Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Kostprijs spouwmuurisolatie

Met het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie neem je een grote stap naar een hoger wooncomfort. Daarnaast bespaar je op energiekosten en draag je zorg voor het milieu. Spouwmuurisolatie is altijd een goede beslissing! Wat de kostprijs van spouwmuurisolatie is en welke factoren daarvoor bepalend zijn, bespreken we in volgend artikel.

Benieuwd naar de prijs van spouwmuurisolatie? Vraag nu offertes aan bij professionele bedrijven en vergelijk online hun prijzen en isolatiemethoden. Klik hier voor meer info.

 

Wat kost spouwmuurisolatie?

De prijs voor spouwmuurisolatie wordt berekend per vierkante meter en is afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste factoren zijn de dikte van de spouw en het gekozen isolatiemateriaal.

Daarnaast zal ook de staat van de woning een rol spelen bij het bepalen van de prijs. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er veel scheuren in de gevel zitten die eerst gerepareerd moeten worden. Dit zal extra kosten met zich meebrengen.

In sommige gevallen kan je beroep doen op een premie, waardoor de kostprijs van de isolatiewerken lager zal komen te liggen. Het is dus belangrijk om te weten of je al dan niet recht hebt op een premie. Meer hierover verderop in dit artikel.

 

Prijzen per soort isolatiemateriaal

Voor het isoleren van een spouwmuur worden doorgaans 3 verschillende soorten isolatie gebruikt. Bij het vergelijken van materialen moet je niet alleen kijken naar de gemiddelde prijs per vierkante meter maar ook naar de isolatiewaarde. Een overzicht:

 

spouwisolatie-glaswol Soort 1: Glaswol

Glaswol is veruit de voordeligste optie als het om spouwmuurisolatie gaat. De prijs schommelt tussen €15 en €20 per vierkante meter. Bekende merken glaswol zijn bijvoorbeeld Knauf en Supafil.

Lees hier meer over glaswol spouwmuurisolatie.

 

 

Spouwmuurisolatie Pur Soort 2: PUR

Pur -schuim is een veel gekozen isolatiemateriaal dat ideaal is bij de wat moeilijkere spouw. Het kan ook aangebracht worden bij smalle spouwmuren of bij spouwen met een lichte vervuiling. De prijs voor spouwmuurisolatie met PUR ligt tussen de €25 en €30 per vierkante meter.

Lees hier meer over het isoleren van spouwmuren met PUR.

 

 

eps-parels

Soort 3: EPS parels (HR++)

EPS parels zijn helemaal in opkomst dankzij het feit dat ze de spouw perfect opvullen en weinig belastend zijn voor het milieu. Daarbij ligt de prijs iets lager dan voor PUR-schuim, namelijk tussen €20 en €25 per vierkante meter.

Ontdek meer over dit isolatiemateriaal in het artikel “EPS korrels voor spouwmuurisolatie“.

 

 

Isolatiepremie bij spouwmuurisolatie

In Vlaanderen kan je aanspraak maken op een bijdrage in de kosten voor spouwmuurisolatie. Dit kan via de netbeheerder en je ontvangt dan een bedrag van € 5  per vierkante meter. Voor beschermde afnemers loopt het bedrag op tot € 9 per m².

Er zijn echter wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet je al het werk correct laten uitvoeren door een erkende aannemer en de spouw moet minstens 5 cm dik zijn en volledig gevuld worden met het isolatiemateriaal. Het isolatiemateriaal moet overigens ook aan bepaalde technische voorwaarden voldoen.

De premieaanvraag moet ten laatste 2 jaar na de datum op de eindfactuur bij de netbeheerder toekomen. Daarnaast geldt de premie alleen voor woningen die voor 01/01/2006 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten of woningen waarvoor de bouwaanvraag voor deze datum werd ingediend maar erna pas werden aangesloten.

 

Renovatiepremie en totaalrenovatiebonus

Laat je naast de muurisolatie ook structurele werken aan je gevel uitvoeren? Dan maak je mogelijk aanspraak op de Overkoepelende renovatiepremie. Je recht hierop hangt af van je inkomen, facturen, aantal eigendommen en de woning (moet minstens 30 jaar oud zijn) . Je inkomen bepaalt het premiebedrag: je wint 20 of 30% van de goedgekeurde facturen (excl. btw) terug.

Maakt de spouwmuurisolatie deel uit van 3 of meer energiebesparende maatregelen over een periode van 5 jaar? Dan maak je ook kans op de Totaalrenovatiebonus. Begon je met je energetische renovatie in 2021 of later? Dan moet je kiezen voor de EPC-labelpremie in plaats van deze bonus. Informeer ook bij je gemeente of provincie of zij lokale premies uitreiken.

⇒ Surf naar de site van de Vlaamse overheid voor voorwaarden en aanvraagformulieren.

 

Let op het BTW-tarief!

Normaal gesproken vallen isolatiewerkzaamheden onder het btw-tarief van 21%, maar het is mogelijk dat je in aanmerking komt voor het lagere tarief van 6%. Dat is het geval als je woning ouder is dan 10 jaar en je een erkende aannemer onder de arm neemt voor het werk. Het moet ook gaan om een privéwoning of een woning die slechts gedeeltelijk voor professionele doeleinden gebruikt wordt. De werken moeten ook rechtstreeks aan de eindgebruiker (eigenaar of huurder) gefactureerd worden.

 

Terugverdientijd

Natuurlijk blijft het een flinke investering om spouwmuurisolatie toe te passen. Maar het is wel een investering die je snel terugverdient! Na een periode van 3 à 4 jaar heb je je investering terug. Het is uiteraard ook weer van bovengenoemde factoren afhankelijk en dankzij de isolatiepremie kan de termijn zelfs teruglopen tot 2 jaar. Het is steeds aanbevolen om gebruik te maken van een erkende aannemer. Daardoor heb je recht op vergoedingen en een eventueel lager btw-tarief. Een aannemer geeft ook een garantie op het geleverde werk.

Benieuwd naar de kostprijs van spouwmuurisolatie?
Vraag hier vrijblijvend offertes aan via onze online offertepagina.

 

 
Spouwmuur isoleren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
spouwmuurisolatie problemen
6 grootste fouten bij spouwmuurisolatie
spouwmuur isoleren pur
PUR spouwmuurisolatie: Prijzen - Nadelen & Voordelen
spouwmuur isoleren nadelen
Spouwmuurisolatie nadelen
eps spouwmuurisolatie
EPS spouwmuurisolatie
spouwmuren opvullen boorgaatjes
Spouwmuren opvullen: 5 vragen & antwoorden
spouwmuur isoleren of niet
Spouwmuur isoleren of niet?
eps spouwmuur isolatie
EPS korrels als spouwmuurisolatie: mogelijkheden & voordelen
inspuiten spouwmuurisolatie
Spouwmuur na isoleren: Voordelen en nadelen