CV-ketel onderhouden: Weetjes en verplichtingen
Een cv ketel is een complex apparaat dat tal van mechanische onderdelen bevat en aangestuurd wordt door moderne elektronica. Deze onderdelen zijn aan vervuiling en slijtage onderhevig. Voor een veilige en zuinige werking van de cv ketel is een periodiek onderhoud noodzakelijk en wettelijk verplicht. Info over de wetgeving en werkwijze van een onderhoud vind je hier. Graag een prijs op maat? Vraag hier uw offerte aan.
Waarom is onderhoud aan een cv ketel noodzakelijk?
Een cv ketel bevat onderdelen die storingsgevoelig zijn. Door verbrandingsprocessen raken bepaalde onderdelen (zoals de brander) vervuild. Wanneer je deze niet op tijd laat reinigen gaan er storingen optreden.
Het is belangrijk dat de ketel goed is afgesteld. Een slecht afgestelde ketel leidt tot onnodig energieverbruik.
De rookgassen moeten op de juiste manier worden afgevoerd. Door middel van een rookgasmeting kan vastgesteld worden of de verbranding goed verloopt en of de gassen op de juiste manier worden afgevoerd. Dit is belangrijk in verband met je eigen veiligheid. Fabrikanten van cv ketels geven vaak alleen garantie bij jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud.
Prijs onderhoud cv ketel
Voor een eenmalige standaard onderhoudsbeurt van een cv ketel betaal je 75 tot 100 euro. De ketel wordt dan geïnspecteerd, gereinigd en afgesteld. Heb je een onderhoudscontract dan kost dit ongeveer 50 tot 90 euro per jaar. Een all-in servicecontract kost gemiddeld €130 tot €180 per jaar. Wil je prijzen vergelijken van verschillende verwarmingsspecialisten? Vraag nu online verschillende offertes aan via onze offerteservice! Klik hier voor meer informatie.
Wanneer een onderhoudscontract afsluiten?
Ook al komen de meeste storingen pas na vier tot vijf voor, je doet er verstandig aan om bij aanschaf van een ketel gelijk een onderhoudsabonnement af te sluiten. In de garantievoorwaarden hebben fabrikanten vaak opgenomen dat een ketel elk jaar of om het jaar geïnspecteerd moet worden door een erkend installateur. Doe je dit niet, dan kan de garantie in sommige omstandigheden vervallen. Reparatie van een onderdeel kan dan erg kostbaar worden. Check dus goed je garantievoorwaarden. Je kunt in plaats van een abonnement ook kiezen voor een eenmalige onderhoudsbeurt maar soms is een abonnement goedkoper.
Soorten contracten voor onderhoud van een cv ketel
Bij de meeste installateurs kun je kiezen uit een standaard onderhoudsabonnement, een servicecontract of een all-inn servicecontract.
Standaard contract: Bij een standaard contract wordt de ketel jaarlijks geïnspecteerd, gereinigd en afgesteld. Mochten er zich (tussentijds) storingen voordoen dan moet je alle kosten (voorrijkosten, arbeid, onderdelen) zelf betalen.
Service contract: Bij een servicecontract hoef je bij storingen alleen de kosten voor de onderdelen te betalen.
All in servicecontract: Alle kosten worden vergoed.
Waaruit bestaat het onderhoud van een cv ketel?
Tijdens het onderhoud zal de installateur de brander en de overige servicegevoelige inspecteren en reinigen. Verder wordt de ketel op een juiste werking gecontroleerd en wordt er gekeken of de rookgassen op de juiste manier worden afgevoerd. De gasdruk wordt gecontroleerd alsmede de gasdichtheid. Mochten er bepaalde onderdelen aan vervanging toe zijn dan kan de monteur je hierover informeren en indien gewenst kan hij dit gelijk doen. Er zijn nog een aantal andere werkzaamheden die tijdens het onderhoud verricht kunnen worden maar dit is afhankelijk van het type ketel.
Welke cv storingen komen zoal voor?
De meeste storingen aan cv ketels doen zich voor bij ketels ouder dan 4 à 5 jaar. De volgende problemen komen frequent voor:
- Defecten aan het expansievat (deze moet meestal vervangen worden)
- Storing aan de driewegklep (blijft hangen)
- Problemen met de warmtewisselaar (vervuild of verkalkt)
- Elektronische ontsteking die niet goed functioneert
- Lekkages bij koppelingen
- Problemen met de brander
- Defecte luchtdrukschakelaar
- Vervuilde ventilator
- Defecte automatische ontluchter