Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Zelf ramen plaatsen

Zelf ramen plaatsen is een arbeidsintensieve én erg precieze klus. Kortom, wil je ramen kopen om zelf te plaatsen? Dan moet je rekening houden met verschillende belangrijke factoren. Om welke aandachtspunten gaat het? Welke stappen moet je volgen bij de plaatsing van nieuwe ramen? En wegen de uitgespaarde arbeidskosten van een schrijnwerker op tegen de risico’s van doe-het-zelven? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe raam zelf plaatsen?
Prijs zelf ramen plaatsen
Belangrijke aandachtspunten
Zelf ramen plaatsen of vakman?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

Is zelf ramen plaatsen een goed idee?

Ben je erg handig en wil je graag zelf ramen plaatsen? Dan spaar je natuurlijk de arbeidskosten van een schrijnwerker uit. Let op: tegenover dat financiële voordeel staan wel enkele nadelen en mogelijke risico’s:

  • Je moet zelf ramen en materiaal kopen: let erop dat je ramen voldoen aan de nodige kwaliteitskeurmerken qua isolatiewaarde, kwaliteit van de profielen en hang- en sluitwerk, … Verder moet je ook installatie materiaal kopen of huren (bouwsteiger, metaal- en steenboor, …). Let op: als particulier betaal je het volle btw-tarief van 21%.
  • Je hebt minder keuzevrijheid: bij professionele plaatsers kan je kiezen uit een breed aanbod aan mogelijke kleuren, structuren, glansgraden, … voor je nieuwe ramen. Ga je ramen kopen om zelf te plaatsen? Dan is die keuzevrijheid veel beperkter.
  • Er is een hoger risico op fouten bij de plaatsing: het is essentieel om je ramen waterpas en luchtdicht te plaatsen. Ook koudebruggen zijn uit den boze om warmteverlies en dus hoge stookkosten te vermijden. Verder in dit artikel lees je meer over de aandachtspunten bij de plaatsing van nieuwe ramen.
  • De werken verlopen trager: een vakman plaatst nieuwe ramen op 1 à 2 dagen. Als je minder ervaring en vakkennis hebt, kunnen die werkzaamheden een pak langer duren. Bovendien kan je jouw eigen veiligheid in gevaar brengen, bv. bij het plaatsen van ramen op een verdieping.
  • Je bent niet verzekerd bij schade: breng je tijdens de plaatsing van je ramen schade toe aan je woning? Of blijken er na de plaatsing problemen op te duiken, bv. een lekkage? Dan ben je daarvoor niet verzekerd.
  • Je hebt een minder lange garantie: als je zelf ramen koopt, heb je een minder lange garantie dan bij een professionele installateur. Zo kan je achteraf nog voor onaangename verrassingen komen te staan.
  • Je geniet geen premies & financiële voordelen: door zelf ramen te kopen en te plaatsen loop je een aantal premies mis. Denk maar aan de premie voor hoogrendementsglas van Fluvius, de overkoepelende renovatiepremie, het verlaagde btw-tarief voor de arbeids- en materiaalkosten, …

CONCLUSIE: loont zelf ramen plaatsen de moeite? De uitgespaarde arbeidskosten van een vakman wegen niet op tegen de risico’s van doe-het-zelven. Schakel je een schrijnwerker in, dan ben je zeker van ramen van topkwaliteit en een correct plaatsing (optimale isolatie, luchtdicht, waterpas, …). Bovendien kan je de arbeidskosten drukken met het verlaagde btw-tarief en verschillende premies. Kortom, het is voordeliger om een beroep te doen op een professionele schrijnwerker actief in je buurt.

Hoe raam zelf plaatsen?

zelf ramen plaatsen

Ben je een ervaren klusser en wil je ramen kopen om zelf te plaatsen? Voor een correcte montage van je ramen volg je best nauwkeurig de volgende stappen:

  1. Oude ramen verwijderen

    Gaat het om een renovatie? Dan moet je eerst je oude ramen verwijderen. Ga daarbij voorzichtig te werk. Anders loop je het risico op beschadigde muurisolatie, een raamopening die niet meer mooi recht is, … Je kan bv. de bevestigingen van je oude ramen doorslijpen. Maak daarna de raamopening proper en egaal. Reinig ook je dorpel.

  2. Ramen waterpas zetten en verankeren

    Doorgaans krijg je jouw ramen montageklaar geleverd. Het komt er nu vooral op aan om ze correct vast te maken. Dat kan met ankers (bij spouwmuren) of met afstandsschroeven door je raamprofielen (bij volle muren). Onderaan op de dorpel plaats je best een rubberen matje voor een verborgen afwatering. Controleer altijd goed of het raamkader mooi waterpas staat, zowel verticaal als horizontaal.

  3. Ramen isoleren

    Voor een optimale isolatie en een zalig wooncomfort moet je de voeg tussen het raam en je binnenmuur perfect luchtdicht afsluiten. Dat kan bv. met spuitisolatie als PUR-schuim. Zo ben je zeker van een naadloze isolatielaag zonder koudebruggen. Tip: gebruik zeker een beschermfolie om je raamprofielen te beschermen tegen dit isolatiemateriaal.

  4. Ramen afwerken

    Ten slotte is het onontbeerlijk om de naden tussen je buitenmuur en je ramen te dichten met een laag silicone. Belangrijk: de naad onderaan je raam laat je altijd open voor een goede werking van de verborgen afwatering.

LET OP: bij het plaatsen van ramen komt duidelijk heel wat kijken. Wil je 100% zeker zijn van een correcte plaatsing en een optimaal eindresultaat op lange termijn? Dan schakel je best een gespecialiseerde schrijnwerker in. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

Prijs zelf ramen plaatsen

De plaatsingskosten voor nieuwe ramen omvatten ongeveer 30% van de totaalprijs. Kortom, ga je nieuwe ramen kopen om zelf te plaatsen? Dan liggen de kosten voor je project zo’n 30% lager. Voor een gemiddelde woning mag je je verwachten aan de volgende richtprijzen:

  • Rijwoning of halfopen bebouwing: € 3.500 à 9.500, excl. btw en plaatsing
  • Vrijstaande woning: € 7.500 à 12.500, excl. btw en plaatsing

Hoe bereken ik de prijs voor mijn project? Dit zijn slechts richtprijzen. De prijs om zelf ramen te plaatsen hangt af van jouw specifieke situatie. Hoeveel ramen laat je plaatsen en wat zijn de afmetingen? Om welk type ramen gaat het (vaste ramen, draaikiepramen, …)? Wil je ramen met rolluiken of niet? Gaat het om standaard dubbel glas of om hoogrendementsglas? …

 

Is zelf ramen plaatsen echt goedkoper?

Door de arbeidskosten uit te sparen, lijkt doe-het-zelven goedkoper. Weet dat je dan wel 21% btw betaalt op je ramen en geen aanspraak kan maken op premies. Bovendien ben je niet verzekerd tegen schade en ook de garantie op je ramen zelf is korter. Zijn er dus achteraf herstellingen nodig? Dan zijn de kosten voor eigen rekening. Met een schrijnwerker ben je 100% zeker van een correcte plaatsing én betaal je maar 6% btw (woning ouder dan 10 jaar).

Benieuwd naar het prijsverschil tussen een vakman en doe-het-zelven?
Vraag dan prijsvoorstellen aan bij verschillende schrijnwerkers actief in je buurt. Zo krijg je correcte prijsinfo én gratis advies erbovenop. Achteraf beslis je zelf of je de werken uitbesteedt of niet. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via vakmannen actief in je buurt.

 

raam zelf plaatsen

Belangrijke aandachtspunten

Denk je eraan om zelf je ramen te plaatsen? Voor een optimaal eindresultaat op lange termijn hou je best rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Meet nauwkeurig op: zijn je ramen geleverd, maar blijken de afmetingen niet correct? Dan draai jij op voor de kosten. Het is dus essentieel om de hoogte en de breedte van je ramen grondig op te meten op meerdere punten.
  • Plaats de ramen recht en in het midden: ga tijdens de plaatsing meerdere keren na of je ramen waterpas staan. Openen of sluiten ze vanzelf? Dan is dat niet het geval. Zorg er ook voor dat het raam mooi in het midden van de raamopening staat en je links en rechts evenveel raamprofiel ziet.
  • Plaats de ramen luchtdicht zonder koudebruggen: zorg voor een naadloze, sluitende isolatielaag tussen je binnenmuur en je raam (bv. met PUR-schuim). Zonder die luchtdichte plaatsing kan je te maken krijgen met hogere stookkosten en tocht.
  • Koop ramen van een kwaliteitskeurmerk: kijk goed naar de kwaliteit van de ramen die je koopt. Hoe zit het met de isolatiewaarde van de beglazing en de raamprofielen? Wat met het kleurbehoud van de kunststof als je kiest voor PVC ramen? Hoe kwaliteitsvol is het hang- en sluitwerk van je ramen?
  • Denk op voorhand goed na over het type raam: op sommige plaatsen volstaat bv. een vast raam in plaats van een duurder draaikiepraam dat je kan openen. Zo kan je extra kosten uitsparen.
  • Denk aan je eigen veiligheid: ramen plaatsen is niet zonder risico’s. Je werkt best altijd met 2 personen om ongevallen te vermijden. Plaats je ramen op je bovenste verdieping? Zorg dan voor een goede bouwsteiger en de nodige valbeveiliging.

TIP: een schrijnwerker houdt rekening met al deze aandachtspunten voor een plaatsing volgens de regels van de kunst. Hij kan je ook adviseren over het type ramen dat je nodig hebt, de mogelijke uitvoeringen, extra’s als designhandgrepen, onderverdelingen in je raam, … Ontvang gratis advies op maat.

 

Zelf ramen plaatsen of schrijnwerker inschakelen?

Is het nu aangeraden om zelf je ramen te plaatsen of schakel je toch best een professionele schrijnwerker in? We zetten beide opties kort op een rij:

 

1. Zelf ramen plaatsen

Een raam zelf plaatsen is enkel aangewezen als je voldoende kluservaring hebt. Anders is het risico op fouten en schade aan je woning aanzienlijk. Je moet namelijk rekening houden met verschillende aandachtspunten: een nauwkeurige opmeting, een 100% luchtdichte plaatsing, een verborgen afwatering, …

LET OP: hou er ook rekening mee dat je 21% btw betaalt op je ramen en alle andere materialen die je nodig hebt. Werk je samen met een vakman en is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw. Dankzij een schrijnwerker kan je ook verschillende premies aanvragen om de kosten te drukken.

 

2. Ramen laten plaatsen

Wil je zeker zijn van kwalitatieve en perfect geplaatste ramen zonder warmteverlies of problemen met de afwatering? Dan werk je best samen met een gespecialiseerde schrijnwerker actief in je buurt. Die staat namelijk garant voor:

  • Advies op maat: moet je elk raam kunnen openen? Zitten sommige handgrepen best hoger zodat je kinderen er niet bij kunnen? Is ingebouwde ventilatie verplicht voor jouw project? Een schrijnwerker geeft je concrete en kostenbesparende adviezen op maat voor je nieuwe ramen. Zo maak je de juiste keuzes.
  • Correcte & vlotte uitvoering: een vakman meet de hoogte en breedte van je nieuwe ramen nauwkeurig op en stelt dan jouw ideale ramen samen (materiaal, type, extra’s, …). Hij zorgt ook voor een efficiënte plaatsing volgens de regels van de kunst: correcte verankering, optimale isolatie en afwerking, …
  • Hoogwaardige materialen: een schrijnwerker werkt enkel met ramen die voldoen aan alle kwaliteitskeurmerken. Zo ben je zeker van uitstekende isolatiewaarden, kleurvastheid op lange termijn, kwalitatief hang- en sluitwerk, …
  • Verzekering tegen schade: is er sprake van schade tijdens of na de plaatsing van je nieuwe ramen? In dat geval is een installateur gelukkig verzekerd en moet je niet opdraaien voor de herstelingswerken. Dat is wel zo als je zelf je ramen plaatst.
  • Premies & financiële voordelen: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% op de arbeids- en materiaalkosten. Bovendien kom je ook in aanmerking voor verschillende premies om de kosten van je renovatie in te perken.

 

CONCLUSIE: een schrijnwerker inschakelen loont meer!

Een schrijnwerker kan de nieuwe ramen van een volledige woning plaatsen op 1 à 2 dagen. Naast die vlotte montage ben je ook zeker van een plaatsing volgens de regels van de kunst met uitsluitend hoogwaardige ramen. In combinatie met het verlaagde btw-tarief en de mogelijke premies is de conclusie duidelijk: de voordelen van een vakman wegen zwaarder door dan de uitgespaarde arbeidskosten door te doe-het-zelven.

Op zoek naar schrijnwerkers actief in je buurt? Je kan gratis en vrijblijvend voorstellen op maat aanvragen bij verschillende vakmannen via onze offerteservice.

 

 
Ramen en deuren plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
pvc ramen
Pvc ramen
inbraakwerende deuren
Inbraakwerende deuren
vouwdeuren
Vouwdeur: Voordelen, Eigenschappen & Prijs
kostprijs nieuwe ramen
Kostprijs nieuwe ramen [2024 update]
voordeuren met hout
Voordeuren kiezen: prijzen, materialen & inspiratie
gepantserde deuren voordeur
Gepantserde deuren: prijzen en mogelijkheden
deur pvc
Pvc deuren
raam vervangen
Ramen vervangen