Inbraakwerende deuren: Prijzen en mogelijkheden
Veiligheidsdeuren, ook wel gepantserde deuren genoemd, bieden een optimale bescherming tegen inbraak, brand en andere veiligheidsrisico’s. Er zijn verschillende soorten veiligheidsdeuren te koop en afhankelijk van je wensen kunnen ze ook op maat worden gemaakt. Indien je op zoek bent naar een veiligheidsdeur die je veel bescherming biedt tegen inbraak, is een inbraakwerende deur een goede keuze.
Graag een offerte? Vraag nu vrijblijvend offertes aan bij erkende installateurs van veiligheidsdeuren via onze offerteservice. Klik hier voor meer informatie.
Kenmerken inbraakwerende deur
Het kenmerkende van een inbraakwerende deur is dat deze voorzien is van inbraakvertragende materialen zoals staal en aluminium en dat de deur voorzien is van veilig hang- en sluitwerk in de vorm van een meerpuntssluiting, dievenklauwen en zware scharnieren. Daarnaast wordt een inbraakwerende deur (veiligheidsklasse III of meer) altijd voorzien van een metalen deuromlijsting. Dit om te voorkomen dat de (veilige) deur alsnog geforceerd wordt via een onveilige zwakke houten omlijsting.
Normering en weerstandsklassen voor veiligheidsdeuren
Inbraakvertragende veiligheidsdeuren moeten aan bepaalde eisen voldoen om in aanmerking te komen voor certificering volgens de Europese normen. Dit is de zogenaamde ‘EN 1627’ norm voor inbraakwerende deuren en inbraakwerend hang- en sluitwerk. Er zijn zes weerstandsklassen waarbij weerstandsklasse 1 het minst inbraakwerend is en weerstandsklasse 6 het meest. Voor privédoeleinden zijn veiligheidsdeuren van klasse 2 t/m 4 in het algemeen meer dan voldoende.
Waarom inbraakwerende veiligheidsdeuren?
Het aantal inbraken in België (en in Nederland) is helaas nog steeds erg hoog. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen steeds meer aandacht aan de beveiliging van hun woning gaan besteden. Aangezien het merendeel van de inbraken nog steeds via de achterdeur en de voordeur plaats vindt, is het verstandig om deze deuren goed te beveiligen.
Door gebruik te maken van goed hang- en sluitwerk ben je zeker al goed op weg en houd je de gemiddelde gelegenheidsinbreker wel tegen, maar wil je ook de gevorderde inbreker tegenhouden, dan is een inbraakwerende deur de beste optie. Ook voor kleine zelfstandigen die een winkelpand of kantoor willen beveiligen zijn inbraakwerende deuren ideaal.
Houten inbraakwerende deuren
Een houten veiligheidsdeur bestaat meestal uit een klassiek houten deurblad. In de deur zijn stalen of aluminium platen verwerkt, waardoor de deur inbraakwerende eigenschappen krijgt. De deur is voorzien van zware scharnieren, dievenklauwen en beschikt over veilig deurbeslag. Het kenmerkende van een veiligheidsdeur is dat deze op meerdere punten sluit door middel van een meerpuntsveiligheidsslot. Dit type inbraakwerende deur valt ondanks zijn robuustheid niet op en lijkt dus gewoon op een standaard houten deur.
Stalen inbraakwerende deuren
Dit type veiligheidsdeur is doorgaans geheel gemaakt van staal en omwille van esthetische redenen voorzien van houten of gelamineerde panelen. Hierdoor lijkt het op een normale deur. Wat betreft de afwerking ervan is er zeer veel mogelijk. Zo kunnen er houtpanelen op worden aangebracht of andere (design) materialen waardoor de deur goed past bij het karakter van de woning. Dit soort gepantserde deuren zijn enorm sterk en bieden een goede weerstand tegen inbraakpogingen. Zware scharnieren, dievenklauwen en een veilige meerpuntsveiligheidsslot behoren tot de standaard uitrusting.
Brandwerende veiligheidsdeuren
Naast inbraakwerend kunnen deuren ook brandwerend worden gemaakt. Vaak worden deze brandwerende deuren toegepast in bedrijven omwille van bepaalde veiligheidsrisico’s. Branddeuren zijn in dergelijke omstandigheden verplicht. Thuis kun je ze natuurlijk ook laten installeren. Brandwerende deuren zijn voorzien van het BENOR ATG keurmerk en zijn 30 minuten of 60 minuten brandwerend. Brandwerende deuren die tevens inbraakwerend zijn worden veel toegepast in appartementscomplexen.
Prijzen inbraakwerende deuren
De kosten voor het laten installeren van een veiligheidsdeur hangen af van het type deur en de veiligheidsklasse ervan. Gemiddeld genomen beginnen prijzen bij ongeveer € 1200 voor het installeren van een eenvoudige inbraakwerende voor- of achterdeur. Wil je alleen veilig hang- en sluitwerk laten aanbrengen, dan kan dat natuurlijk ook. Dit zal een paar honderd euro kosten. Het is misschien niet zo veilig als een gepantserde deur maar vele malen beter dan een zwak cilinderslot dat eenvoudig gemanipuleerd of geforceerd kan worden.
Wil je een inbraakwerende deur laten plaatsen door een vakman? Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij experts in inbraakbeveiliging. Klik hier voor meer informatie.
Belastingvoordeel en premies
Vroeger kon je voor inbraakwerende maatregelen een belastingvermindering krijgen, maar dat fiscaal voordeel is intussen afgeschaft.
Voor het plaatsen van een alarmsysteem kom je misschien wel in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief voor renovatiewerken. Indien het gaat om een privéwoning ouder dan 10 jaar, dan betaal je namelijk slechts 6% btw in plaats van het gebruikelijke tarief van 21%. Dit verlaagde btw-tarief geldt echter niet voor inbraakwerende deuren. Daarnaast kan je in sommige gemeenten nog een premie ontvangen voor inbraakpreventie. Je raadpleegt best jouw lokale bestuur om te kijken of er vergoedingen beschikbaar zijn en wat de voorwaarden zijn om in aanmerking te komen voor deze subsidie.