Bouwplannen? Wij helpen jou.

Zijn zonnepanelen nog rendabel?

Ook al vragen zonnepanelen een investering, toch zijn ze het meer dan waard. Zeker nu de prijzen van zonnepanelen de afgelopen jaren enorm gedaald zijn. Zoveel zelfs dat de Vlaamse overheid van mening is dat zonnepanelen zonder steun ook nog rendabel zijn en de subsidies heeft afgeschaft. Maar, is dat wel zo? Is het nog steeds rendabel om in zonnepanelen te investeren? Je ontdekt het hier.

 

Zonnepanelen terugverdientijdKostprijs van zonnepanelen

Hoewel de prijzen gedaald zijn, hebben we het bij een investering in een zonne-energiesysteem toch al snel over een bedrag van enkele duizenden euro’s. Het uiteindelijke bedrag is onder andere afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen. Voor welk vermogen je best kiest, hangt dan weer af van het energieverbruik van je huishouden en de oppervlakte en ligging van je dak.

Hoe hoger het vermogen, hoe duurder de panelen. Maar, soms ben je beter en goedkoper met minder panelen van hoog vermogen dan met extra panelen met laag vermogen. Het is dus een kwestie van uitrekenen om tot het juiste besluit te komen. Een ervaren installateur van zonnepanelen helpt je hierbij. Hij bepaalt het ideale aantal en de juiste soort zonnepanelen voor een maximale opbrengst. Die vind je hier.

 

Verlaagd btw-tarief

Een andere belangrijke factor bij de prijsberekening is de leeftijd van je woning. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan kom je in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6%. Bij jongere woningen betaal je 21% en dat betekent een groot verschil voor de uiteindelijke kostprijs van jouw zonnepanelensysteem. Let op: de levering en installatie van de zonnepanelen moeten door dezelfde aannemer gebeuren. Bovendien moet het gaan om privéwoningen, al mogen ze ook gedeeltelijk (minder dan 50%) voor professionele doeleinden gebruikt worden.

Benieuwd naar de prijs voor zonnepanelen op jouw dak? Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes op maat van erkende installateurs uit je buurt. Zo kan je prijzen vergelijken en de meest interessante optie eruit kiezen.

 

Opbrengst zonnepanelen

Onderstaand voorbeeld geeft je een beter zicht op de kosten en opbrengst van zonnepanelen. Het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden bedraagt ongeveer 3.500 à 4.000 kilowattuur (kWh).

Een zonnepanelensysteem met een vermogen voor die elektriciteitsbehoefte kost je ongeveer € 10.000, inclusief 6% btw. Dit systeem levert op jaarbasis ongeveer 3.400 kWh. Op dit moment is de besparing per kWh minimaal € 0,22, wat leidt tot een jaarlijkse besparing van € 748.

Dit voorbeeld toont aan dat de terugverdientijd iets meer dan 13 jaar bedraagt. Uitgaande van een levensduur van 25 jaar is de totale opbrengst van de zonnepanelen dus € 18.700. Daar gaat uiteraard de aanschafprijs van € 10.000 van af en hoogstwaarschijnlijk moet ook de omvormer 1 keer vervangen. Dat kost zo’n € 800. Dus totaal kom je op een winst van maar liefst € 7.900.

De verwachting is overigens dat de energieprijzen alleen nog maar stijgen en dan is je winst natuurlijk nog groter. Meer berekeningen en voorbeelden vind je in het artikel “Zonnepanelen rendement berekenen” op zonne-paneel.net.

 

Conclusie

Dankzij de gedaalde prijzen voor zonnepanelen en de stijgende energieprijzen zijn zonnepanelen ook zonder subsidie en belastingaftrek, financieel nog zeer interessant. Los van het financiële plaatje help je ook de natuur vooruit doordat je minder CO2-uitstoot veroorzaakt. En dat blijft een belangrijk voordeel van zonnepanelen. Voor nog meer milieuvriendelijke maatregelen in de woning verwijzen we je graag door naar de Organisatie voor duurzame energie (ode.be).

Geld besparen? Kies voor zonnepanelen. Maak gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang vrijblijvend een prijsvoorstel op maat van erkende installateurs.

zonnepanelen rendabel

 
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
terugverdientijd zonnepanelen
Terugverdientijd zonnepanelen
zonnepanelen reinigen
Zonnepanelen reinigen: hoe en waarom?
zolder verbouwen kosten
Zolder renoveren
tempex vloerisolatie
Tempex vloerisolatie
spouwmuur isoleren of niet
Spouwmuur isoleren of niet?
zelf raam plaatsen
Zelf ramen plaatsen
metalen raam
Metalen ramen: mogelijkheden & prijzen
Vocht in muur behandelen
Vochtige muren herstellen