Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Verwarmingsketel merken vergelijken

Heeft je oude cv-ketel z’n beste tijd gehad en zoek je een energiezuinig en duurzaam alternatief? Dan heb je keuze uit verschillende verwarmingsketel merken. Hoe kies je nu de meest geschikte installatie voor je woning? En bestaat er zoiets als het beste cv ketel merk? Je ontdekt het in dit artikel.

Ga snel naar:
Soorten verwarmingsketels
Overzicht verwarmingsketel merken
Prijs verwarmingsketel
Welk cv ketel merk kies ik best?

 

Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat is de beste verwarmingsketel voor mijn woning?

De keuze voor de meest aangewezen cv-ketel hangt af van verschillende factoren. We sommen de belangrijkste aandachtspunten voor je op:

 • Energiebron: het verwarmen van je woning start bij een specifieke energiebron. Wil je met gas blijven verwarmen? Of beschik je over zonnepanelen en investeer je ook in lage temperatuur verwarming? Dan is elektrisch verwarmen met een warmtepomp een betere optie.
 • Installatie op maat: plaats je een nieuwbouwwoning? Of laat je je verouderde cv-ketel na meer dan 15 jaar vervangen door een energiezuiniger exemplaar? Hoe goed is je bestaande woning geïsoleerd? En wat is de totale warmtevraag? Deze informatie stuurt je naar de meest geschikte installatie.
 • Toekomstbestendigheid: hou er rekening mee dat je in bepaalde situaties niet langer bepaalde verwarmingsketels mag plaatsen. Sinds 2022 mag je bv. geen stookolieketel meer plaatsen bij ingrijpende energetische renovaties en nieuwbouwwoningen. In het laatste geval is minstens een hybride verwarmingssysteem zelfs verplicht sinds 2023.
 • Gecertificeerd installateur: wil je zeker zijn van een correct aangesloten installatie op maat? Laat je verwarmingsketel dan plaatsen door een betrouwbare verwarmingsinstallateur die over de juiste opleidingscertificaten beschikt. Kies je voor een warmtepomp? Dan mag die enkel door een groene energie-installateur geïnstalleerd worden.
 • Kwalitatieve keurmerken: de beste resultaten krijg je met een verwarmingsketel die vervaardigd is door een betrouwbare fabrikant. Die onderscheiden zich door kwalitatieve keurmerken als het Europees Ecolabel voor warmtepompen, het CIV-Houtkachel keurmerk voor verwarmingstoestellen op biomassa, het HR- en BGV-keurmerk voor installaties op aardgas, …

Verwarmingsketel op maat nodig? Wens je uitgebreid advies over het meest geschikte type ketel voor jouw woning? Neem dan contact op met een professional. Start je aanvraag hier!

verwarmingsketel merken

 

Soorten verwarmingsketels

Alvorens we een overzicht geven van de verschillende verwarmingsketel merken, is het belangrijk om op een rij te zetten met welke soorten verwarmingsketels je je woning zoal kan verwarmen. Een samenvatting:

 • Gascondensatieketel: deze verwarmingsketel werkt nog steeds met gas, maar is energiezuiniger en duurzamer dan de oude gasketels. Zo’n condensatieketel herbruikt namelijk warmte uit de rookgassen om het cv-water en eventueel het sanitair water voor te verwarmen.
 • Hybride ketel: dit is de meest energiezuinige en duurzame optie om met gas te verwarmen. Dit slimme toestel combineert een lucht-water warmtepomp met een gascondensatieketel. Het is een slim systeem dat op elk moment kiest voor de meest voordelige energiebron met het hoogste rendement.
 • Biomassaketel: in dit geval verwarm je niet op basis van fossiele brandstoffen, maar met organische vaste brandstoffen. De meest voorkomende zijn de pellets, maar ook met houtblokken of houtsnippers kan je met zo’n ketel je woning verwarmen.
 • Warmtepomp: met een warmtepomp verwarm je je woning op een duurzame manier door middel van een omgevingsbron (buitenlucht, bodem of grondwater). Zo’n warmtepomp onttrekt tot 80% van de geproduceerde warmte uit die omgevingsbron. Voor de overige 20% heeft het systeem elektriciteit nodig.
 • Zonneboilercombi: zonnecollectoren op het dak kunnen niet alleen je sanitair water verwarmen, maar ook je cv-water. Een zonneboilercombi is vooral interessant voor grote gezinnen en wanneer je verwarmt met lage temperatuurverwarming, zoals vloer- of wandverwarming.

 

Overzicht verwarmingsketel merken

Hieronder behandelen we enkele van de meest betrouwbare merken van verwarmingsketels. Een overzicht:

 

1. ATAG verwarmingsketels

ATAG is een Nederlandse fabrikant die al meer dan 70 jaar betrouwbare en veilige verwarmingsproducten produceert. Zo focussen ze sterk op zuinige ketels met een hoog rendement. Met een verwarmingsketel van ATAG ben je zeker van een installatie die beantwoordt aan de hoogste kwaliteitseisen. De firma produceert condensatieketels, (hybride) warmtepompen en zonneboiler(combi’)s.

Modellen van ATAG: Energion M Hybrid, i-Serie, P-Serie, Q-Serie, …

 

2. Viessmann verwarmingsketels

Het Duitse familiebedrijf Viessmann zet volop in op de ontwikkeling van duurzame en energiezuinige verwarmingstechnologieën. Een installatie van Viessmann beantwoordt aan strenge wettelijke en bijkomende garantiebepalingen. Een voordeel van de fabrikant? Dat je een modern en efficiënt verwarmingssysteem ook kan leasen. Viessmann produceert vooral condensatieketels en warmtepompen.

Modellen van Viessmann: Vitoladens 300-W, Vitogas 200-F, …

 

3. Nefit Bosch verwarmingsketels

Nefit Bosch uit Nederland ontwikkelt verschillende verwarmingsoplossingen, waaronder condensatieketels, warmtepompen & zonneboilers. Sinds 2020 produceren ze zelfs volledig CO2-neutraal. Dit strookt helemaal met het duurzame gedachtegoed van de firma, want de komende jaren wil Nefit Bosch volop investeren in de ontwikkeling van nieuwe warmtepomp- en waterstoftechnologieën.

Modellen van Nefit Bosch: 9000i, ProLine, TrendLine, …

 

4. Vaillant verwarmingsketels

Het Duitse Vaillant is 1 van de marktleiders op vlak van verwarmings- en ventilatietechnologie. De firma focust voornamelijk op milieuvriendelijke en energiebesparende systemen op basis van duurzame energie. Hun gamma bestaat o.a. uit warmtepompen en gascondensatieketels. Vaillant biedt een breed aanbod aan diensten aan, waaronder een uitgebreide garantieregeling.

Modellen van Vaillant: geoTherm perform, atmoTEC plus, auroTHERM plus, auroTHERM split, …

 

5. Intergas verwarmingsketels

Gasgestookte hoogrendementsketels zijn het stokpaardje van Intergas. Vanuit hun positie als marktleider zoeken ze naar duurzame oplossingen om hun systemen te perfectioneren. Bij Intergas vind je dan ook verschillende verwarmingsoplossingen, zowel voor particulieren als bedrijven.

Modellen van Intergas: HRE Solo, XTreme, Xource, HRECO, HRE, …

 

6. Remeha verwarmingsketels

Op zoek naar een degelijke en betrouwbare verwarmingsketel?  Dan zit je goed bij Remeha. Al meer dan 80 jaar specialiseert deze Nederlandse fabrikant zich in verwarmingsoplossingen. Waarvoor kan je bij Remeha terecht? In hun gamma vind je onder meer lucht-water warmtepompen, zonneboilers, condenserende ketels en gasboilers.

Modellen van Remeha: Calenta Ace, Tzerra Ace, Elga Ace, Eria Tower, Toros Pro, …

 

Welk verwarmingsketel merk kies ik het best?

De bovenstaande fabrikanten zijn uiteraard stuk voor stuk grote, bekende spelers op de markt. Daarnaast zijn er nog andere merken die degelijke verwarmingsketels vervaardigen. Denk maar aan Buderus en Ferroli. Daarom raden we je aan om meerdere betrouwbare installateurs te raadplegen. Zo kan je ook gericht de verwarmingsketel merken vergelijken waarmee ze werken. Start hier je aanvraag.

 

Verwarmingsketels: prijzen

De prijs van een verwarmingsketel hangt natuurlijk niet enkel af van het merk. Ook het type ketel, het vereiste vermogen, de plaatsing, … zijn belangrijke kostenbepalers. Hieronder vind je alvast de richtprijs van de meest voorkomende verwarmingsketels:

Type verwarmingsketelGemiddelde prijs
(excl. btw, incl. plaatsing)
Gascondensatieketel€ 1.500 à 4.000
Hybride ketel€ 4.000 à 10.000
Hoogrendementsketel€ 1.500 à 2.500
Biomassaketel€ 5.000 à 20.000
Warmtepomp€ 7.500 à 25.000
Zonneboilercombi€ 4.000 à 6.000

LET OP: alle prijzen in het schema zijn richtprijzen. Wil je graag een precieze prijs voor een verwarmingsketel op jouw maat? Neem dan contact op met een installateur. Die adviseert je over de mogelijkheden en gaat na wat de meest geschikte ketel is voor jouw woning. Kom in contact met een professional actief in je regio.

 

Druk de kosten met premies & subsidies

Investeren in een nieuwe verwarmingsketel is niet goedkoop. Daarom kan je in bepaalde situaties genieten van premies om de kosten te drukken. Voor een zonneboiler, warmtepomp,… maak je onder enkele voorwaarden aanspraak op de Mijn VerbouwPremie. En had je graag een warmtepomp in je nieuwbouwwoning geplaatst? Dan kan dat nu tijdelijk aan 6% btw in plaats van 21% tot 31/12/2024.

TIP: heb je nog vragen over de beschikbare premies voor een nieuwe verwarmingsketel? Dan helpt een cv-installateur je met plezier verder. Kom hier in contact met een professional.

 

gasketel merken

 

CONCLUSIE: welk cv-ketel merk kies ik het best?

Het ‘beste verwarmingsketel merk’ bestaat simpelweg niet. Verschillende fabrikanten ontwikkelen namelijk betrouwbare, kwalitatieve verwarmingsketels. Het loont dan ook om verschillende offertes aan te vragen bij cv-installateurs actief in je buurt. Zo kan je meerdere merken vergelijken en de beste keuze maken volgens deze criteria:

 • Budget: je vooropgestelde budget is ongetwijfeld een doorslaggevende keuzefactor. Staar je echter niet blind op de geraamde kostprijs van je project. Zorg er vooral voor dat je kiest voor een installatie op maat van jouw woning en verwarmingsnoden.
 • Keurmerken en certificaten: de verwarmingsketels van een betrouwbare fabrikant dragen de nodige keurmerken. Hetzelfde geldt voor een cv-installateur. Kies voor een gecertificeerd vakman die precies weet hoe hij je ketel moet plaatsen, onderhouden en herstellen.
 • Product reviews: de mening van consumenten speelt uiteraard ook een belangrijke rol. Heb je een specifiek merk op het oog? Schuim dan eens het internet af en lees verschillende reviews van klanten. Hoe verwarmen zij hun woningen en sanitair water? Hieruit kan je alvast veel waardevolle info halen.
 • Garantietermijn: bij verwarmingsketels vallen verschillende onderdelen onder verschillende garantietermijnen. De garantieregeling geeft je een indicatie van de betrouwbaarheid van het merk.

Vrijblijvend voorstellen vergelijken? Dat kan! Ontvang binnen 2 à 3 werkdagen offertes op maat van installateurs actief in jouw regio. Start jouw aanvraag hier.

 

Lees ook
biomassaketel prijs
Biomassaketel
alternatief voor gasverwarming
Alternatief voor gasverwarming: dit zijn de opties!
voordelen en nadelen electrische verwarming
Elektrische verwarming: soorten & voor- en nadelen
waterzijdig inregelen
Waterzijdig inregelen
onderhoud cv-ketel
CV-ketel onderhouden: Weetjes en verplichtingen
warmtepomp
Warmtepompen
pelletketel
Pelletketel
warmtepompboiler
Sanitair warm water