Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Waterzijdig inregelen

Het leeuwendeel van alle CV-installaties is niet waterzijdig ingeregeld zoals het hoort. Daardoor warmen de verschillende radiatoren in je woning niet even snel op. Door je CV waterzijdig in te regelen geniet je niet alleen van een optimaal warmtecomfort, maar bespaar je jaarlijks tot wel € 350 aan stookkosten. Wat is waterzijdig inregelen precies? Hoe doe je het zelf met een CV-inregelkit? … Lees er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen waterzijdige inregeling CV
Kosten CV waterzijdig inregelen
Hoe zelf CV waterzijdig inregelen?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

Wat is waterzijdig inregelen?

Meestal warmt een radiator die dichterbij de CV-ketel staat sneller op. Hier stroomt het warmste water op het snelste tempo doorheen. Er stroomt zo dus minder warm water door radiatoren die verder weg staan. Door je CV-installatie waterzijdig in te regelen breng je die stroom van je CV-water weer in balans. Maar welke methodes bestaan er om je CV waterzijdig in te regelen? Een overzicht:

  • Ultrasone methode (vakman): het doorstroomvolume van CV-ketels is te meten met de ultrasone methode. Hier heb je echter geavanceerde apparatuur voor nodig. Kortom, voor deze precieze methode schakel je best een professionele CV-installateur in.
  • Voorinstelmethode (vakman): ook de voorinstelmethode laat je best uitvoeren door een ervaren vakman. Hierbij bepaalt hij de inregelvoorzieningen op basis van een leidingnetberekening, rekening houdend met het type radiatoren, het vermogen, … Het voordeel aan deze methode is dat de verwarming niet op temperatuur moet komen en een vakman meteen aan de slag kan.
  • Temperatuurmethode (doe-het-zelf): voor deze methode heb je een infraroodthermometer en een inbussleutel nodig. Je regelt de radiatoren van je CV-installatie in door uit te gaan van een temperatuurverschil van 20 graden Celsius tussen de aan- en retourtemperatuur van het water in die radiatoren. Afhankelijk van het type radiator stel je de temperatuur dan af met een inbussleutel.

Wil je zelf je CV waterzijdig inregelen? Dan kies je best voor de temperatuurmethode. Die kan je eenvoudig en snel toepassen met een CV-inregelkit.

waterzijdig inregelen

 

Voordelen waterzijdige inregeling CV

Door het waterzijdig inregelen van je CV-installatie krijgt elke radiator in je woning de juiste hoeveelheid warm water aangeleverd. Zo kan je gegarandeerd genieten van de volgende voordelen:

  • Verbeterd wooncomfort: is je CV-installatie waterzijdig ingeregeld? Dan warmt elke ruimte in je woning ongeveer even snel op. Dat zorgt voor een optimaal woon- en warmtecomfort.
  • Lagere energiefactuur: met waterzijdig ingeregelde radiatoren stook je een pak efficiënter. Naast een zalig wooncomfort geniet je op die manier ook van een lagere energiefactuur.
  • Goed voor het milieu: je verbruikt duidelijk minder energie als je jouw radiatoren waterzijdig hebt ingeregeld. Met een correct ingeregelde CV-installatie draag je dus ook je steentje bij aan het milieu door minder hard te stoken.
  • Minder luidruchtige CV-ketel: wil je graag je radiatoren inregelen? Goed idee, dan moet je CV-installatie minder hard werken om je woning te verwarmen. Op die manier werkt je CV-ketel stiller en heb je geen last meer van een mogelijk luidruchtige CV-ketel in je woning.

 

CV waterzijdig inregelen kosten

Wat kost de waterzijdige inregeling van je CV-installatie ongeveer? Dat hangt vooral af van je keuze om zelf aan de slag te gaan of deze klus over te laten aan een ervaren vakman. Een overzicht van de prijzen:

Methode cv waterzijdig inregelenGemiddelde prijs
CV-inregelkit (doe-het-zelf)€ 89 (incl. btw)
CV inregelen met vakman€ 200 - 400 (excl. btw)

LET OP: regel je liever zelf je CV-installatie in? Dan ga je vlot en eenvoudig te werk met een inregelkit voor de CV. Schakel je liever een CV-installateur in om je centrale verwarming op punt te stellen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere verwarmingsinstallateurs via onze offerteservice.

 

waterzijdige inregeling

 

Hoe zelf je CV waterzijdig inregelen?

Zolang je weet hoe je te werk moet gaan, is een CV-installatie prima zelf waterzijdig in te regelen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste stappen om rekening mee te houden.

 

STAP 1: voorverwarmen radiatoren

Als eerste moeten je radiatoren op temperatuur komen. Zet de thermostaat hoog en draai de radiatoren helemaal open. Hoe hoger de temperatuur, hoe duidelijker je kan opmeten.

 

STAP 2: temperatuur opmeten

Om de temperatuur precies op te meten heb je een infraroodthermometer en een stuk schilderstape nodig. Plak de schilderstape op de radiator en richt hier je infraroodthermometer op. Een temperatuurverschil van 20° tussen het aanvoer- en retourwater is ideaal. Stook jij bv. op een aanvoertemperatuur van 50°? Dan is de ideale retourtemperatuur zo’n 30°. Voor het inregelen zelf zijn er 2 mogelijke methodes:

  • Inregeling met radiatorkraan: heb je verstelbare radiatorkranen? Dan bereken je eerst het benodigde debiet (l/h) aan de hand van de gewenste kamertemperatuur, de aanvoertemperatuur, het type van de radiator, … Daarna maak je gebruik van een aangepaste sleutel om de stelschroef in het binnenwerk in te regelen. Zorg hierbij voor temperatuurbalans door de kranen losser of juist wat dichter te draaien.
  • Inregeling met voetventiel: hoogstwaarschijnlijk hebben je radiatoren een voetventiel, onderaan bij de waterretourleiding. Via dit ventiel kan je de radiator inregelen met een inbussleutel. Is het temperatuurverschil groot? Dan draai je het ventiel zachtjes een beetje open. Is het verschil echter te klein? Dan draai je hem juist een beetje dicht.

Wil je zelf je CV inregelen? Dan kan je hier snel en eenvoudig een CV-inregelkit kopen.

 

STAP 3: temperatuur opmeten en bijregelen

Heb je een radiator ingeregeld? Dan warm je de installatie opnieuw volledig op. Dit duurt doorgaans zo’n 10 à 20 minuten. Eenmaal opgewarmd meet je weer de temperatuur van het aan- en retourwater. Is de temperatuur nog niet naar wens? Dan herhaal je bovenstaande stappen voor de waterzijdige inregeling.

 

CV-ketel laten inregelen? Vergelijk gratis offertes!

 

Lees ook
onderhoud cv-ketel
CV-ketel onderhouden: Weetjes en verplichtingen
warmtepomp vs gas
Energiebesparing verwarming
verwarmingsketel rendement
Soorten verwarmingsketels en hun rendement
alternatief voor gasverwarming
Alternatief voor gasverwarming: dit zijn de opties!
biomassaketel prijs
Biomassaketel
warmtepompboiler
Sanitair warm water
warmtepomp
Warmtepompen
pelletketel
Pelletketel