Pelletketel
De pelletketel: een zegen voor het milieu en een besparing op het verwarmingsbudget. De meest besparende ingreep voor een huishouden bekomt men door het vervangen van uw oude verwarmingsinstallatie. Ongeveer 80% van het energieverbruik in een woning wordt gebruikt voor verwarming en sanitair warm water. Dit vormt dus veruit de grootste energiekost in een gemiddeld huishouden. Wie investeert in een nieuw verwarmingssysteem bespaart op meerdere vlakken.
- In principe spaart u door een nieuw verwarmingssysteem energie uit en dus ook geld. Wie omschakelt op pellets, spaart nog meer brandstofkosten tegenover olie en gas.
- Lokale brandstoffen, zoals houtpellets en zonne-energie zijn toekomstgericht en maken u onafhankelijk van fossiele brandstoffen uit het buitenland.
- Bescherm u tegen continu stijgende energiekosten en problemen op het gebied van bevoorrading van fossiele brandstoffen. Kies vandaag al voor de toekomst.
Pellets
Houtpellets zijn de modernste vorm van de brandstof hout. Ze worden voor 100% vervaardigd uit onbehandeld zaag- en houtspanen. De lignine die in het hout zit, dient daarbij als natuurlijk bindmiddel, zodat bij de productie geen chemische stoffen nodig zijn.
Hernieuwbaar en regionaal
De grondstof hout groeit continu en is regionaal beschikbaar. Zo zijn pellets afkomstig uit lokale productieplaatsen en niet uit risicogebieden, zoals fossiele brandstoffen. Aardolie en aardgas moeten geïmporteerd worden en hun beschikbaarheid is beperkt.
Steeds ter beschikking ook in de toekomst
De pellet markt heeft zich ontwikkeld over heel Europa. In elke regio bevinden er zich bedrijven gespecialiseerd in pelletproductie.
Dit zorgt voor zekerheid in de lokale beschikbaarheid. Ook bij stijgende vraag naar pellets zal de bevoorrading op lange termijn verzekerd zijn. In Duitsland en Oostenrijk wordt op de dag van vandaag minder dan 5 procent van de jaarlijkse houtaangroei gebruikt in de vorm van pellets.
Pellets worden gemaakt van afval uit de houtindustrie. Dus worden er voor de productie van houtpeelets geen boom extra geveld.
Houtpellets CO2 neutraal.
Tijdens zijn leven neemt een boom co2 uit de lucht. Later, bij de verbranding, wordt exact dezelfde hoeveelheid CO2 vrijgegeven. Zo is de CO2 uitstoot niet hoger dan bij natuurlijke verrotting in het bos
Gemakkelijke en propere levering
De levering van uw pellets gebeurt met een tankwagen. De pellets worden in uw voorraadruimte geblazen met een flexibele slang. Eén van de voordelen is dat pellets niet hinderlijk ruiken.
Kwaliteit is belangrijk
Om en efficiënte verbranding en milieuvriendelijke werking van de verwarmingsinstallatie te garanderen, speelt de kwaliteit van de brandstof een grote rol. Gebruik daarom enkel houtpellets die voldoen aan de normen! Door de strenge specificaties voor houtpellets verzekert het nieuw ENplus-certificaat een feilloze pellet kwaliteit. Voor het eerst wordt daarbij de totale keten gecontroleerd, van productie tot levering bij de eindklant.
ENplus-pellets zullen bovendien ook buiten Europa verkrijgbaar zijn en zullen voor een constante hoge kwaliteit zorgen.
Benieuwd naar advies en een prijs op maat voor het laten plaatsen van een pelletketel? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende installateurs via de offertepagina.
Totaaloplossing
Een installatie kan probleemloos worden gekoppeld met
- Radiatoren
- Vloer- en wandverwarming
- Sanitair warm water
- Zwembadverwarming
- Voor woningen die verwarmen met hoge temperaturen zijn pelletketels beschikbaar tot 56kW en halen een verbrandingsrendement van 92%. Voor hogere vermogens, voor bedrijfsgebouwen of meergezinswoningen worden de ketels in cascade geplaatst.
Voor woningen die verwarming met lage temperaturen zijn pelletketels beschikbaar met condensatietechniek. Deze ketels halen rendementen van 103%.
Moderne condensatieketels benutten op een efficiënte manier de warmte uit de rookgassen en zorgen zo voor een merkbaar hoger rendement. De rookgassen worden zodanig afgekoeld, dat de waterdamp uit de rookgassen condenseert (vloeibaar wordt). Daarbij komt de condensatiewarmte vrij die aan het systeem wordt toegevoegd.
Bij het gebruik van condensatietechniek mogen enkel rookgasafvoersystemen gebruikt worden dia aan volgende voorwaarden voldoen:
- Vochtbestendig
- Geschikt voor vaste brandstoffen
- Condens dicht
- Brandbestendig
- Met pelletketels is het ook mogelijk verschillende verwarmingskringen met verschillende temperatuur te sturen.
Met een optionele online sturing kunt u in enkele seconden via internet verbinding maken met het verwarmingssysteem. Alle waarden en parameters kunnen weergegeven en veranderd worden.
Voorraadsysteem
Het voorraadsysteem van een pelletketel zorgt ervoor dat u eenmaal per jaar uw voorraad aan pellets kunt aankopen en opslaan. Het aanvoersysteem zorgt dat de pellets veilig en efficiënt worden aangevoerd naar de ketel. Zo geniet u zonder zorgen van een continue werking van uw verwarmingsinstallatie.
- Textielsilo met vacuümzuigsysteem
De textielsilo biedt een kant en klare oplossing voor het opslaan van pellets. De silo is snel en gemakkelijk te monteren. De varianten van de silo’s bieden optimale oplossingen voor verschillende situaties.
De silo kan ook buiten worden opgesteld.
- Textielsilo met schroefvoedingssysteem
De silo in combinatie met een schroefvoedingssysteem is een zeer prijsgunstige opslagoplossing. Dit kan enkel als de pelletketel net naast de voorraadplaats is gelegen.
- Opslagruimte met vacuümzuigsysteem
De opslagruimte is de klassieke opslagvorm voor houtpellets. Met het vacuümzuigsysteem kunnen de pellets tot 20m ver worden getransporteerd. De opslagruimte kan zich bij deze variant ook buiten het hoofdgebouw bevinden.
- Handmatig vullen
Met dit systeem bespaart u de meeste ruimte doordat de opstelling zonder afzonderlijk transport en opslagsysteem gebeurt. Het vullen gebeurt handmatig en een voorraadreservoir dat rechtstreeks in de pelletketel is geïntegreerd.
De houtpellets worden met een bulkwagen geleverd en ingeblazen in de voorraad. De bulkwagen beschikt over een slang van max. 30 meter. De voorraad (en de vulkoppeling) kan daarom maximum 30 meter van de toegangsweg verwijderd zijn.
In een ideaal scenario is dat de opslagruimte aan een buitenmuur grenst. Op die manier zijn de vulopeningen van buitenaf toegankelijk voor de levering van pellets. In de opslagruimte moet een ontluchtingsmogelijkheid voorzien worden. Bij een binnenliggende opslagruimte worden de vulbuis en de ontluchtingsbuis verlengd tot aan de buitenmuur. Hier dient men wel rekening te houden met de brandvoorschriften.
Doordat de stookruimte voldoende geventileerd moet worden, raden wij ook aan om de stookruimte aan een buitenmuur te laten grenzen. Bij een binnenliggende stookruimte moet de verluchtingsbuis (min. 200cm²) tot aan een buitenmuur worden verlengd.
Waterbuffer
Aansluitklare gelaagde buffer voor verwarming, warm water en zonne-energie. Functie van de buffer: de pelletketel start automatisch op en verwarmt de bufferinhoud op bij onvoldoende watertemperatuur. De levensduur van de installatie wordt verhoogd door de vermindering van het aantal starts. Op die manier bespaart u pellets en ook geld.
Hygiënische warmwaterbereiding komt tot stand op basis van een speciale inox buis in doorstroom in de bovenste gelaagdheid van de buffer.