Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Rendement zonnepanelen

Zonnepanelen zijn de laatste jaren bijzonder rendabel geworden dankzij nieuwe technologieën. Het rendement van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren en bepaalt de terugverdientijd van je belegging. In dit artikel krijg je tips om de gewenste energie-opbrengst te bereiken en ontdek je hoe je het rendement van je zonnepanelen kan berekenen. Benieuwd naar een berekening op maat van jouw project? Vraag dan vrijblijven een offerte aan via onze offerteservice.

 

Zonnepanelen berekenen: rendement, oppervlakte en vermogen

De 2 belangrijkste factoren om het rendement van zonnepalen te berekenen, zijn de oppervlakte en het piekvermogen van de zonnepanelen. De standaardformule is:

Rendement = Piekvermogen (Wattpiek of Wp) / Oppervlakte (m²) x 1000

 

Een rekenvoorbeeld
het zonnepaneel heeft een vermogen van 260 Wp. Het is 1,64 m lang en 0,99 m breed, dus 1,6236 m² groot. ⇒ 260 Wp / 1,623 m² x 1000 = 0,16 of 16%. Het zonnepaneel benut dus 84% van zijn capaciteit.

 

Voor een optimaal rendement moet je dus ook de oppervlakte en het vermogen bepalen:

 

1. Oppervlakte

Hoe hoger het rendement van de zonnepanelen, hoe minder zonnepanelen en oppervlakte je nodig hebt om de gewenste hoeveelheid elektriciteit op te wekken. Hoe bereken je dan de nodige oppervlakte en zonnepanelen? Dit kan heel simpel met deze 2 formules:

  • Vereiste aantal zonnepanelen = Jaarlijks energieverbruik / Piekvermogen
  • Totale oppervlakte installatie = Aantal zonnepanelen x Oppervlakte van 1 zonnepaneel (m²)

Een rekenvoorbeeld
Een gezin van 3 personen verbruikt per jaar ongeveer 3.500 kilowattuur. Het vermogen van het zonnepaneel heeft een vermogen van 245 Wp en is 1,24 m² groot. Het dakoppervlak is 20 m².
⇒ 3.500 kWh / 245 Wp = ± 14 zonnepanelen
⇒ 14 zonnepanelen x 1,24 m² = 17,36 m². De installatie past dus op het dak.

 

2. Vermogen

Over het algemeen zetten zonnepanelen 15 tot 22% van het zonlicht om in elektriciteit. Dat wil zeggen dat ze gemiddeld 85% rendement hebben onder de ideale omstandigheden (die vind je onder “aandachtspunten”). Hiermee kan je dan berekenen hoeveel vermogen je nodig hebt in verhouding tot je jaarlijks energieverbruik. Een persoon verbruikt 2.500 kWh per jaar. Per persoon extra komt daar 500 kWh bij. Dit is de formule:

Vereiste vermogen = Jaarlijks energieverbuik (kWh) / Rendement

Voorbeeld: Je huishouden bestaat uit 2 volwassenen en 2 kinderen. Je verbruikt 4.000 kWh per jaar en de zonnepanelen hebben een rendement van 85%. Het vereiste vermogen van de totale installatie is dan 4.700 Wp (= 4.000 / 85% of 0,85).

 

Een professional helpt je met de berekening van het vermogen en de oppervlakte die je nodig hebt. Zo ben je zeker dat je zonnepanelen voldoende elektriciteit opwekken voor je dagelijkse gebruik. Een vakman garandeert je een correcte plaatsing met een zo hoog mogelijk rendement. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes via onze offertedienst.

 

 

Verband tussen rendement en terugverdientijd zonnepanelen

Het rendement is een van de belangrijkste factoren om te berekenen hoe snel je de investering in zonnepanelen terugverdient. Zoals gezegd, bepaalt het rendement hoeveel elektriciteit je zelf kan opwekken met de zonnepanelen en bijgevolg hoeveel energiekosten je uitspaart. Over het algemeen verdien je zonnepanelen binnen ca. 8 of 10 jaar terug. Ze gaan gemiddeld 25 jaar mee, dus je geniet dan 17 tot 15 jaar van een mooie besparing op je energiefactuur.

 

zonnepanelen rendement

 

Aandachtspunten bij de plaatsing voor meer rendement

Het rendement van zonnepanelen hangt niet alleen af van de oppervlakte en het vermogen. Er zijn verschillende externe factoren die bepalen hoeveel zonlicht ze kunnen opvangen en omzetten in elektriciteit. Hiermee moet je rekening houden bij de plaatsing:

 

1) Type zonnepaneel

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen met elk hun eigen rendement. Monokristallijn zonnepanelen zijn het meest rendabel, maar ook het duurst. Bij amorfe zonnepanelen geldt het omgekeerde.

 

2) Locatie

Hoeveel uren zon je hebt en hoe sterk die instraalt, hangt af van jouw regio. Ook hoeveel schaduw er is, bepaalt het rendement, bv. een schoorsteen of boom nabij de zonnepanelen. Schaduw verstoort de lichtinval en verlaagt het rendement.

 

3) Hellingsgraad van de zonnepanelen

Het hoogste rendement bereik je met zonnepanelen bij een hellingsgraad van 30 of 40°. Bij een dak met een kleinere hellingsgraad daalt het rendement. Bij platte daken wordt een frame gebruikt om de zonnepanelen in de juiste graad te zetten.

 

4) Oriëntatie van de zonnepanelen

Zonnepanelen die naar het zuiden gericht zijn, vangen het meeste zonlicht en hebben het hoogste rendement. Afwijkende richtingen zorgen voor minder opbrengst, waardoor je meer zonnepanelen nodig hebt en de terugverdientijd langer is.

 

5) Weersomstandigheden

Zonnepanelen wekken minder elektriciteit op bij hogere dan bij lagere temperaturen. Panelen die op het dak gemonteerd zijn, vangen meer verkoelende wind dan zonnepanelen die in je dak ingebouwd zijn. Het seizoen en het weer bepaalt ook hoeveel uren en hoe intens zonlicht ze opvangen. In de winter of bij bewolking ligt het rendement daarom lager.

 

6) Vuil

Er kan ook vuil op je zonnepanelen komen, zoals mos en stof. Dit heeft een negatieve impact op hun rendement. Laat daarom regelmatig je zonnepanelen reinigen. Een vakman verzekert je van een correcte reiniging zonder schade aan de zonnepanelen. Ontvang hier snel offertes van specialisten.

 

Tip: Een vakman adviseert je in welke soort zonnepanelen aansluiten bij jouw gezinssituatie en verzekert je van een correcte plaatsing voor een optimaal rendement. Ontvang snel en eenvoudig offertes van erkende installateurs via de offerteservice.

 

rendement zonnepanelen vakman

 
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
energieverbruik
Energieverbruik
rendement zonnepanelen vakman
Zonne-energie: toepassingen, prijzen, ...
zonnepanelen voordelen
Voordelen zonnepanelen
zonnepanelen reinigen
Zonnepanelen reinigen: hoe en waarom?
zonnepanelen rendabel
Micro-inverters
zonnepanelen waarom kiezen
Zonnepanelen van de beste kwaliteit laten u lang en zorgeloos genieten
omvormer zonnepanelen
Kwaliteit omvormers: kies voor sterke service en zekerheid
terugverdientijd zonnepanelen
Terugverdientijd zonnepanelen