Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Glas vervangen raam

Ben je van plan om het glas in je ramen te vervangen? Goed idee, zo geniet je van een lagere energiefactuur, meer wooncomfort, minder geluidsoverlast, een lagere CO2-uitstoot, … Maar laat je nu best het glas vervangen in je bestaande ramen of kies je beter voor volledig nieuwe ramen, inclusief raamkaders? In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden en prijzen van beide opties.

Ga snel naar:

OPTIE 1: Glas vervangen
OPTIE 2: Volledig raam vervangen
CONCLUSIE: Glas of volledig raam vervangen?

 

 

OPTIE 1: Glas vervangen

 

Wanneer glas vervangen in bestaande ramen?

Wil je graag enkel glas vervangen? Dat is inderdaad essentieel om je energiefactuur te doen dalen. Maar ook met klassiek dubbel glas dat al 30 jaar op de markt is, verlies je heel wat energie. Of je nu enkel of dubbel glas hebt, je kan ervoor kiezen om alleen het glas in je bestaande ramen te vervangen. Dat is een mogelijke optie als:

 • de raamkaders nog in een goede staat zijn en voldoende stevig zijn. Dat is vooral een belangrijk aandachtspunt bij houten raamkaders.
 • de raamkaders nog voldoende isoleren. Nieuw glas laten plaatsen met kaders die koude en wind doorlaten, heeft weinig zin.
 • de raamkaders dik genoeg zijn voor de nieuwe beglazing. Zijn de kaders te dun voor bv. hoogrendementsglas? Dan kan je niet anders dan het volledige raam vervangen.

 

 

Welk glas kan ik kiezen?

Wil je het glas in je bestaande ramen vervangen? Dan kan je kiezen uit de volgende soorten beglazing:

 • Standaard dubbel glas: bestaat uit twee glasplaten met daartussen een isolerende spouw die gevuld is met lucht. De grootste voordelen zijn een betere geluids- en warmteisolatie en geen condens aan de binnenkant van het raam.
 • Hoogrendementsglas: momenteel de standaardkeuze, zowel bij renovatie als nieuwbouw. Tussen beide glasplaten zit geen lucht, maar edelgas en een speciale coating die de warmte binnenhoudt. Deze beglazing isoleert nog tot 3 keer beter dan standaard dubbel glas en zelfs tot 6 keer beter dan enkel glas. Er bestaan verschillende soorten: H, H+, H++…
 • Driedubbel glas: het woord zegt het zelf, deze beglazing is opgebouwd uit 3 lagen glas. Vooral een interessante keuze als je heel energiebewust gebouwd hebt of in een passiefhuis woont. Opgelet, driedubbel glas is zwaar. Het is dus belangrijk dat je raamkaders dit gewicht kunnen dragen.

 

Prijs glas vervangen

Laat je alleen je glas vervangen? Dan hangt de prijs in de eerste plaats af van het soort beglazing. Een klein overzicht:

Soort beglazingGemiddelde prijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Gemiddelde jaarlijkse kostenbesparing
(voor woning met 20 m² glas)
Standaard dubbel glas€ 100 - 115€ 140
Hoogrendementsglas€ 105 - 120€ 180
Hoogrendementsglas (+)€ 110 - 130€ 220
Hoogrendementsglas (++)€ 115 - 140€ 260
Driedubbel glas€ 150 - 230€ 280

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Bovendien kunnen de prijzen verschillen van vakman tot vakman. Wil je gericht prijzen, maar ook materialen en adviezen vergelijken? Dan doe je er goed aan offertes aan te vragen bij 2 à 3 gespecialiseerde plaatsers. Dat kan je doen via onze offerteservice.

 

Tip: als je nieuwe beglazing laat plaatsen, kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor verschillende premies. Een vakman kan je hierover meer informatie verschaffen en zelfs helpen bij de aanvraag. Daarnaast kan hij je ook uitgebreid adviseren over de soorten beglazing en hun eigenschappen en voordelen.

 

 

Voordelen glas vervangen

Het glas vervangen in bestaande ramen is goedkoper dan het volledig raam vervangen. Daarnaast zijn deze werken ook minder ingrijpend en vuil, waardoor alles sneller in kannen en kruiken is. Toch is dit niet noodzakelijk de beste keuze:

Zijn je ramen bv. meer dan 15 jaar oud? Dan laat je ze beter volledig vervangen. De ramen van vandaag zijn namelijk een pak beter geïsoleerd. Bovendien kan je jouw woning met nieuwe ramen een volledig nieuwe look geven. Je kan namelijk kiezen uit een brede waaier aan materialen, elk met hun specifieke eigenschappen en uitstraling. Hou er ook rekening mee dat je enkel het glas in de bestaande ramen kan vervangen als je geschikte raamkaders hebt. Kortom, in vele gevallen is het dus aangeraden om het volledige raam te vervangen in plaats van enkel de beglazing.

TIP: twijfel je of je enkel de beglazing of het volledige raam wil laten vervangen? Een vakman kan je gericht adviseren en informeren over de mogelijkheden en prijzen van beide opties. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat.

 

glas vervangen

 

OPTIE 2: Volledig raam vervangen

 

Wanneer volledig raam vervangen?

Het is niet altijd interessant om alleen het glas in je bestaande ramen te vervangen. Het is beter om je beglazing én raamkaders in 1 keer te vervangen als:

 • je raamkaders niet stevig en dik genoeg zijn voor de nieuwe beglazing of onvoldoende isoleren.
 • je zeker wil zijn van een optimale thermische en akoestische isolatie.
 • je wil kiezen voor een nieuwe look en uitstraling van je woning.
 • je dubbele arbeidskosten wil vermijden door de beglazing en de raamkaders apart te laten vervangen.
 • je zeker wil zijn van een langere levensduur van je ramen.

 

 

Welk materiaal kan ik kiezen?

Laat je je volledige ramen vervangen? Dan moet je niet alleen nieuwe beglazing kiezen, maar ook nieuwe raamkaders. Voor de raamkaders kan je kiezen uit verschillende materialen:

 • Hout: een natuurlijk, duurzaam en robuust materiaal met een warme uitstraling, dat zowel past bij landelijke als moderne woningen. Bovendien is hout makkelijk te herstellen na eventuele schade. Of verlang je naar een nieuwe kleur? Dan kan je het hout eenvoudig overschilderen.
 • PVC: de meest voordelige keuze. Kunststof is goedkoper dan aluminium en je kan bovendien kiezen voor verschillende afwerkingen qua kleur en reliëf. Daarnaast is PVC volledig stof-, water- en vuilwerend en ook de brandwerendheid vormt een extra meerwaarde.
 • Aluminium: iets duurder dan PVC, maar aluminium is dan ook een heel sterk, licht en roestvast product. Net door die grote sterkte maakt aluminium mooie constructies mogelijk, in combinatie met slanke profielen. Vandaar dat dit product vooral populair is bij modernere woningen.
 • Smeedijzer: een elegant, esthetisch materiaal dat je woonst een ambachtelijke look geeft. Smeedijzer is relatief duur, maar daar staat tegenover dat het onderhoudsarm en inbraakbestendig is. Bovendien kan je met smeedijzeren ramen genieten van een maximale lichtinval en een groot ruimtegevoel.

 

Ramen vervangen prijs

Bij een volledig nieuw raam hangt de prijs in de eerste plaats af van het type raam en de materiaalkeuze. Ook de loonkost en de plaatsingskosten spelen een rol. Een klein overzicht:

Type raam MateriaalGemiddelde prijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Vast raamPVC€ 100 - 250
Hout€ 150 - 300
Aluminium€ 250 - 400
Draaikiepraam/valraamPVC€ 150 - 300
Hout€ 250 - 400
Aluminium€ 400 - 550
SchuifraamPVC€ 700 - 900
Hout€ 800 - 1.000
Aluminium€ 1.100 - 1.500

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Bovendien kunnen de prijzen verschillen van vakman tot vakman. Wil je gericht prijzen, maar ook materialen en adviezen vergelijken? Dan doe je er goed aan offertes aan te vragen bij 2 à 3 gespecialiseerde plaatsers. Dat kan je doen via onze offerteservice.

 

TIP: ook als je de ramen volledig laat vervangen, kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor verschillende premies: bij je netbeheerder, de Vlaamse overheid en je gemeente en provincie. Een vakman kan je hierover meer informatie verschaffen en helpen bij de aanvraag. Daarnaast kan hij je ook uitgebreid adviseren over de materiaalkeuze, het soort beglazing, de mogelijkheden qua afwerking, …

 

 

Voordelen ramen volledig vervangen

Wil je enkel glas vervangen door dubbel glas? Of dubbelglas vervangen door hoogrendementsglas? Dan is het interessant om ook je raamkaders en je muren onder de loep te nemen. Want vaak gaat via die weg ook veel warmte verloren.

Door je volledige ramen te vervangen, ben je zeker van een uitstekende thermische én akoestische isolatie van je woning. Doordat je bij het vervangen van de ramen kan kiezen voor een nieuw materiaal of kleur, kan je jouw woonst bovendien een nieuwe look geven. In bepaalde gevallen, wanneer de bestaande raamkaders niet dik en stevig genoeg zijn voor de nieuwe beglazing, heb je zelfs geen andere keuze dan de volledige ramen te vervangen.

TIP: twijfel je of je enkel de beglazing of het volledige raam wil laten vervangen? Een vakman kan je gericht adviseren en informeren over de mogelijkheden en prijzen van beide opties. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat.

 

glas vervangen raam

 

CONCLUSIE: Glas of volledig raam vervangen?

Alleen het glas vervangen is goedkoper en sneller, maar daarom niet de meest duurzame oplossing. Zeker als je ramen al wat ouder zijn, is het een beter idee om de volledige ramen te vervangen. Zo ben je 100% zeker dat je nieuwe raamkaders geen wind en koude doorlaten. Dat zorgt voor een lagere energierekening en ook een mindere CO2-uitstoot. Kortom, goed voor jouw portemonnee en onze planeet.

TIP: wil je een haarscherp beeld krijgen van de verschillende mogelijkheden voor je nieuwe ramen? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 vakmannen. Zo kan je snel en eenvoudig materialen, soorten beglazing, stijlen en prijzen met elkaar vergelijken. Ontvang gratis offertes via onze offertepagina.

 

 
Ramen en deuren plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
inbraakwerende deuren
Inbraakwerende deuren
raam vervangen
Ramen vervangen
beveiliging raam
Raambeveiliging: types en advies
deur pvc
Pvc deuren
dubbel glas
Dubbel glas: info & prijzen
ramen plaatsers vergelijken
Ramen plaatsers vergelijken
pvc ramen
Pvc ramen
blauwe voordeur in pvc materiaal
Pvc voordeur