Alarmsystemen plaatsen: Mogelijkheden & prijzen
Woninginbraak komt helaas nog te vaak voor, ook in woningen die voorzien zijn van degelijk hang- en sluitwerk. Door een alarminstallatie te plaatsen creëer je een extra beveiligingsschil waardoor het erg lastig wordt voor inbrekers om nog ongezien hun werk te kunnen doen. Het aanbod aan alarmsystemen is vrij gevarieerd en door de flexibiliteit van de systemen kun je een alarmsysteem uitbreiden naar behoefte.
OPTIE 1: Draadloze alarminstallatie plaatsen
In een draadloos alarmsysteem communiceren alle onderdelen van het systeem via een draadloze (Wifi) verbinding met elkaar. Draadloze alarmsystemen zijn duurder in aanschaf dan bekabelde systemen maar zijn makkelijker te installeren omdat je geen kabels door het huis hoeft te trekken. Tevens kun je dit soort systemen vrij eenvoudig uitbreiden zonder dat daarvoor allerlei technische ingrepen noodzakelijk zijn.
⇒ Ontdek hier meer over draadloze alarmsystemen.
Voordelen van een draadloos alarmsysteem
- Je hoeft geen kabels te trekken.
- Flexibel systeem.
- Extra sensoren of camera’s zijn makkelijk aan te sluiten.
- Bij verhuis kun je het systeem makkelijk loskoppelen en opnieuw aansluiten.
- Zelf plaatsen is relatief eenvoudig.
OPTIE 2: Bekabelde alarminstallatie plaatsen
Bij een bekabelde alarminstallatie worden de verbindingen tussen de verschillende componenten van het systeem bekabeld uitgevoerd. Het voordeel van dit systeem is dat de verbindingen uiterst betrouwbaar zijn en dat camerasignalen in hoge resolutie snel kunnen worden doorgestuurd. De camera’s in het systeem zijn meestal ook goedkoper omdat ze eenvoudiger uitgevoerd kunnen worden. Het grootste nadeel van een bekabeld systeem is de wat omslachtige installatie. Er moeten kabels getrokken worden en vaak is het lastig om deze uit het zicht te monteren. Er zijn ook hybride systemen die gedeeltelijk bekabeld zijn en gedeeltelijk draadloos.
Voordelen van een bekabeld systeem
Betrouwbare verbinding tussen de onderdelen van het systeem.
Hoge resolutie beelden kunnen snel en probleemloos verzonden worden.
Prijs alarminstallatie plaatsen
Voor het plaatsen van een professioneel alarmsysteem betaal je in regel minimaal 1000 tot 1500 euro. Heb je speciale wensen zoals buitencamera’s met opnamemogelijkheid dan kan de prijs van een dergelijk systeem oplopen tot 5000 euro, afhankelijk van de kwaliteit van de camera’s en de wijze waarop de beelden worden opgeslagen. Dankzij tipsentricks.be kan je vanaf nu gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende bedrijven.
Klik hier om offertes aan te vragen bij verschillende installateurs van alarmsystemen.
Onderdelen van een alarmsysteem
Een alarmsysteem bestaat meestal uit meerdere onderdelen:
1. De centrale: dit is het hart van het systeem waaraan alle onderdelen van de alarminstallatie gekoppeld zijn (detectoren, afstandsbediening, sirene, camera’s). Sommige centrales zijn voorzien van een automatische telefoonkiezer zodat bij alarm automatisch contact kan worden gemaakt met de centrale meldkamer van de politie.
2. Detectoren: De detectoren in een alarmsysteem registreren veranderingen in de omgeving en geven in bepaalde omstandigheden een signaal af aan de centrale. Je kunt kiezen uit een breed spectrum van detectoren. Sommige zijn speciaal geschikt om bewegingen te constateren, andere activeren wanneer een raam of deur geopend wordt. Bewegingsmelders worden tegenwoordig vaak draadloos aangesloten. Ze zijn voorzien van een batterij die lang mee gaat en zijn eenvoudig te koppelen aan een bestaand alarmsysteem. Raam- of deurdetectoren met een magneetcontact kunnen tegenwoordig ook draadloos worden uitgevoerd zodat draden trekken overbodig is.
3. Sirene: een sirene produceert bij inbraak (of brand) een alarmsignaal. Het kan gaan om een buitensirene die aan de gevel is bevestigd of een binnensirene. De sirene kan ook geïntegreerd zijn in de centrale.
4. Camera’s: camera’s kunnen zowel draadloos als bedraad aangesloten worden. Vaak zijn ze gekoppeld aan een opname-unit zodat de camerabeelden bewaard blijven en later teruggekeken kunnen worden.
Diervriendelijke bewegingsmelder
Indien huisdieren bezit die zich vrijelijk door het huis kunnen bewegen dan zul je hier bij het plaatsen van een alarmsysteem rekening mee moeten houden. Je wilt immers niet dat de bewegingsmelders alarm slaan wanneer je huisdier nachts door de woning loopt of zich beweegt in een kooi. Tegenwoordig zijn er speciale diervriendelijke bewegingsmelders te koop die alleen afgaan bij bewegende objecten die groter zijn dan een flinke hond (35 à 40 kilo).
Alarminstallatie met camera plaatsen
Wil je een alarminstallatie met camera gaan plaatsen dan kom je al snel voor een veelvoud aan keuzes te staan want het aanbod aan bewakingscamera’s is enorm uitgebreid. Bij het kiezen van een systeem zul je als eerste moeten bepalen welke functie de camera moet vervullen en waar deze opgesteld zal worden. Verder is het van belang welke kwaliteit beelden je wenst en of deze bewaard moeten blijven. Voor bewaking buiten (op donkere plaatsen) gebruikt men vaak zwart-wit camera’s omdat deze in de nacht ook scherpe opnames kunnen maken met een goede contrastverhouding. Kleurencamera’s geven daarentegen weer een natuurgetrouwer beeld overdag waardoor identificatie van personen eenvoudiger wordt. Bij het kiezen van een camera kun je letten op de volgende functies:
Aandachtspunten bij het kiezen van een beveiligingssysteem:
- Binnen- of buitenopstelling (bij een buitenopstelling moet de camera waterproof zijn).
- Infraroodverlichting (voor kwaliteitsopnames ’s nachts).
- Bewegingsmogelijkheid (camera kan op afstand bediend worden).
- Resolutie (hoe hoger de resolutie, hoe beter de kwaliteit van de beelden).
- Gezichtsherkenning (camera registreert automatisch het gezicht).
- Zoomfunctie (camera kan inzoomen op een bepaald detail).
Domotica
Met de term domotica wordt een systeem bedoeld waarbij de elektronische toestellen in huis op afstand bestuurd kunnen worden. Zo kun je een alarmsysteem tegenwoordig volledig met je smartphone bedienen en hoef je daarbij zelfs niet eens fysiek in de woning aanwezig te zijn. Alle elementen die in het systeem zijn gekoppeld kun je via één centraal bedieningselement aansturen ook al bevind je je op dat moment niet in de woning. Denk bijvoorbeeld aan het laten zakken van de rolluiken of het bedienen van een toegangspoort. Enkele voorbeelden van een domotica systeem:
- Bewakingscamera’s op afstand bedienen en beelden bekijken via internet.
- Alarmsysteem in- of uitschakelen.
- Toegangspoorten bedienen.
- Verlichting automatisch in- of uitschakelen.
- Contact maken via een intercom.
Domotica systemen zijn erg populair omdat ze flexibel ingericht en uitgebreid kunnen worden. Je hoeft bij aanschaf van zo’n systeem niet gelijk grote investeringen te doen maar kunt het systeem naar behoefte uitbreiden met de gewenste componenten.
Plaatsing alarmsystemen: INCERT gecertificeerde installateur
Als je een alarminstallatie gaat plaatsen dan kun je het beste kiezen voor een installatie die voldoet aan de normen zoals die door de INCERT zijn omschreven. INCERT is een keuringsinstantie die controleert of alarminstallaties voldoen aan een aantal voorgeschreven eisen. Deze instantie keurt ook installatiebedrijven en geeft bij goedkeuring een certificaat af. Indien je een alarminstallatie laat plaatsen door een INCERT gecertificeerde installateur ben je er zeker van dat het systeem aan alle kwaliteitseisen voldoet. Vraag hier vrijblijvend prijzen aan.