Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Zonnepanelen reinigen: hoe en waarom?

Zonnepanelen kunnen een erg nuttige investering zijn. Om een zo hoog mogelijk rendement uit deze investering te halen, moet je je zonnepanelen goed onderhouden en ze dus regelmatig een schoonmaakbeurt geven. In dit artikel kom je te weten waarom je zonnepanelen reinigen een belangrijke klus is en hoe je best te werk gaat.

 

Nut van een onderhoud van zonnepanelen

Het weer en vuil (vogeluitwerpselen, bladeren, mos, stof,…) kunnen een negatieve invloed hebben op de werking van je zonnepanelen. Als het bijvoorbeeld veel gesneeuwd heeft maar toch zonnig is, halen de zonnepalen nauwelijks rendement. Daarom is een reiniging van zonnepanelen erg nuttig. Een regelmatig onderhoud kan zelfs tot een extra rendement van 3% leiden.

Kleine vuildeeltjes kunnen nog door de regen weggewassen worden, maar na een tijd is een grondige reiniging van je zonnepanelen zeker nodig. Er kunnen zelfs zogenaamde hotspots ontstaan: dit zijn plaatsen op zonnepanelen die geen zonne-energie meer kunnen opvangen omdat ze bedekt zijn door bijvoorbeeld vogeluitwerpselen. Zonnecellen die wel nog goed functioneren kunnen hierdoor oververhit geraken. Zo kunnen de hotspots dus blijvende schade veroorzaken aan het zonnepaneel.

 

Hoe je zonnepanelen reinigen?

Als je dak gemakkelijk bereikbaar is, kan je zelf je zonnepanelen reinigen. Je doet dit best op een moment waarop er weinig zon is, in de vroege ochtend of de late namiddag dus. Je vermijdt best agressieve schoonmaakproducten en schuurmiddelen. Je kan voor de schoonmaak wel osmosewater of een reinigingsproduct speciaal voor zonnepanelen gebruiken. Gebruik geen schuursponsje, maar wel een zachte doek. Een tuinslang is zeker ook een effectief reinigingsmiddel, maar gebruik zeker geen hogedrukreiniger want hiermee kan je de glasplaat beschadigen en dat kan nefast zijn voor je installatie.

Zelf je dak opkruipen houdt uiteraard veel risico’s in, zeker als je een steil dak hebt. Daarom is de reiniging van je zonnepanelen een karwei dat je best laat doen door een professionele firma. Idealiter worden zonnepanelen drie keer per jaar gereinigd: eenmaal in de winter, want dan regent het minder, en tweemaal in de lente en zomer. Er bestaan ook zelfreinigende zonnepanelen. Dit type zonnepanelen moet minder vaak gereinigd worden, maar kost wel heel wat meer dan klassieke zonnepanelen. Er zijn bijvoorbeeld systemen te koop die ingebouwde sproeiers en borstels hebben.

Wil je gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen om je zonnepanelen te laten reinigen door professionals? Klik dan hier om naar de offertepagina te gaan.

reiniging zonnepanelen

 

Verticale vs. horizontale zonnepanelen

Verticaal geplaatste zonnepanelen verliezen meer rendement bij vuilheid dan horizontaal geplaatste zonnepanelen. Dit komt door de zogenaamde strings. Vuil stroomt door naar de onderkant van een paneel. Hierdoor wordt enkel de onderste string aangetast bij horizontaal geplaatste zonnepanelen. Het probleem bij verticaal geplaatste zonnepanelen is dat het onderste deel van het paneel doorheen de drie strings loopt. Het vuil op verticale panelen heeft dus een invloed op de werking van het hele paneel. Daarom moeten verticale panelen vaker gereinigd worden dan horizontale.

Het is dus erg belangrijk om je zonnepanelen goed te onderhouden en regelmatig te reinigen. Op deze manier haal je een maximaal rendement uit je zonnepanelen en kan je genieten van goed functionerende zonnepanelen op je dak.

onderhoud zonnepanelen

 
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
zonnepanelen voordelen
Voordelen zonnepanelen
zonnepanelen rendement
Rendement zonnepanelen
zonnepanelen rendabel
Micro-inverters
rendement zonnepanelen vakman
Zonne-energie is de meest voordelige energie voor gezinnen en bedrijven
terugverdientijd zonnepanelen
Terugverdientijd zonnepanelen
omvormer zonnepanelen
Kwaliteit omvormers: kies voor sterke service en zekerheid
zonnepanelen nog rendabel
Zijn zonnepanelen nog rendabel?
energieverbruik
Energieverbruik