Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Vochtige buitenmuur: Oorzaken & Behandeling

Last van lelijke vochtplekken op de buitenmuur? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een vochtprobleem. Door de gevel op de juiste manier te behandelen, reken je niet alleen af met de vochtplekken maar ook met de oorzaak ervan. Hoe je best te werk gaat hangt af van de oorzaak van het vocht, het soort vochtplekken en de ondergrond.

Oorzaken en oplossingen vochtige buitenmuren

Doorslaand vocht en opstijgend vocht zijn de meest voorkomende vochtproblemen bij de buitenmuur. Beide vochtproblemen vragen specifieke behandelingsmethodes:

Soort vochtprobleem Oplossing Richtprijs vochtbestrijding
Doorslaand vocht Voegen herstellenVoegen verwijderen: €33 à €50 per m²
Nieuw voegwerk: vanaf €8 per m²
Muren impregneren€8 à €15 per m2
Nieuwe gevelbekleding€30 à €300 per m2
Opstijgend vocht Muren injecteren€100 à €150 per m2
Muren onderkappen€70 per meter
Vrijblijvend offertes aanvragen voor de behandeling van een vochtige buitenmuur kan via de offertepagina.

voorbeeld doorslaand vocht gevel 1. Doorslaand vocht

Doorslaand vocht ontstaat meestal als gevolg van beschadigd voegwerk, barsten in de gevel of poreuze stenen. Vocht, bijvoorbeeld hemelwater, kan dan makkelijker in de gevel doordringen en schade aanrichten. Het komt vooral voor bij oude huizen, waarvan de gevel doorheen de jaren al heel wat te verduren kreeg.

Ook gevelrenovatie kan aan de basis liggen van een vochtige buitenmuur. Daarnaast kan ook een lekke dakgoot of verkeerd geplaatste regenpijp vochtvlekken veroorzaken. Het komt er op neer dat vocht ergens door de gevel naar binnen kan dringen, en dat is niet de bedoeling.

 

Oplossing A: Voegen herstellen

Vertonen de voegen in de gevel barsten, beschadiging of zitten ze los, dan kan het interessant zijn om voegwerken te laten uitvoeren. Vaak is dat al voldoende om met het doorslaand vocht en de vochtplekken op de buitenmuur als gevolg daarvan af te rekenen. In veel gevallen gaat het zelfs slechts om een plaatselijk probleem en hoef je dus ook maar een gedeelte van de gevel te hervoegen. De oude voegen moeten uiteraard eerst worden verwijderd. Voegen kan men uitslijpen of uithakken met een hakhamer. Uitslijpen geeft een preciezer resultaat maar is wel duurder. Voor het hervoegen wordt best een waterdichte metselspecie gebruikt.

Prijs voegen verwijderen: €33 à €50 per m²
Prijs nieuw voegwerk: vanaf €8 per m²
⇒ Vrijblijvend offertes op maat aanvragen voor voegwerken kan via de offertepagina.

 

Oplossing B: Muren impregneren

Als de muur poreus is geworden of beschadigd is kan je de muren laten impregneren. De muur wordt dan behandeld met een waterafstotende laag. Eerst moeten eventuele scheuren of gaten worden gedicht. Vervolgens kan men de impregnatievloeistof met een roller of sproeier op de muur aanbrengen. De vloeistof dringt in het oppervlak van de muur door en zorgt dat deze waterdicht is.

Prijs muren impregneren: €8 à €15 per m²
⇒ Vrijblijvend offertes op maat aanvragen voor het impregneren van muren kan via de offertepagina.

Oplossing C: Nieuwe gevelbekleding

Soms is het probleem van de vochtige buitenmuur zo ver gevorderd en is de gevel dermate vervuild, dat men beter over gaat tot drastischere maatregelen. Nieuwe gevelbekleding bijvoorbeeld. Naast het voorzien van een nieuwe gevelbekleding, zoals hout, steenstrips of kunststof, kan je de buitenmuur tegelijkertijd ook laten voorzien van isolatiemateriaal. Zo sla je een paar vliegen in 1 klap. Je verhelpt het vochtprobleem bij de buitenmuur, werkt de vlekken weg, isoleert jouw woning én geeft het ook meteen een hele make-over waardoor het huis er weer als nieuw uitziet!

Prijs nieuwe gevelbekleding: €30 à €300 per m²
⇒ Vrijblijvend offertes op maat aanvragen voor gevelbekleding kan via de offertepagina.

 

voorbeeld opstijgend vocht

2. Opstijgend vocht

Heb je te maken met een natte gevel ter hoogte van het grondniveau, dan spreekt men van opstijgend vocht. Het vocht dat de problemen en lelijke vochtplekken op de buitenmuur veroorzaakt, is dan afkomstig van grondwater. Het grondwater wordt in de muur omhoog gezogen, waar het zijn sporen achterlaat in de vorm van zouten, roest en schimmelvorming.

De oorzaak kan een verouderde fundering zijn die het grondwater absorbeert en niet voorzien is van een vochtkering. De hardnekkigheid van dit vochtprobleem is afhankelijk van de grondwaterstand en de poreusheid en dikte van de materialen.

 

Oplossing A: Muren injecteren

In geval van opstijgend vocht kan je de muren laten injecteren. Daarbij worden enkele gaten in de muur geboord die geïnjecteerd worden met een vochtwerende vloeistof. De vloeistof zet uit en voorkomt dat grondwater naar boven dringt.

Prijs muren injecteren: €100 à €150 per m²
⇒ Vrijblijvend offertes op maat aanvragen voor het injecteren van muren kan via de offertepagina.

 

Oplossing B: Muren onderkappen voor een nieuwe vochtkering

De muren onderkappen is een drastische maatregel. Er worden horizontale sleuven doorheen de gevel gemaakt waarin dan een nieuwe vochtkering geplaatst wordt. Deze vochtkering moet het vocht tegenhouden.

Prijs muren onderkappen: €70 per meter
⇒ Vrijblijvend offertes op maat aanvragen voor het onderkappen van muren kan via de offertepagina.

TIP: Het is aangeraden om vóór de vochtbehandeling de gevel te reinigen, zeker als je niet van plan bent om de gevel opnieuw te bekleden. Welke gevelreinigingsmethode de beste is, hangt af van de staat en het materiaal van de gevel en de mate van vlekvorming. Benieuwd naar een exacte prijs voor gevelreiniging op maat van jouw situatie?
✓ Vraag hier gratis en vrijblijvend prijzen en advies aan bij professionals.

voorbeeld gevel injecteren

 

 
Vochtproblemen? Vraag vrijblijvend offertes aan
Lees ook
buitenmuur hydrofoberen kostprijs
Gevel impregneren: werkwijze en prijs per m2
salpeter verwijderen op de muren
Salpeter op muren verwijderen: info & stappenplan
gevel waterafstotend maken
Gevel waterdicht maken
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
technieken vochtbestrijding kosten
Vochtbestrijding: technieken & hun prijzen
soorten vochtproblemen
Soorten vochtproblemen
muren onderkappen
Muren onderkappen: Werkwijze & Kostprijs
injecteren tegen vocht
Muren injecteren: Kostprijs en werkwijze