Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Afbraakwerken

Plan je een totaalrenovatie van je volledige woning, je badkamer of keuken, …? Dan zijn afbraakwerken simpelweg onvermijdelijk. Wat kunnen die afbraakwerken allemaal omvatten? Hoe gaat een professional te werk en hoeveel rekent hij per m²? En heb je voor afbraakwerken een vergunning nodig of niet? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Grote of kleine afbraakwerken?
Prijs afbraakwerken
Werkwijze afbraakwerken
Heb ik een vergunning nodig?
Offertes aanvragen

 

Waarom een afbraakfirma inschakelen?

Wie wil (ver)bouwen, moet vaak eerst afbreken. Voor die afbraakwerken doe je best een beroep op een gespecialiseerde aannemer. Dat biedt enkele interessante voordelen:

 • Veilige, correcte én efficiënte uitvoering van de afbraakwerken.
 • Stabiliteit van je woning (bv. stutten van instabiele constructies) blijft gegarandeerd.
 • Minder risico op beschadigingen aan waterleidingen of andere nutsvoorzieningen.
 • Gebruik van kwalitatieve machines en gereedschap op maat van elke klus.
 • Correcte sortering en afvoer van bouwafval + eventuele recuperatie van bouwmaterialen.
 • Verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% (als je woning ouder is dan 10 jaar).

TIP: op zoek naar een specialist in afbraakwerken actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

afbraakwerken

 

Grote of kleine afbraakwerken?

Wat kunnen afbraakwerken allemaal inhouden? Dat hangt uiteraard af van je geplande totaalrenovatie. Bij een gespecialiseerde afbraakfirma kan je terecht voor:

 

1) Grote afbraakwerken

 • slopen van een groot deel van je woning
 • strippen van de binnenkant van je woning
 • volledig uitbreken van je keuken, badkamer, …

 

2) Kleine afbraakwerken

 • afbraak van een bijgebouw
 • uitbreken van een vloer
 • afbraak van een schouw
 • nieuwe raam- of deuropeningen maken
 • tussenmuren afbreken

 

Prijs afbraakwerken

De kostprijs voor de (gedeeltelijke of volledige) afbraak van je woning hangt af van tal van factoren: de omvang en complexiteit van de afbraakwerken, de hoeveelheid en het soort puin, de benodigde machines, huur van container(s), … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen voor afbraakwerken:

Type afbraakwerkenPrijs per m²
(incl. btw)
Kaal maken van vloeren, wanden en plafonds€ 7 à 15
Slopen binnenmuren € 15 à 25
Gebouw afbreken tot aan de fundering€30 à 35

TIP: dit zijn slechts enkele richtprijzen. Om een idee te hebben van de kostprijs voor jouw project vraag je best een offerte aan. Let daarbij op want de totale kostprijs voor afbraakwerken kan sterk verschillen van aannemer tot aannemer. Wil je gericht prijzen, maar ook werkwijzen, uitvoertermijnen, … kunnen vergelijken? Vraag dan zeker offertes aan bij 2 à 3 verschillende afbraakfirma’s actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

grond en afbraakwerken

Werkwijze afbraakwerken

Afbreken lijkt simpel, maar er komt toch heel wat bij kijken. Om alles veilig, nauwkeurig en correct te laten verlopen, gaat een aannemer bij afbraakwerken doorgaans als volgt te werk:

 

 1. Veiligheidsanalyse opstellen

  Bij afbraakwerken primeert de veiligheid. Een vakman zal dus niet onmiddellijk een sloophamer bovenhalen of een mini-kraan laten aanrukken. Zeker bij grote afbraakwerken is eerst een veiligheidsanalyse nodig. Een professional houdt daarbij rekening met gebouwen in de nabije omgeving, de afstand tot de straat (zodat voetgangers geen gevaar lopen), …

 2. Analyse van de bouwconstructie maken

  Alvorens van start te gaan, neemt een vakman ook je bouwconstructie grondig onder de loep. Ook dit is vooral belangrijk bij grotere afbraakwerken. In bepaalde gevallen kan het bv. nodig zijn om stutwerken uit te voeren bij instabiele contructies.

 3. Afbraakwerken uitvoeren

  Na de nodige analyses is het tijd voor de eigenlijke afbraakwerken. Een vakman kiest daarbij voor de juiste werktuigen op maat van de klus. Gaat het bv. om zwaardere werkzaamheden? Dan kan hij een minigraver met een sloophamer gebruiken. Bij kleine afbraakwerken kan hij preciezer te werk gaan met bv. een sorteergrijper.

 4. Bouwafval sorteren en afvoeren

  Afbraakwerken gaan gepaard met steenpuin en ander bouwafval. Een professionele vakman sorteert dat afval volgens de huidige reglementering. Zo is het in Vlaanderen verplicht om bouwafval met een hoog milieurisico-profiel (onbekende herkomst) te scheiden van bouwafval met een laag milieurisico-profiel (bekende herkomst). De vakman voert het afval ook af naar een erkende stortplaats.

TIP: nog vragen over de nodige afbraakwerken in het kader van jouw totaalrenovatie? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij specialisten actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Heb ik een vergunning voor afbraakwerken nodig?

Heb je een vergunning nodig voor afbraakwerken? Dat is niet altijd het geval. Afbraakwerken zijn vergunningsvrij als:

 • het gaat om een woning die kleiner is dan 100 m²
 • het gebouw niet opgenomen is in de inventaris van bouwkundig erfgoed
 • er geen vergunning nodig was voor het plaatsen van het (bij)gebouw
 • het gebouw geen bijzonder belang heeft voor de leefomgeving (bv. volkskundige, esthetische of historische waarde)

BELANGRIJK: wil je achteraf onaangename verrassingen vermijden? Ga dan voor de start van de afbraakwerken bij je gemeente na of je een vergunning nodig hebt of niet.

 

Denk aan de vergunning voor je container(s)

Heb je een container nodig voor je afbraakwerken? Dan moet je ook daarvoor een vergunning aanvragen bij je gemeente als die op het openbare domein staat (bv. voetpad). Je gemeente rekent hiervoor ook een dagelijks tarief aan volgens het aantal m² die je container inneemt. Offertes voor afvalcontainers kan je hier aanvragen.

 

FAQ afbraakwerken

Nog meer weten over afbraakwerken? We zetten graag nog enkele veelgestelde vragen op een rij: • Moet ik zelf een container huren?
  Dat hangt ervan af. Als je zelf kleine afbraakwerken uitvoert, moet je ook zelf een container huren. Als je een professionele afbraakfirma inschakelt, huren zij de container(s) voor jou. De vakman zorgt ook voor een container met de juiste grootte. Voor kleine afbraakwerken volstaat bv. een container van 10 à 15 m³. Bij grote afbraakwerken zal eerder een container van min. 30 m³ nodig zijn.


 • Wat als asbest ontdekt wordt tijdens de afbraakwerken?
  De kans bestaat dat een oudere woning asbesthoudende materialen bevat (leien dakbedekking, schoorsteen, …). Je bent in dat geval niet verplicht om die materialen te verwijderen, maar het is sterk aangeraden om dat wel te doen. Daarvoor doe je best een beroep op een gespecialiseerde asbestverwijderaar. Die gaat veilig en nauwgezet te werk en neemt de asbesthoudende materialen ook mee om ze correct te laten verwerken.


 • Hoe kan ik de kosten drukken voor mijn afbraakwerken?

  Bij afbraakwerken komt het erop aan om verschillende offertes grondig met elkaar te vergelijken. Let bv. op welke werkzaamheden inbegrepen zijn in de prijs en hoeveel die precies kosten. Sommige vakmannen zullen misschien een vaste uurprijs hanteren, terwijl andere een prijs per m² of m³ gebruiken. Ook dat is een factor om rekening mee te houden. Je kiest best ook voor een professional actief in je buurt. Zo spaar je extra verplaatsingskosten uit. Bovendien zijn deze vakmannen ook goed op de hoogte over de reglementering rond afbraakwerken in jouw gemeente. Vergelijk hier offertes van afbraakfirma’s actief in je buurt.  • Wat is het verschil tussen grond- en afbraakwerken?

  De meeste afbraakfirma’s zijn ook gespecialiseerd in grondwerken. Maar wat is nu het verschil tussen afbraak- en grondwerken? Grondwerken zijn de werkzaamheden die volgen op de afbraak van een woning. Het gaat om verschillende klussen die de grond moeten voorbereiden voor een nieuwe woning. Denk bv. aan funderings- en rioleringswerken, een septische put plaatsen en de grond nivelleren, putboringen, …

 

Afbraakwerken laten uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
ensuite badkamer
Ensuite badkamer
zolder verbouwen kosten
Zolder renoveren
totaalrenovatie aannemer
Totaalrenovatie aannemer
gezond binnenklimaat strobalen
Voordelen van strobalen bouwmethode
renovatie badkamer
Totaalrenovatie badkamer
renovatie badkamer prijs
Badkamer renoveren prijs
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen