Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Elektrische verwarming: soorten & voor- en nadelen

Wanneer je een bepaalde ruimte in huis elektrisch wil verwarmen kun je kiezen uit een aantal systemen. In dit artikel vind je meer informatie over deze systemen en over de voor- en nadelen van elektrisch verwarmen in het algemeen.

 

[widgets_on_pages id=”Advertentie artikel top”]

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is vooral interessant in ruimtes die niet constant verwarmd hoeven worden, zoals een badkamer, garage of een hobbykamer. Het systeem kan bestaan uit kabels of matten die in de chape worden verwerkt of uit een folie die onder de vloerafwerking komt te liggen. Het grote voordeel van dit systeem is dat je geen grote investeringen hoeft te doen en dat er geen leidingen (voor gas of water) aangelegd hoeven worden. Elektrische vloerverwarming is relatief eenvoudig te installeren waardoor de kosten beperkt blijven.

 

elektrische vloerverwarming

+: lage investering, makkelijk te installeren, snelle opwarming van de vloer.
– : hogere energiekosten vergeleken bij gas of mazout.

 

 

Elektrisch verwarmen met accumulatieverwarming

Elektrisch verwarmen met behulp van accumulatieverwarming kan interessant zijn voor vertrekken die goed zijn geïsoleerd en die regelmatig worden gebruikt. Bij accumulatieverwarming zet een zogenaamde accumulator (spaarkachel) elektriciteit ’s nachts om in warmte en slaat hij deze warmte vervolgens op in warmteabsorberende stenen. Overdag, wanneer je de warmte nodig hebt, geven de stenen deze warmte weer af aan de omgeving. Aangezien de kachel voornamelijk gebruik maakt van nachtstroom (goedkoop tarief) blijven de energiekosten beperkt.

+: eenvoudig te installeren, geschikt als hoofdverwarming, gebruik van laag stroomtarief.
– : voornamelijk geschikt voor goed geïsoleerde ruimtes die langdurig gebruikt worden, anticiperen op warmtebehoefte is noodzakelijk.

 

 

Elektrische kachels

Elektrische kachels zijn in allerlei soorten en maten te koop en zijn voornamelijk geschikt om een ruimte kortdurend (bij) te verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan een garage, badkamer, zolder of een ander soort ruimte die je kortdurend gebruikt. Een elektrische kachel gebruikt weliswaar flink wat energie maar is over het algemeen niet duur in aanschaf en je kunt zo’n apparaat overal neerzetten. De warmte die de kachel produceert kan afgegeven worden met behulp van een ventilator (snelle warmteafgifte) of via natuurlijke convectie (geleidelijke warmteafgifte).

+: kan overal toegepast worden, makkelijk te verplaatsen, handig als bijverwarming.
: beperkte capaciteit, vooral geschikt voor kortstondig gebruik.

 

 

Elektrisch verwarmen met infrarood

Infraroodwarmte kan op allerlei manieren worden toegepast. Kortegolf infrarood wordt veel toegepast in straalkachels (terras, veranda, badkamer, infraroodcabine, enz). Voor langdurig gebruik binnen zijn infraroodpanelen echter meer geschikt. Ze werken met lange golf infrarood en kunnen een ruimte op efficiënte manier verwarmen. De warmte wordt op een gerichte manier afgegeven en er is niet of nauwelijks sprake van convectie. De infraroodpanelen kunnen aan de wand of aan het plafond worden bevestigd. Wanneer de panelen op intelligente manier worden aangestuurd blijven de energiekosten beperkt en kun je er in sommige gevallen zelfs energie mee besparen.

+: geen leidingen, compact, esthetiek, efficiënte warmteafgifte
: andere warmtebeleving dan bijvoorbeeld vloerverwarming of verwarming met radiatoren.

 

 

Elektrisch verwarmen met zonnepanelen

electrische verwarming zonnepanelen Wanneer je beschikt over zonnepanelen dan kun je de energie die je daarmee opwekt natuurlijk terug geven aan het energienet, maar in sommige gevallen is het economisch gezien interessanter om met deze elektriciteit je eigen woning of een gedeelte daarvan te verwarmen. Of dat mogelijk is en hoeveel energie je hiermee kunt besparen hangt af van een aantal factoren:
• Het vermogen van de zonnepanelen (aantal Watts dat ze opleveren)
• De mate van isolatie van de woning
• De kostprijs van de zonne-installatie (ook onderhoudskosten en vervangingskosten rekenen)
• Prijs van elektriciteit (zowel inkoop als verkoop)
• Netvergoeding die je soms moet betalen

Of het rendabel is of niet om met zonnepanelen elektrisch te gaan verwarmen (in plaats van gas of mazout) is dus niet zomaar te zeggen. Je zult zelf moeten gaan rekenen. Houd er ook rekening mee dat zonnepanelen in de winter, in de periode dus dat je de warme het hardst nodig hebt, minder energie leveren dan in de zomer.

 

 

Samenvatting

 

Voordelen van elektrische verwarming

Het grootste voordeel van elektrische verwarming is de snelle opwarming en de eenvoud van de meeste systemen. Er hoeven geen leidingen gelegd te worden, het enige wat je nodig hebt is een stopcontact. De apparaten zijn doorgaans goedkoop in aanschaf waardoor de investeringskosten laag blijven. Je hebt geen onderhoudscontract nodig zoals bij gas of mazout, wat ook weer scheelt in de kosten. Elektrische verwarming kun je gericht toepassen in situaties waarin wat extra warmte gewenst is.

 

Nadelen van elektrische verwarming

Elektrische verwarmers gebruiken veel elektriciteit en alhoewel de systemen steeds energiezuiniger
worden, blijft gas of mazout in verhouding een goedkopere energiebron. Elektrische verwarming is in de meeste gevallen vooral rendabel als bijverwarming in ruimtes die kortdurend verwarmd moeten worden. Een uitzondering hierop is accumulatieverwarming. Dit systeem is juist alleen rendabel in ruimtes die langdurig gebruikt worden. Accumulatieverwarming is door het gebruik van het lage tarief stroomtarief in tegenstelling tot de overige systemen wel geschikt als hoofdverwarming.

 

Lees ook
biomassaketel prijs
Biomassaketel
warmtepompboiler
Sanitair warm water
verwarmingsketel merken
Verwarmingsketel merken vergelijken
natuurlijke woningbouw
Natuurlijke woningbouw
alternatief voor gasverwarming
Alternatief voor gasverwarming: dit zijn de opties!
warmtepomp vs gas
Energiebesparing verwarming
waterzijdig inregelen
Waterzijdig inregelen
pelletketel
Pelletketel