by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

6 Grootste fouten bij spouwmuurisolatie

Het plaatsen van spouwmuurisolatie is de ideale manier om jouw woning te isoleren. Daarbij wordt de lege ruimte tussen de binnen- en buitenmuur opgevuld met isolatiemateriaal. Het voordeel? Je bespaart op de energiefactuur en geniet van een hoger warmtecomfort in huis. Om optimaal te genieten van deze voordelen is het belangrijk dat spouwmuurisolatie goed wordt aangebracht. Hier vind je een overzicht van de 6 grootste fouten bij spouwmuurisolatie en hoe je ze kan voorkomen. Zo weet je waarop je moet letten als je de spouw laat isoleren.

 

 

1. Geen vooronderzoek laten uitvoeren

Een van de grootste fouten bij spouwmuurisolatie is het achterwege laten van een grondig vooronderzoek door een isolatie expert. Bij zo’n controle kijkt de expert naar:

 • de ligging van je woning
 • het type gevel
 • de staat van de gevel
 • de dikte van de voegen
 • de dikte van de spouw
 • de staat van de spouw

Waarom is een vooronderzoek nodig?

Op basis van de inspectie bepaalt de isolatiespecialist of spouwmuurisolatie mogelijk is, hoeveel de werken ongeveer zullen kosten, welke isolatiemateriaal het meest geschikt is en of er voorbereidende werken, zoals het verwijderen van cementsluiers in de spouw, nodig zijn.

Heb je interesse om spouwmuurisolatie te laten plaatsen waarbij ook een grondig vooronderzoek gedaan wordt? Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van vakmannen gespecialiseerd in spouwmuurisolatie via de offertepagina.

 

 

2. Spouwmuurisolatie plaatsen terwijl de gevel ongeschikt is

Om spouwmuurisolatie te plaatsen moet de gevel aan een aantal voorwaarden voldoen:

 

A. De gevel is in goede staat

Wil je spouwmuurisolatie laten plaatsen, dan mag de gevel geen schade, barsten of scheuren vertonen. De gevel is anders onvoldoende beschermd. Vocht en wind kunnen dan bijvoorbeeld via de beschadigingen naar de spouw trekken en daar de spouwmuurisolatie belasten. De mogelijke gevolgen? Vochtproblemen en een verlies aan isolatievermogen.

Verder moet de gevel stevig genoeg zijn. Er moeten m.a.w. voldoende spouwankers zijn in goede staat.

 

B. De gevel is vorstbestendig en heeft een dampopen structuur

Bepaalde gevelmaterialen zijn erg vorstgevoelig. Zavelmortel bijvoorbeeld. Bij een niet-geïsoleerde spouw wordt de gevel van binnenuit opgewarmd en zo beschermd tegen vorst. Door de spouw te isoleren verdwijnt deze warmte en daarbij dus ook de bescherming tegen vorst. Het gevolg? Bij vorst kan het vocht in de mortel bevriezen en uitzetten, wat schade aan de gevel kan toebrengen.

Sommige gevelbekleding is dampdicht. Ook hierbij is er risico op vorstschade en andere nare gevolgen als je de spouw isoleert.

Hoe komt dat?

Spouwmuurisolatie vermindert de luchtcirculatie die nodig is om vocht uit de muren te houden. Het is daarom belangrijk dat de gevel, bij het aanbrengen van spouwmuurisolatie, dampopen/ademend is. Dat zorgt ervoor dat de gevel goed kan uitdrogen doordat het vocht via de gevel kan ontsnappen.

Wat gebeurt er als de gevel dampdicht is?

Dan kan het vocht geen kant op. De gevel kan daardoor niet snel en goed uitdrogen waardoor er vochtproblemen en vochtschade kunnen ontstaan. Het vocht in de muren zal bij vriestemperaturen namelijk bevriezen en uitzetten, wat schade aan de gevel kan toebrengen.

Dampdichte gevelbekleding, niet geschikt in combinatie met spouwmuurisolatie:

 • geverfde gevel met dampdichte verf
 • geglazuurde gevelstenen
 • verblendstenen
 • strengpers stenen

 

» Oplossing: gevel impregneren 

Dat je een vorstgevoelige, dampdichte gevel hebt, hoeft niet te betekenen dat spouwmuurisolatie niet mogelijk is. Je gevel impregneren kan een oplossing bieden. Daarbij wordt een transparante en vuil- en waterafstotende vloeistof op de gevel aangebracht. De voordelen:

 • De gevel is beschermd tegen vuil, erosie en verkleuring.
 • De gevel neemt niet langer vocht op: dat vermijdt vochtproblemen en vorstchade.
 • De gevel blijft ademenen: vocht kan toch nog worden afgevoerd van binnen naar buiten.

Let op! Een gevel impregneren doe je pas als deze schoon en vrij is van schade. Is dat niet het geval dan moet je de gevel eerst laten reinigen en/of herstellen.

Wil je jouw gevel laten impregneren, dan kan je rekenen op een gemiddelde prijs van €8 à 15 per m². Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van gespecialiseerde vakmannen via de offertepagina

 

grootste fouten bij spouwmuurisolatie

 

3. Vervuilde spouw isoleren

Ook een vervuilde spouwmuur kan leiden tot spouwmuurisolatie problemen. Door het vuil zal het isolatiemateriaal niet gelijk over de spouw verdeeld worden. Vormt het vuil een verbinding tussen de buiten- en binnenmuur, dan ontstaat een koudebrug die de kou van buiten naar binnen transporteert. De gevolgen? Een verminderde isolatiewaarde en een verhoogd risico op vochtproblemen.

 

» Oplossing: spouwmuur vervuiling verwijderen

Achtergebleven cementresten of steenbrokken kan je makkelijk laten verwijderen, waarna de spouw zonder problemen geïsoleerd kan worden.

Cementbaarden, die ontstaan door overmatig of slordig cementgebruik, vormen een groter probleem. Enkele cementbaarden kan je nog laten verwijderen, maar bij veel cementbaarden is dat onbegonnen werk.

Het vooronderzoek waar we het bij fout 1 over hadden is belangrijk om vast te stellen of er spouwmuur vervuiling aanwezig is en of het al dan niet verwijderd kan worden.

 

 

4. Fout isolatiemateriaal gebruiken

Om een goede werking te garanderen is het belangrijk dat het juiste isolatiemateriaal gebruikt wordt voor jouw spouwmuur. Enkele aspecten die een rol spelen:

 • Dikte van de spouwmuur: in een smalle spouw kan je minder isolatiemateriaal aanbrengen. Je gebruikt in dat geval best isolatiemateriaal met een zo hoog mogelijke isolatiewaarde. Laag isolerende materiaal zal niet veel effect hebben.
 • Windligging van de woning: muren die veel wind vangen, voelen kouder aan en hebben meer of hoog isolerend isolatiemateriaal nodig.
 • Grootte van de voegen: in smalle voegen kan je niet zomaar elk isolatiemateriaal inblazen.
 • Doel van de isolatie: Wil je bijvoorbeeld dat de spouwmuurisolatie naast thermisch isolerend ook geluiddempend werkt, dan is glaswol een erg geschikt isolatiemateriaal.

Voor elke situatie zijn er 1 of meerdere isolatiematerialen geschikt. Tip: laat je informeren door een gespecialiseerde vakman. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om te bepalen welk isolatiemateriaal de beste keuze is voor jouw spouwmuur. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offertepagina.

 

problemen na spouwmuurisolatie

 

5. Spouwmuurisolatie sluit niet op elkaar aan

Meestal wordt spouwmuurisolatie in een bestaande spouw gespoten of geblazen. Dat gebeurt via gaatjes die in het voegwerk geboord worden. Opdat de spouwmuur goed gevuld wordt met isolatiemateriaal mag de afstand tussen de gaten niet te groot zijn. Anders bestaat het risico dat het isolatiemateriaal niet over de gehele spouw verspreidt wordt waardoor de isolatie niet aansluit.

Daar loopt het vaak mis.

Om tijd te winnen worden er vaak minder gaten geboord dan nodig. Het gevolg? De spouw is niet volledig gevuld met isolatiemateriaal waardoor sommige delen een te lage isolatiewaarde hebben. De spouwmuurisolatie werkt daardoor niet optimaal, wat je merkt aan het warmtecomfort en je energiefactuur.

 

6. Onvoldoende ventileren na het aanbrengen van spouwmuurisolatie

Problemen na spouwmuurisolatie worden meestal veroorzaakt door een gebrek aan goede ventilatie. Belangrijk om te onthouden: spouwmuurisolatie biedt enkel voordelen, zolang je maar goed ventileert.

Bij het aanbrengen van isolatie, welk type dan ook, schuilt er namelijk een addertje onder het gras. Waar vocht voorheen (vóór het isoleren) nog op een natuurlijke manier de woning kon verlaten, kan het nu door de isolatie geen kant meer op.

De mogelijke gevolgen? Muffe geurtjes, ongedierte, condensvorming, vocht- en schimmelplekken of ernstigere vochtproblemen. Lees hier meer over vochtproblemen na spouwmuurisolatie.

De enige manier om dat vocht een uitweg te bieden is via ventilatie. Je kan de woning wel verluchten door de ramen en deuren regelmatig op te zetten, maar dat is vaak niet voldoende. Je kiest beter voor een echt ventilatiesysteem. Je hebt daarbij de keuze uit ventilatiesysteem A, B, C(+) en D(+warmterecuperatie):

 

Soort ventilatiesysteem
(debiet: 350m³/H)
WerkingPrijs ventilatiesysteem
(incl. plaatsing, excl. btw)
Ventilatiesysteem ANatuurlijke luchttoevoer
Natuurlijke luchtafvoer
± €1.700
Ventilatiesysteem BMechanische luchttoevoer
Natuurlijke luchtafvoer
± €2.800
Ventilatiesysteem C(+)Natuurlijke luchttoevoer
Mechanische luchtafvoer
± €3.000 - € 3.500
Ventilatiesysteem D
(+ warmterecuperatie)
Mechanische luchttoevoer
Mechanische luchtafvoer
± €5.500 - €7.000
Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw wensen en mogelijkheden? Ontvang vrijblijvend offertes van ventilatiespecialisten via de offertepagina.

» Lees hier meer over de verschillende types ventilatie.

 

 

⇒ Hoe kan ik spouwmuurisolatie problemen voorkomen?

De grootste fouten bij spouwmuurisolatie kan je vermijden door een erkende isolatiespecialist in te schakelen. Deze zal bovengenoemde fouten door zijn kennis en ervaring in het vak niet zomaar maken. Een erkende vakman weet precies waarmee hij rekening moet houden en zal de isolatiewerken correct uitvoeren. Zo ben jij verzekerd van een optimale werking van de spouwmuurisolatie en kwaliteit op lange termijn.

Hoe vind je zo’n vakman?

Via tipsentricks.be kan je in contact komen met erkende isolatiespecialisten. Hoe werkt het?

 • Via de offertepagina beschrijf je de uit te voeren werken en bijzonderheden.
 • Wij leggen je aanvraag voor aan de meest geschikte & erkende isolatiespecialisten (max. 3) actief in jouw regio.
 • De isolatiespecialisten geven je vrijblijvend advies en maken een offerte op maat van jouw wensen.
 • Jij beslist of je de opdracht al dan niet laat uitvoeren.
 • Interesse? Start hier je aanvraag.
 
Spouwmuur isoleren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
spouwmuur na isoleren
Spouwmuur na isoleren: Voordelen en nadelen
spouwmuur isoleren of niet
Spouwmuur isoleren of niet?
Spouwmuur na isoleren
Spouwmuurisolatie: 8 tips om vocht te voorkomen
spouwmuur isoleren nadelen
Spouwmuurisolatie nadelen
spouwmuurisolatie met eps korrels
EPS korrels als spouwmuurisolatie: mogelijkheden & voordelen
pur spouwmuurisolatie
PUR spouwmuurisolatie: Prijzen - Nadelen & Voordelen
spouwmuurisolatie glaswol
Glaswol spouwmuurisolatie: voordelen & prijzen
kostprijs spouwmuurisolatie
Kostprijs spouwmuurisolatie