Spouwmuurisolatie: 8 tips om vocht te voorkomen
Dat spouwmuurisolatie vochtproblemen veroorzaakt klopt niet. Hoe komt het dan dat sommige mensen toch last krijgen van vocht nadat ze hun spouwmuren hebben geïsoleerd? Dat betekent dat er reeds op voorhand problemen met vocht aanwezig waren. De ventilatie in de niet-geïsoleerde spouwmuur verdoezelde die helaas steeds. Wij geven je 8 tips om vocht na het isoleren van je spouwmuur te voorkomen.
1. Ga na of je gevel geschikt is voor spouwmuurisolatie
Niet alle gevels en gevelstenen zijn geschikt voor spouwmuurisolatie. Sommige gevelstenen zijn voorzien van een glazuurlaag die ervoor zorgt dat de stenen niet kunnen ademen. Een bijkomend gevaar is dat je stenen hierdoor gaan barsten. Via de voegen dringt er immers water binnen in de stenen. Door de glazuurlaag kunnen de stenen niet voldoende ademen. Dat verhoogt het risico op barsten bij vriestemperaturen.
Dezelfde redenering gaat op voor dampdichte verf. Is je gevel geverfd? Dan moet je controleren of de verf al dan niet ademend is. Dampdichte verf betekent echter niet dat je je spouwmuur niet kan isoleren. De staat van de verf is hierbij belangrijk. Is de verflaag in goede staat, dan kan een vochtregulerend isolatiemateriaal, zoals EPS-parels, toch misschien een oplossing bieden. Vraag in elk geval raad aan een vakman.
2. Controleer de vochtkering
Een van de eerste dingen je moet doen als je spouwmuurisolatie overweegt, is de vochtkering van je muren laten controleren. Stenen van muren zuigen nu eenmaal grondwater op. Het is de vochtkering van de binnen- en buitenmuur die dat moet tegengaan. Heb je last van opstijgend vocht? Dan moeten de muren eerst behandeld worden om dat euvel te verhelpen.
3. Pak koudebruggen aan
Naast opstijgend vocht is condensatie een tweede belangrijke reden waarom vochtproblemen bij spouwmuurisolatie kunnen optreden. Waterdamp uit warme binnenlucht condenseert op koudebruggen in de woning. Het is dus niet de spouwmuurisolatie die zorgt voor de condensatie. Integendeel, uit onderzoek is gebleken dat spouwmuurisolatie koudebruggen net aanpakt en ze minder koud maakt. Kan je koudebruggen op voorhand aanpakken of verhelpen, dan komt dat de spouwmuurisolatie uiteraard alleen maar ten goede.
4. Verwijder spouwmuurvervuiling
De spouw kan tijdens de bouw of door de jaren heen vervuild geraken met cementresten, zand en ander afval. Bij spouwvervuiling loop je extra risico dat er condens overslaat op de binnenmuur door mortelbruggen en cementbaarden. Deze vormen een koudebrug tussen de gevelsteen en de binnenmuur, met schimmels als gevolg. Die vervuiling moet dus verwijderd worden. Laat steeds een proefboring uitvoeren om de hoeveelheid spouwmuurvervuiling te bepalen.
De spouwmuur isoleren terwijl deze vervuild is, is een van de grootste fouten bij spouwmuurisolatie. Ontdek hier de 6 grootste fouten bij spouwmuurisolatie en hoe je ze kan voorkomen.
5. Ga voor vochtregulerende spouwmuurisolatie
Iedereen die beslist zijn spouwmuren te isoleren, kiest best voor vochtregulerende spouwmuurisolatie. De 2 meest aan te raden isolatiematerialen op dat vlak zijn:
- Glaswol: de ademende eigenschappen van glaswolvlokken maken dit een uitstekend isolatiemateriaal voor spouwmuren. De wateropname is zodanig laag dat deze zeer geschikt zijn als spouwmuurisolatie. Sommige fabrikanten bieden bovendien zowel ademende als waterafstotende glaswolvlokken aan.
- EPS-korrels: EPS is waterafstotend en ademend en daardoor ongevoelig voor vocht en bestand tegen schimmels en bacteriën. Tegelijkertijd beschermt EPS de binnenmuren tegen vochtaanslag en schimmelvorming.
6. Ventileer op tijd
Hoe je het ook draait of keert, ventilatie is cruciaal bij spouwmuurisolatie. Door het na-isoleren van de spouw wordt de woning aanzienlijk luchtdichter. Hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe meer er geventileerd moet worden. Zet je ramen en deuren zoveel mogelijk open of nog beter: investeer in een permanent ventilatiesysteem. Hoe meer, hoe beter!
7. Kies voor een gecertificeerd bedrijf
Spouwmuurisolatie moet op de juiste manier en volgens de juiste stappen aangebracht worden om goede prestaties en resultaten te verkrijgen. Als consument heb je daar echter geen vat op. Je bent volledig afhankelijk van je aannemer. Daarom moet de na-isolatie van de spouwmuren uitgevoerd worden volgens een duidelijk kwaliteitskader.
Dat kader met technische specificaties is er intussen. STS 71-1 is de kwaliteitsnorm van de Vlaamse Overheid voor spouwmuurisolatie. Aannemers zijn voor werken in het Vlaams gewest verplicht om volgens deze technische specificaties te werken. Alleen dan kom je als klant in aanmerking voor de premie van de netbeheerder.
Hou hier dus absoluut rekening mee bij de keuze van je aannemer!
8. Vergelijk aannemers en offertes
Zowel in de werkwijze als de prijzen van de verschillende aannemers zijn grote verschillen. Laat daarom meerdere vakmannen over de vloer komen en vraag advies. Laat ze enkele proefboringen doen, je gevel bekijken en prijs opmaken. Maak de keuze waar je je het beste bij voelt, diegene die de meeste expertise en ervaring uitstraalt. Vraag naar referenties en contacteer deze eventueel.
Door prijzen te vergelijken kan je bovendien tot 30% besparen.