Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Accumulatieverwarming: Zuinig elektrisch verwarmen

Elektrische verwarming kan in bepaalde gevallen duurder zijn dan bijvoorbeeld verwarming op gas, maar als je de juiste toepassing kiest, bespaar je een hele hoop geld in vergelijking met verwarming op fossiele brandstoffen. Accumulatoren laden ’s nachts aan goedkoper nachttarief op en geven deze warmte af tijdens de dag.

Snel naar: wanneer interessantvoordelen elektriciteitprijszonnepanelentoestellen vergelijken

 

accumulatieverwarming elektrisch verwarmen Wanneer interessant?

Veelgebruikte kamers: Accumulatieverwarming is voornamelijk geschikt voor ruimtes die voor een langere tijd verwarmd moeten worden. Een accumulatieverwarming wordt ook een spaarkachel genoemd en haalt het beste rendement als ze enige tijd kan blijven opstaan. Met behulp van een slimme thermostaat laadt de accumulator ’s nachts op. Voor grote ruimtes die je dagelijks gebruikt zoals de woonkamer, kan je goed inschatten hoeveel warmte je hiervoor nodig hebt.

Goede isolatie: Accumulatoren werken het beste in kamers die goed geïsoleerd zijn. Dan is hun energieverbruik het voordeligst.

Het is altijd interessant om professioneel advies op maat te ontvangen. Via deze link kan je gratis advies en prijzen op maat ontvangen voor de installatie van jouw accumulatieverwarming.

 

Waarom elektrisch verwarmen?

Er wordt vaak gezegd dat elektrisch verwarmen duur is. Dit hoeft zeker en vast niet zo te zijn. Je moet alleen de juiste toepassingen kiezen. Accumulatieverwarming en ook infraroodverwarming behoren tot de energiezuinigste manieren van elektrisch verwarmen.

Elektrische verwarming is eenvoudig te installeren aangezien er geen leidingen moeten gelegd worden. Een stopcontact volstaat. Je kan de elektrische verwarmingstoestellen eenvoudig apart regelen met een thermostaat, als hoofd- of als bijverwarming. Een voordeel hiervan is ook dat als je verhuist, je je elektrische verwarmingstoestellen eenvoudig kan meenemen.

Bij verwarming op stookolie moet je een ketel kopen en je brandstof op voorhand aankopen. Het voordeel van elektriciteit is dat je die nergens moet opslaan en enkel betaalt voor wat je effectief gebruikt. Door zelf groene energie te produceren ben je onafhankelijker van het net.

 

Prijs accumulatieverwarming per toestel

Dynamische accumulatieverwarming

Hierbij wordt koude lucht aangezogen en door de warme kachelkern verwarmd en in de kamer geblazen. Dit is een soort ventilator die met de thermostaat verbonden is en zo nauwkeurig de gewenste temperatuur in de kamer brengt. Omdat de temperatuur met dit dynamische accumuatietoestel zo nauwkeurig kan geregeld worden, wordt het vooral in woonkamers geplaatst.

» Prijs dynamische accumulatieverwarming: ± €800 – Ontvang een prijs op maat
» Prijs buitenvoeler en thermostaat: €300 à €500

 

Statische accumulatieverwarming

Statische accumulatoren geven hun warmte af door middel van convectie. De warme lucht kan geregeld worden door de klep van het toestel wat meer te openen of te sluiten. De temperatuur kan hierdoor minder nauwkeurig bepaald worden dan bij de dynamische variant. Daarom wordt deze soort accumulator eerder in de slaapkamer of de gang geplaatst, waar de temperatuurregeling minder precies moet zijn.

» Prijs statische accumulatieverwarming: ± €600 – Ontvang een prijs op maat

 

accumulatieverwarming elektrische verwarming

 

Accumulatoren & Zonnepanelen

De accumulatieverwarming wordt ’s nachts opgeladen en overdag vrijgegeven. Als de geaccumuleerde warmte op is, wordt er overgeschakeld naar het duurdere dagtarief. Door de opgewekte energie van je zonnepanelen ook in je accumulatoren op te slaan, moet je niet overschakelen op dit duurdere tarief. Dan gebruik je op dat moment simpelweg je opgewekte groene energie.

Het is bij zonnepanelen altijd zo dat het teveel aan geproduceerde energie terug naar het algemene elektriciteitsnet gaat. Je krijgt hiervoor wel een terugleververgoeding, maar het zou interessanter zijn als je het zelf zou kunnen opslaan. Dit kan met accumulatoren!

Door je zonnepanelen aan je accumulatoren te koppelen geniet je telkens van goedkope energie: ofwel energie aan nachttarief, ofwel gratis zonne-energie.

 

Verwarmingstoestellen vergelijken

Er zijn verschillende toepassingen van elektrische verwarming. Nog steeds wordt er vaak voor radiatoren gekozen, maar daarnaast kan je ook kiezen voor elektrische vloerverwarming, infraroodverwarming of convectoren. Elke toepassing heeft zijn eigen voor- en nadelen en een afzonderlijke prijs.

Via onze offertepagina kom je eenvoudig in contact met installateurs uit jouw regio. Je kan zo in één klik prijzen op maat ontvangen voor verschillende verwarmingsinstallaties. Door prijzen te vergelijken kan je veel kosten besparen. Deze dienst is helemaal gratis en vrijblijvend. Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

Lees ook
warmtepompboiler
Sanitair warm water
alternatief voor gasverwarming
Alternatief voor gasverwarming: dit zijn de opties!
voordelen en nadelen electrische verwarming
Elektrische verwarming: soorten & voor- en nadelen
waterzijdig inregelen
Waterzijdig inregelen
warmtepomp vs gas
Energiebesparing verwarming
verwarmingsketel rendement
Soorten verwarmingsketels en hun rendement
pelletketel
Pelletketel
onderhoud cv-ketel
CV-ketel onderhouden: Weetjes en verplichtingen