Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Spouwmuren opvullen: 5 vragen & antwoorden

Een spouw is de luchtruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een gebouw. Vaak is die ruimte niet geïsoleerd, waardoor er warmte verloren gaat. Je spouw isoleren zorgt dus niet alleen voor een hoger wooncomfort, maar ook voor een lagere energiefactuur. Wil je graag meer weten over spouwmuren opvullen? In dit artikel vind je het antwoord op 5 veelgestelde vragen!

 

5 vragen over het opvullen van een spouwmuur

VRAAG 1: waarom zou ik mijn spouwmuren opvullen?

VRAAG 2: kan ik mijn spouwmuur opvullen?

VRAAG 3: hoe vul ik mijn spouw met isolatie?

VRAAG 4: hoeveel kost spouwmuurisolatie?

VRAAG 5: kan ik zelf mijn spouwmuur opvullen?

Wil jij je spouw opvullen met isolatie? Dan vraag je best eerst advies op maat aan een isolatiespecialist. Kom vrijblijvend in contact met meerdere experts in je buurt!

 

VRAAG 1: waarom zou ik mijn spouwmuren opvullen?

Je spouwmuren opvullen is in de meeste gevallen een goed idee. Er zijn namelijk tal van voordelen aan verbonden. We sommen ze even op:

 • Lagere energiefactuur: door je spouw op te vullen met isolatiemateriaal vermijd je warmteverlies langs je gevel. Daardoor moet je minder stoken en bespaar je dus op je energiefactuur. Op die manier kan je ook je investering in spouwmuurisolatie relatief snel terugverdienen.
 • Hoger wooncomfort: met spouwmuurisolatie voorkom je dat koude lucht binnendringt op zwakke plekken in de muren en ervaar je een comfortabele temperatuur doorheen de hele woning. Isolatie houdt de warmte beter vast in de winter en zorgt ervoor dat de woning in de zomer minder snel opwarmt.
 • Beter voor het milieu: spouwmuurisolatie verlaagt je energiebehoefte, waardoor je minder nood hebt aan fossiele brandstoffen en je je CO2-uitstoot vermindert.
 • Onveranderd uitzicht van de gevel: een specialist blaast het isolatiemateriaal via kleine gaatjes in de buitenmuur in de spouw. Door daarna de gaten op te vullen, blijft het uitzicht van je gevel onveranderd.
 • Weinig overlast: doorgaans duurt het opvullen van een spouwmuur niet langer dan 1 dag. Bovendien zal je binnen in je woning geen last ondervinden van de werken, aangezien de expert het isolatiemateriaal langs buiten aanbrengt.

TIP: ben je op zoek naar een isolatiespecialist voor het opvullen van je spouwmuren? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende experts via onze offerteservice.

 


VRAAG 2: kan ik mijn spouw opvullen?

Allereerst moet je woning een spouw hebben, maar deze is niet altijd eenvoudig te isoleren. Zo ga je best eerst na of je gevel en spouw aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Breedte: spouwmuurisolatie is pas aangeraden bij een spouwbreedte vanaf minimaal 5 cm. Dat is nodig om voldoende warmteweerstand te hebben. Bovendien is er bij een dunne spouw meer kans op vervuiling en cementbruggen.
 • Vervuiling: om te garanderen dat het isolatiemateriaal zich goed kan verspreiden en er geen vochtproblemen optreden, mag de spouw niet vervuild zijn door cementresten of -baarden. Een isolatiespecialist gaat op voorhand na of de spouw vervuild is.
 • Staat: als je spouwmuren wil opvullen, mag de gevel geen barsten of andere schade vertonen. Anders is de gevel onvoldoende beschermd, waardoor vocht makkelijk naar de spouw trekt en het isolatiemateriaal aantast. Is je gevel beschadigd? Dan laat je die best eerst herstellen.
 • Dampopen: het is aangeraden om spouwisolatie te combineren met een dampopen gevelbekleding. Als de gevel vocht niet kan afvoeren, kan de spouwisolatie namelijk niet optimaal werken. Voorbeelden van ongeschikte gevelbekleding zijn: strengpers stenen, geglazuurde gevelstenen, dampdichte verf, …
 • Slagregens: sommige gevels hebben door hun ligging meer last van slagregens. Als de gevelstenen poreus zijn, nemen ze veel vocht op en drogen ze trager uit. Daarom is het aangeraden om deze gevels eerst te impregneren voor het opvullen van de spouw.

Twijfel je of je spouw geschikt is voor isolatie? Dan is het aangeraden om eerst advies te vragen aan een expert. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat van isolatiespecialisten in jouw buurt!

 

spouwmuren opvullen

 


VRAAG 3: hoe vul ik mijn spouw met isolatie?

Een spouwmuur opvullen is een klus die relatief snel gaat. Een extra voordeel is dat er geen breekwerken vereist zijn. Maar hoe ga je best te werk? Een isolatiespecialist volgt doorgaans dit stappenplan:

 

 1. Endoscopisch onderzoek

  Een isolatiespecialist voert eerst een endoscopisch onderzoek uit. Zo controleert die de staat, de breedte en de mate van vervuiling van de spouw. Op basis daarvan bepaalt de expert of het mogelijk is om de spouwmuur op te vullen en wat de beste methode is.

 2. Boorgaten maken

  De expert maakt boorgaten in de voegen van de gevel waarlangs het isolatiemateriaal later in de spouw gaat. De grootte van de boorgaten hangt af van de dikte van de voeg en de gekozen isolatie. EPS-parels vereisen bv. een gat van minimaal 16 mm.

 3. Spouwmuren opvullen

  Daarna brengt de specialist het isolatiemateriaal in via de boorgaten in de buitenmuur. Vaak gebruikte materialen voor spouwmuurisolatie zijn glaswolvlokken, EPS-parels en PUR-spuitisolatie. Welk materiaal je best kiest, hangt af van je budget en de dikte van de spouw.

 4. Boorgaten dichten + controle

  Na het vullen van de spouwmuur maakt de isolatiespecialist de boorgaten in de gevel opnieuw mooi dicht zodat je er niets meer van ziet. Via een warmtecamera kan die vervolgens nagaan of de spouwmuur volledig en correct gevuld is.

Zoek je een isolatiespecialist voor het vullen van je spouwmuur? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van experts actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

 


VRAAG 4: hoeveel kost spouwmuurisolatie?

Hoeveel het kost om je spouw te vullen, hangt af van het isolatiemateriaal dat je kiest. Doorgaans mag je uitgaan van € 15 – 30 per m² (excl. btw). Je vindt hieronder een overzicht van de gemiddelde prijzen per isolatiemateriaal:

Soort isolatiemateriaalPrijs per m² (excl. btw)
Minerale wol€ 15 à 20
EPS-parels€ 20 à 25
PUR-schuim€ 25 à 30

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Wil je graag een specifiek prijsvoorstel ontvangen voor het opvullen van je spouwmuren? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij experts actief in jouw buurt!

 

Betaal minder voor het opvullen van spouwmuren met premies!

Je kan de kosten voor het opvullen van spouwmuren drukken met premies en financiële voordelen. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% op alle materiaal- en arbeidskosten. Bovendien kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor onder andere de Mijn VerbouwPremie.

TIP: een isolatiespecialist kan je adviseren over de beschikbare premies en financiële voordelen. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van experts in jouw buurt!

 

spouwmuren opvullen boorgaatjes

 


VRAAG 5: kan ik zelf mijn spouwmuur opvullen?

Het is absoluut afgeraden om zelf je spouwmuur op te vullen. Het is namelijk een klus die de nodige kennis en ervaring vereist. Als doe-het-zelver is het moeilijk om te weten welk isolatiemateriaal geschikt is voor je spouw, hoe je koudebruggen vermijdt, op welke afstand je de boorgaten maakt, … Als je een isolatiespecialist inschakelt, geniet je van de volgende voordelen:

 • Advies op maat: een isolatiespecialist voert voor het isoleren een grondige controle uit van je spouw. Zo bepaalt die of het mogelijk is om je spouwmuren op te vullen en wat de beste methode is.
 • Kwalitatief resultaat: een expert heeft ervaring met het opvullen van spouwmuren en doet dat dan ook volgens de regels van de kunst. Als je een specialist inschakelt, ben je zeker dat het isolatiemateriaal goed verspreid is en dat er geen koudebruggen aanwezig zijn.
 • Garantie: als je je spouw laat opvullen door een professional, kan je rekenen op garantie als er zich achteraf problemen voordoen. Kies je er toch voor om zelf je spouw te isoleren? Dan draai je zelf op voor eventuele kosten als het mis gaat.
 • Premies & financiële voordelen: laat je je spouwmuur opvullen door een expert? Dan kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor premies en financiële voordelen. Is je woning bv. ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten in plaats van 21%.

 

Laat je spouwmuur opvullen door een isolatiespecialist!

Je spouwmuur opvullen doe je beter niet zelf. Er is namelijk heel wat ervaring en vakkennis voor nodig. Door offertes van verschillende specialisten te vergelijken, heb je de beste garantie op een correcte prijs. Op die manier kan je namelijk alle kostenposten naast elkaar leggen.

Wil je graag offertes voor het opvullen van je spouw? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van isolatiespecialisten in jouw buurt via de onderstaande knop.

 

 
Spouwmuur isoleren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
spouwmuurisolatie problemen
6 grootste fouten bij spouwmuurisolatie
eps spouwmuurisolatie
EPS spouwmuurisolatie
spouwmuurisolatie glaswol
Glaswol spouwmuurisolatie: voordelen & prijzen
spouwmuur isoleren pur
PUR spouwmuurisolatie: Prijzen - Nadelen & Voordelen
inspuiten spouwmuurisolatie
Spouwmuur na isoleren: Voordelen en nadelen
spouwmuur isoleren of niet
Spouwmuur isoleren of niet?
spouwmuurisolatie kostprijs
Kostprijs spouwmuurisolatie
spouwmuurisolatie vochtbestrijding
Spouwmuurisolatie: 8 tips om vocht te voorkomen