Draadloze alarmsystemen: Kostprijs en mogelijkheden
Met een draadloos alarmsysteem kan je de veiligheid in je woning of kantoor aanzienlijk verhogen. Voor de installatie van dit soort alarm zijn geen breekwerken nodig, wat bij een bekabeld alarm wel het geval is. In dit geval ontdek je de mogelijkheden, de voor- en nadelen en prijzen van draadloze alarmsystemen.
Snel naar: voordelen – nadelen – prijs draadloos alarmsysteem – uitbreidingen & extra’s – detectiemethodes
Voordelen draadloos alarm
+ Eenvoudige installatie. Bij bedrade alarmsystemen moeten heel wat breekwerken uitgevoerd worden om de kabels te leggen. Bij draadloze alarmsystemen zijn deze werken niet nodig, wat gunstig zal zijn voor de installatiekosten.
+ Makkelijk uit te breiden. Als je later elementen aan de installatie wil toevoegen (bijvoorbeeld extra detectoren), kan dit eenvoudig uitgevoerd worden. De nieuwe elementen moeten natuurlijk wel compatibel zijn met je reeds geïnstalleerde systeem.
+ Geen elektriciteitsaansluiting nodig. Aangezien de meeste draadloze alarmsystemen op batterijen werken, is er geen elektriciteitsaansluiting nodig.
Wat zijn de nadelen?
– Batterijen vervangen. Het feit dat draadloze alarmen op batterijen werken is enigszins een voordeel, maar het moeten vervangen van deze batterijen kan als een nadeel beschouwd worden.
– Risico op storingen. Een draadloos alarmsysteem werkt via radiogolven. Andere apparaten die op dezelfde frequentie als het systeem werken, kunnen dan ook storingen veroorzaken, wat natuurlijk erg ongunstig is. Tegenwoordig bestaan er echter systemen met een dubbele frequentie, waardoor deze storingen verhinderd kunnen worden. Dit nadeel maakt een draadloos alarm wel iets minder betrouwbaar dan de bekabelde variant.
Prijs draadloos alarmsysteem
Hoeveel de kosten voor de plaatsing van een draadloos alarmsysteem bedragen, is natuurlijk afhankelijk van heel wat factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantal detectoren en de uitvoering (standaard of uitgebreid). Voor een standaard draadloos alarmsysteem voor een doorsnee woning variëren de gemiddelde prijzen van 1.000 tot 2.000 euro (incl. installatiekosten). Kies je voor een uitgebreide alarminstallatie, dan kan de kostprijs natuurlijk nog oplopen. Enkele mogelijke uitbreidingen voor alarmsystemen vind je verderop in dit artikel.
Bij de installatie van een vast alarmsysteem door een erkend installateur in een privéwoning ouder dan 10 jaar kan je trouwens rekenen op een verlaagd BTW-tarief. Je betaalt dan 6% BTW in plaats van het gebruikelijke tarief van 21%.
Ben je op zoek naar een erkend installateur voor de installatie van een draadloos alarmsysteem? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij professionele plaatsers van alarmsystemen. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen.
Klik hier om prijzen op maat van jouw woning of bedrijf te ontvangen.
Mogelijke uitbreidingen en extra’s voor alarmsystemen
De meeste standaardpakketten van draadloze alarmsystemen bevatten enkele detectoren, een sirene (er bestaan zowel binnen- als buitensirenes) en een bedieningspaneel. Je kan echter voor wat meer veiligheid zorgen door te kiezen voor een of meer van volgende uitbreidingsmogelijkheden:
- Camerabewaking: door beeldopnames te maken krijg je een beter zicht op wat er in je huis of kantoor gebeurt als je niet aanwezig bent. Het is mogelijk om te kiezen voor camera’s die pas beelden maken als ze beweging waarnemen of andere detectoren het alarm in werking doen treden. De soorten camerabewaking en hun prijzen ontdek je in dit artikel.
- Meldkamer: als de sirene van je draadloos alarmsysteem in werking treedt, moet er natuurlijk actie ondernomen worden. Hiervoor kan je kiezen voor een meldkamer. Als men daar de melding krijgt dat een alarm afgaat, zal men bepalen wat de volgende stap is; men kan bijvoorbeeld een beveiligingsploeg naar de locatie sturen of de hulpdiensten verwittigen.
- Alarm en domotica: inbraakbeveiliging is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van domotica. Je kan het alarmsysteem dan bijvoorbeeld combineren met de bediening van de rolluiken of de verwarmingsinstallatie. Ook bediening vanop afstand is mogelijk, via een app op je smartphone of tablet. Je kan dan bijvoorbeeld op verplaatsing het alarm in- of uitschakelen of de beelden van je bewakingscamera’s bekijken. Meer info over de mogelijkheden en toepassingen van domotica vind je in dit artikel.
Soorten detectie bij draadloze alarmsystemen
De detectoren zijn een cruciaal onderdeel van een draadloos alarmsysteem: als ze iets verdachts waarnemen, zullen ze de sirene doen afgaan. Er zijn verschillende mogelijkheden voor deze detectoren. Welke detector het best is, hangt af van de situatie. In de meeste gevallen worden meerdere vormen met elkaar gecombineerd.
- Bewegingsdetectoren: deze detectoren verzenden een signaal zodra er beweging wordt waargenomen. Er bestaan zelfs detectoren die geschikt zijn voor toepassing in ruimtes waarin huisdieren rondlopen als het alarm ingeschakeld is; het alarm zal dan niet afgaan door de beweging van het huisdier.
- Het magneetcontact: een magneetcontact bestaat uit twee delen, waarvan het ene op het kozijn van een raam of deur geplaatst wordt en het andere op het raam of de deur zelf. Wordt het raam of de deur geopend, wordt het contact verbroken en wordt er een signaal verstuurd naar de centrale, waardoor het alarm in werking gesteld wordt.
- Glasbreukdetectie: om een magneetcontact te omzeilen zou een inbreker het raam kunnen breken. Het kozijn blijft op deze manier gesloten. Om dit te voorkomen kan je opteren voor glasbreukdetectie. Zodra het glas onder druk staat of trillingen worden waargenomen, zal de sirene ingeschakeld worden.
- Rook- en CO-detectoren: het is ook mogelijk om rook- en CO-detectoren op je alarmsysteem aan te sluiten. Zo wordt je alarminstallatie niet alleen een vorm van inbraakbeveiliging, maar het alarm zal dan ook afgaan bij rook- of CO-vorming.
Een professionele alarminstallateur kan voor jou inschatten wat het beste draadloze alarmsysteem is voor jouw woning of bedrijf. Door een beroep te doen op een erkend installateur kan je naast het advies op maat ook rekenen op een correcte plaatsing (en ook op een verlaagd BTW-tarief als je voldoet aan de voorwaarden). Via de offertepagina kan je gratis prijsvoorstellen aanvragen bij specialisten in de plaatsing van alarmsystemen.
Klik hier om offertes op maat van jouw woning of bedrijf te ontvangen.