Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Zolder renoveren

Heb je een grote zolder en wil je die graag renoveren tot een extra leefruimte? Dan zit je hier goed! We bespreken de verschillende stappen in een zolderrenovatie en bekijken de prijzen. Er komt best wel wat bij kijken als je jouw zolder wil renoveren. Daarom nemen we ook een succesvol totaalproject onder de loep: van zolder naar slaapkamer.

Ga snel naar:
Stappenplan: hoe zolder renoveren?
Prijs zolder renoveren
Voorbeeld totaalproject: van zolder tot slaapkamer
Aandachtspunten + valkuilen
Inspirerende realisaties

 

Waarom je zolder renoveren?

De renovatie van een zolder kan erg eenvoudig of net zeer complex zijn. Dat hangt af van het doel van de renovatie. Wil je je zolder renoveren tot een praktische stockageruimte of eerder tot een bewoonbare ruimte? Met een grondige totaalrenovatie van je zolder kan je onder andere:

 • extra woonruimte creëren.
 • de isolatiewaarde van je woning verhogen.
 • meer invallend licht in de ruimte toelaten.
 • de veiligheid van je zolderruimte verhogen.
 • de waarde van je woning flink doen stijgen.

Het renoveren van je zolder tot een extra woonruimte heeft dus alleen maar voordelen, zowel voor je persoonlijke wooncomfort als voor de marktprijs van je woning. Ontvang gratis offertes op maat.

zolder renoveren

 

Stappenplan: hoe zolder renoveren tot bewoonbare ruimte?

Wil je je zolder omtoveren tot een volwaardige nieuwe leefruimte? het renoveren van een zolder kan verschillende werken inhouden. Afhankelijk van je eigen wensen en de staat van je zolder, doorloop je een of meerdere van volgende stappen:

 

1. Zolderdak en -vloer isoleren

Wist je dat tot wel 30% warmte van je woning ontsnapt langs het dak? Een degelijke zolderisolatie voorkomt dat warmteverlies en is cruciaal voor het wooncomfort in je toekomstige zolderkamer. Je kan zowel je zolderdak als zoldervloer isoleren:

 • Dakisolatie: afhankelijk van de staat van je dak, de afwerking van je binnenruimte, … kan je je dak langs binnen of langs buiten isoleren. Veelgebruikte isolatiematerialen zijn gespoten PUR, (half)zachte isolatiedekens van minerale wol of harde isolatieplaten (PIR, PUR, …).
 • Vloerisolatie: welke isolatiematerialen het meest geschikt zijn, hangt vooral af van het type ondervloer (houten roostering of beton). Sowieso is het een goed idee om bij een totaalrenovatie ook je zoldervloer en -wanden te isoleren. Zo ben je ook zeker van een optimale geluidsisolatie.

TIP: een isolatiespecialist helpt je met het bepalen van de beste isolatiemethode en plaatst je isolatie volgens de regels van de kunst. Ontvang vrijblijvend offertes van isolatiespecialisten

 

2. Zoldervloer plaatsen

Bovenop je vloerisolatie komt je vloerafwerking. De mogelijkheden qua vloerbekleding voor je zoldervloer hangen vooral af van het type ondervloer:

 • Massieve zoldervloer (beton): bij een egale ondervloer van beton is in principe elk type vloerbekleding mogelijk. Je kan gaan voor een gietvloer, tegels van natuursteen, maar ook voor zachte vloerafwerkingen als laminaat, pvc, …
 • Niet-massieve zoldervloer (houten roostering): heb je OSB-platen op je houten draagstructuur laten plaatsen? Dan kan je die verder laten afwerken met een zachte vloerbekleding naar keuze: laminaat, parket, vinyl, kurk, … Harde, zware vloeren zijn in dit geval geen optie.

TIP: soms zijn er voorafgaande werkzaamheden nodig om je vloerconstructie te verstevigen, zoals het opdikken van de houten draagstructuur. Laat daarom je huidige vloerconstructie eerst beoordelen door een gespecialiseerde vakman.

 

3. Dakkapel of dakramen plaatsen

Wil je je zolder renoveren tot een slaapkamer of badkamer? Voor meer natuurlijke lichtinval kan je een dakkapel of nieuwe dakramen integreren:

 • Dakkapel: dit is de ideale keuze voor wie z’n zolder ook graag ruimer wil maken. Met een dakkapel creëer je namelijk niet alleen meer licht, maar ook meer stahoogte. Een dakkapel is verkrijgbaar in uiteenlopende modellen en afmetingen.
 • Dakramen: heb je enkel behoefte aan meer lichtinval en de mogelijkheid om de ruimte te verluchten? Dan zijn dakvensters een betere keuze. Ze zijn doorgaans goedkoper dan een dakkapel en eenvoudiger te installeren. Je kan je dakramen ook laten afwerken met een type zonwering naar keuze.

TIP: benieuwd naar de mogelijkheden van een dakkapel of dakramen voor jouw zolderrenovatie? Vraag dan gratis voorstellen aan bij gespecialiseerde vakmannen actief in je buurt.

 

4. Technische voorzieningen aanleggen

Wil je van je oude zolderkamer een volwaardige leefruimte maken waar je in alle comfort van kan genieten? Dan moeten alle noodzakelijke nutsvoorzieningen aanwezig zijn. Denk maar aan elektriciteit, waterleidingen, een aansluiting op de cv-installatie of zelfs mechanische ventilatie. Welke aansluitingen en verbindingen je nodig hebt, hangt af van het doel van je gerenoveerde zolder. Wil je je zolder verbouwen tot slaapkamer met badkamer? Dan zal je niet alleen elektriciteit nodig hebben, maar ook alle nodige sanitaire aansluitingen.

TIP: om je nutsvoorzieningen op punt te krijgen moet je een beroep doen op meerdere vakmannen zoals een elektricien, een cv-installateur, een loodgieter, een ventilatiespecialist, … Vraag vrijblijvend offertes aan bij vakmannen actief in je buurt via ons aanvraagformulier.

 

5. Wanden en plafond afwerken

In de laatste fase van het renoveren van jouw zolder laat je de wanden en het plafond afwerken. Je kan daarbij onder meer kiezen voor:

 • Gyproc: dit is een geliefd materiaal om je wanden en plafond snel, proper en goedkoop mee af te werken. Gyproc bestaat in een verscheidenheid aan uitvoeringen: geïsoleerde platen, vocht- en geluidswerende platen, … Bovendien zijn gipsplaten nadien eenvoudig af te werken met verf of behangpapier.
 • Planchetten: wand- en plafondplanken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, afmetingen en kleuren. Ze zijn zowel horizontaal als verticaal te bevestigen en geven je kamer een unieke uitstraling. Kies je voor houten planchetten? Werk deze nadien af met vernis om vuil- en vlekvorming te vermijden.
 • MDF-platen: deze bestaan uit samengeperste houtvezels met lijm. Ze worden vooral gebruikt als afwerking van wanden en zijn verkrijgbaar in specifieke uitvoeringen (bv. vochtwerend). Nadien zijn de platen eenvoudig af te werken met vernis, verf of behangpapier.

TIP: wil je een verlaagd plafond plaatsen om die ‘verloren’ daknok weg te werken? Scheidingswanden zetten om een grote zolderkamer in te delen in verschillende compartimenten? Of heb je andere ideeën om je nieuwe zolderruimte af te werken? Bespreek je plannen met een vakman.

 

Kies een vakman op maat van jouw zolderrenovatie

Wil je je zolder renoveren tot een nieuwe slaapkamer of badkamer? Dan werk je best samen met een totaalaannemer. Die specialist coördineert de verschillende werkzaamheden en stemt de fases van je zolderrenovatie nauwgezet op elkaar af. Bovendien heb je 1 aanspreekpunt voor je hele project. Wil je bv. enkel je zoldervloer isoleren en OSB-platen leggen? Dan heb je enkel een isolatiespecialist nodig.

TIP: via onze offerteservice kom je in contact met de meest geschikte vakmannen voor jouw zolderrenovatie. Ontvang gratis advies en prijzen op maat van jouw project.

 

Zolder renoveren prijs

De prijs om je zolder te renoveren kan flink oplopen, afhankelijk van de staat van je zolder en je specifieke wensen. Reken gemiddeld op een kostprijs van zo’n € 10.000 à 20.000 (excl. btw) om je zolder te laten renoveren. We overlopen in het onderstaande schema de prijs van de verschillende onderdelen:

Type klusGemiddelde prijs
(excl. btw, incl. plaatsing)
Zolder isolerenDakisolatie€ 20 à 60 per m²
Vloerisolatie€ 20 à 40 per m²
Zoldervloer afwerkenVloerafwerking€ 30 à 200 per m²
Dakkapel of dakramen plaatsenDakkapel€ 3.000 à 5.000
DakraamVanaf € 400 per raam
Zolderplafond & muren afwerkenGyproc, planchetten & MDF€ 30 à 80 per m²
Schilder- & behangwerken€ 10 à 25 per m²
Nutsvoorzieningen aanleggenGas, elektriciteit, afvoer, water,...Prijs op aanvraag

LET OP: de bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. De totale prijs om je zolder te renoveren wijkt in realiteit af van project tot project. Ben je benieuwd naar een precieze prijs op maat van jouw zolderrenovatie? Vraag dan verschillende prijsvoorstellen aan bij meerdere vakmannen actief in je buurt. Zo kan je niet alleen kosten, maar ook materialen, werkwijzen, afwerkingen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Voorbeeld totaalproject: zolder renoveren tot slaapkamer

Stel, je wil je zolder graag ombouwen tot een slaapkamer. Hoe begin je daaraan? Door een totaalaannemer of renovatiebedrijf in te schakelen. Het onderstaande stappenplan geeft weer hoe zo’n expert je huidige zolderkamer tot prachtige master bedroom kan renoveren.

zolder renoveren tot slaapkamer

 

 1. Zolderplan opstellen

  Je aannemer komt langs om je wensen te bespreken: waar is er behoefte aan elektriciteit, waterleidingen en verwarming? Wil je dakramen plaatsen? Aan welke vloerbekleding had je gedacht? Hoe wil je je wanden en plafond afwerken? Op basis van al deze informatie maakt hij een zolderplan op.

 2. Inspectie van de zolder

  Voor de zolder gestript kan worden, controleert de vakman de staat van je dak, je zoldervloer, … Is er sprake van rottend hout in je zolderdak of -vloer? Bestaat de kans op daklekkages of andere vochtproblemen? Beschikt je zoldervloer over voldoende draagkracht? Enzovoort. Deze uitgebreide analyse is essentieel om het renoveren van je zolder vlot te laten verlopen en problemen achteraf te voorkomen.

 3. Zolder strippen & pijnpunten oplossen

  Tijdens deze stap sloopt een vakman alle elementen die niet langer nodig zijn, zoals oude schouwen of een kapotte vloerbedekking. Dit is ook het uitgelezen moment om loszittende spanten te vervangen, kapotte isolatie te verwijderen en vochtproblemen aan te pakken.

 4. Van zolderruimte naar slaapkamer

  De zolder is nu klaar om volledig onder handen te nemen. Het eindresultaat van je slaapkamer is te danken aan de expertise van verscheidene vakmannen: een isolatie-expert, een schrijnwerker, een elektricien, een cv-installateur, … Je totaalaannemer of renovatiebedrijf neemt de coördinatie van al deze werkzaamheden op zich.

 5. Slaapkamer afwerken en inrichten

  Ten slotte rest je alleen nog de taak om je nieuwe slaapkamer in te richten: mooi bedlinnen, stijlvolle decoratie, authentiek ogende meubels, … Die afwerking kan je overlaten aan een interieurarchitect of het gewoon zelf doen.

Op zoek naar de juiste vakman(nen)? Maak gebruik van onze gratis offerteservice en ontvang vrijblijvend advies op maat van je wensen en situatie. Start hier je aanvraag.

 

Belangrijke aandachtspunten + valkuilen

Een totaalrenovatie van de zolder vergt heel wat voorbereiding. Hieronder sommen we de specifieke aandachtspunten op waarmee je rekening moet houden bij de planning en uitvoering van de werken:

 • Draagkracht van de vloer: de stabiliteit van je zolderruimte start bij de draagkracht van je vloer. De voorafgaande inspectie van je zolder bepaalt of je de vloer moet verstevigen. In bepaalde gevallen is het plaatsen van een nieuwe draagvloer noodzakelijk om de bijkomende belasting te kunnen dragen.
 • Voldoende lichtinval: natuurlijke lichtinval is belangrijk voor je mentale en fysieke gezondheid. Daarom is het belangrijk om hier ook naar te streven op de zolder. Dat kan door het plaatsen van een dakkapel of extra dakvensters.
 • Veilige toegang tot zolder: een degelijke zoldertrap staat garant voor de veilige toegang tot je zolder. Deze stap is optioneel, maar onontbeerlijk als je je zolderruimte tot een volwaardige leefruimte wil omtoveren. Je hebt keuze uit talloze vormgevingen en materialen.
 • Stahoogte: wil je van je zolder een extra woonruimte maken? Dan is het belangrijk dat je zolder een comfortabele stahoogte heeft van minstens 180 cm. Wil je dit nog wat uitbreiden? Dan creëer je meteen meer ruimte met behulp van een dakkapel.
 • Ventilatie: een goed geïsoleerde zolder is een absolute must, maar vergeet niet dat een luchtdichte isolatieschil ook een kwalitatief, mechanisch ventilatiesysteem vergt. Zo streef je naar een gebalanceerd en gezond binnenklimaat.
 • Vergunningen: wordt de woonoppervlakte van je huis uiteindelijk groter na de verbouwingen? Of voer je ook stabiliteitswerken uit tijdens de verbouwing? Dan geldt een meldingsplicht voor deze werken en moet je samenwerken met een erkend aannemer of architect.

 

Totaalrenovatie? Doe een beroep op een aannemer of architect!

Samenwerken met een aannemer of architect is op verschillende niveaus interessant. Zo kan je rekenen op professioneel advies op maat door professionals met de juiste kwalificaties. Zij coördineren de werken van a tot z, waardoor je later geen onnodige discussies moet voeren over de verantwoordelijkheid bij fouten of de timing van bepaalde klussen.

Waarom trouwens niet samenwerken met een aannemer én een architect? Zo combineer je gefundeerde technische kennis met creatief interieuradvies op maat! Ontvang vrijblijvend offertes en advies op maat via ons contactformulier.

 

Zolder renoveren: inspirerende realisaties

Een mooi gerenoveerde zolderkamer is een streling voor het oog. Je kan echter zoveel meer met je zolderruimte dan deze enkel maar ombouwen tot een slaapkamer. Laat je inspireren door de onderstaande realisaties van zolderrenovaties.

 

INSPIRATIE: zolder verbouwen tot badkamer

zolderkamer verbouwen

Een prachtige, ruime badkamer. Wie droomt daar niet van? Je zolder is een goede plaats om tot een moderne badkamer om te bouwen. Zeker wanneer je je nieuwe badkamer boven de huidige kan plaatsen. Zo is het eenvoudiger om de bestaande nutsvoorzieningen door te trekken. Dit is echter geen absolute vereiste. Een professioneel aannemer helpt je met het realiseren van de badkamer van je dromen.

 

INSPIRATIE: zolder verbouwen tot bureau

zolder verbouwen kosten

Heb je een relatief kleine zolder? Maar wil je die toch graag ombouwen tot een extra leefruimte? Dan kan je er bijvoorbeeld een bureauruimte van maken. Ideaal voor wie af en toe moet thuiswerken en graag een kalme plek voor zichzelf wil creëren. Het pronkstuk in deze realisatie is het bureaumeubel op maat. Let wel dat je een minimale stahoogte van 180 cm nodig hebt om een comfortabele werkplek te bekomen.

 

INSPIRATIE: zolder verbouwen tot kinderkamer

Zolder renovatie voor en na

Geef toe, de zolder is de ideale ruimte om tot een kinder- of tienerkamer om te toveren. Je kind heeft zo zijn eigen plekje waar hij of zij in alle rust van zijn of haar privacy kan genieten, naar hartenlust kan spelen of schoolwerk kan maken. De 2 grote, nieuwe dakramen bieden de nodige lichtinval zodat je kind ook onder het dak kan genieten van de vele voordelen van natuurlijk licht.

 

INSPIRATIE: zolderkamer renoveren tot luxe dressing

zolder renoveren kosten

Wil je al lang een ruime dressing waarin je al je kledij en accessoires netjes kan opbergen? Waarom geen luxueuze inloopkast maken van je zolderruimte? Met mooie maatkasten maak je optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. En merkte je ook al de lichtrijke badkamer op achter de schuifwand van melkglas? Ideaal voor wie in alle rust wil baden en daarna ongestoord z’n outfit wil samenstellen.

 

Zolder laten renoveren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
afbraak en grondwerken
Afbraakwerken
renovatie badkamer prijs
Badkamer renoveren prijs
ensuite badkamer
Ensuite badkamer
totaalrenovatie aannemer
Totaalrenovatie aannemer
gezond binnenklimaat strobalen
Voordelen van strobalen bouwmethode
renovatie badkamer
Totaalrenovatie badkamer
zonwerend glas
Zonwerend glas: opties, kosten & alternatieven
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]