Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Ensuite badkamer

Een ensuite badkamer is ideaal als je je leven dat tikkeltje extra luxe wil geven. Zo’n badkamer is verbonden aan een andere ruimte in je woning, waardoor je een echt hotelgevoel krijgt. Maar wat zijn de mogelijkheden van een ensuite badkamer? Hoeveel kost het gemiddeld? En met welke aandachtspunten hou je best rekening? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen
Mogelijkheden ensuite badkamer
Hoeveel kost een ensuite badkamer?
Aandachtspunten ensuite badkamer
Hoe badkamer installateurs vergelijken?
Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een ensuite badkamer?

Een ensuite badkamer is een badkamer verbonden aan een andere ruimte in je woning zoals je slaapkamer, de zolder, de logeerkamer… Zo’n badkamer geeft een echt hotelgevoel, maar je maakt het zo luxueus als je zelf wil. Zo kan je gaan voor enkel een douche als je slechts een kleine ruimte hebt, maar ook voor een vrijstaand bad of een volledige badkamer.

Wil je graag een ensuite badkamer laten plaatsen? Ontvang dan gratis advies op maat van verschillende badkamerspecialisten bij jou in de buurt via onze offerteservice.

ensuite badkamer

 

Voor- en nadelen

Ben je gecharmeerd door een slaapkamer met badkamer ensuite? Of wil je in een andere ruimte een douche of bad plaatsen? Voor je overgaat tot de uitvoering van zo’n project, moet je eerst goed de voordelen en nadelen afwegen. We zetten ze even voor jou op een rijtje:

 

  • Luxe: met een ensuite badkamer creëer je in je eigen woning een luxueus hotelgevoel. Als je kiest voor natuurlijke materialen kan het zelfs een onvervalste wellness-sfeer uitstralen.
  • Ruimtelijkheid: een kamer met ensuite badkamer geeft een gevoel van ruimtelijkheid omdat je van twee ruimtes één maakt. Je wint plaats in je woning door het verwijderen van bepaalde muren en deuren.
  • Uitzicht: het uitzicht is in de meeste huizen het mooiste vanuit de slaapkamer. Kies je voor een slaapkamer met badkamer ensuite? Dan geniet je ook vanuit je badkamer van dat panorama.
  • Korte afstand: de loopafstand tussen je ensuite badkamer en de slaapkamer is korter dan bij een reguliere badkamer. Je kan vanuit je bed meteen in de douche springen.

 

  • Vocht en vieze luchtjes: kies je ervoor om ook je toilet te plaatsen in je ensuite badkamer? Zorg dan voor een goed ventilatiesysteem om te voorkomen dat vieze luchtjes en ook condensatievocht zich gaan verspreiden in de hele ruimte.
  • Leidingen leggen: in veel gevallen zal je je leidingen moeten verleggen om een ensuite badkamer te plaatsen. Dat is een intensieve klus waarvan de kosten kunnen oplopen.

 

Mogelijkheden voor een badkamer ensuite

Een slaapkamer met badkamer ensuite komt het vaakst voor. Toch kan je ook andere ruimtes in je woning verfraaien en uitbreiden met een bad, douche, … We zetten kort de mogelijkheden op een rij:

 

1. Slaapkamer met bad

Een slaapkamer met bad straalt luxe uit. Je kan kiezen uit een vrijstaand model, een hoekbad of een recht bad tegen de muur. Denk bij een vrijstaand model ook aan waar je het wil plaatsen. Om het bad deels van de slaapkamer te scheiden, kan je ervoor kiezen om het op een verhoog met trapje te zetten.

 

2. Slaapkamer met douche

Ook een simpele douche kan je perfect verwerken in je slaapkamer. Je hebt echter nog verschillende keuzes te maken. Kies je voor een inloopdouche of niet? Wil je een glazen wand tussen de douche en het slaapgedeelte? Daarnaast leg je best ook een waterbestendige vloer in de hele ruimte.

 

3. Slaapkamer met volledige badkamer

Heb je een grote ruimte ter beschikking? Dan kan je gerust een volledige badkamer integreren in je slaapkamer. Je kan kiezen voor een bad of douche, een wastafel, extra opbergruimte… Nood aan een afsluiting tussen de ruimtes? Ga dan voor een stijlvolle schuifdeur of een halve wand.

 

4. Andere ruimtes met een ensuite badkamer

Een ensuite badkamer past niet enkel bij een slaapkamer. Het kan ook een mooie aanvulling zijn op je zolder of logeerkamer. Ook hier kan je kiezen voor een bad, douche of volledige badkamer. Maar je gaat best eerst na of je leidingen moet verleggen om je ensuite badkamer te realiseren op je zolder of in je logeerkamer.

TIP: benieuwd naar hoe jij best een ensuite badkamer realiseert? Vraag dan advies aan een specialist. Ontvang hier gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat bij meerdere badkamerspecialisten.

 

Hoeveel kost een ensuite badkamer?

De prijs van een ensuite badkamer hangt natuurlijk af van de keuzes die je maakt. Doorgaans mag je rekenen op € 3.500 à 25.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Kies je ervoor om een volledige badkamer te laten integreren in je slaapkamer? Dan zal het prijskaartje hoger oplopen dan wanneer je enkel een douche plaatst. Hou ook rekening met leidingen die je moet omleggen, de wandbekleding, badkamermeubels, …

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Op zoek naar een specifiek prijsvoorstel? Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij verschillende vakmannen.

 

Hoe druk ik de kosten van mijn ensuite badkamer?

Voor het renoveren van een badkamer kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor premies. Ook geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% i.p.v. 21%. Een vakman kan je helpen met premies aanvragen. Die vakman vind je gemakkelijk via onze offerteservice. Ontvang hier gratis en vrijblijvend meerdere prijsvoorstellen van verschillende specialisten.

 

badkamer ensuite

 

Aandachtspunten ensuite badkamer

Bij het plaatsen van een grote of kleine badkamer ensuite komt heel wat kijken. Hieronder vind je enkele factoren waar je zeker rekening mee moet houden:

  • Leidingen: vaak zal je leidingen moeten omleggen als je een ensuite badkamer laat plaatsen. Wil je een vrijstaand bad? Hou er dan rekening mee dat er ook leidingen in de vloer moeten.
  • Ventilatie: om vocht en vieze geurtjes tegen te gaan, is een goede ventilatie essentieel. Zorg dus voor een goed afzuigsysteem en verlucht de ruimte regelmatig.
  • Privacy: uiteraard wil je geen inkijk in je ensuite badkamer. Denk daarom na over de plaatsing van je sanitair en overweeg raambekleding of een scheidingsmuur.
  • Waterbestendige wandbekleding: zorg ervoor dat de muren en vloer bestand zijn tegen water. Ga voor wandbekleding die functioneel is voor je badkamer en nog genoeg warmte uitstraalt voor je slaapkamer.
  • Genoeg ruimte: om een benauwd gevoel te voorkomen, hou je er best rekening mee dat je voldoende beweegruimte hebt in je ensuite badkamer.
  • Inrichting: zorg ervoor dat je slaapkamermeubels en badkamermeubels bij elkaar passen. Wil je een echt wellness-gevoel? Gebruik dan natuurlijke materialen en integreer planten in je interieur.

 

Hoe badkamer installateurs vergelijken?

Uiteraard ben je voor je ensuite badkamer op zoek naar de beste installateur. Maar je wil het prijskaartje ook niet te hoog laten oplopen. Hoe kies je dan de beste specialist voor jouw ensuite badkamer? Enkele tips:

 

  1. Bekijk de realisaties van verschillende specialisten

    Vraag bij meerdere vakmannen naar eerdere realisaties. Sluiten die aan bij jouw gedroomde ensuite badkamer? Dan ben je zeker dat jullie elkaar zullen begrijpen.

  2. Vergelijk de voorgestelde materialen

    Vergelijk de prijzen van alle onderdelen van je nieuwe badkamer. Vraag de badkamerspecialisten ook naar de leveranciers waarmee ze samenwerken en naar de kwaliteit en het merk van de onderdelen.

  3. Onderzoek wat inbegrepen is in de prijs en wat niet

    Bekijk aandachtig welke werken inbegrepen zijn in de prijsvoorstellen die je ontvangen hebt. Aarzel niet om bij de minste twijfel vragen te stellen over je offerte.

  4. Leg alle kostenposten naast elkaar

    Vergelijk alle aangehaalde prijzen en kosten. Sommige vakmannen hebben een lagere materiaalkost, maar dan weer een hoge arbeidskost door hun jarenlange ervaring.

  5. Staar je niet blind op de prijs

    Staar je niet blind op het budget dat je voor ogen had. Een goede klik met een ervaren vakman is veel waard en staat garant voor een vlotte samenwerking.

  6. Kijk goed uit naar de uitvoeringstermijn

    Een ensuite badkamer plaatsen is een intensieve klus. Bespreek dus goed in welke fases de specialist te werk wil gaan en hoeveel tijd de renovatie in beslag zal nemen.

 

Op zoek naar een expert in jouw regio voor jouw ensuite badkamer? Je kan gratis en vrijblijvend advies en voorstellen op maat aanvragen via onze offerteservice.

Lees ook
totaalrenovatie aannemer
Totaalrenovatie aannemer
zolder verbouwen kosten
Zolder renoveren
renovatie badkamer prijs
Badkamer renoveren prijs
renovatie badkamer
Totaalrenovatie badkamer
afbraak en grondwerken
Afbraakwerken
gezond binnenklimaat strobalen
Voordelen van strobalen bouwmethode
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water