Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Doorslaand vocht: oorzaken en behandeling

Doorslaand vocht is een vaak voorkomend vochtprobleem. Men spreekt van doorslaand vocht als neerslag de kans krijgt in de muur te trekken. Heb je last van doorslaand vocht, dan is het dus belangrijk om actie te ondernemen. Maar wat kan je nu eigenlijk doen tegen doorslaand vocht en hoe herken je het?

Op zoek naar een vakman voor het behandelen van doorslaand vocht op je woning? ✓ Vraag hier gratis offertes

Doorslaand vocht herkennen

Bij doorslaand vocht zitten de vochtplekken vaak wat hoger op de muur, doordat het probleem veelal van bovenaf komt. Het gevolg is afbladderende verf, behang dat loslaat, stucwerk dat afbrokkelt en schimmelvorming.

Typerend voor doorslaand vocht is dat het ook zichtbaar is aan de buitenmuur.

Duidelijke tekens van doorslaand vocht zijn: vochtplekken aan de buitenkant, zwarte vegen van bovenaf waar de regen steeds invalt, gescheurd metselwerk en mos op de voegen en de muur zelf,…

 

Oorzaken doorslaand vocht

Normaal gesproken, neemt een muur niet of nauwelijks vocht van hemelwater op. Het kan echter zijn dat de buitenmuren in de loop der jaren poreus worden of beschadigd raken. Dit kan gebeuren door invloed van het weer en temperatuurwisselingen of bijvoorbeeld doordat er klimop tegen de muur groeit.

Hoe ouder een woning is, hoe meer je dus kans hebt op doorslaand vocht. Maar het kan ook voorkomen dat een lekkende dakgoot of een constructiefout de oorzaak is. Wat de directe oorzaak ook is; de muur heeft een plek waar water door naar binnen kan dringen en daar moet iets aan gedaan worden.

Doorslaand vocht binnenmuur

 

Gevolgen

Vocht in huis, welke oorzaak het ook heeft, is nooit prettig. Het veroorzaakt een scala aan problemen. Het beschadigt de muren en er wordt schimmel gevormd die vaak ook meubels en andere objecten in huis aantast. Parket kan kromtrekken en het huis ruikt ook niet meer zo fris.

Daarbij komt dat dit allemaal ook erg slecht voor je gezondheid is. Omdat je woning koud aanvoelt, zal je vervolgens ook meer gaan stoken.

Als er niets aan het probleem gedaan wordt, zal het steeds erger worden en uiteindelijk kan je huis veel schade oplopen.

 

Hoe doorslaand vocht behandelen?

Een muur die aangetast is door doorslaand vocht kan op 3 manieren behandeld worden:

– Isolatie aanbrengen aan de buitenmuur
– Isolatie aanbrengen aan de binnenmuur
– De muur impregneren

Doorslaand vocht - buitenmuur isoleren Buitenmuur isoleren

Om doorslaand vocht te vermijden, kan isolatie aan de buitenzijde van de muur aangebracht worden zonder dat scheuren en dergelijke eerst hersteld moeten worden. De isolatielaag beschermt tegen alle weersinvloeden en isoleert je woning, waardoor je energiekosten zal besparen. Na het isoleren van de gevel, moet er vervolgens een nieuwe gevelbekleding geplaatst worden. Zo ziet je woning er weer als nieuw uit.

 

Doorslaand vocht - binnenmuur isoleren Isolatie binnenmuur

Met interne isolatie sla je twee vliegen in één klap: de lelijke plekken op de muren worden mooi afgedekt en je hebt meteen je huis geïsoleerd.

Maar, het is wel belangrijk om ook de buitenmuren te impregneren. Anders blijft de schade aan de muur zich gewoon verergeren doordat zouten en zuren in het vocht de boel aanvreten. Dit zal uiteindelijk de bouwconstructie van je woning onherstelbare schade toebrengen.

 

Gevel impregneren - doorslaand vocht Muur impregneren

Impregneren, ofwel hydrofoberen, is het aanbrengen van een waterafstotende vloeistof op de gevel. Bovendien biedt deze laag ook bescherming tegen vuil. Alvorens je je muur kan impregneren, moet de muur wel eerst schoongemaakt worden en loszittende voegen moeten eerst hersteld worden. Als je dit niet doet, zal het vocht toch nog door de muur kunnen dringen.
Lees hier meer over het impregneren van de gevel.

 

 

Let op koudebruggen bij isoleren

Als je besluit te gaan isoleren, is het heel belangrijk dat je let op zogenaamde koudebruggen. Sluit de isolatie niet goed aan, dan wordt er op die plek minder goed of helemaal niet geïsoleerd. Dit is gevaarlijk bij vloeren, ramen of bij spouwmuurisolatie met puin in de muur.

De binnenmuur is op die plek kouder dan de rest van de muur en daar zal dan ook eerder condens op neerslaan. Uiteindelijk kan zich op die plekken ook weer schimmel gaan vormen.

 

Doorslaand vocht oplossen

Wacht niet langer en zorg dat er iets aan het doorslaand vocht in je woning gedaan wordt, zodat verdere problemen voorkomen worden en jij warmer binnen kan zitten door de aangebrachte isolatie.
✓ Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan voor de bestrijding van vocht in je woning.

 

 

 
Vochtproblemen? Vraag vrijblijvend offertes aan
Lees ook
technieken vochtbestrijding kosten
Vochtbestrijding: technieken & hun prijzen
injecteren tegen vocht
Muren injecteren: Kostprijs en werkwijze
salpeter verwijderen op de muren
Salpeter op muren verwijderen: info & stappenplan
schimmel muren
Schimmel op muren
spouwmuurisolatie vochtbestrijding
Vochtige buitenmuur: Oorzaken & Behandeling
Opstijgend vocht binnenmuur
Opstijgend vocht behandelen: Methodes + prijs
vochtbestrijdingstechnieken
Vochtbestrijding technieken
soorten vochtproblemen
Soorten vochtproblemen