Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Led verlichting

De ontwikkelingen op het gebied van verlichting gaan snel. We zijn nog maar net gewend aan de spaarlamp, nu zijn het de LED lampen die aan een ware opmars bezig zijn. Het aanbod aan led verlichting is inmiddels overweldigend groot. Wil je led verlichting gaan aanschaffen en vind je het moeilijk om tot een keuze te komen? Lees dan eerst even dit artikel, dan wordt de keuze een stuk eenvoudiger.

 

Wat is led verlichting eigenlijk?

Led is een afkorting van ‘Light Emitting Diode’ (licht uitstralende diode). Leds worden al sinds de jaren zestig gebruikt in allerlei elektronische apparaten, denk maar aan het standby lampje van de televisie of de oplichtende cijfers in de wekker. Leds gebruiken heel weinig energie, worden nauwelijks warm en zijn erg klein. Ledlampjes werden vroeger voornamelijk gebruikt als bijverlichting of als indicatielampje, maar omdat ze zo energiezuinig zijn, is men ze gaan doorontwikkelen. Intussen is men hierin ver gevorderd en geven deze kleine wondertjes voldoende licht om te kunnen dienen als volwaardige verlichting.

led verlichting woonkamer

 

Verschil tussen een spaarlamp en een led lamp

Led verlichting kan je zien als de opvolger van de spaarlamp. Spaarlampen (fluorescentielampen) bestaan sinds de jaren tachtig en destijds waren ze revolutionair als opvolger van de populaire gloeilamp. Spaarlampen zijn een stuk energiezuiniger dan gloeilampen maar niet zo zuinig als led verlichting. Ledlampen en spaarlampen verschillen qua techniek compleet van elkaar en ook de lichteigenschappen zijn anders.

 

Voor- en nadelen van led- en spaarlampen

Voordelen led lamp

• Zeer energiezuinig
• Schakelt direct aan
• Zeer lange levensduur (2x levensduur van een spaarlamp)
• Schokbestendig / slagvast

Nadelen led lamp

• Niet zo veel keuze in kleurtemperatuur
• Lichtuitstraling in een beperkte hoek. Smalle lichtbundel (meer schaduwvorming)

leds badkamer

Voordelen spaarlamp

• Energiezuinig
• Grotere keuze in kleurtemperaturen
• Brede en gelijkmatige lichtuitstraling (diffuus licht, goed als taakverlichting)

Nadelen spaarlamp

• Heeft enige tijd nodig om aan te schakelen of om op volledige sterkte te komen.
• Minder schokbestendig en slagvast (dan led)
• Bevat chemische stoffen (meer belastend voor het milieu)

 

Spaarlamp of ledlamp nemen?

In een ruimte die je vaak betreedt en waar het licht niet constant aan blijft staan, kan je beter ledverlichting aanbrengen. Deze schakelt namelijk direct in en gaat niet eerst knipperen of opwarmen om tot volledige sterkte te komen. Gaat het om een andere ruimte waar het licht langdurig aan blijft staan, dan worden de verschillen minder evident. Kijk dan naar de aanwezige fitting, de hoeveelheid ruimte die je hebt in de lamp en experimenteer vervolgens eens met een ledlamp en een spaarlamp. Indien je een goede taakverlichting nodig hebt om bij te werken, kan een spaarlamp soms beter zijn in verband met het diffuse lichtkarakter.

 

Led verlichting: lichtsterkte (aantal Lumen / watt)

Vroeger ging je naar de winkel voor een 75 watt gloeilamp en dan wist je uit ervaring precies hoeveel licht zo’n lamp gaf. Bij led-verlichting moeten we, door het lage energieverbruik aan een nieuwe standaard wennen en spreken we tegenwoordig van Lumen om de lichtopbrengst aan te geven. Maar hoeveel lumen heb je nu nodig om een gloeilamp te vervangen? Door onderstaande vergelijkingstabel te gebruiken krijg je een idee hoeveel lumen je hiervoor nodig hebt.

led verlichting badkamer

Vergelijkingstabel lichtopbrengst gloeilamp ledlamp (watt en lumen)

Wattage gloeilamp     Aantal Lumen nodig (ledlamp)
15                                        100-150 lm
25                                       200-300 lm
40                                       400-500 lm
60                                       700-850 lm
75                                        900-1100 lm
100                                     >1300 lm

Als ezelsbruggetje kan je ook het wattage van de gloeilamp x 12 nemen. Dan heb je in de meeste gevallen een redelijke indicatie van de hoeveelheid lumen die je nodig hebt. Op sommige LED verpakkingen vind je de vergelijkingstabel ook terug.

 

Wil je led verlichting laten installeren door een vakman? Klik dan hier om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen.

 

Stralingshoek van led verlichting

Op de verpakking van een LED lamp wordt vaak de stralingshoek of openingshoek vermeld. In het Engels wordt dit ‘beam angle’ genoemd. Hiermee wordt het type lichtbundel bedoeld en de mate waarin het licht verspreid wordt. Voor accentverlichting (uitlichten van een schilderij bijvoorbeeld) kies je best voor een LED lamp met een kleine stralingshoek (bijvoorbeeld 30 graden). Deze heeft een smalle lichtbundel. Wil je een gloeilamp van een plafonnière vervangen, dan kan je beter kiezen voor ledverlichting met een zo groot mogelijke stralingshoek (120 – 360 graden). Deze lamp verlicht de hele kamer en niet slechts een klein deel.

led-verlichting

 

Zijn ledlampen dimbaar?

Ja, tegenwoordig zijn steeds meer ledlampen dimbaar, maar je zal je wel enigszins in de materie van het dimmen moeten verdiepen. Niet alle dimmers zijn immers geschikt. Dat heeft te maken met het lage energieverbruik en de elektronica die in een ledlamp is geïntegreerd. Je kan een ledlamp die geschikt is voor 220 volt bijvoorbeeld niet zomaar dimmen met een standaard 220 volt gloeilamp- of halogeendimmer. De meeste kans om een ledlamp succesvol te dimmen maak je met een wat duurdere ‘fase-afsnijdingsdimmer’ en een speciale dimbare LED-lamp. Indien je een dimbare led verlichting wil aanschaffen, doe je er goed aan om uitgebreid te informeren bij de winkel naar de eisen die gesteld worden aan het type dimmer. Bij sommige fabrikanten van LED verlichting kan je ook een lijst vinden met merknamen en specificaties van geschikte dimmers voor led verlichting.

Lees ook
verlichting domotica
Automatische verlichting: mogelijkheden en prijs
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel
pelletketel
Pelletketel
warmtepomp vs gas
Energiebesparing verwarming
natuurlijke woningbouw
Natuurlijke woningbouw