Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Zijn zonnepanelen nog rendabel?

Ook al vragen zonnepanelen een investering, toch zijn ze het meer dan waard. Zeker nu de prijzen van zonnepanelen de afgelopen jaren enorm gedaald zijn. Zoveel zelfs dat de Vlaamse overheid van mening is dat zonnepanelen zonder steun ook nog rendabel zijn en de subsidies heeft afgeschaft. Maar, is dat wel zo? Is het nog steeds rendabel om in zonnepanelen te investeren? Je ontdekt het hier.

 

Kostprijs van zonnepanelen

Zonnepanelen terugverdientijd Hoewel de prijzen gedaald zijn, hebben we het bij een investering in een zonne-energiesysteem toch al snel over een bedrag van enkele duizenden euro’s. Het uiteindelijke bedrag is onder andere afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen. Voor welk vermogen je best kiest, hangt dan weer af van het energieverbruik van je huishouden en de oppervlakte en ligging van je dak.

Hoe hoger het vermogen, hoe duurder de panelen. Maar, soms ben je beter en goedkoper met minder panelen van hoog vermogen dan met extra panelen met laag vermogen. Het is dus een kwestie van uitrekenen om tot het juiste besluit te komen. Een ervaren installateur van zonnepanelen helpt je hierbij. Hij bepaalt het ideale aantal en de juiste soort zonnepanelen voor een maximale opbrengst. Die vind je hier.

 

Verlaagd btw-tarief

Is je huis ouder dan 10 jaar en laat je de plaatsing van je zonnepanelen over aan een expert? Dan heb je recht op een verlaagd btw-tarief van 6% op zowel de aanschaf als de plaatsing van je zonnepanelen installatie (i.p.v. 21%). Belangrijk is dan dat zowel de levering als installatie van de zonnepanelen door dezelfde installateur gebeurt. Bovendien moet het gaan om privéwoningen, al mogen ze ook gedeeltelijk (minder dan 50%) voor professionele doeleinden gebruikt worden.

Benieuwd naar de prijs voor zonnepanelen op jouw dak? Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes op maat van erkende installateurs uit je buurt. Zo kan je prijzen vergelijken en de meest interessante optie eruit kiezen.

 

Opbrengst zonnepanelen

De opbrengst van je zonnepanelen kan je berekenen op basis van 2 factoren:

  • FACTOR 1: totale vermogen van je zonnepanelen: dit moet aangepast zijn aan je stroomverbruik. Een installateur kan je hier het best over informeren.
  • FACTOR 2: benutte capaciteit van je zonnepanelen: zonnepanelen benutten gemiddeld 85% van hun capaciteit. Eigenlijk krijg je ongeveer 0,85 kWh elektriciteit per 1 Wp aan zonnepanelen vermogen. Let op, 85% is een richtlijn. Hoeveel zonnepanelen effectief van hun capaciteit benutten, kan verschillen afhankelijk van het soort zonnepanelen, de oriëntatie, hoeveelheid zon, … 

 

ZONNEPANELEN OPBRENGST (per jaar) = totale vermogen (in Wp) x benutte capaciteit (85%)

We gaan als voorbeeld uit van een gezin van 4 personen waarvan het jaarlijks elektriciteitsverbruik gemiddeld 3.500 à 4.000 kWh bedraagt. Om aan die elektriciteitsbehoefte te voldoen, is een zonnepanelen-installatie van 4.706 Wp nodig. Reken daarvoor op een gemiddeld prijs van € 6.800 – 9.500 (incl. btw, plaatsing en omvormer). Maar hoeveel brengen deze zonnepanelen op?

→ 4.706 Wp x 0,85 = 4.000 kWh opbrengst per jaar

 

 

Conclusie

Voor een gemiddeld gezin en onder normale omstandigheden, mag je uitgaan van een jaarlijkse zonnepanelen opbrengst van ongeveer 4.000 kWh aan groene stroom. Hoeveel je zo kan besparen hangt af van de energieprijzen, hoeveel van je zelf opgewekte stroom je verbruikt, de prijs van de zonnepanelen, …

Gemiddeld ligt de terugverdientijd van zonnepanelen tussen 8 en 15 jaar, terwijl ze zo’n 25 tot 30 jaar meegaan. De investering is dus zeker het overwegen waard, zeker als je de stijgende energieprijzen in het achterhoofd houdt. Meer berekeningen en voorbeelden vind je in het artikel “Zonnepanelen rendement berekenen” op zonne-paneel.net.

Los van het financiële plaatje help je ook de natuur vooruit doordat je minder CO2-uitstoot veroorzaakt. En dat blijft een belangrijk voordeel van zonnepanelen. Voor nog meer milieuvriendelijke maatregelen in de woning verwijzen we je graag door naar de Organisatie voor duurzame energie (ode.be).

Geld besparen? Kies voor zonnepanelen. Maak gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang vrijblijvend een prijsvoorstel op maat van erkende installateurs.

 

zonnepanelen rendabel

 
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
zonnepanelen waarom kiezen
Zonnepanelen van de beste kwaliteit laten u lang en zorgeloos genieten
rendement zonnepanelen vakman
Zonne-energie is de meest voordelige energie voor gezinnen en bedrijven
zonnepanelen rendabel
Micro-inverters
zonnepanelen voordelen
Voordelen zonnepanelen
zonnepanelen reinigen
Zonnepanelen reinigen: hoe en waarom?
terugverdientijd zonnepanelen
Terugverdientijd zonnepanelen
energieverbruik
Energieverbruik
omvormer zonnepanelen
Kwaliteit omvormers: kies voor sterke service en zekerheid