Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Badkamer renoveren prijs

Een badkamer renoveer je niet alleen voor een nieuwe uitstraling, maar ook vanwege het praktische comfort, het vermijden van defecten, lekkages, schimmels, … Wat kost een badkamer renovatie ongeveer en hoe beperk je de kosten van je project? Voer je de renovatie zelf uit of laat je alles beter aan een vakman over? Ontdek het allemaal hier!

Ga snel naar:
Badkamer renoveren prijs (per onderdeel)
Hoe kostprijs badkamerrenovatie drukken?
Zelf badkamer renoveren of vakman?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat kost een badkamer renovatie gemiddeld?

De kosten voor een badkamer renovatie lopen flink uiteen. Zo moet je rekening houden met een algemene richtprijs van € 3.500 à 25.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Die prijs hangt onder meer af van de gekozen materialen, sanitaire voorzieningen en het te vervangen leidingwerk. Een kort overzicht met richtprijzen:

  • Kleine badkamerrenovatie: voor een kleine badkamerrenovatie kies je uit standaardmaterialen voor je douche of bad, je wastafel, toilet, … Dit is een goede optie als je de badkamer enkel wil opfrissen zonder al te grote veranderingen. Dit kost je ongeveer € 3.500 à 7.000 (excl. btw en incl. plaatsing).
  • Middelgrote badkamerrenovatie: laat je de volledige badkamer onder handen nemen? En kies je daarbij voor budgetvriendelijke materialen? Dan kom je gemiddeld uit op een badkamerrenovatie prijs van € 12.500 (excl. btw en incl. plaatsing).
  • Luxueuze badkamerrenovatie: wil je een totaal nieuwe badkamer met luxe tegels, een inloopdouche, een badkamer meubel van tropisch hardhout, …? Hiervoor reken je al gauw op een richtprijs van € 12.500 à 25.000 (excl. btw en incl. plaatsing).

Hoeveel kost het om jouw badkamer te renoveren? Vergelijk voorstellen van 2 à 3 badkamer specialisten actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

badkamer renoveren prijs

 

Badkamer renoveren prijs (per onderdeel)

Hoeveel kost een badkamer renovatie nu precies? Dat hangt af van wat je allemaal laat veranderen en wat hiervoor in de plaats komt. Een overzicht met prijzen per onderdeel:

 

1. Breekwerk (€ 7 à 25 per m², incl. btw)

Voor je jouw gloednieuwe inloopdouche plaatst, moet je de oude natuurlijk eerst laten slopen. Maar denk ook aan het uitbreken van oude tegels, wandbekleding en radiatoren. Dit is in principe goed zelf te doen, maar je mag er ook zeker een vakman voor inschakelen.

 

2. Waterleidingen (€ 360 à 880, excl. btw en incl. plaatsing)

Waterleidingen hoef je niet noodzakelijk te vervangen als ze nog goed werken. Het is echter een goed idee om een vakman naar je waterleidingen te laten kijken als je kiest voor een badkamerrenovatie. Op basis van zijn inspectie geeft hij je dan advies op maat van jouw situatie.

 

3. Elektriciteit (€ 35 à 40 per uur, incl. btw)

Naast het leggen van waterleidingen is er tijdens een badkamerrenovatie vaak ook het nodige elektriciteitswerk om uit te voeren. Dit is handig als je wat meer stopcontacten of lichtpunten in je badkamer wil. Denk bijvoorbeeld ook aan een luxe spiegel met verlichting.

 

4. Wand- en vloerafwerking (€ 10 à 180 per m², incl. btw en excl. plaatsing)

Er zijn vele verschillende stijlen en materialen mogelijk voor de wand- en vloerafwerking van je badkamer. Denk bijvoorbeeld aan keramische tegels, betonstuc, parket, laminaat, … Zelfs een gietvloer is mogelijk. Wél is het belangrijk dat de afwerking waterdicht en onderhoudsvriendelijk is. Een vakman geeft je graag advies over alle mogelijkheden.

 

5. Plafondafwerking (€ 60 à 80 per m², incl. btw en excl. plaatsing)

Ook voor plafondafwerking heb je veel opties, maar moet je wel op de luchtvochtigheid letten. Het plafond moet namelijk goed bestand zijn tegen opstijgend condensatievocht om schimmelvorming te voorkomen. Mogelijk opties zijn gyproc, een spanplafond, … Daarnaast is een plafond van tropisch hardhout ook een mogelijkheid als je wat meer budget hebt.

 

6. Sanitair (€ 1.500 à 10.000, incl. btw en excl. plaatsing)

Ook sanitaire voorzieningen als een bad of douche, het toilet, de wastafel en het kraanwerk bepalen in grote mate de kostprijs van je badkamer renovatie. Een vakman helpt je graag om een bewuste keuze te maken op basis van je wensen en budget.

 

7. Badkamermeubels (vanaf € 1.000, incl. btw en excl. plaatsing)

Badkamermeubels zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen, stijlen en materialen. Belangrijke meubels zijn je onderkast en je opbergruimte. De onderkast voor je wastafel is uit te voeren in verschillende kleuren, open of dicht, … Daarnaast is de opbergruimte een bepalende factor voor hoeveel spullen je in je badkamer kwijt kan.

 

8. Ventilatie (€ 2.800 à 7.000, excl. btw en incl. plaatsing)

Zonder ventilatie krijg je in een badkamer al snel last van muffe geurtjes, schimmel, … Vooral als je geen raam in je badkamer hebt, is een mechanisch ventilatiesysteem een vereiste. Je kiest mogelijk voor een ventilatiesysteem B, C, of D. Je geniet dan van mechanische luchttoevoer (type B), mechanische luchtafvoer (type C) of beiden (type D).

 

Prijzen op maat = vakmensen inschakelen

De kosten om je badkamer te renoveren kunnen ook flink verschillen van vakman tot vakman. Maak daarom gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk zo prijzen én adviezen van meerdere vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

Hoe kosten voor je badkamerrenovatie drukken?

De kosten van een badkamer renovatie zijn doorgaans behoorlijk hoog, maar ze zijn zeker te drukken. Hieronder een aantal tips om je badkamer zo voordelig mogelijk te renoveren:

 

1. Bepaal op voorhand je budget

Bepaal van tevoren hoeveel geld je maximaal wil uitgeven aan de renovatiewerken. Zo kan de vakman een gericht plan opstellen dat voldoet aan jouw wensen, maar niet boven je budget komt.

 

2. Vergelijk materialen

Ook al is het verleidelijk om de meest luxueuze materialen te kiezen, zijn er ook genoeg budgetvriendelijke alternatieven om uit te kiezen. Lijkt tropisch hardhout je wel wat? Dan kan je bijvoorbeeld ook voor houtlook vinyl kiezen.

 

3. Hou rekening met financiële voordelen

Laat je het renovatiewerk over aan een vakman? Dan is er een grote kans dat je in aanmerking komt voor allerlei financiële voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de Mijn VerbouwPremie (voor sanitair), de Aanpassingspremie (alleen voor 65-plussers) en het verlaagd btw-tarief (6% voor materialen én arbeidskosten). Een vakman geeft je hier graag meer informatie over.

 

Belangrijkste bespaartip: vergelijk vakmensen

De beste tip om geld te besparen voor je badkamer renovatie? Vakmensen vergelijken. Zo profiteer je niet alleen van adviezen en prijzen op maat, maar vergelijk je ook gericht uitvoertermijnen, werkwijzen, … Deze specialisten vind je snel via onze gratis offerteservice. Kom in contact met 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt.

 

renovatie badkamer prijs

 

Zelf badkamer renoveren of vakman?

Geld besparen doe je mogelijk ook door je badkamer zélf onder handen te nemen. Dit is echter alleen aan te raden als je een ervaren doe-het-zelver bent. Een badkamer renoveren blijft namelijk een lastige en intensieve klus. Door een badkamer specialist in te schakelen, geniet je optimaal van:

  • Gericht advies: welke materialen kies je voor je badkamermeubels en sanitair? En welke zijn het meest budgetvriendelijk? Heb je oude waterleidingen en -afvoeren die aan vervanging toe zijn? Een vakman geeft je graag gericht advies.
  • Prijzen op maat: met een vakman profiteer je van prijzen op maat. Zo weet je van tevoren hoeveel alles gaat kosten.
  • Kwalitatieve uitvoering: een badkamer renoveren is complex en kost behoorlijk wat tijd. Kies je voor een vakman, dan bespaar je deze waardevolle tijd en weet je zeker dat de renovatie goed verloopt.
  • Financiële voordelen: je betaalt arbeidskosten als je een vakman inschakelt, maar daar staan dan wel verschillende financiële voordelen tegenover. Zo kom je mogelijk in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie voor sanitair. Dit bedrag is max. 35 à 50% van de factuur. Daarnaast is er nog het verlaagd btw-tarief van 21 naar 6% voor materialen en arbeidskosten als je huis ouder is dan 10 jaar.

 

Badkamer renoveren? Vergelijk offertes!
Lees ook
renovatie badkamer
Totaalrenovatie badkamer
zolder verbouwen kosten
Zolder renoveren
gezond binnenklimaat strobalen
Voordelen van strobalen bouwmethode
afbraak en grondwerken
Afbraakwerken
ensuite badkamer
Ensuite badkamer
totaalrenovatie aannemer
Totaalrenovatie aannemer
zonwerend glas
Zonwerend glas: opties, kosten & alternatieven
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]