Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Totaalrenovatie badkamer

Is je badkamer in een slechte staat? Of wil je een volledig nieuwe inrichting en indeling van je badkamer met andere materialen, meubels, sanitaire installaties, …? Dan is het tijd voor een totaalrenovatie van je badkamer. Hoe pak je zo’n groot project best aan? Welke werkzaamheden omvat een totale badkamerrenovatie? En op welke prijs mag je ongeveer rekenen? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Mogelijke werkzaamheden
Prijs totaalrenovatie badkamer
Voordelen badkamer installateur
Inspiratie & voorbeelden
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Hoe totaalrenovatie badkamer aanpakken?

Je kan een totale badkamerrenovatie op verschillende manieren aanpakken. Wil je bepaalde werken zelf doen en andere overlaten aan een vakman? Of geef je liever het volledige project uit handen aan 1 badkamer installateur? De verschillende opties voor je badkamer totaalrenovatie op een rij:

 

OPTIE 1: kiezen voor 1 badkamer installateur (totaalplaatje)

Sommige badkamer installateurs bieden totaalpakketten aan. Van de opmaak van een gedetailleerd ontwerp en een volledige planning tot de finale afwerking van je badkamer, de badkamerspecialist zorgt voor een opvolging en uitvoering van je project van a tot z.

  • 1 aanspreekpunt voor de totaalrenovatie van je badkamer
  • Advies op maat van jouw situatie en wensen
  • Correcte en efficiënte uitvoering van je badkamerrenovatie
  • Op voorhand duidelijk zicht op de totale kostprijs van het project
  • Geen besparing op arbeidskosten in vergelijking met doe-het-zelven

Richtprijs: 3.500 à 25.000 euro (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPTIE 2: werken uitbesteden aan verschillende vakmannen

Je kan ook verschillende vakmannen zoeken voor de verschillende soorten werkzaamheden van je badkamerrenovatie. Denk bv. aan een aannemer voor de afbraakwerken, een loodgieter voor de installatie van de sanitaire toestellen, een tegelzetter voor het plaatsen van de wandtegels, … In dat geval coördineer je dus zelf deze werken in plaats van de badkamer installateur.

  • Keuzevrijheid voor de vakmannen met wie je samenwerkt
  • Correcte uitvoering van je badkamerrenovatie
  • Op voorhand geen duidelijke totaalprijs voor je project
  • Je moet zelf de verschillende werken op elkaar afstemmen (complexe planning)
  • Mogelijke discussies over verantwoordelijkheid bij fouten
  • Geen besparing op arbeidskosten in vergelijking met doe-het-zelven

Richtprijs: 3.500 à 25.000 euro (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPTIE 3: totaalrenovatie van je badkamer zelf uitvoeren

Heb je zowel kaas gegeten van leidingwerken, wanden en vloeren bekleden als sanitaire installaties plaatsen? Dan kan je er ook voor kiezen om je volledige badkamerrenovatie zelf uit te voeren.

  • Enkel kosten voor de materialen (geen arbeidskosten)
  • Je moet geen agenda’s van verschillende vakmannen op elkaar afstemmen
  • Groter risico op mogelijke fouten bij de uitvoering (bv. leidingwerken)
  • Geen financiële bescherming bij tegenvallers tijdens de plaatsing
  • Lange, arbeidsintensieve uitvoering, afhankelijk van je ervaring

Richtprijs: 2.000 à 7.000 euro, incl. btw.

 

OPTIE 4: kiezen voor combinatie van vakman + doe-het zelven

Heb je ervaring met bepaalde klussen en met andere niet? Dan kan je zelf bepaalde werkzaamheden van de badkamer totaalrenovatie uitvoeren (bv. afbraakwerken, leidingwerken, …) en andere overlaten aan een vakman (bv. wanden en vloeren bekleden). Je kan ook zelf de onderdelen van je nieuwe badkamer kopen en ze laten plaatsen door een vakman. Let op: niet alle installateurs staan hiervoor open (wegens geen ervaring met de onderdelen in kwestie, geen garantie en dienst na verkoop, …).

  • Besparing op arbeidskosten om zo totale kostprijs te drukken
  • Correcte, efficiënte uitvoering van de werken die je uitbesteedt
  • Niet mogelijk bij alle badkamer installateurs
  • Geen garantie en dienst na verkoop bij zelf aangekochte materialen

Richtprijs: 3.500 à 10.000 euro (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Welke aanpak voor mijn badkamer totaalrenovatie kies ik best?

Dat hangt volledig af van jouw situatie en wensen. Wil je de meeste werkzaamheden van je volledige badkamerrenovatie laten uitvoeren? Dan kies je beter voor 1 badkamer installateur die heel je project coördineert. Zo volgen de verschillende werkzaamheden elkaar vlot op en zijn er achteraf geen discussies tussen verschillende vakmannen. Wil je arbeidskosten uitsparen? Dan kan je zelf een deel van de werkzaamheden uitvoeren. Bespreek wel goed op voorhand met je badkamerspecialist welke werken inbegrepen zijn in de offerte en welke niet.

TIP: is je woning meer dan 10 jaar oud? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% als je samenwerkt met een specialist. Op zoek naar badkamer installateurs actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

 

badkamer renovatie

Totaalrenovatie badkamer: overzicht van de werken

Je kan je badkamer opfrissen met ander meubilair of nieuwe sanitaire installaties (wastafel(s), douche, …), maar de totaalrenovatie van een badkamer vormt een volledige metamorfose. Welke werkzaamheden omvat zo’n complete badkamerrenovatie allemaal? Een overzicht:

 

1. Afbraakwerken

Als je je badkamer helemaal wil vernieuwen, moet je ze eerst strippen. Voor die afbraakwerken kan je een beroep doen op een aannemer, maar je kan die klus ook zelf doen. Let op: in dat geval moet je ook zelf een container huren, het bouwafval sorteren volgens de huidige reglementering, …

Prijs afbraakwerken: 7 à 25 euro per m² (incl. btw)

 

2. Leidingwerken (+ eventueel elektriciteit)

Kies je voor een andere indeling van het sanitair? Dan is het ook nodig om de waterleidingen aan te passen. Zijn je waterleidingen nog in een goede staat? Dan is het mogelijk om ze te hergebruiken. Als dat niet zo is, moet je de leidingen (laten) uitbreken en vervangen. Tip: laat je waterleidingen sowieso nakijken door een gespecialiseerde vakman. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.

Van plan om extra lichtpunten of stopcontacten te laten plaatsen? Dan zijn ook de nodige elektriciteitswerken nodig bij de totaalrenovatie van je badkamer.

Prijs leidingwerken: 360 à 880 euro (incl. btw en plaatsing)
Prijs elektriciteitswerken: 35 à 40 euro per uur (incl. btw en arbeidskosten)

 

3. Vloerafwerking

Is de chape geplaatst? Dan is het tijd om je badkamervloer te bekleden. Denk goed na over de vloerafwerking, want die bepaalt in grote mate het comfort en de sfeer van je gerenoveerde badkamer. Je kan onder meer kiezen voor:

  • Keramische tegels: deze vloerbekleding is erg populair in badkamers. Keramische tegels zijn namelijk volledig waterdicht, onderhoudsvriendelijk, erg sterk en beschikbaar in een brede waaier aan uitvoeringen, bv. look van parket, beton, marmer, …
  • Betonvloer: bij voldoende opbouwhoogte kan je kiezen voor een massieve betonvloer in je badkamer. Is je opbouwhoogte beperkt? Dan kan je gaan voor een cementgebonden gietvloer of pleisterwerk met een betonlook (betonstuc, mortex, beton cire, …).
  • Houten vloer: ook watervaste laminaat of parket zijn mogelijk in badkamers. Al moet je wel rekening houden met enkele aandachtspunten: uitzetvoegen, speciale verlijming, duurzaamheidsklasse I of II, …
  • Andere mogelijkheden: naast de bovenstaande materialen kan je ook nog kiezen voor een badkamervloer in vinyl, kurk, linoleum, marmer, …

Prijs vloerafwerking: 10 à 180 euro per m² (incl. btw en excl. plaatsing)

 

4. Wandafwerking

Naast de vloer moet je ook een bekleding kiezen voor de wanden van je badkamer. Vanwege hun onderhoudsvriendelijkheid en het enorme aantal uitvoeringen en stijlen zijn wandtegels veruit het populairst. Keramische wandtegels en wandtegels in natuursteen komen het vaakst voor. Daarnaast kan je de wanden van je badkamer ook laten bezetten met tadelakt (Marokkaans stucwerk) of pleisterwerk met een betonlook (betonstuc, beton cire, mortex, …).

Let op: je kan ervoor kiezen om al de wanden van je badkamer te bekleden, maar dat hoeft niet. Wanden die niet in contact komen met spatwater, kan je ook laten verven of behangen (met vochtbestendige verf of behangpapier).

Prijs wandafwerking: 10 à 155 euro per m² (incl. btw en excl. plaatsing)
Prijs schilder: 15 à 20 euro per per m² (incl. btw)
Prijs behanger: 20 à 25 euro per per m² (incl. btw)

 

5. Plafondafwerking

Je kan je badkamerplafond bepleisteren en dan afwerken. Maar je kan ook kiezen voor een verlaagd plafond met watervaste gyprocplaten, kunststof plafondplaten, plafondtegels in metaal, MDF, … Een andere populaire variant van een verlaagd plafond is een spanplafond. Hierbij spant een vakman een kunststof doek tussen profielen over je bestaande plafond. Zo’n spanplafond plaatsen gaat snel en het eindresultaat is perfect egaal en strak.

Prijs plafondafwerking: 60 à 80 euro per m² (incl. btw en excl. plaatsing)

 

6. Sanitaire installaties plaatsen

Na de afwerking van de vloer, wanden en het plafond is het tijd om het nieuwe sanitair te plaatsen. Zowel voor baden, douches, toiletten, wastafels als kranen kan je kiezen uit verschillende uitvoeringen, elk met hun eigen prijskaartje. Daarnaast hangt het kostenplaatje voor sanitaire installaties ook af van de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, de materiaalkeuze, eventuele technische snufjes, …

Prijs standaard toilet: gemiddeld 300 à 1.000 euro (incl. btw en plaatsing)
Prijs standaard bad: gemiddeld 500 à 3.000 euro (incl. btw en plaatsing)
Prijs standaard douche: gemiddeld 400 à 2.000 euro (incl. btw en plaatsing)
Prijs standaard wastafel: gemiddeld 400 à 1.000 euro (incl. btw en plaatsing)
Prijs standaard kraan: 125 à 500 euro (incl. btw en plaatsing)

 

7. Badkamermeubels

Het meubilair bepaalt sterk de uitstraling en de sfeer in je badkamer. Bovendien moeten badkamermeubels naast esthetisch ook functioneel en duurzaam zijn. Kortom, bij een totaalrenovatie van een badkamer zijn badkamermeubels een belangrijk aandachtspunt. Het gaat in de eerste plaats om de kast onder je wastafel(s) en ook eventuele andere extra kasten als je veel opbergruimte nodig hebt.

De prijs van je badkamermeubels hangt vooral af van het materiaal (massief hout of plaatmateriaal), de afmetingen, het model (hangend of staand), het design, … Ook de keuze voor een standaard meubel of een meubel op maat (bv. van muur tot muur) speel qua kosten een belangrijke rol.

Prijs standaard badkamermeubel: vanaf 700 euro (incl. btw en excl. plaatsing)
Prijs badkamermeubel op maat: vanaf 1.500 euro (incl. btw en excl. plaatsing)

 

8. Ventilatie

De kans bestaat dat je oude, bestaande badkamer geen ventilatiesysteem heeft. In dat geval is je badkamer totaalrenovatie het uitgelezen moment om zo’n systeem te laten plaatsen. Zo vermijd je schimmels, vochtplekken, … door condensatievocht in je nieuwe badkamer. Het beste systeem is een decentrale unit met 2 ventilatoren, waarbij zowel de aan- als afvoer van lucht mechanisch verloopt (systeem D).

Hou je het liever iets goedkoper? Dan kan je ook kiezen voor andere decentrale ventilatiesystemen als een decentrale unit met een mechanische aanvoer van verse buitenlucht en een natuurlijke afvoer van vervuilde binnenlucht (systeem B), badkamerventilatoren of raamroosters met natuurlijke ventilatie.

Prijs decentrale unit (systeem D): 1.000 à 1.500 euro, incl. btw en plaatsing
Prijs decentrale unit (systeem B): ongeveer 550 euro, incl. btw en plaatsing
Prijs badkamerventilatoren: vanaf ongeveer 20 euro, incl. btw
Prijs raamroosters met natuurlijke ventilatie: gemiddeld 75 à 125 euro per m², incl. btw en plaatsing

 

Vraag advies aan verschillende badkamerspecialisten

Ga je voor keramische tegels of een andere afwerking voor de vloer en wanden van je nieuwe badkamer? Kies je voor badkamermeubels in massief hout of in plaatmateriaal? En welk soort toilet (hangend of staand), douche (inloopdouche, douchebak, …) of bad (hoekbad, ligbad, zitbad, …) is het meest geschikt voor jouw volledige badkamerrenovatie? Met al die vragen kan je terecht bij een professionele badkamer installateur.

TIP: vraag advies aan verschillende specialisten. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en kan je een overwogen keuze maken voor jouw project. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat bij badkamer installateurs actief in je buurt via de offerteservice.

 

 

Prijs totaalrenovatie badkamer

Laat je de totaalrenovatie van je badkamer over aan 1 of meerdere vakmannen? Dan schommelt de prijs van je badkamerrenovatie doorgaans tussen 3.500 à 25.000 euro (incl. btw en plaatsing). Die kosten hangen vooral af van de oppervlakte van je badkamer, de gekozen materialen en ook het niveau van luxe. Wil je bv. een kleine badkamer renoveren met enkel basic, standaard materialen? Dan ligt de prijs tussen 3.500 en 7.000 euro (incl. btw en plaatsing). Bij een grotere badkamer in een luxueuze uitvoering zit je al snel aan een prijs van 12.500 à 25.000 euro (incl. btw en plaatsing).

LET OP: deze richtprijzen kunnen verschillen van badkamer installateur tot badkamer installateur. Wil je graag prijzen, maar ook adviezen, voorstellen, werkwijzen en uitvoertermijnen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 specialisten actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

TIP: druk de kosten met premies

Een totale badkamerrenovatie is een fikse investering. Toch kan je de kosten van dit grote project behoorlijk drukken met de volgende premies en financiële voordelen:

  • Overkoepelende renovatiepremie badkamer: deze premie bedraagt 20% of 30% van de ingediende facturen (excl. btw), afhankelijk van je inkomen. Je moet wel voor minstens 2.500 euro aan facturen kunnen voorleggen (excl. btw).
  • Vlaamse aanpassingspremie badkamer: dit is een premie voor 65-plussers die hun woning aanpassen aan de noden van het ouder worden. Is dat het geval bij jouw badkamer totaalrenovatie? Dan kan je een tegemoetkoming krijgen van 50% van de som van de goedgekeurde facturen per onderdeel (incl. btw en met een maximum van 1.250 euro per onderdeel).
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan kan je genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor onder meer wand- en vloerbekleding in je badkamer, nieuw sanitair, badkamerventilatie, schilderwerken, …

LET OP: je komt enkel in aanmerking voor deze premies en financiële voordelen als je een professionele badkamer installateur inschakelt. Ontvang gratis offertes op maat bij specialisten actief in je buurt.

 

totaalrenovatie badkamer

Voordelen badkamer installateur

Bij een totaalrenovatie van je badkamer komt heel wat kijken: afbraak- en leidingwerken, bekleden van vloeren en wanden, sanitaire installaties plaatsen, … Wil je zeker zijn dat al die werkzaamheden in je badkamer correct en efficiënt verlopen? Dan doe je best een beroep op 1 specialist voor je volledige badkamerrenovatie. Zo ben je zeker van…

  • Advies op maat: een badkamer installateur geeft je graag advies op maat bij de keuze van bv. wandtegels, kraanwerk, badkamermeubels, … Op basis van jouw keuzes maakt hij dan een gedetailleerd ontwerp van jouw toekomstige badkamer.
  • Coördinatie van a tot z: een badkamer totaalrenovatie vergt een goede planning. Een badkamer installateur stemt alle werkzaamheden van verschillende vakmannen nauwgezet op elkaar af. Zo verlopen de werken vlot en efficiënt.
  • 1 aanspreekpunt: heb je tijdens de totaalrenovatie van je badkamer nog extra vragen en opmerkingen? Dan weet je bij wie je terecht kan. Als je zelf de werken uitbesteedt aan verschillende vakmannen, is het risico op discussies over verantwoordelijkheid groter.
  • Duidelijke totaalprijs: je kan met je badkamer installateur onderhandelen over een goede totaalprijs voor je project. Als je duidelijke afspraken maakt over de kosten voor je totale badkamerrenovatie kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Bovendien ben je ook financieel ingedekt in geval van eventuele tegenvallers tijdens de badkamerwerken.
  • Correcte uitvoering met kwalitatief materiaal: met een badkamerspecialist ben je zeker van professionele badkamerwerken volgens de regels van de kunst met enkel hoogwaardige materialen. Door te werken met 1 installateur krijg je vaak ook kortingen op de aankoop van die materialen.

TIP: op zoek naar een badkamer installateur voor de totaalrenovatie van jouw badkamer? Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen op maat bij specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Inspiratie & voorbeelden van badkamer totaalrenovaties

Wil je ideeën opdoen voor de totaalrenovatie van jouw badkamer? Ga dan zeker langs in de showrooms van verschillende badkamer installateurs. Ze tonen je met plezier al hun realisaties. Ook de onderstaande voorbeelden zorgen vast voor inspiratie:

 

INSPIRATIE: moderne badkamer met beton pleisterwerk

badkamer betonstuc

Hou je van een strakke, moderne stijl voor je badkamer? Dan kan je naast grote keramische tegels ook werken met beton pleisterwerk als betonstuc, beton cire, … Die afwerkingslagen zijn slechts 1 à 6 mm dik, dus je hebt weinig opbouwhoogte voor je vloer nodig. Bovendien kan je dit pleisterwerk ook gebruiken om je badkamerwanden mee te bekleden.

 

INSPIRATIE: gerenoveerde badkamer onder schuin dak

badkamer schuin dak

Een totaalrenovatie van je badkamer is iets minder vanzelfsprekend bij schuine muren op je bovenverdieping. Toch kan je ook van zo’n badkamer een sfeervolle en praktische ruimte maken. Door je bad onder het schuine dak te plaatsen, te werken met keramische tegels als vloerbekleding, te kiezen voor een decoratieve betegeling van de wanden, …

 

INSPIRATIE: landelijke badkamer met zachte kleuren

landelijke badkamer

Eerder op zoek naar een landelijke stijl voor je badkamer totaalrenovatie? Dan kan je werken met zachte pastelkleuren en een ambachtelijk design. Een vrijstaand retro-bad op pootjes met een rustieke kraan vormt de kers op de taart van je landelijke badkamer.

 

INSPIRATIE: witte badkamer met houten vloer

witte badkamer

Mits de nodige aandachtspunten (bv. uitzetvoegen, speciale verlijming, …) kan je wel degelijk watervast parket of laminaat gebruiken als badkamervloer. Zo’n houten vloer zorgt voor een warme, natuurlijke toets in je badkamer. Op het bovenstaande voorbeeld creëert deze vloer ook een mooi contrast met het witte badkamermeubel en sanitair.

 

Badkamerrenovatie laten uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
totaalrenovatie aannemer
Totaalrenovatie aannemer
afbraak en grondwerken
Afbraakwerken
renovatie badkamer prijs
Badkamer renoveren prijs
gezond binnenklimaat strobalen
Voordelen van strobalen bouwmethode
ensuite badkamer
Ensuite badkamer
zolder verbouwen kosten
Zolder renoveren
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?