Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Ventileren in de woning: overzicht ventilatiesystemen

Huizen worden steeds beter geïsoleerd. Hierdoor kan lucht moeilijk ontsnappen of binnen dringen. Een goede luchtcirculatie is nochtans belangrijk voor je gezondheid. Daarom moet je je woning voldoende ventileren met een ventilatiesysteem. In dit artikel kom je meer te weten over de verschillende systemen en het belang ervan.

Ventilatie plaatsen? Vraag hier gratis verschillende offertes aan en vergelijk prijzen.

 

Waarom ventileren?

Een goede luchtcirculatie is belangrijk voor je gezondheid. De koolstofdioxide die je uitademt moet worden aangevuld met nieuwe zuurstof. Daarnaast zullen vocht en schadelijke stoffen zich opstapelen als gevolg van een slechte verluchting. Vochtproblemen en schimmels zijn het gevolg. Irritatie van ogen, luchtwegen, hoofdpijn, allergie en astma zijn de nadelige gevolgen voor je gezondheid. Een te hoge concentratie van koolstofdioxide kan in het ergste geval zelfs leiden tot coma en de dood. Sinds 2006 is het bij wet verplicht om in nieuwbouwwoningen ventilatiesystemen te voorzien.

 

Hoe kan je ventileren?

Het is aangewezen om te ventileren, aangevuld met verluchten. Ventileren betekent 24u op 24 de lucht verversen door middel van een ventilatiesysteem. Verluchten betekent je raam of deur openzetten gedurende een kleine periode. Er bestaan verschillende ventilatiesystemen:

 

 

ventilatiesysteem a Ventilatiesysteem A

Natuurlijke luchtaanvoer en natuurlijke luchtafvoer.

Ventilatiesysteem A is het systeem waarbij je verlucht via ingebouwde ventilatieroosters in ramen. De luchtafvoer gebeurt door verticale ventilatiekanalen om de vervuilde lucht te laten ontsnappen. Het wordt voornamelijk gebruikt bij bestaande woningen. Dit systeem is meteen ook de goedkoopste manier. Het grootste nadeel is dat de ventilatie afhankelijk is van de luchtdruk en winddruk. Bij veel wind zal er meer lucht aangevoerd worden. Door het rooster gaat er ook warmte verloren.

 

 

ventilatiesysteem b Ventilatiesysteem B

Mechanische luchttoevoer en natuurlijke luchtafvoer

In dit systeem gebeurt de luchttoevoer op mechanische wijze. Deze gecontroleerde luchttoevoer zal met behulp van een ventilator verse buitenlucht doorheen de woning stuwen. Via afvoerroosters wordt de vervuilde lucht afgevoerd. Het voordeel is dat er geen natuurlijke luchtstroom nodig is voor de verspreiding van verse lucht. Moeilijk te bereiken plaatsen worden ook verlucht op die manier.

 

 

ventilatiesysteem c Ventilatiesysteem C

Natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer.

Door de aanbreng van luchttoevoer op natuurlijke wijze is dit een goedkoop en plaatsbesparend systeem. Je hebt enkel afvoerbuizen nodig voor de mechanische afvoer. Het ventilatietoestel zorgt ervoor dat de vervuilde lucht via afvoerroosters in natte ruimtes weggevoerd wordt. Verse lucht komt binnen via raamroosters.

 

 

 

ventilatiesysteem d Ventilatiesysteem D

Mechanische luchttoevoer en mechanische luchtafvoer

Ventilatiesysteem D (ook balansventilatie genoemd) werkt volledig automatisch. Via een netwerk van leidingen wordt de lucht verdeeld via ventilatieroosters. De luchtkwaliteit hangt dus niet af van de natuurlijke luchtstroom. De balansventilatie maakt gebruik van warmterecuperatie. De koude ingevoerde buitenlucht wordt verwarmd met de warmte van de afgevoerde lucht. Dit maakt het één van de beste systemen om te ventileren. Daarnaast is het bijzonder efficiënt en energiezuinig. Een goed onderhoud is wel noodzakelijk.

 

 

Conclusie

Het is best voor je woning en je gezondheid dat je zowel ventileert als verlucht. Ventilatiesystemen zijn verplicht voor nieuwbouwwoningen. Ventilatiesysteem D is het meest efficiënt.

Een woning ventileren

 

Ventilatiesystemen aankopen

Sinds 2006 zijn ventilatiesystemen verplicht bij nieuwbouwwoningen. Als je erover nadenkt om een ventilatiesysteem aan te kopen, is het belangrijk om niet over één nacht ijs te gaan. Informeer je grondig en kijk welk systeem het best past bij jouw behoeftes. Daarnaast is het ook aan te raden om offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven. Prijzen vergelijken is altijd een verstandige keuze. Vraag hier gratis verschillende offertes aan bij bedrijven en vergelijk prijzen.

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een ervaren installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Ervaren ventilatiespecialisten