Zijn zonnepanelen nog rendabel?
Ook al vragen zonnepanelen een investering, toch zijn ze het meer dan waard. Zeker nu de prijzen van zonnepanelen de afgelopen jaren enorm gedaald zijn. Zoveel zelfs dat de Vlaamse overheid van mening is dat zonnepanelen zonder steun ook nog rendabel zijn en de subsidies heeft afgeschaft. Maar, is dat wel zo? Is het nog steeds rendabel om in zonnepanelen te investeren? Je ontdekt het hier.
Kostprijs van zonnepanelen
Hoe hoger het vermogen, hoe duurder de panelen. Maar, soms ben je beter en goedkoper met minder panelen van hoog vermogen dan met extra panelen met laag vermogen. Het is dus een kwestie van uitrekenen om tot het juiste besluit te komen. Een ervaren installateur van zonnepanelen helpt je hierbij. Hij bepaalt het ideale aantal en de juiste soort zonnepanelen voor een maximale opbrengst. Die vind je hier.
Verlaagd btw-tarief
Sinds 1 april 2022 zijn het niet alleen bestaande woningen (ouder dan 10 jaar) die in aanmerking komen voor het verlaagd btw-tarief. Ook eigenaars van jonge huizen (< 2 jaar oud) en heropgebouwde woningen na afbraak kunnen tijdelijk genieten van dit voordeel. Zo betaal je geen 21% maar slechts 6% btw op zowel de aanschaf als de plaatsing van je zonnepanelen installatie. De belangrijkste voorwaarde is echter dat zowel de levering als installatie van de zonnepanelen door dezelfde installateur gebeurt. Bovendien moet het gaan om privéwoningen, al mogen ze ook gedeeltelijk (minder dan 50%) voor professionele doeleinden gebruikt worden.
Benieuwd naar de prijs voor zonnepanelen op jouw dak? Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes op maat van erkende installateurs uit je buurt. Zo kan je prijzen vergelijken en de meest interessante optie eruit kiezen.
BELANGRIJK: de regeling voor jonge woningen is tijdelijk herzien om zo het hoofd te bieden aan de stijgende energieprijzen. Die regeling loopt ten einde op 31 december 2023. Bovendien geldt dit ook op de aanschaf van een zonneboiler en warmtepomp installatie.
Opbrengst zonnepanelen
De opbrengst van je zonnepanelen kan je berekenen op basis van 2 factoren:
- FACTOR 1: totale vermogen van je zonnepanelen: dit moet aangepast zijn aan je stroomverbruik. Een installateur kan je hier het best over informeren.
- FACTOR 2: benutte capaciteit van je zonnepanelen: zonnepanelen benutten gemiddeld 85% van hun capaciteit. Eigenlijk krijg je ongeveer 0,85 kWh elektriciteit per 1 Wp aan zonnepanelen vermogen. Let op, 85% is een richtlijn. Hoeveel zonnepanelen effectief van hun capaciteit benutten, kan verschillen afhankelijk van het soort zonnepanelen, de oriëntatie, hoeveelheid zon, …
ZONNEPANELEN OPBRENGST (per jaar) = totale vermogen (in Wp) x benutte capaciteit (85%)
We gaan als voorbeeld uit van een gezin van 4 personen waarvan het jaarlijks elektriciteitsverbruik gemiddeld 3.500 à 4.000 kWh bedraagt. Om aan die elektriciteitsbehoefte te voldoen, is een zonnepanelen-installatie van 4.706 Wp nodig. Reken daarvoor op een gemiddeld prijs van € 6.800 – 9.500 (incl. btw, plaatsing en omvormer). Maar hoeveel brengen deze zonnepanelen op?
→ 4.706 Wp x 0,85 = 4.000 kWh opbrengst per jaar
Conclusie
Voor een gemiddeld gezin en onder normale omstandigheden, mag je uitgaan van een jaarlijkse zonnepanelen opbrengst van ongeveer 4.000 kWh aan groene stroom. Hoeveel je zo kan besparen hangt af van de energieprijzen, hoeveel van je zelf opgewekte stroom je verbruikt, de prijs van de zonnepanelen, …
Gemiddeld ligt de terugverdientijd van zonnepanelen tussen 8 en 15 jaar, terwijl ze zo’n 25 tot 30 jaar meegaan. De investering is dus zeker het overwegen waard, zeker als je de stijgende energieprijzen in het achterhoofd houdt. Meer berekeningen en voorbeelden vind je in het artikel “Zonnepanelen rendement berekenen” op zonne-paneel.net.
Los van het financiële plaatje help je ook de natuur vooruit doordat je minder CO2-uitstoot veroorzaakt. En dat blijft een belangrijk voordeel van zonnepanelen. Voor nog meer milieuvriendelijke maatregelen in de woning verwijzen we je graag door naar de Organisatie voor duurzame energie (ode.be).
Geld besparen? Kies voor zonnepanelen. Maak gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang vrijblijvend een prijsvoorstel op maat van erkende installateurs.