Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

EPS korrels als spouwmuurisolatie: mogelijkheden & voordelen

EPS parels of korrels worden steeds vaker gebruikt voor het isoleren van de spouwmuur.  De grootste voordelen van EPS ten opzichte van andere materialen zijn hun milieuvriendelijkheid en  dampdoorlatendheid. Daarnaast isoleren ze ook bijzonder goed en hebben ze een uiterst gunstig effect op het energieverbruik van een woning.

 

Wat zijn EPS parels?

eps parels prijs EPS staat voor expandeerbaar polystyreen en bestaat voornamelijk uit koolstof en waterstof. Die samenstelling zorgt ervoor dat het een onschadelijk isolatiemateriaal is, zowel voor onze gezondheid als voor het milieu. EPS spouwmuurisolatie wordt vooral toegepast onder de vorm van korrels.

Omdat EPS al decennia wordt gebruikt, weet men dat ook het materiaal zijn isolatiewaarde volledig blijft behouden. Bovendien is het materiaal ook volledig recycleerbaar. Dit zijn een aantal grote pluspunten voor EPS in vergelijking met een isolatiemateriaal zoals PUR. PUR heeft geen vaste isolatiewaarde en is ook niet recycleerbaar.

 

 

Voordelen van EPS parels bij spouwmuurisolatie

In vergelijking met andere materialen die voor spouwmuurisolatie worden gebruikt, heeft EPS een aantal voordelen. We noemden de vaste isolatiewaarde en het milieuvriendelijke aspect al, maar er zijn meer pluspunten.

 

+ Ademend

Omdat we in een vochtig klimaat leven, is er altijd sprake van vocht in de spouwmuur. Daarom is het essentieel dat het gebruikte isolatiemateriaal ademend is. EPS is waterafstotend en ademend en daardoor ongevoelig voor vocht en bestand tegen schimmels en bacteriën. Tegelijkertijd beschermt EPS de binnenmuren tegen vochtaanslag en schimmelvorming.

 

+ Vult alle hoekjes en gaatjes zonder inzakking

De gladde EPS parels vullen elke opening. Daardoor, en door de verlijming, kan er geen inzakking plaatsvinden. De isolatiewaarde blijft daarom gelijk, ook na tientallen jaren.

 

+ Volledig afbreekbaar en recycleerbaar

Na verwijdering van de EPS parels, kunnen deze volledig afgebroken worden tot de oorspronkelijke grondstoffen. EPS kan dus ook volledig gerecycled worden, zonder gevaar voor de gezondheid of het milieu.

 

+ Hoog rendement

Omdat EPS parels een hoog rendement hebben, leveren ze ook een hoge besparing van het energieverbruik en dus een lagere energiefactuur.

 

Prijs EPS korrels

EPS korrels kosten tussen de € 20 en € 25  per vierkante meter. De prijs wordt beïnvloed door de breedte van de spouwmuur, de bereikbaarheid en de moeilijkheidsgraad. Ook het merk is van invloed op de prijs. De verschillende merken verschillen onderling qua kenmerken en isolatiewaarde, en dat vertaalt zich in de prijs. EPS-parels van Neopixels bijvoorbeeld hebben de allerhoogste isolatiewaarde van alle merken die deze korrels aanbieden. Bij het isoleren van je spouw, is het altijd verstandig om prijzen op maat te vragen bij verschillende aannemers. Prijzen vergelijken loont altijd. Vraag hier gratis & vrijblijvend offertes aan bij verschillende bedrijven.

 

Injecteren spouwmuurisolatie: werkwijze

Het injecteren van de spouw verloopt steeds in verschillende stappen. Het is belangrijk dat elke stap grondig uitgevoerd wordt door een ervaren vakman. Slordig werk kan je muur ernstig beschadigen.

1) Controle van de spouw: zoals bij elke vorm van spouwmuurisolatie moet eerst de spouw worden gecontroleerd. Deze moet minstens 3 centimeter breed zijn, geen verontreiniging bevatten zoals puin, cement e.d. en er mogen geen scheuren in de voegen of muur zitten. De aannemer controleert dit door met een cameraatje in de spouwmuur te kijken.

2) Gaten boren & parels injecteren: is de spouw in orde bevonden? Dan zal de aannemer op verschillende plaatsen in de buitenmuur een gat boren in de voegen. Via deze boorgaten worden de EPS parels in de spouwmuur geblazen. Tegelijk met de parels wordt er ook een bindingsmateriaal ingespoten. Na het uitharden ontstaat er een opeengepakte massa met stilstaande lucht; de massa bedraagt slechts zo’n 2%, de rest (98%) is stilstaande lucht.

3) Afwerking: als de inspuiting en uitharding is voltooid, worden de gaten in de voegen weer gedicht. Dit gebeurt in dezelfde kleur als het aanwezige cement, zodat er na afloop van de hele klus niets meer zichtbaar is.

 

 
Spouwmuur isoleren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
spouwmuurisolatie kostprijs
Kostprijs spouwmuurisolatie
spouwmuurisolatie glaswol
Glaswol spouwmuurisolatie: voordelen & prijzen
inspuiten spouwmuurisolatie
Spouwmuur na isoleren: Voordelen en nadelen
spouwmuur isoleren nadelen
Spouwmuurisolatie nadelen
spouwmuur isoleren pur
PUR spouwmuurisolatie: Prijzen - Nadelen & Voordelen
spouwmuren opvullen boorgaatjes
Spouwmuren opvullen: 5 vragen & antwoorden
spouwmuurisolatie vochtbestrijding
Spouwmuurisolatie: 8 tips om vocht te voorkomen
spouwmuur isoleren of niet
Spouwmuur isoleren of niet?