Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Bewegingsdetector alarm: waarop letten?

Bewegingsdetectoren zijn een cruciaal onderdeel van een alarmsysteem. Ze registreren veranderingen in de omgeving van je woning en triggeren – indien nodig – het alarmsysteem. Afhankelijk van het detectiesysteem spelen onder andere weersomstandigheden, huisdieren en temperaturen een rol bij het al dan niet veroorzaken van vals alarm. Het is dan ook belangrijk om bewegingsdetectoren op een correcte plaats te monteren.

Ga snel naar:  soortenprijsbinnen of buitenplaatsenofferte aanvragen

 

Type sensoren

Een bewegingsdetector maakt gebruik van PIR-detectie om bewegingen waar te nemen. Daarnaast heeft een detector met DUAL-technologie, naast PIR-detectie, nog extra troeven in zijn arsenaal.

 

PIR-detectie

PIR staat voor “Passive Infra Red”. Er wordt gesproken van passieve detectie omdat de sensor signalen niet uitzendt maar ontvangt. Het is de indringer die, door de warmte die hij afgeeft, een signaal uitzendt naar de detector. Een bewegingsdetector met enkel PIR-detectie is wel gevoelig aan temperatuurverschillen. De werking blijft bij koudere temperaturen dezelfde maar bij te hoge temperaturen worden signalen mogelijk minder goed opgenomen. Plaats een PIR-detector dus niet in de buurt van een verwarming of andere plaatsen met temperatuurschommelingen.

 

DUAL-technologie

Een detector met DUAL-technologie beschikt naast PIR-detectie ook over een toegevoegde waarnemingstechnologie:

  • Radartechnologie: detecteert objecten met radiogolven.
  • Ultrasone detectie: detecteren objecten met geluidsgolven, niet hoorbaar voor het menselijk oor.

Een alarmsensor met DUAL-technologie is zeer betrouwbaar. Door de combinatie van PIR-detectie en radar- of ultrasoontechnologie is de kans op vals alarm zeer klein. Er gaat pas een alarm af wanneer zowel de PIR-detectie als de toegevoegde detectietechnologie beide een beweging in hun detectieveld signaleren.

 

Inbouw, opbouw en draadloos

Het verschil tussen verschillende soorten bewegingsmelders is het detectiebereik. Zo zijn er verschillende modellen met een bereik tussen 180° en 360°. Indien nodig zijn er ook modellen die een kleiner bereik hebben dan 180°. Verder zijn er bewegingsmelders met verschillende toepassingen:

 

Bewegingsmelder  inbouw

Er zijn bewegingsmelders voor inbouw die mooi worden weggewerkt in het plafond of in het afdak bij je buitendeuren. Dit is meestal het geval bij het installeren van een complete alarminstallatie door professionele alarminstallateurs.

 

Bewegingsmelder opbouw

Deze bevestig je op je muren of plafond. Het is wel nodig om de nodige bekabeling aan te sluiten op een alarmsysteem, wat het niet makkelijk maakt om zelf te plaatsen. Een opbouw bewegingsmelder is een goede keuze als je een simpele en snelle oplossing wil of als je breekwerken wil vermijden. Ook als je van plan bent om hem op termijn te verplaatsen is een bewegingsmelder via opbouwsysteem een betere keuze.

 

Draadloze bewegingsmelders

Er zijn heel wat merken op de markt die draadloze bewegingsmelders aanbieden voor zowel binnen als buiten. Een groot voordeel is dat je makkelijk meerdere sensoren op verschillende plaatsen in of rond je woning plaatst of verplaatst. Tegenwoordig werken deze sensoren ook via een wifi-netwerk. Via een applicatie op je smartphone krijg je dan meldingen bij ongewenst bezoek. Een nadeel is wel dat deze sensoren werken op batterijen die regelmatig vervangen moeten worden.

Hou er rekening mee dat dit systeem niet van dezelfde kwaliteit is als een professionele installatie. Het kan makkelijk gesaboteerd worden, je kan het niet verbinden met andere onderdelen van jouw alarmsysteem, … Wil je jezelf en jouw eigendom verzekeren van een optimale veiligheid, dan kies je dus beter voor een professioneel alarmsysteem met bewegingsdetectoren. Geïnteresseerd in een professioneel alarmsysteem? Ontvang hier een prijsvoorstel op maat voor een complete alarminstallatie.

 

Wat met huisdieren?

Huisdieren zijn een belangrijke factor waarmee bewegingsdetectoren rekening moeten mee houden. Je wil immers niet dat je alarm om de haverklap afgaat als je hond of poes passeert. Om dat euvel te verhelpen zijn er bewegingsmelders die rekening houden met huisdieren. Op basis van de waargenomen lichaamswarmte maakt de sensor onderscheid tussen een inbreker en je huisdier.

bewegingsdetector tips

 

Hoeveel kost een bewegingsdetector?

Door een breed aanbod aan verschillende modellen liggen de prijzen sterk uit elkaar. Voor € 15 heb je al een simpele bewegingssensor met een standaard detectiebereik van 180° voor zowel inbouw als opbouw. Wil je een meer geavanceerde bewegingssensor met huisdierdetectie, een groot detectiebereik van 360° en ingebouwd alarm?  Dan loopt de prijs makkelijk op tot € 150.

Wil je je woning degelijk beschermen tegen ongewenst bezoek? Dan kies je beter voor een volledig alarmsysteem met bewegingsdetectoren. Alarmsystemen met bewegingsmelder zijn beschikbaar als draadloos, bekabeld of hybride systeem.

Type alarmsysteem
Prijs standaardsysteem (incl. btw & installatie)
Prijs uitgebreid systeem (incl. btw & installatie)
Bekabeld alarmsysteem
€ 1200
€ 1700
Draadloos alarmsysteem
€ 750
€ 1200
Hybride alarmsysteem
€1000

Een professioneel installateur analyseert jouw domein en stelt een plan op waarmee alle ingangen en zwakke plekken beveiligd zijn. Ontvang hier vrijblijvend een prijsvoorstel op maat van jouw woning. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan profiteer ook nog eens van een verlaagd btw-tarief van 6% ipv 21 %.

 

Bewegingsmelder buiten

Wens je bewegingsdetectoren specifiek voor buiten, dan moet je rekening houden met twee belangrijke factoren: de weersbestendigheid en het detectiebereik.

Bewegingsmelders voor buiten moeten een groter gebied kunnen beveiligen, aangezien parkings, tuinen en bedrijventerreinen meestal groter zijn dan een keuken, woonkamer of inkomhal. Zorg er dus voor dat het detectiebereik van je bewegingsmelder voldoende groot is om het gehele gebied te beschermen.

Een tweede belangrijke factor is de bestendigheid tegen weersinvloeden zoals regen, sneeuw en vriestemperaturen. Wees er dus zeker van dat de bewegingsmelder een voldoende hoge IP-klasse heeft zodat de detector geschikt is om buiten te plaatsen. Een erkend installateur kan je hierin correct adviseren.

 

Bewegingsmelder plaatsen

Voor een optimaal alarmsysteem is het belangrijk om bewegingsmelders correct en op strategisch belangrijke plaatsen te bevestigen. Zeker wanneer je alarmsysteem signalen moet doorgeven via een wifi-netwerk is het belangrijk om sensoren binnen het bereik van je wifi te plaatsen.

Ben je niet zeker waar je de sensor moet plaatsen voor een optimale detectie? Vraag advies bij een erkend alarminstallateur via onze gratis offertedienst. Hij bepaalt de inbraakgevoelige plaatsen rond je woning en bevestigt de sensoren op een optimale plaats zodat het volledige detectiegebied van de sensor wordt benut. Zo ben je zeker van een 100% correct werkend alarmsysteem en ben je er zeker van dat inbrekers geen kans meer krijgen.

bewegingsdetector plaatsen

 
Inbraakbeveiliging nodig?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
alarmsysteem plaatsen
Alarmsysteem plaatsen in de woning
prijs inbraakwerende deur
Inbraakwerende deuren: Prijzen en mogelijkheden
gepantserde deuren voordeur
Gepantserde deuren: prijzen en mogelijkheden
alarmsystemen
Alarmsystemen plaatsen: Mogelijkheden & prijzen
veiligheidssloten deuren
Veiligheidssloten
inbraakwerende deuren
Inbraakwerende deuren
draadloze alarmsystemen
Draadloze alarmsystemen: Kostprijs en mogelijkheden
Draadloos alarmsysteem - alarmcode
Alarminstallateur kiezen