Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Domotica: mogelijkheden & toepassingen

Domotica installeren is een goed idee. Het verhoogt het comfort in je leven aanzienlijk. Er zijn heel wat mogelijkheden om je huis te automatiseren zodat je je geen zorgen meer hoeft te maken over kleine dingen. In dit artikel ontdek je meer over de werking, prijzen en mogelijkheden van domotica in huis.

Ga snel naar:
Voordelen domotica
Mogelijke toepassingen
Prijs domotica
Domoticasysteem uitbreiden
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wat is domotica?

Domotica staat voor het automatiseren van handeling en processen in huis om zo de manier waarop je leeft en woont te verbeteren en vergemakkelijken. Van de verwarming, tot de rolluiken, verlichting, garagepoort, het alarmsysteem, … Het is mogelijk om zowat alles aan te sturen met een domoticasysteem. Daarbij is ook interactie tussen de aangesloten toepassingen mogelijk. Je kan het het systeem bijvoorbeeld zo instellen dat de verlichting aangaat zodra de rolluiken naar beneden gaan.

Om ze te kunnen aansturen en onderling te kunnen laten samenwerken, moeten de aangesloten toepassingen (verlichting, verwarming, …) wel ‘dezelfde taal spreken’, ook protocollen genoemd. Een protocol kan bijvoorbeeld WIFI, Bluetooth, Z-Wave, ZigBee, Thread, … zijn. De bediening van het hele domotica systeem gebeurt via je iPad, smartphone of met een ander interactief systeem.

TIP: benieuwd naar de mogelijkheden en prijs voor jouw project? Vergelijk vrijblijvend offertes op maat.

domotica systeem

 

Voordelen domotica

Domotica heeft enkele voordelen in petto. We sommen ze hier even op.

  • Controle van je energieverbruik: dankzij de automatisering van toepassingen zoals verlichting of verwarming kan je instellen waar, wanneer en hoeveel energie mag verbruikt worden. Daarmee zal je ongetwijfeld heel wat uitsparen. Je kan het systeem bijvoorbeeld ook zo instellen dat de verwarming in een ruimte afspringt zodra er een raam wordt open gezet.
  • Veiligheid: alarmsystemen automatiseren verhoogt je veiligheid. Ook wanneer je niet thuis bent kan domotica je huis helpen beveiligen. Krijg je bijvoorbeeld een melding dat er zich iemand op de oprit begeeft? Dan kan je via je smartphone snel de lichten activeren als afschrikmiddel. Daarnaast hebben ook ouderen baat bij domotica. Mensen die moeilijk te been zijn kunnen gewoon vanuit 1 centraal punt diverse toepassingen automatisch bedienen.
  • Gemak: als je alles van op afstand kan bedienen, wordt het leven natuurlijk een pak makkelijker. Nooit meer naar de bovenverdieping moeten lopen om het licht uit te doen is daar een voorbeeld van. Via één geïntegreerd systeem kan je vlot heel wat toepassingen bedienen.

 

Mogelijke toepassingen van domotica

Domotica kent verschillende toepassingen. Hieronder sommen we er een aantal op:

 

automatisering verwarmingsysteem Klimaatregeling

Het automatiseren van klimaatregeling zoals airco en verwarming zorgt niet alleen voor een besparing op je energiefactuur. Het zorgt ook voor meer comfort en gemak. Met één centraal systeem kan je de temperatuur van de airco of verwarming instellen voor elke kamer apart.

Nog makkelijker wordt het wanneer je deze systemen ook kan bedienen met je smartphone of iPad. Zo zal je huis verwarmd zijn voor je binnenkomt. Daarmee heb je het ook nooit te warm of te koud.

 

Automatisering van verlichting Verlichting

Het automatiseren van alle verlichting binnenshuis kan via één geïntegreerd systeem. Zo kan je bijvoorbeeld tijdens je werk nagaan of ergens vergeten bent de lichten te doven. Vanop afstand kan je ze makkelijk aan- of uitzetten. Dit biedt ook mogelijkheden voor ouderen die zich moeilijk kunnen verplaatsen. Ook voor ouderen kan dit handig zijn. Mensen die niet meer kunnen lopen of stappen kunnen nu zelfstandig alle lampen controleren en bedienen via één systeem.

Lees meer: mogelijkheden en prijs van domoticaverlichting.

 

Automatisering van alarmsystemen Alarmsystemen

Het verhogen van de veiligheid is één van de voordelen van domotica. Dankzij domotica kan je alarmsystemen instellen en bedienen vanop afstand. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld makkelijk om zelfs op vakantie op de hoogte te blijven van ongewenste indringers. Deze automatisatie bied je de mogelijkheid om jezelf en je gezin te beschermen. Je kan er zelfs een brandalarm aan koppelen, waardoor meteen de hulpdiensten verwittigd worden.

Lees meer: soorten alarmsystemen en hun prijzen.

 

automatiseren deuren en poorten Deuren & poorten

Deuren en poorten openen en sluiten kan moeiteloos dankzij één centraal & geïntegreerd systeem. Zo bieden domotica systemen de mogelijkheid om vanop afstand je garagepoort te openen of te sluiten.

Ook het op slot doen van deuren is mogelijk met een druk op de knop. Daarmee kan je ook meteen je huis beschermen tegen inbraak. Daarmee is het gedaan met twijfelen of je al dan niet de deur op slot had gedaan. Hiermee heb je minder kopzorgen en bespaar je heel wat tijd.

 

voorbeeld elektrische gordijnen Automatische zonwering

Om zowel zon als inbrekers geen kans te geven, is de automatisatie van gordijnen en rolluiken een goede keuze. Dankzij domoticasystemen kan je ze van op afstand makkelijk openen of sluiten.  Om de verwarming niet te laten ontsnappen langs de ramen, kan je ze via één centraal systeem allemaal sluiten. Anderzijds kan je op die manier ook je privacy eenvoudiger beschermen. Daarom is domotica zeker het overwegen waard.

Lees meer: elektrische gordijnen en automatische rolluiken.

 

Welke toepassingen kies ik best?

Is het automatisch aansturen van de verlichting en zonwering voor jou voldoende? Of wil je de mogelijkheden van domotica optimaal benutten en zoveel mogelijk toepassingen in het systeem integreren? Dat hangt volledig af van jouw eigen wensen. Een gespecialiseerd domoticabedrijf en/of elektricien informeert je graag over de mogelijkheden en helpt je bij het maken van de beste keuze voor jouw project. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat.

 

Domotica prijs

De mogelijkheden van domotica zijn in principe eindeloos. Daarom is het moeilijk om er een vaste prijs op te kleven. De prijs van een domoticasysteem is ook afhankelijk van wat je er in wil integreren. Hoe uitgebreider het systeem, hoe hoger de kosten. Voor een elektrische installatie met een standaard bekabeld domotica systeem in een nieuwbouwwoning reken je best op een prijs vanaf € 3.800 (excl. btw en plaatsing). Voor de installatiekosten mag je uitgaan van het gemiddeld uurloon van een elektricien: € 35 à 40 per uur (incl. btw).

Enkele richtprijzen:

  • Standaard elektrische installatie met domotica (bekabeling + extra’s in de zekeringskast + automatisering rolluiken en verlichting): vanaf gemiddeld € 3.800 (excl. btw en plaatsing)
  • Automatisering verwarming: gemiddeld + € 900 (excl. btw en plaatsing)
  • Automatisering alarmsysteem: gemiddeld + € 1.500 (excl. btw en plaatsing)
  • Automatisering audio: gemiddeld + € 2.000 (excl. btw en plaatsing)

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen voor een nieuwbouwwoning. Bovendien kunnen de prijzen verschillen per domotica installateur. Wil je een exacte prijs voor jouw project? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 verschillende domotica installateurs. Op die manier kan je makkelijk prijzen, voorstellen, werkwijzen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Kan ik een domoticasysteem later nog uitbreiden?

Domoticasystemen laten zich makkelijk aanpassen aan wijzigende omstandigheden. Zo is het niet nodig om meteen van in het begin een volledig domoticasysteem te installeren. Het is ook mogelijk om later extra domotica toepassingen te integreren.

Bij een bedraad domoticasysteem is het wel aangeraden om op voorhand goed na te denken over wat je precies wil, zowel nu als op termijn. Denk je bijvoorbeeld dat je op een later moment ook de rolluiken, garagepoort, … automatisch zal willen aansturen? Dan kan je hiervoor bij de installatie van het domotica systeem (nieuwbouw of renovatie) al wachtbuizen laten voorzien. Dat bespaart je bij de uitbreiding van het systeem extra kosten en breekwerk. Daarnaast bestaan er ook draadloze domotica oplossingen waarmee je je bestaande systeem kan uitbreiden. Lees meer over de verschillende soorten domotica systemen.

 

 
Domoticasysteem plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
elektrische rolluiken afstandsbediening
Elektrische rolluiken
domotica systemen
Domotica systemen: soorten & voordelen
automatische rolluiken in huis
Automatische rolluiken
elektrische gordijnen
Elektrische gordijnen
verlichting domotica
Automatische verlichting: mogelijkheden en prijs
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen