Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Alternatief voor gasverwarming: dit zijn de opties!

De meeste mensen gebruiken nog altijd gas om hun woning te verwarmen. Fossiele brandstoffen zijn echter duidelijk een eindig verhaal. Om te voldoen aan de Europese klimaatdoelstellingen moeten alle woningen tegen 2050 van het gas af zijn. Maar wat is het beste alternatief voor gasverwarming? We zetten je opties graag helder op een rij!

Ga snel naar:
OPTIE 1: warmtepomp
OPTIE 2: zonneboilercombi
OPTIE 3: biomassaketel
OPTIE 4: elektrische cv-ketel
CONCLUSIE: beste alternatief voor gasverwarming

 

Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor een alternatief voor gasverwarming?

Of het nu gaat om een nieuwbouw of energetische renovatie, hernieuwbare energie is dé rode draad bij (ver)bouwen. Wil je dus een toekomstbestendige keuze maken om je woning te verwarmen? Dan kies je best voor een alternatief voor gasverwarming. Dat is belangrijk om de volgende redenen…

 • Schommelende gasprijzen: onder meer door de oorlog in Oekraïne zijn de gasprijzen explosief gestegen. En de maatregelen van de overheid volstaan niet om die energiekosten onder controle te houden. Wil je je niet langer blauw betalen aan gas? Dan is een alternatief voor een gasketel op termijn duidelijk de beste keuze.
 • Toekomst van onze planeet: de hittegolven, waterbommen, bosbranden, … laten er geen twijfel over bestaan. De huidige maatregelen zijn onvoldoende om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Door gasloos te verwarmen help je mee om de toekomst van onze planeet te vrijwaren.
 • Europese klimaatplannen: het is de Europese Commissie menens om onze CO2-uitstoot drastisch terug te dringen. En alternatieven voor gasverwarming maken een belangrijk deel uit van die klimaatdoelstellingen.
 • Toekomstige overheidsmaatregelen: op dit moment is een mazoutketel al verboden voor nieuwbouw en bestaande woningen met een mogelijke aansluiting op het aardgasnet. Door de Europese klimaatplannen lijkt ook gasverwarming hetzelfde lot beschoren. Wil je voorbereid zijn op die gasloze toekomst? Dan denk je best nu al na over een alternatief voor een gasketel.

Advies op maat over gasloos verwarmen? Erkende cv-installateurs komen vrijblijvend bij je langs, analyseren jouw situatie en geven je graag advies over jouw mogelijkheden. Start je aanvraag hier!

 

OPTIE 1: warmtepomp

alternatief gasketel

Het meest duurzame en energiezuinige alternatief voor gas verwarming is de warmtepomp. Zo’n systeem onttrekt tot 80% van de geproduceerde warmte uit een omgevingsbron (lucht, bodem of grondwater). Voor de overige 20% heeft een warmtepomp elektriciteit nodig. Bovendien kan je met warmtepompen ook je woning (actief of passief) koelen in de zomer.

 

Wanneer een goede keuze?

Warmtepompen zijn vooral geschikt voor nieuwbouwprojecten en grondige energetische renovaties. Zulke systemen halen namelijk een optimaal rendement bij goed geïsoleerde woningen met lage temperatuur verwarming (vloerverwarming, lage temperatuur radiatoren, …).

BELANGRIJK: een hybride warmtepomp is wel geschikt voor een kleine renovatie. Daarmee combineer je een lucht-water warmtepomp met een gascondensatieketel. Zo ben je niet voor 100% van het gas af, maar je verlaagt je gasverbruik wel drastisch. Het grootste deel van het jaar gebruik je vooral de warmtepomp.

 

Hoe werkt het?

Een warmtepomp ‘verpompt’ warmte van buiten naar binnen. Dat gebeurt via een koelvloeistof in een gesloten circuit. De precieze werking verschilt per type warmtepomp:

 • Geothermische warmtepompen: dit type warmtepomp haalt energie uit de aardwarmte (bodem of grondwater). Het is het duurste systeem, maar het rendement ligt het hoogst. De aardwarmte heeft een constantere temperatuur dan de buitenlucht. Let op: door de complexere plaatsing met diepteboringen of een buizennetwerk vind je deze warmtepompen vooral terug bij nieuwbouw en totaalrenovaties.
 • Lucht warmtepompen: deze systemen halen hun warmte uit de buitenlucht. Ze zijn goedkoper dan geothermische warmtepompen, maar het rendement ligt ook iets lager. De temperatuur van de buitenlucht wisselt namelijk meer dan die van de aardwarmte. Je kan kiezen voor een lucht warmtepomp die je cv-water verwarmt (lucht-water) of de lucht in je woning (lucht-lucht).
 • Hybride warmtepompen: is je woning niet optimaal geïsoleerd en heb je geen vloerverwarming? Met een hybride warmtepomp is dat geen euvel, in tegenstelling tot bij de andere types warmtepompen. Deze combinatie van een warmtepomp en een condensatieketel kiest altijd de energiebron die op dat moment het voordeligst is. Op de meeste momenten is dat elektriciteit voor de warmtepomp in plaats van gas.

 

Hoeveel kost een warmtepomp?

De prijs voor een warmtepomp hangt vooral af van het type en het vereiste vermogen (op basis van de grootte, de isolatiegraad, … van je woning, je gezinssituatie, …). Voor een volledige cv-installatie met een warmtepomp betaal je gemiddeld € 13.000 à 23.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

LET OP: dit is slechts een richtprijs. Ben je benieuwd naar een totaalprijs voor een warmtepomp op jouw maat? Vraag dan zeker prijsvoorstellen aan bij meerdere gecertificeerde groene energie-installateurs actief in je buurt. Dat kan snel, eenvoudig en vrijblijvend via onze offerteservice.

 


OPTIE 2: zonneboiler

alternatief gasverwarming

Naast een warmtepomp is ook een zonneboilercombi een erg duurzame en energiezuinige manier om je woning én je sanitair water te verwarmen. Zo’n systeem is vooral geschikt voor grotere gezinnen met een hoog waterverbruik. Je kan namelijk op verschillende plaatsen tegelijk water afnemen.

 

Wanneer een goede keuze?

Net als bij een warmtepomp is een zonneboiler een uitstekend alternatief voor een gasketel bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties. Je verwarmt je woning namelijk op een lagere temperatuur. Voor een optimaal rendement heb je daarom een grondige woningisolatie en wand- of vloerverwarming nodig.

 

Hoe werkt het?

Met een zonneboilercombi heb je geen gas nodig om je woning te verwarmen. Bij dit duurzame alternatief voor een gasketel volstaat de warmte van de zon. Dit systeem werkt als volgt:

 1. De zonnecollectoren op je dak vangen de zonnewarmte op. Daardoor warmt de speciale vloeistof in de buizen van die collectoren op.
 2. Een pomp stuurt die opgewarmde vloeistof naar een groot voorraadvat. De warmtewisselaars in dat voorraadvat brengen je sanitair en cv-water op de juiste temperatuur. Om warmteverlies te vermijden, staat dit voorraadvat bij voorkeur niet te ver van de collectoren.
 3. Is er te weinig zon om het water in het voorraadvat voldoende te verwarmen? Dan verwarmt de geïntegreerde cv-brander dat water bij tot de gewenste temperatuur. Zo kom je nooit zonder warm water te zitten.

 

Hoeveel kost een zonneboilercombi?

De kostprijs van een zonneboilercombi hangt vooral af van de omvang van het systeem. Hoeveel zonnecollectoren zijn er nodig? Hoe groot moet het voorraadvat zijn? Voor een volledige cv-installatie met een zonneboilercombi mag je rekenen op € 11.000 à 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

Een exacte prijs voor jouw zonneboilersysteem? Vraag dan zeker vrijblijvend prijsvoorstellen aan bij meerdere erkende installateurs. Zo vergelijk je niet alleen die totaalprijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier!

 


OPTIE 3: biomassaketel

gasverwarming alternatief

Naast de zon, de buitenlucht, de aardbodem, … zijn ook vaste, organische brandstoffen een vorm van hernieuwbare energie. Daarom is ook een biomassaketel een uitstekend alternatief voor gas verwarming. Zo’n ketel maakt namelijk gebruik van hout(snippers) of pellets.

 

Wanneer een goede keuze?

Een biomassaketel is zowel geschikt voor nieuwbouw als grote en kleine renovatieprojecten. Het is bv. mogelijk om zo’n cv-ketel aan te sluiten op je bestaande leidingen en radiatoren. Belangrijk aandachtspunt: je hebt voldoende ruimte nodig voor de biomassaketel zelf én de opslag van de pellets, hout, … Een grote kelder of garage zijn bv. ideaal.

 

Hoe werkt het?

De werking van een biomassaketel is vergelijkbaar met die van een mazout- of gasketel. Alleen is het de verbranding van een organische in plaats van een fossiele brandstof die het cv-water opwarmt. Een rookgaskanaal voert de vrijgekomen verbrandingsgassen af. Het aanvullen van het hout of de pellets kan bovendien manueel of automatisch gebeuren.

 

Hoeveel kost een biomassaketel?

De kostprijs van een biomassaketel hangt vooral af van het vereiste vermogen en het type aanvulsysteem (manueel of automatisch). Enkel voor de ketel zelf betaal je gemiddeld € 10.000 à 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ga je voor een volledige cv-installatie met een biomassaketel? Dan liggen de gemiddelde kosten tussen € 15.000 à 23.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

Advies op maat nodig? Als je interesse hebt in een biomassaketel vraag je best advies op maat aan een gespecialiseerde cv-installateur. Die informeert je gericht over de plaatsing, het vereiste vermogen voor jouw woning, … Kom vrijblijvend in contact met cv-installateurs in je buurt!

 


OPTIE 4: elektrische cv-ketel

gasketel alternatief

Naast een warmtepomp kan je ook op andere manieren je woning elektrisch verwarmen. Denk bv. aan infrarood panelen als hoofdverwarming of een elektrische cv-ketel.

 

Wanneer een goede keuze?

Een elektrische cv-installatie is enkel aangewezen bij kleinere, optimaal geïsoleerde woningen. In andere gevallen is dit alternatief voor gasverwarming simpelweg niet rendabel. De stroomkosten zouden namelijk veel te hoog oplopen (zeker gezien de schommelende prijs per kWh). Als bijverwarming in combinatie met zonnepanelen kan zo’n elektrische cv-ketel eventueel wel een optie zijn.

 

Hoe werkt het?

Met een elektrische cv-ketel verwarmen elektrische weerstanden het cv-water. Het verwarmingssysteem stuurt dat opgewarmde water dan langs de verschillende verwarmingstoestellen in de woning. Er bestaan ook hybride varianten die niet alleen je woning, maar ook je sanitair water opwarmen zonder gas.

 

Hoeveel kost een elektrische cv-ketel?

Een elektrische cv-ketel is een relatief budgetvriendelijk alternatief voor een gasketel. Een standaard model kost gemiddeld € 2.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Let op: het is mogelijk dat je een verzwaring van je elektriciteit moet aanvragen bij Fluvius. Ook daar gaan kosten mee gepaard.

Benieuwd of een elektrische cv-ketel voor jou rendabel is? Vraag dan meer uitleg aan een gespecialiseerde cv-installateur. Die analyseert jouw situatie en geeft je dan gericht advies op maat. Kom vrijblijvend in contact met meerdere verwarmingsinstallateurs in je buurt.

 


 

Waarom samenwerken met een erkende cv-installateur?

De beste garantie op een energiezuinig en duurzaam alternatief voor gasverwarming? Dat is samenwerken met een ervaren cv-installateur. Dankzij zijn expertise en ervaring kan je rekenen op…

 • Advies op maat: wat is voor jou het meest interessante alternatief voor gas verwarming? Kies je beter voor de volledige vervanging van je cv-installatie of niet? Een cv-installateur neemt jouw situatie grondig onder de loep en begeleidt je met advies op maat van a tot z.
 • Correcte plaatsing: een verwarmingsinstallateur plaatst je cv-installatie volgens de regels van de kunst. Hij stelt je nieuwe verwarmingssysteem ook haarfijn af. Zo ben je zeker van een optimale werking en dito rendement van je nieuwe, gasloze verwarming.
 • Hoogwaardige materialen: een vakman werkt enkel met warmtepompen, biomassaketels, … van kwalitatieve merken. Ook alle andere materialen zijn gegarandeerd van topkwaliteit. Tip: je werkt best samen met een installateur die gespecialiseerd is in een specifiek merk. Die is op de hoogte van de laatste technologische ontwikkelingen bij die fabrikant.
 • Laagdrempelig aanspreekpunt: een cv-installateur plaatst je alternatief voor een gasketel niet alleen correct, maar zorgt ook voor een tijdig onderhoud. Pols daarom zeker naar de voorwaarden voor een onderhoudscontract. En heb je nog extra vragen of is er een defect? Dan staat je vakman voor je klaar met een oplossing op maat.
 • Premies & financiële voordelen: voor alternatieven voor gasverwarming kan je een deel van je investering terugkrijgen via de Mijn VerbouwPremie. Let wel op: voor een gascondensatieketel mag je eindfactuurdatum uiterlijk 31/12/23 zijn. Je kan de premie nog aanvragen tot en met 31/10/24. Is je woning bovendien ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten.

Op zoek naar een verwarmingsinstallateur in je buurt? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend meerdere vakmannen contacteren voor advies op maat. Start je aanvraag hier!

 


CONCLUSIE: wat is voor mij het beste alternatief voor gasverwarming?

Er bestaan dus verschillende interessante alternatieven voor gasverwarming. Maar welk systeem is het meest aangewezen in jouw situatie? Dat hangt af van meerdere factoren:

 • Nieuwbouw of renovatie: bepaalde alternatieven voor gas verwarming zijn eenvoudiger om te plaatsen bij nieuwbouw. Denk maar aan een geothermische warmtepomp. Gaat het om een bestaande woning en wil je je leidingen en radiatoren behouden? Dan zijn een hybride warmtepomp of een biomassaketel betere opties.
 • Budget: gasloos gaan verwarmen vergt natuurlijk een behoorlijk budget. Toch zijn er prijsverschillen tussen de verschillende alternatieven voor gasverwarming. De duurste optie is een geothermische warmtepomp. Een elektrische cv-ketel is dan weer het goedkoopst, maar deze optie is enkel aangewezen in welbepaalde situaties. Je vraagt dus best advies op maat aan een ervaren cv-installateur.
 • Zonnepanelen of niet: heb je al zonnepanelen op je dak? Dan kan je de stroomkosten van een warmtepomp al behoorlijk inperken. Zonder zonnepanelen is een biomassaketel op pellets bv. een interessanter alternatief.
 • Isolatiegraad van je woning: duurzame cv-installaties met een warmtepomp of zonneboilercombi verwarmen je woning op lage temperatuur. Daarom is een optimale woningisolatie essentieel voor een goed rendement. Heb je geen ingrijpende energetische renovatie gepland? Dan zijn een biomassaketel of een hybride warmtepomp meer aangewezen als alternatief voor je gasketel.

 

BELANGRIJK: laat je adviseren door meerdere cv-installateurs!

Twijfel je nog welk alternatief voor gasverwarming het meest aangewezen is in jouw situatie? Vraag dan zeker advies op maat aan verschillende verwarmingsinstallateurs actief in je buurt. Zo krijg je een helder beeld van je mogelijkheden en kan je ook hun voorstellen, prijzen, werkwijzen, … naast elkaar leggen. Dat is de beste garantie op een doordachte keuze!

Vrijblijvend voorstellen aanvragen? We brengen je gratis in contact met meerdere cv-installateurs in je buurt via ons offerteformulier.

Lees ook
pelletketel
Pelletketel
biomassaketel prijs
Biomassaketel
verwarmingsketel merken
Verwarmingsketel merken vergelijken
voordelen en nadelen electrische verwarming
Elektrische verwarming: soorten & voor- en nadelen
waterzijdig inregelen
Waterzijdig inregelen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
accumulatieverwarming
Accumulatieverwarming: Zuinig elektrisch verwarmen
onderhoud cv-ketel
CV-ketel onderhouden: Weetjes en verplichtingen