Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

EPS spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is 1 van de voordeligste methoden om snel je maandelijkse energiefactuur te verlagen. Eén van de mogelijke materialen is spouwmuurisolatie met EPS parels. Hoe plaatst een vakman EPS spouwmuurisolatie en hoeveel kost dit je? En hoe weet je of je spouw hier geschikt voor is? Ontdek het allemaal hier!

Ga snel naar:
Is mijn spouwmuur geschikt voor EPS isolatie?
Hoe EPS spouwmuurisolatie plaatsen?
Prijs EPS spouwmuurisolatie
Mogelijke alternatieven
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor EPS spouwmuurisolatie?

EPS spouwmuurisolatie is geschikt voor spouwen vanaf 3 cm dik. Kortom, vooral voor smallere spouwen is dit materiaal ideaal. De meeste andere materialen zijn pas toepasbaar bij een spouwbreedte vanaf minstens 5 cm. Daarnaast zijn er nog meer voordelen. Een kort overzicht:

 • Hoge isolatiewaarde: EPS parels zijn kleine isomobolletjes die voornamelijk uit water- en koolstof bestaan. Deze parels hebben een lambdawaarde van 0,033 – 0,042 W/mK en isoleren erg goed.
 • Budgetvriendelijk: spouwmuurisolatie met parels is 1 van de goedkoopste methoden om je woning te verduurzamen. Gemiddeld liggen de kosten tussen € 20 à 25 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Later in dit artikel zetten we meer richtprijzen op een rijtje.
 • Vochtwerend: EPS is het meest vochtbestendige materiaal voor spouwmuren. Het materiaal blijft dampopen, waardoor eventueel vocht in de spouw toch kan ontsnappen. Hierbij is wel van belang dat de spouw in goede staat verkeert.
 • Milieuvriendelijk: parels voor spouwmuurisolatie gaan erg lang mee en zijn 100% recycleerbaar. Zo geniet je van een duurzaam materiaal dat tegelijkertijd geen effect heeft op het milieu.

Meer weten over EPS spouwmuurisolatie? Vraag advies op maat aan 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

eps spouwmuurisolatie

 

Is mijn spouwmuur geschikt voor EPS isolatie?

EPS isolatie is een geschikte keuze voor jouw spouwmuur als…

 • de spouw minstens 3 cm dik is. Voor andere spuitisolatie materialen (glaswol of PUR-schuim) moet de spouw daarentegen minstens 5 cm dik zijn.
 • de voegen van je buitenmuur minstens 16 mm dik zijn. Dit is een vereiste als je de EPS parels correct in de gevel wil kunnen blazen.
 • je gevel in goede staat verkeert. Let hierbij op barsten, scheuren en eventuele tekenen van vochtproblemen. Daarnaast mag er ook geen puin in de spouw liggen. Anders krijg je al snel te maken met koudebruggen.
 • je gevel niet dampdicht is. In dat geval kan vocht namelijk niet meer ontsnappen en kan het zich in de gevel ophopen.

 

Is EPS spouwmuurisolatie mogelijk? Vraag het aan een vakman!

Is je spouw dik genoeg voor EPS parels? Verkeert deze in een goede staat? Een vakman heeft voor elk van deze vragen een passend antwoord. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk voorstellen van 2 à 3 specialisten actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Hoe EPS spouwmuurisolatie plaatsen?

Een isolatiespecialist brengt eenvoudig en efficiënt EPS parels aan in je spouwmuur. Zo kan je snel beginnen met besparen op je energiekosten. Maar welke stappen volgt zo’n vakman en welk gereedschap gebruikt hij? Een kort stappenplan:

 1. Inspectie van je gevel

  Een vakman zal allereerst de gevel controleren op eventuele scheuren, barsten en andere beschadigingen. Voor hij de spouwmuur kan isoleren met parels moet de gevel namelijk in goede staat verkeren. Eerder in dit artikel hebben we de belangrijke voorwaarden besproken.

 2. Voorbereiding van buitenmuur

  Is de spouwmuur goedgekeurd, dan begint de vakman met het nodige isolatiewerk. Hiervoor boort hij gaten in de voegen van de gevel. Voor EPS korrels moeten de voegen minstens 16 mm dik zijn.

 3. EPS isolatie in spouwmuur blazen

  Vervolgens blaast de vakman de EPS parels in de spouwmuur. Met een speciale lijm zorgt hij er ook voor dat deze parels zich aan elkaar hechten. Zo ben je zeker van een naadloze isolatielaag. Bovendien werkt hij van onder naar boven, zodat de parels gelijk zijn verdeeld.

 4. Boorgaten dichten

  Is het isolatiewerk afgerond? Dan werkt de vakman je gevel weer netjes af. Hiervoor gebruikt hij specie met dezelfde kleur als je voegen. Zo zie je achteraf niks meer van de werken.

 

Prijs EPS spouwmuurisolatie

Gemiddeld ligt de prijs van EPS spouwmuurisolatie tussen € 20 à 25 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte prijs is afhankelijk van de totale oppervlakte, eventuele reparatiewerken, … Daarnaast zijn er nog alternatieve materialen die mogelijk interessant zijn in jouw situatie. Een overzicht met richtprijzen:

Type spouwmuurisolatieGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
EPS-parels€ 20 - 25
Glaswol€ 15 - 20
PUR-schuim€ 25 - 30

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen de tarieven niet alleen per klus, maar ook van vakman tot vakman. Vergelijk daarom vrijblijvend 2 à 3 voorstellen van ervaren vakmensen via onze gratis offerteservice. Kom nu in contact met erkende vakmannen actief in je buurt.

 

spouwmuurisolatie eps parels

 

Mogelijke alternatieven

Naast EPS parels zijn er nog 2 andere veelgebruikte materialen voor spouwmuurisolatie: glaswol en PUR-schuim. Hieronder een overzicht van beide alternatieven:

 

1. Glaswol spouwmuurisolatie

Glaswol (ook wel bekend als Knauf Supafil) is een minerale inblaaswol die vooral geschikt is voor het na-isoleren van bestaande spouwmuren. Het materiaal heeft een lambdawaarde van 0,034 W/mK en is de goedkoopste optie op vlak van spouwmuren isoleren. Voordelig is dat glaswol niet alleen thermisch, maar ook akoestisch goed isoleert. Bovendien is het waterafstotend, brandveilig en milieuvriendelijk.

Richtprijs: € 15 à 20 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Vergelijk vrijblijvend offertes!

 

2. PUR-schuim spouwmuurisolatie

Met PUR-schuim behaal je de hoogste isolatiewaarde voor je spouwmuur. Zo heeft het een lambdawaarde van 0,023 – 0,032 W/mK. Daarnaast is het vocht- en brandwerend, duurzaam, … Een nadeel is dat het vergeleken met glaswol en EPS parels niet zo milieuvriendelijk is.

Richtprijs: € 25 à 30 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Vergelijk vrijblijvend offertes!

 
Spouwmuur isoleren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
spouwmuurisolatie vochtbestrijding
Spouwmuurisolatie: 8 tips om vocht te voorkomen
spouwmuur isoleren of niet
Spouwmuur isoleren of niet?
spouwmuurisolatie problemen
6 grootste fouten bij spouwmuurisolatie
spouwmuren opvullen boorgaatjes
Spouwmuren opvullen: 5 vragen & antwoorden
spouwmuur isoleren nadelen
Spouwmuurisolatie nadelen
inspuiten spouwmuurisolatie
Spouwmuur na isoleren: Voordelen en nadelen
eps spouwmuur isolatie
EPS korrels als spouwmuurisolatie: mogelijkheden & voordelen
spouwmuurisolatie kostprijs
Kostprijs spouwmuurisolatie