Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Soorten verwarmingsketels en hun rendement

Tegenwoordig zijn hoogrendementsketels populair. Deze moderne ketels gaan veel efficiënter om met brandstof om dan conventionele verwarmingsketels. Dat is goed voor het milieu en ook voor je portemonnee. Er is een aantal soorten verwarmingsketels waaruit je kunt kiezen. Meer informatie hierover en over het rendement van HR ketels vind je hier.

Benieuwd wat de beste ketel is voor jouw woning volgens je verbruik? Vraag hier online prijzen aan.

 

Werking hoogrendement verwarmingsketel

Een HR ketel maakt tijdens het verwarmen van de woning gebruik van de warmte die zich in de rookgassen bevindt. Tijdens het recuperatieproces condenseert de hete waterdamp in de rookgassen en komt er condenswater vrij. Daarom worden deze ketels ook wel condensatieketels genoemd. Een hoog rendementsketel (HR ketel) gebruikt op deze manier aanzienlijk minder gas of olie dan een conventionele verwarmingsketel. De warmte gaat dus niet verloren via de schoorsteen maar kan weer gebruikt worden voor verwarming van het CV water en het sanitaire water.

 

Soorten verwarmingsketels en hun rendement

rendement verwarmingsketel

Er zijn twee soorten hoogrendement verwarmingsketels waaruit je kunt kiezen: verwarmingsketels op mazout en gas gestookte cv ketels. De gas gestookte ketels kun je herkennen aan het HR+ of HR top label en een mazout gestookte ketel aan het Optimaz of Optimaz Elite label.

LET OP: mazoutketels zijn alleen nog toegestaan voor bestaande woningen zonder (mogelijke) aansluiting op het aardgasnet. In onderstaand overzicht lees je het rendement van de verschillende soorten ketels:

 

 

HR+ verwarmingsketel op gas

Met een HR+ ketel bespaar je al gauw 10-15 % gas ten opzichte van een standaard gasketel. Het verwarmen van de woning gaat, vergeleken bij verwarming met een conventionele gasketel, ook een stuk sneller. Op jaarbasis kun je gemiddeld 20-25% op de energiekosten kan besparen. Het rendement van een HR+ ketel bedraagt ongeveer 88.5%.

Vraag hier prijzen aan voor HR+ ketels + installatie.

 

 

HR-top ketel op gas

HR-top ketels presteren zelfs nog 10% beter dan HR+ ketels. Ze hebben een rendement van minimaal 96.3%. Wanneer je een oude mazoutketel zou vervangen door een HR-top ketel op gas, dan kun je gemiddeld genomen 25-30% op je energiefactuur besparen. Dat komt neer op enkele honderden euro’s per jaar. Wanneer je geen gas wil, dan kun je ook kiezen voor een HR mazout ketel. Ook daarmee kun je ongeveer even veel energie besparen.

Vraag hier prijzen aan voor HR-top ketels + installatie.

 

 

Optimaz elite condensatieketel – mazout

Het Optimaz label wordt toegekend aan moderne oliegestookte ketels die op zuinige manier warmte produceren. De meest zuinige ketel die verkrijgbaar is kun je herkennen aan het Optimaz Elite label. Deze ketels hebben een rendement tot ongeveer 98% en gebruiken ten opzichte van traditionele mazoutketels van 20 jaar of ouder ruim 40% minder olie. Dit type ketel maakt net als de gasgestookte HR+ ketels gebruik van de warmte die zich in de rookgassen bevindt. De warmte wordt gerecupereerd en gaat dus niet, zoals bij een conventionele kachel, via het rookkanaal verloren.

Vraag hier prijzen aan voor Optimaz elite condensatieketels + installatie.

 

 

Optimaz: HR ketel met lage temperatuurtechniek

Dit type ketel is speciaal geschikt voor lage temperatuurverwarming. Het nuttig rendement bedraagt ongeveer 90%. In vergelijk met een ketel van 20 jaar of ouder betekent dit een besparing van ruim 30% op de hoeveelheid stookolie. Een gemiddeld gezin kan hiermee in een periode van 10 jaar al gauw 7000 tot 8000 euro besparen. Met een Optimaz elite ketel kan de besparing na 10 jaar zelfs oplopen tot 10.000 euro. Het loont dus zeker de moeite om je oude kachel te vervangen.

Vraag hier prijzen aan voor HR ketels met lage temperatuurtechniek + installatie.

 

 

 

Oude mazoutketel vervangen

Het rendement van een conventionele mazoutketel (twintig jaar oud) bedraagt doorgaans slechts 60 tot 70%. Indien je dit afzet tegen een rendement van 90% dat je met een moderne HR ketel kunt behalen, dan wordt wel duidelijk waarom je zo’n ketel het beste maar kunt vervangen. Met een moderne condensatieketel kun je gemiddeld 20 tot 30% op de energiekosten gaan besparen. De kosten van de nieuwe ketel verdien je door het hoge rendement op termijn vanzelf terug. Afhankelijk van het type ketel en de extra installatiekosten die er mogelijk mee gemoeid zijn kun je een nieuwe verwarmingsketel doorgaans binnen 5 tot 8 jaar terugverdienen.

 

 

Rookafvoer nodig voor een condensatieketel

Indien je een oude oliegestookte ketel wil laten vervangen door een moderne HR ketel, dan moet je er rekening mee houden dat je voor de installatie van een condensatieketel een aangepast dubbelwandig rookkanaal nodig hebt. Dit type ketel zuigt immers verse lucht aan van buiten en voert de rookgassen af via hetzelfde dubbelwandige kanaal. Een conventionele ketel haalt de benodigde lucht daarentegen uit de ruimte waarin de ketel staat opgesteld en heeft alleen een standaard afvoerkanaal nodig.

 

 

Prijzen HR verwarmingsketels

prijzen verwarmingsketel

De prijs van een HR+ ketel schommelt doorgaans tussen de 1700 en 2500 euro. Voor een HR-top ketel betaal je gemiddeld 1800 – 4500 euro. Deze prijzen zijn exclusief installatiekosten. Hoogrendement mazoutketels zijn duurder in aanschaf dan gasgestookte HR-ketels maar je bent niet afhankelijk van wisselende gasprijzen. Bovendien kun je ervoor kiezen om stookolie in grote hoeveelheden in te kopen op het moment dat de prijzen laag zijn.

Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele chauffagisten voor de installatie van een nieuwe verwarmingsketel. Klik hier voor meer informatie.

 

Lees ook
verwarmingsketel merken
Verwarmingsketel merken vergelijken
waterzijdig inregelen
Waterzijdig inregelen
warmtepomp vs gas
Energiebesparing verwarming
onderhoud cv-ketel
CV-ketel onderhouden: Weetjes en verplichtingen
voordelen en nadelen electrische verwarming
Elektrische verwarming: soorten & voor- en nadelen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
natuurlijke woningbouw
Natuurlijke woningbouw
accumulatieverwarming
Accumulatieverwarming: Zuinig elektrisch verwarmen