Biomassaketel
Onze fossiele brandstoffen raken langzaam op en daarom wordt er steeds meer gekeken naar alternatieven. We kennen al wind- en zonne- energie en de laatste jaren is bio-energie steeds meer in opkomst. Steeds meer mensen maken inmiddels gebruik van een biomassaketel om hun woning te verwarmen. Ontdek hier de mogelijkheden en prijzen van een biomassaketel.
Wat is een biomassaketel?
Een biomassaketel is goed te vergelijken met een standaard cv-ketel. Het verschil is dat een biomassaketel werkt op organische materialen zoals hout, mest, of tuinafval. Een standaard cv-ketel werkt op fossiele brandstoffen zoals gas, stookolie of elektriciteit.
Evenals een gewone cv-ketel kan je een biomassaketel eenvoudig aansluiten op het verwarmingssysteem en zo gebruiken voor warm water en de verwarming van de woning. Sommige mensen hebben nu al een biomassaketel als bijverwarming, maar het wordt steeds aantrekkelijker om voor de hele woning gebruik te maken van biomassa energie.
Biomassaketel prijs
De prijzen van een biomassaketel lopen zeer uiteen, maar zijn in aanvang al duurder dan een standaard HR-ketel. Een basismodel biomassaketel koop je voor ongeveer 5.000 euro. Deze moet je wel steeds zelf bijvullen.
Wil je een biomassaketel met een automatisch vulsysteem? Dan loopt de prijs al snel op tot 20.000 euro. Daarnaast maak je ook nog kosten voor de installatie van de biomassaketel. Deze liggen voor een manueel bij te vullen systeem tussen 500 tot 1.500 euro en voor een automatisch systeem tussen 2.500 en 3.500 euro (inclusief silo). Alle hier genoemde prijzen zijn inclusief btw.
Ontvang hier een prijsvoorstel op maat om ecologisch te verwarmen.
Voor- en nadelen van een biomassaketel
Een biomassaketel biedt zowel voor- als nadelen. Bij aanschaf van een biomassaketel is het verstandig om deze goed tegen elkaar af te wegen. We noemen de belangrijkste hieronder.
Voordelen:
- De brandstof voor biomassaketels (houtsnippers, pellets en dergelijke) is goedkoper dan aardgas.
- De nieuwste biomassaketels kennen nauwelijks uitstoot van CO2.
- Een biomassaketel geeft door zijn lage vermogen (25 tot 30 kW/u) een hoog rendement (meer dan 90 procent).
- Als je huis ouder is dan 30 jaar kom je in aanmerking voor een renovatiepremie. Hierdoor wordt de aanschaf van de biomassaketel voordeliger.
- Biomassaketel energie is een hernieuwbare vorm van energie en daardoor ecologisch zeer verantwoord.
Nadelen:
- Een biomassaketel is duur in aanschaf. Op termijn verdien je dit wel terug, maar je moet de investering wel in een keer kunnen doen.
- Een biomassaketel heeft een iets langere opwarmtijd nodig dan een standaard cv-ketel.
- Een biomassaketel neemt meer ruimte in dan een standaard verwarmingssysteem. Als je klein behuisd bent, kan dit lastig zijn.
Hoe werkt een biomassaketel?
In principe werkt een biomassaketel op exact dezelfde wijze als de bekende HR-ketel. Alleen werkt hij niet op aardgas, maar op biomassa. Meestal zijn dat pellets, houtsnippers of houtblokken. Je plaatst een biomassaketel best in een aparte ruimte plaatsen zoals de bijkeuken of de garage.
De biomassa die in de ketel gaat, wordt door de ketel verbrandt. De vrijgekomen warmte wordt gebruikt om water te verwarmen dat gebruikt wordt voor de radiatoren. Het is ook mogelijk om een biomassa combiketel te nemen, zodat je ook warm water uit de kraan kan gebruiken om te douchen of af te wassen.
Wat is biomassa?
Met biomassa bedoelen we hernieuwbare brandstoffen die gemaakt zijn van organisch (en soms ook dierlijk) materiaal. De energie die we uit biomassa halen, noemen we dan ook biomassa energie en wordt gezien als een groene vorm van energie.
In tegenstelling tot de fossiele brandstoffen als gas, olie en steenkool, raakt biomassa niet op, omdat we het steeds weer aan kunnen laten groeien. Bekende voorbeelden van biomassa zijn: pellets, houtblokken, houtsnippers, tuinafval en mest.
Soorten biomassa
Er zijn in principe drie soorten biomassa.
1. Droge biomassa
Met droge biomassa bedoelen we organische stoffen die gedroogd zijn en daardoor geschikt voor verbranding om bio-energie op te wekken. Voorbeelden hiervan zijn houtpellets, houtsnippers, brandhout en gedroogd gft-afval.
2. Natte biomassa
Met natte biomassa bedoelen we organische stoffen die vochtig zijn. Hierbij moet je denken aan: mest, rioolslib of gft-afval dat niet gedroogd is. Natte biomassa kan je vergisten om bio-ethanol van te maken dat ook als brandstof kan dienen.
3. Plantaardige en dierlijke oliën en vetten
Slaolie, zonnebloemolie of koolzaadolie. Je kan deze biomassa direct gebruiken als brandstof voor bijvoorbeeld voertuigen, maar het is ook mogelijk om ze te gebruiken als brandstof voor energiecentrales.
Geïnteresseerd in een biomassaketel om jouw woning te verwarmen? Maak gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang vrijblijvend offertes op maat van erkende installateurs. Ga hier naar de offertepagina.