Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Spouwmuur isoleren of niet?

Kan ik best mijn spouwmuur isoleren of niet? Goede vraag! Het isoleren van je spouwmuur heeft enorme voordelen, zoals een lagere energiefactuur en een hoger woon- en warmtecomfort. Maar wanneer is je spouwmuur geschikt voor na-isolatie? En hoe snel heb je je investering in spouwmuurisolatie terugverdiend? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Waarom je spouwmuur isoleren?
Is mijn spouwmuur geschikt voor isolatie?
Kosten vs. opbrengst
Voordelen isolatiespecialist
Vraag gratis offertes aan

 

 

Laat ik best mijn spouwmuur isoleren of niet?

Het is vrijwel altijd een goed idee om je spouwmuur te na-isoleren (op enkele uitzonderingen na). Spouwmuurisolatie voorkomt namelijk warmteverlies langs je gevel. Hierdoor moet je minder stoken en betaal je veel minder energiekosten. Daarnaast is minder stoken ook nog eens beter voor het milieu.

spouwmuur isoleren of niet

 

Waarom je spouwmuur isoleren?

Spouwmuurisolatie heeft verschillende voordelen. De belangrijkste troeven op een rij:

  • Energiebesparing: door je spouwmuur te isoleren vermijd je warmteverlies langs je gevel. Dit zorgt ervoor dat je minder stookt en dus bespaart op je stookkosten.
  • Hoger wooncomfort: met spouwmuurisolatie blijft je woning langer warm in de winter en koel in de zomer. Door die constantere binnentemperatuur geniet je van een zalig woon- en warmtecomfort.
  • Vlotte plaatsing: het isoleren van de spouwmuur gebeurt via een aantal boorgaten in de buitenmuur. Zo gaat het na-isoleren erg snel en zonder breekwerken. Is het isolatiemateriaal in de spouw gespoten? Dan maakt de vakman die gaatjes weer netjes dicht met dezelfde metselspecie als die van je voegen.
  • Snelle terugverdientijd: dankzij de spouwmuurisolatie gaat je energiefactuur flink omlaag. Met de kosten die je hiermee bespaart, verdien je je investering op termijn volledig terug (na gemiddeld 3 à 5 jaar).
  • Geen verlies van ruimte: bij spouwmuurisolatie spuit een vakman het isolatiemateriaal in de spouwmuur. Zo verlies je geen ruimte aan de buitenkant of de binnenkant van je woning.

TIP: wil je genieten van de voordelen van spouwmuurisolatie? Kom dan nu in contact met isolatiespecialisten actief in jouw buurt en vraag verschillende offertes aan. Zo kan je vlot prijzen, adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken en de beste keuze maken voor je project. Start jouw aanvraag hier.

 

Is mijn spouwmuur geschikt voor isolatie?

Allereerst is het belangrijk om te checken of jouw woning een spouwmuur heeft. Woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1975 hebben meestal een spouwmuur die niet geïsoleerd is. Bovendien moet die spouwmuur ook geschikt zijn voor na-isolatie. Wanneer is je spouwmuur isoleren nu wel of niet een goed idee? We zetten het kort op een rij:

 

Je spouwmuur isoleren is een goed idee als:

  • Je spouw dik genoeg is: voor het isoleren van je spouwmuur moet de spouw voldoende breed zijn. Die dikte van de spouw is belangrijk om voldoende warmteweerstand te creëren. De ideale dikte van de spouw is minimaal 3 à 5 cm.
  • Je spouw niet vervuild is: voor een goede verspreiding van het isolatiemateriaal is het belangrijk dat de spouw niet vervuild is met cementresten. Is dat wel het geval? Geen nood, in de meeste situaties kan een isolatiespecialist de spouw schoonmaken. Zo kan hij een sluitende isolatieschil in je spouw creëren.
  • De gevelbekleding dampopen is: als je gevelbekleding dampopen is, kan vocht makkelijk ontsnappen. Is dat niet het geval? Dan kunnen er vochtophopingen ontstaan die de isolerende werking van je spouwmuurisolatie in het gedrang brengen.
  • De gevel in goede staat is: door barsten of scheuren kan vocht gemakkelijk in de spouwmuur dringen. Indien nodig zal de vakman dus eerst eventuele schade aan je gevel herstellen.

 

Je spouwmuur isoleren is geen goed idee als:

  • Je spouw te dun is: is jouw spouwmuur dunner dan 3 cm? Dan is spouwmuurisolatie niet aan te raden. Bij zo’n dunne spouw valt zelfs PUR-schuim niet correct aan te brengen.
  • Je spouw te vervuild is: in sommige gevallen is de spouw te vervuild door cementbaarden en andere puinresten. Is het niet mogelijk voor de isolatiespecialist om je spouw schoon te maken? Dan is je spouwmuur na-isoleren jammer genoeg niet mogelijk.
  • De gevelbekleding niet dampopen is: met een gevel die niet dampopen is kan het vocht dat in de spouw terechtkomt moeilijk ontsnappen. Dit zorgt voor een minder optimale werking van het isolatiemateriaal. Voorbeelden van dampdichte gevelbekledingen zijn geglazuurde bakstenen, strengpers stenen, dampdichte muurverven, …
  • De gevel in slechte staat is: kampt je gevel met scheuren, barsten of andere schade? Dan kan er vocht in de spouwmuur trekken. Ook dit zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal niet optimaal kan werken. Gelukkig kan een vakman in de meeste gevallen wel je gevel herstellen.

 

TIP: laat je spouwmuur inspecteren door een isolatiespecialist!

Weet je niet zeker of je je spouwmuur wel of niet kan laten isoleren? Laat je spouwmuur dan inspecteren door een isolatiespecialist. Met een endoscopisch of thermisch onderzoek weet zo’n expert erg snel of je spouwmuur geschikt is voor na-isolatie.

Gratis advies en prijzen op maat? Kom direct in contact met verschillende isolatiespecialisten actief in jouw buurt en vraag gratis offertes aan. Start jouw aanvraag hier.

 

spouwmuur isoleren wel of niet

 

Kosten vs. opbrengst

De prijs voor het isoleren van je spouwmuur hangt onder andere af van de dikte van je spouwmuur, de totale oppervlakte van je gevel en het soort isolatiemateriaal (glaswol, EPS-parels of PUR-schuim). De gemiddelde prijs voor spouwmuurisolatie ligt tussen € 15 en 30 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

BELANGRIJK: met spouwmuurisolatie bespaar je onmiddellijk op je energiefactuur. Hierdoor verdien je de investering vlot terug. De terugverdientijd is afhankelijk van meerdere factoren als de dikte van de spouwmuur en het type isolatie. De gemiddelde terugverdientijd voor spouwmuurisolatie is 3 tot 5 jaar.

 

Verlaag de kosten met premies & financiële voordelen

Goed nieuws, je kan de kosten voor spouwmuurisolatie ook drukken met premies & financiële voordelen. Is je woning bv. ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% voor zowel de materiaal- als de arbeidskosten. Onder bepaalde voorwaarden kom je ook in aanmerking voor een premie van netbeheerder Fluvius.

Op welke premies heb ik recht? Een isolatiespecialist geeft je gratis advies over de mogelijke premies waarop je recht hebt. Daarnaast helpt hij met het aanleveren van de juiste documenten zodat je een vlotte aanvraag kan doen. Ontvang gratis advies op maat.

 

Voordelen isolatiespecialist

Bij het isoleren van jouw spouwmuur doe je het best een beroep op een isolatiespecialist. Zo ben je verzekerd van een goed geïsoleerde spouwmuur en een zo kort mogelijke terugverdientijd. Met het inschakelen van een isolatie-expert kan je rekenen op:

  • Grondige inspectie: een isolatiespecialist inspecteert jouw spouwmuur grondig door middel van een endoscopisch of thermisch onderzoek. Zo kan hij vaststellen wat de mogelijkheden zijn voor jouw spouwmuur en of er eventueel voorbereidende werken nodig zijn (bv. het verwijderen van cementresten).
  • Advies op maat: aan de hand van de grondige inspectie geeft de vakman je gratis advies op maat. Welk isolatiemateriaal kies je best? Hoe dik kan je isoleren? Waar komen de boorgaten precies en welke metselspecie is nodig om ze weer te dichten?
  • Correcte & vlotte uitvoering: de isolatiespecialist isoleert jouw spouwmuur volgens de regels van de kunst. Door zijn ervaring voert hij de werken ook vlot en efficiënt uit. Zo ben je zeker van een optimaal eindresultaat met beperkte arbeidskosten.
  • Kwalitatieve materialen: een isolatiespecialist gebruikt alleen materialen die van hoogwaardige kwaliteit zijn. Daarnaast beschikt hij over gespecialiseerde apparatuur als een endoscoop en inblaasmachine. Zo ben je verzekerd van een optimale plaatsing en werking van de spouwmuurisolatie.
  • Garantie op isolatiewerken: als je je spouwmuur laat isoleren door een vakman kan je rekenen op een garantie op de uitgevoerde werken. Ervaar je problemen met de spouwmuurisolatie achteraf? Dan ben je financieel beschermd.
  • Subsidies en premies: is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% op zowel de materialen als de werkuren van de isolatiespecialist. Op welke premies heb je nog recht? Vraag gratis advies op maat van jouw situatie aan een isolatiespecialist actief in je buurt.

 
Spouwmuur isoleren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
spouwmuurisolatie glaswol
Glaswol spouwmuurisolatie: voordelen & prijzen
eps spouwmuurisolatie
EPS spouwmuurisolatie
spouwmuurisolatie vochtbestrijding
Spouwmuurisolatie: 8 tips om vocht te voorkomen
inspuiten spouwmuurisolatie
Spouwmuur na isoleren: Voordelen en nadelen
eps spouwmuur isolatie
EPS korrels als spouwmuurisolatie: mogelijkheden & voordelen
spouwmuur isoleren pur
PUR spouwmuurisolatie: Prijzen - Nadelen & Voordelen
spouwmuurisolatie kostprijs
Kostprijs spouwmuurisolatie
spouwmuren opvullen boorgaatjes
Spouwmuren opvullen: 5 vragen & antwoorden