Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Steellook ramen

Op zoek naar een goed en budgetvriendelijker alternatief voor stalen ramen? Overweeg dan zeker eens steellook ramen. Dit zijn aluminium raamprofielen die de uitstraling van staal nabootsen. Wat zijn alle voor- en nadelen van steellook ramen, wat kost het je gemiddeld, …? Dit en meer lees je in dit artikel!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen steellook ramen
Mogelijke uitvoeringen
Prijs steellook ramen
Stalen ramen of met steellook?
Inspiratie & voorbeelden
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat is aluminium met steellook?

Steellook ramen zijn gemaakt van aluminium, maar hebben de uitstraling van staal. Zo geniet je van de functionele voordelen van aluminium en de authentieke look van staal. Om ervoor te zorgen dat de ramen deze uitstraling behouden, laat je ze anodiseren of poedercoaten. Hierbij zorgt anodiseren voor een hoogglans, terwijl poedercoaten goed is voor een ruwere, geborstelde steellook.

Aluminium steellook ramen laten plaatsen? Start je aanvraag via onze gratis offerteservice.

steellook ramen

 

Voor- en nadelen steellook ramen

Aluminium met een steellook is een aantrekkelijk alternatief voor echt staal, en daar zijn meerdere goede redenen voor. Wat zijn die voordelen? En zijn er ook nadelen aan steellook aluminium ramen? Een overzicht:

 

Voordelen steellook ramen

 • Moderne uitstraling: aluminium is erg licht én stevig tegelijk. Daarom is dit metaal geschikt voor smalle en elegante raamprofielen met grote overspanningen. Zo geniet je van zoveel mogelijk natuurlijke verlichting en geef je een industriële/moderne uitstraling aan je woning.
 • Budgetvriendelijk: vergeleken met stalen ramen is steellook aluminium een stuk goedkoper in aanschaf. Per m² scheelt het namelijk zo’n € 75 – 500 (excl. btw, incl. plaatsing). Hoeveel je precies bespaart, is afhankelijk van het type raam en de beglazing die je laat plaatsen. Over het algemeen kan je uitgaan van een besparing van zo’n 30%.
 • Onderhoudsvrij: aluminium is erg duurzaam en onderhoudsarm. En is het uiteindelijk aan vervanging toe, dan kan je aluminium gemakkelijk recyclen. Goed voor het milieu én je portemonnee.
 • Goede isolatiewaarde: een van de grote nadelen aan echt staal is dat het een slechte isolatiewaarde heeft en dus niet echt bijdraagt aan een lagere energiefactuur. Ook op dit gebied is aluminium voordeliger. De isolatiewaarde van aluminium met een steellook is namelijk veel beter.
 • Bestand tegen inbraak: vanwege de stevigheid van het materiaal, extra zware scharnieren, … is de kans op inbraak een stuk kleiner met steellook ramen.

 

Nadelen steellook ramen

 • Niet makkelijk om te verven: vooral geanodiseerd aluminium is erg lastig om te verven, aangezien verf hier niet goed op hecht. Echter is er wel een brede waaier aan mogelijke kleuren voor aluminium zélf. Maak dus meteen een goede en bewuste keuze!
 • Duurder dan PVC of hout: ook al is steellook aluminium duidelijk goedkoper dan het materiaal dat het nabootst, zijn er zeker goedkopere opties qua raamprofielen. Zo zijn PVC en hout per m² goedkoper. Echter vergen houten profielen meer onderhoud en is PVC minder stevig dan aluminium. Als gevolg zijn deze materialen minder geschikt voor grotere raampartijen. Wil je een doordachte keuze maken op maat van jouw wensen en budget? Vergelijk dan het aanbod van meerdere plaatsers actief in je buurt.

 

Mogelijke uitvoeringen steellook aluminium

Tussen welke verschillende opties kan je kiezen als je aluminium ramen met een steellook wil laten plaatsen? Hieronder een overzicht van de belangrijkste factoren:

 

1. Afwerking

Wat betreft afwerking heb je een aantal manieren om met aluminium een steellook te realiseren. Zo kies je bijvoorbeeld voor een ruwe of korrelige structuur met een geborstelde glansgraad (poedercoaten), of plaats je aluminium ramen met een hoogglans (anodiseren). De mogelijke afwerkingen zijn afhankelijk van de behandeling die je kiest.

 

2. Kleuren

Aluminium ramen zijn in vrijwel elke kleur verkrijgbaar. Wil je ramen met een steellook? Dan kies je bijvoorbeeld voor zwart staal, grijs, … Tegelijkertijd zijn kleuren als donkergroen of bruin ook mogelijk. Doorgaans kan je aluminium ramen laten anodiseren om deze kleuren te verkrijgen. Andere kleuren komen beter tot hun recht door aluminium te poedercoaten.

 

3. Beglazing

Voor de beste isolatiewaarde kies je altijd voor HR++ glas (hoogrendementsglas) of driedubbelglas. Tip: je kan een premie aanvragen voor het laten plaatsen van dit soort beglazing.

 

Welke steellook ramen kies ik best?

Welke steellook ramen je kiest, is vooral afhankelijk van je persoonlijke wensen en woonstijl. Ben je echter niet zeker van je zaak, dan kan je altijd nog advies vragen aan een specialist. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk vrijblijvend 2 à 3 voorstellen van ervaren vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

Prijs steellook aluminium

Doorgaans kan je uitgaan van een gemiddelde richtprijs van € 250 – 1.500 per m² voor steellook ramen (incl. HR++ glas, plaatsing en excl. btw). De precieze kosten hangen vooral af van het type raam, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Enkele richtprijzen:

Type steellook ramenGemiddelde prijs per m2 (excl. btw, incl. plaatsing en HR++ glas)
Vast raam€ 250 - 400
Draaikiepraam / valraam€ 400 - 450
Schuifraam€ 1.100 - 1.500

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen prijzen niet alleen per project, maar ook van vakman tot vakman. Vergelijken is dus essentieel. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en ontvang offertes van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

steellook aluminium ramen

 

Stalen ramen of steellook ramen?

Aluminium en staal zijn als materialen goed met elkaar te vergelijken. Zo zijn beide materialen sterk, duurzaam en onderhoudsarm. Steellook ramen zijn daarnaast nauwelijks van het echte werk te onderscheiden. Welk materiaal je best kiest, is afhankelijk van onderstaande factoren:

 • Uitstraling: aluminium is verkrijgbaar in vele verschillende kleuren en kan je helemaal afstemmen op jouw woonstijl. Echter is het lastig om later te verven. Staal is daarentegen achteraf te lakken in elke RAL-kleur.
 • Prijs: staal is een stuk duurder dan aluminium. Steellook ramen zijn in de eerste plaats ook bedoeld als een betaalbaar alternatief voor echte stalen ramen. Gemiddeld is steellook aluminium zo’n 30% goedkoper dan staal.
 • Isolatiewaarde: aluminium heeft doorgaans een betere isolatiewaarde dan staal. Zo bespaar je dus meer op je energiefactuur en ben je tegelijkertijd milieuvriendelijk bezig.
 • Plaatsing: beide materialen zijn door hun stevigheid slank uit te voeren voor je ramen. Het verschil ligt echter in het plaatsingsproces. Staal is namelijk veel zwaarder dan aluminium en dus moeilijker en arbeidsintensiever om te plaatsen.

CONCLUSIE: in de meeste gevallen zijn steellook ramen de beste optie. Zo geniet je van een authentieke uitstraling en een goede isolatiewaarde, maar dan voor een lagere prijs. Daarnaast zijn dit soort ramen een stuk makkelijker om te plaatsen. Twijfel je nog tussen stalen en steellook ramen? Vraag dan advies aan een vakman. Vergelijk gratis meerdere voorstellen van ervaren vakmensen via onze gratis offerteservice.

Inspiratievoorbeelden steellook ramen

Ramen met een steellook worden veel gebruikt voor industriële of landelijke huizen, maar zijn eigenlijk binnen elke woning toe te passen. Hieronder enkele inspiratievoorbeelden:

 

INSPIRATIE 1 = Steellook ramen in het zwart

steellook ramen in zwart

Zwart staal is verreweg de populairste keuze voor een steellook en past perfect binnen industriële en landelijke interieurs. Daarnaast functioneren smalle raamprofielen als strak contrast in grote raampartijen. Hierboven zie je een voorbeeld van hoe dit eruit kan zien.

 

 

INSPIRATIE 2 = Steellook schuiframen

steellook schuiframen

Steellook ramen passen ook erg goed in moderne woningen, bijvoorbeeld als schuiframen. Hierboven zie je hoe steellook schuiframen kunnen zorgen voor een open uitstraling voor je woonkamer of zelfs een hele verdieping. Daarnaast functioneert het als naadloze aansluiting tussen je terras en interieur.

 

 

INSPIRATIE 3 = Steellook ramen voor veranda

steellook ramen veranda

Aangezien steellook ramen erg goed te combineren zijn met grote raampartijen, is de toepassing voor gesloten veranda’s vanzelfsprekend. Zo geniet je van zoveel mogelijk lichtinval en sluit de veranda mooi aan bij de rest van je tuin.

 
Ramen en deuren plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
inbraakwerende deuren
Inbraakwerende deuren
voordeur prijs per materiaal
Voordeur prijs: overzicht per materiaal
beveiliging raam
Raambeveiliging: types en advies
witte aluminium ramen
Witte ramen: mogelijkheden & prijzen
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
premies ramen en deuren 2015 2016
Premies ramen en deuren 2024
voordeuren met hout
Voordeuren kiezen: prijzen, materialen & inspiratie
zelf raam plaatsen
Zelf ramen plaatsen