dat kan voor problemen zorgen indien de gevelafwerking bestaat uit steensoort met een open structuur. De gevel neemt dan veel vocht op en droogt langzaam op. Gaat men in zulke gevallen ook nog eens spouwmuurisolatie toepassen, dan kan dat vocht voor problemen zorgen. Net zoals we reeds aanhaalden bij de strengpers stenen of verblendstenen, kan de gevel impregneren ook hier de oplossing bieden.

De gevel impregneren bij spouwmuurisolatie

Bij het impregneren van een gevel wordt een transparante, ademende en vuil- en waterafstotende vloeistof op de buitenmuur aangebracht. Dat brengt enkele interessante voordelen met zich mee:

  • De gevel is beschermd tegen vuil, verkleuring en erosie.
  • Vochtproblemen worden voorkomen: De gevel neemt niet langer vocht op, maar blijft wel in staat om vocht van binnen naar buiten af te voeren. Vooral doorslaand vocht kan daarmee voorkomen worden.
  • Spouwmuurisolatie kan optimaal zijn werk blijven doen: Het impregnatiemiddel houdt de gevel dampopen waardoor vocht toch kan ontsnappen.
  • Lager risico op vorstschade: Door spouwmuurisolatie drogen natte buitenmuren minder snel op. In de winter kan dat tot vorstschade leiden. Door ze te impregneren nemen de muren geen vocht meer op. Ze blijven dus droog waardoor vorstschade niet mogelijk is.

Vooraleer men de gevel kan impregneren moet deze schoon zijn, zonder breuken of scheuren. Is dat niet het geval, dan moet de buitenmuur eerst gereinigd en/of hersteld worden. Vervolgens worden ramen, deuren en kozijnen afgedekt waarna de impregnatievloeistof op de muur wordt gespoten. Voor het laten impregneren van de gevel betaal je gemiddeld €8 à €15 per m². Vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen kan via de offertepagina.

 
Spouwmuur isoleren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
eps spouwmuur isolatie
EPS korrels als spouwmuurisolatie: mogelijkheden & voordelen
spouwmuurisolatie kostprijs
Kostprijs spouwmuurisolatie
spouwmuurisolatie glaswol
Glaswol spouwmuurisolatie: voordelen & prijzen
eps spouwmuurisolatie
EPS spouwmuurisolatie
spouwmuurisolatie problemen
6 grootste fouten bij spouwmuurisolatie
spouwmuren opvullen boorgaatjes
Spouwmuren opvullen: 5 vragen & antwoorden
spouwmuurisolatie vochtbestrijding
Spouwmuurisolatie: 8 tips om vocht te voorkomen
spouwmuur isoleren of niet
Spouwmuur isoleren of niet?