Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]

Bij veel oudere huizen is isolatie niet of onvoldoende aanwezig. De muren isoleren is in dat geval 1 van de belangrijkste maatregelen die je moet uitvoeren. Welke opties zijn er en hoeveel kosten die verschillende isolatiemethodes? Welke voordelen zitten er precies aan je muren isoleren? En met welke aandachtspunten moet je nog meer rekening houden? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Soorten muurisolatie
Prijzen muren isoleren
Muur isolatie: aandachtspunten
Zelf muren isoleren of vakspecialist?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Waarom is mijn muren isoleren zo belangrijk?

Wil je energie besparen en is je energierekening hoger dan gemiddeld? Dan is je muren isoleren noodzakelijk. Hierbij breng je een isolatielaag aan op je muren (langs buiten of langs binnen) of in de spouwmuur. Zo’n isolatieproject brengt veel voordelen met zich mee:

 • Lagere energiekosten omdat de verwarming minder vaak aan moet
 • Een constantere binnentemperatuur en een hoger wooncomfort
 • Geen schimmels en vochtproblemen
 • Werkt ook als geluidsisolatie
 • Terugverdientijd van slechts 3 à 5 jaar bij spouwmuurisolatie

Wil je meer weten over de mogelijkheden om jouw muren te isoleren? Een isolatiespecialist geeft je graag advies op maat. Kom gratis en vrijblijvend in contact met vakspecialisten!

muren isoleren voorbeeld

 

Soorten muurisolatie

Er zijn verschillende opties wat betreft de methodes om je muren te isoleren. Er zijn in grote lijnen 3 werkwijzen: je spouwmuur isoleren en je muren langs buiten of langs binnen isoleren. Hieronder lees je per optie alle mogelijkheden, materiaalopties en kosten.

 

OPTIE 1: spouwmuurisolatie

Hierbij vult een vakspecialist de spouw, de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, op met isolatiemateriaal. Heb je een oudere woning? Dan bestaat de kans dat jouw spouw geen of onvoldoende isolatie bevat. Het is dan mogelijk om te spouw na te isoleren. Bij spouwmuurisolatie maakt de expert gaatjes in de voegen van de gevel. Na het opvullen van de spouw maakt hij die achteraf weer netjes dicht.

Een groot voordeel van de spouwmuur isoleren is dat het vaak al in 1 dag kan. Daarnaast zijn er geen breekwerken nodig. Let op: je spouw moet wel proper en breed genoeg zijn voor deze methode.

Materialen: gespoten glaswol, EPS parels en PUR-schuim

Richtprijs: € 15 – 30 per vierkante meter (excl. btw, incl. plaatsing)

 

OPTIE 2: muren langs binnen isoleren

De muren langs binnen isoleren, is een iets minder aantrekkelijke optie. Hierbij verlies je namelijk binnenruimte in je huis. Daarom is deze methode vooral geschikt als spouwmuurisolatie geen optie is en je je buitenmuren niet wil renoveren. Je kan je binnenmuren isoleren met voorzetwanden, maar ook met gipsplaten die al voorzien zijn van een isolatielaag.

Materialen: kunststof isolatieplaten (vooral thermische isolatie) of minerale wollen (vooral geluidsisolatie)

Richtprijs: € 45 – 80 per vierkante meter (excl. btw, incl. plaatsing)

 

OPTIE 3: muren langs buiten isoleren

Je muur langs buiten isoleren is ideaal als je gevel aan een renovatie toe is. Met deze vorm van isolatie bespaar je 25% aan energie. Wel is het een duurdere optie waarvoor je soms ook een vergunning moet aanvragen. Een buitenmuur isoleer je met kunststof isolatieplaten. Die verlijm je aan de gevel. De muur moet hierbij egaal, stofvrij en vrij van vuil zijn. Daarna kan je de gevel laten afwerken.

Materiaal: kunststof isolatieplaten (PIR, PUR, XPS, …)

Richtprijs: € 100 – 250 per vierkante meter (excl. btw, incl. plaatsing en nieuwe gevelafwerking)

 

Hoe laat ik het best mijn muren isoleren?

Dat hangt dus vooral van jouw situatie en je budget af. Is je spouwmuur geschikt voor isolatie? Dan is je spouwmuur isoleren ideaal, zeker als je niet te veel geld wil uitgeven aan je renovatie. Is je gevel dan weer dringend aan een renovatie toe? Dan is buitengevelisolatie beter geschikt. Het is een duurdere werkwijze, maar achteraf zit je goed voor vele jaren.

Gratis advies op maat ontvangen? Neem dan gewoon contact op met meerdere isolatiebedrijven actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!

 

Prijzen muren isoleren

De kosten om je muren te isoleren, verschillen vooral volgens de werkwijze. Zo is spouwmuurisolatie flink goedkoper dan buitengevelisolatie. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van € 15 – € 250 per vierkante meter (excl. btw, incl. plaatsing).

 

Soort muurisolatieGemiddelde kosten (excl. btw, incl. plaatsing)
Spouwmuurisolatie€ 15 - 30 per vierkante meter
Muren langs binnen isoleren€ 45 - 80 per vierkante meter
Muren langs buiten isoleren€ 100 - 250 per vierkante meter (incl. gevelafwerking)

 

BELANGRIJK: de Mijn VerbouwPremie, de EPC-labelpremie, het verlaagde btw-tarief van 6%, … Er zijn tal van financiële voordelen om de kosten te drukken voor je muurisolatie. Een vakspecialist geeft je graag meer uitleg en helpt je ook bij de aanvraag. Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere vakbedrijven!

 

muren-isoleren

 

Muur isolatie: aandachtspunten

Een muur isoleren vraagt wat onderzoek. Ook het isoleren zelf vereist veel ervaring en expertise voor een optimaal eindresultaat. Met welke factoren houdt een isolatiespecialist allemaal rekening? We lichten er enkele aandachtspunten uit:

 • Voorbereiding: voorbereidend werk is noodzakelijk. Wat is de staat en kwaliteit van je muur en hoe ziet deze eruit? Is er sprake van vocht, beschadigingen of verouderde isolatiematerialen? Een vakbedrijf analyseert eerst grondig je muren en voert de nodige voorbereidende werken uit als dat nodig is.
 • Aangepaste isolatiematerialen: per type muurisolatie heb je andere materialen nodig. Het is belangrijk om te weten voor welke manier van isoleren je gaat en of de isolatie makkelijk is aan te brengen. Samen met je isolatiespecialist bespreek je ook de gewenste isolatiewaarde van je isolatielaag.
 • Luchtdicht: als je alle voordelen uit je isolatie wil halen, moet deze luchtdicht zijn. Hierdoor voorkom je koudebruggen (waarbij er een lek in de isolatie zit) en kieren. Anders zullen er uiteindelijk schimmels, vocht én warmteverlies ontstaan.
 • Ventilatie: bij een optimale, luchtdichte isolatielaag komt er geen buitenlucht meer je woning binnen. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe belangrijker het dus is om ook te ventileren. Anders daalt de kwaliteit van je binnenlucht. Bespreek de ventilatie-mogelijkheden zeker met je aannemer.

 

Zelf muren isoleren of door een vakspecialist?

In principe kan je zelf de standaard muren isoleren, maar dit vraagt wel om de nodige kennis. Spouwmuren moet je door de complexiteit altijd door een vakspecialist laten doen. Ook in andere gevallen is het handig om zo’n expert te benaderen, onder andere vanwege deze voordelen:

 • Kennis en ervaring: een vakspecialist heeft veel kennis en ervaring rond muurisolatie. Bovendien kan hij gericht advies geven voor jouw huis. Dit advies geldt voor het hele proces van begin tot einde.
 • Snelle plaatsing: door de kennis en ervaring kan de vakspecialist de isolatie snel plaatsen. Zo is spouwmuurisolatie vaak al in 1 dag gedaan. Bovendien vallen de arbeidskosten hierdoor mee.
 • Lage inkoopprijs materialen: vakspecialisten kunnen de benodigde materialen vaak goedkoper inkopen dan particulieren. Bovendien kan je als particulier niet altijd alle materialen zelf plaatsen, bv. spuitisolatie als PUR-schuim.
 • Financiële voordelen: je kan verschillende premies ontvangen als je samenwerkt met een vakspecialist. Daarnaast geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% als je woning ouder is dan 10 jaar. Dit geldt voor materiaal- en arbeidskosten.

Op zoek naar zo’n vakspecialist actief in jouw buurt? Die vind je gegarandeerd via onze gratis offerteservice. Vergelijk nu meerdere isolatiebedrijven!

 

Lees ook
gevel isoleren methodes per situatie
Gevel isoleren: beste methode per situatie
isolatiewaarden ramen
Isolatiewaarden ramen
ecologische isolatie
Ecologische isolatie: Materialen & voordelen
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel
pelletketel
Pelletketel