Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Aluminium ramen en hun soorten afwerking

Aluminium ramen zijn sterk, licht van gewicht en vragen nagenoeg geen onderhoud. Aluminium is niet het goedkoopste materiaal maar biedt wel een aantal voordelen ten opzichte van de meer traditionele materialen zoals hout of PVC. Alles over de eigenschappen, prijs en mogelijkheden van aluminium ramen lees je hier. 

 

voorbeeld aluminium schuifraam
Shutterstock

Waarom aluminium ramen?

Aluminium is een metaalsoort die gebruikt wordt voor de afwerking van raamprofielen. Aluminium ramen zijn niet alleen populair bij bedrijfsgebouwen of grote complexen, ook bij particulieren zijn ze erg in trek.

Ze zijn niet alleen sterk en erg duurzaam. Door hun slanke en elegante uitstraling en de vele afwerkingsmogelijkheden passen aluminium ramen ook bij verschillende woonstijlen. Aluminium ramen bieden nog heel wat andere voordelen t.o.v. andere materialen. Een overzicht van de eigenschappen:

 

Voordelen aluminium ramen

  • Sterk: Aluminium ramen kunnen veel gewicht dragen waardoor grote raampartijen mogelijk zijn.
  • Brand- en inbraakwerend: Aluminium is niet-brandbaar en de stevigheid van het materiaal helpt tegen inbraak.
  • Elegante en slanke uitstraling: Ze stralen elegantie uit en passen bij verschillende stijlen.
  • Duurzaam, weinig onderhoud: Het materiaal trekt weinig stof en vuil aan en is kleurvast en bestand tegen vocht.
  • Gunstige isolatiewaarde: Tot 0.8 W/m².K.

 

Nadelen aluminium ramen

  • Duurder t.o.v. andere materialen zoals PVC ramen en houten ramen.
  • Herstellen van schade kan lastig zijn (krassen, inbraakschade aan de profielen).
  • Thermische isolatie is minder goed dan hout of PVC (bij vergelijkbare beglazing).

[box] Schoonmaakproducten die je moet vermijden:
• Schuurmiddelen (schuursponsjes, staalwol, Ciff, Vim, enz.)
• Zure schoonmaakmiddelen (waaronder anti-kalk producten)
• Wasbenzine, terpentine, aceton, thinner, spiritus[/box]

 

Prijs aluminium ramen

Aluminium ramen zijn zo’n 20% duurder dan PVC ramen. Daar staan wel heel wat voordelen tegenover. Bij grote raamoppervlakken heb je bovendien ook geen andere keuze dan te kiezen voor aluminium.

Gemiddeld betaal je voor aluminium ramen €800 à €950 (incl. profiel, HR++ glas, plaatsing, btw). Van plan om aluminium ramen te laten plaatsen en benieuwd naar een prijs op maat van jouw project? Vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij professionals kan via de offertepagina.

 

Zwarte aluminium ramen
Shutterstock – Zwarte aluminium ramen

 

Isolatiewaarde van aluminium ramen

Een groot voordeel van aluminium ramen is de hoge isolatiewaarde. Doorgaans hebben aluminium raamprofielen een U-waarde van 1.5 tot 0.8 W/m²K. Bij de lagere waardes gaat het om de duurdere aluminium ramen met meerkamerprofielen en tripple hoogrendementsglas (HR +++).

 

Soorten afwerkingen van aluminium ramen

Aluminium ramen worden in de fabriek van een dun beschermlaagje voorzien om te voorkomen dat er een oxidelaag ontstaat op het aluminium. Dat oxidelaagje beschermt het aluminium dan wel tegen verdere oxidatie maar kan beter voorkomen worden omdat het een wat doffe uitstraling geeft aan het aluminium. Om oxidatie te voorkomen worden aluminium profielen vaak geanodiseerd. Daarbij blijft het materiaal zijn metaal-look behouden. Een andere manier van beschermen is poedercoaten waarbij een verflaag op het aluminium wordt ‘gebakken’.

 

1. Geanodiseerde aluminium ramen

Anodiseren houdt in dat het aluminium elektrochemisch behandeld wordt. Het profiel wordt daarbij in verschillende (chemische) baden ondergedompeld terwijl het onder een elektrische spanning staat.

Daardoor vormt zich op gecontroleerde wijze een oxidelaag op het materiaal dat het profiel beschermt tegen verdere oxidatie. Het aluminium blijft zijn metaal-look wel behouden. Afhankelijk van de wijze van anodiseren kunnen aluminium ramen een licht metalen look of een donker metalen look krijgen. Een afwerking in geborsteld aluminium is ook mogelijk.

[box]Bij het plaatsen van geanodiseerde aluminium kozijnen in een nieuwbouwomgeving is het belangrijk dat het materiaal niet in aanraking komt met vochtige cementstof of pleister. Deze materialen kunnen blijvende witte vlekken op het aluminium veroorzaken. De profielen worden tijdens het afbouwen daarom best beschermd met folie of (verwijderbare) tape.[/box]

 

2. Gepoedercoat aluminium

Naast geanodiseerd, kunnen aluminium ramen gepoedercoat worden. Poedercoaten is een techniek die veel in de auto-industrie wordt gebruikt. Tijdens het poedercoaten wordt er een elektrisch geladen poeder op op het profiel gespoten. Door de statische lading hecht het verfpoeder zich goed aan het profiel. Daarna volgt een bakproces in een oven van 200 °C. De verf wordt daarbij in het aluminium profiel gebakken waardoor het zeer goed beschermd is tegen weersinvloeden.

 

Moderne aluminium ramen
Shutterstock – Moderne aluminium ramen

 

Mogelijke kleuren

Afhankelijk van de gebruikte techniek (anodiseren / poedercoaten) kan je kiezen uit een haast onbeperkt aanbod aan kleuren. Bij sommige fabrikanten kan je ervoor kiezen om de binnen- en buitenzijde een verschillende afwerking te geven. Enkele afwerkingsmogelijkheden:

• Matte, geborstelde of glanzende uitstraling
• Diverse anodisatie tinten (licht metaal tot donker metaal)
• Glad / ruw oppervlak
• Structuurlak
• Houtstructuur (folie)

 

Combinatie van hout en aluminium

Indien je hoge isolatiewaarden wil nastreven, bijvoorbeeld bij de bouw van een passiefwoning, is het mogelijk om raamprofielen te gebruiken die aan de buitenkant voorzien zijn van aluminium en aan de binnenkant van hout.

Zo profiteer je van de duurzaamheid van aluminium en van de hoge isolatiewaarde van hout. Met dergelijke hout-aluminium profielen en driedubbele beglazing, kan je een gunstige isolatiewaarde van 0,8 W/m².K bereiken.

 

Benieuwd naar de kostprijs van aluminium ramen op maat van jouw woning? Vraag nu vrijblijvend offertes aan bij schrijnwerkers uit jouw regio en vergelijk makkelijk en snel materialen, realisaties, voorstellen en prijzen.
✓ Klik hier voor meer informatie over onze offerteservice en vraag prijzen aan.

 

Grote aluminium ramen
Shutterstock – Grote aluminium ramen
 
Ramen en deuren plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
isolatiewaarden ramen
Isolatiewaarden ramen
pvc voordeuren
Buitendeur prijs
steellook ramen in zwart
Steellook ramen
enkel glas vervangen
Glas vervangen raam
deur pvc
Pvc deuren
premies ramen en deuren 2015 2016
Premies ramen en deuren 2024
inbraakwerende deuren
Inbraakwerende deuren
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?